Maanantaijää, viikko 13: Stadissa puhalletaan rantapalloja

LIIGA / Artikkeli
Stadissa saatetaan vaihtaa lomavaatteisiin jo maanantaina.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Jatkoajan Maanantaijäässä käydään läpi puolivälieräsarjoja. Jokainen sarja on sitä seuranneen toimittajan käsittelyssä. Mikä on ollut sarjan punainen lanka? Miten tuomarilinja on onnistunut? Kuka ratkaisee ja kenelle puhalletaan rantapalloja?

Maanantaijäässä ovat tällä kertaa käsittelyssä puolivälieräsarjat. Vastaajina piipahtavat Eetu Huisman, Lauri Lehtinen, Micke Suopuro ja Manu Lempinen, joista jokainen kertoo seuraamansa sarjan avaintapahtumia viime viikolla – sekä ennustaa loppuratkaisun.

Kerro seuraamasi puolivälieräsarja. Mikä on kyseisen sarjan tilanne ennen maanantain otteluita ja miksi?

Eetu Huisman: Seurannassa on ollut Jokerien ja Lukon välinen sarja, jota Lukko tunnetusti johtaa 2–1. Suurin syy tähän on helppo löytää tolppien välistä ja kääntäen viimeistelytehokkuudesta. Eero Kilpeläisen torjuntaprosentti on kolmen ottelun jälkeen hiukan yli 88, Petri Vehasen lähentelee 94:ää.

Kun mukaan lasketaan kaikki laukaukset, on Lukko saanut kiekon maaliin joka 14:nnellä yrityksellään, Jokerit taas on tarvinnut maalintekoon 25 laukausta. Runkosarjassa joukkueiden laukaisuprosenteissa ei eroa ollut, joten ymmärrän hyvin jokerivalmentaja Tomi Lämsää, jonka mielestä Lukko on voittanut tuurilla. Toisaalta Kilpeläisen surkea vire tuskin on vain onnesta kiinni.

Manu Lempinen: Ässät-KalPa, 3-0. Kuopiolaiset eivät ole löytäneet lääkkeitä Ässien karvaus- ja viisikkopelaamiseen. KalPa on ollut koko ajan pari potkua perässä.

Lauri Lehtinen: Olen päässyt seuraamaan Tappara–HIFK-sarjaa läheltä viime viikon ajan ja kirvesrinnat ovat tällä hetkellä ratkaisevassa 3-0-johdossa. Näin ollen Tapparalla on mahdollisuus päästä valmistautumaan välieriä varten jo maanantaina. Tämä olisi Jukka Rautakorven kaltaiselle taktikolle varmasti suuri etu.

Tilanteeseen on päädytty puhtaasti siksi, että HIFK nosti liikkeensä ja karvauspelaamisensa Tapparan tasolle vasta lauantaina kolmannessa osaottelussa. Petopaidat pelasivat kaksi ensimmäistä erää hitaasti junnaten ja pelätty HIFK ei keksinyt fyysiselläkään osastolla mitään tamperelaisia horjuttavaa. Tapparan tasoista takuuvarmaa suorittajaa vastaan ei ole varaa antaa yhtään ottelua eteen edes paras seitsemästä -sarjassa.

Tappara on pelannut puolivälierissä vakuuttavasti ja kolmannen ottelun aikana sinioranssit osoittivat lisäksi kykynsä jäädyttää vastustajan peliä ja ohjata se pois parhaalta sektorilta.

Micke Suopuro: JYP-HPK, 2-1. Hurrikaanilauma on ollut Jyväskylässä selvästi hämeenlinnalaisia terävämpi ja on kotiedun turvin johdossa.

Nosta esiin positiivisella ja negatiivisella tavalla onnistunut pelaaja. Perustele!

Lempinen: Positiivisella tavalla esiin on noussut Ässien Daniel Brodin. Fyysinen ruotsalainen selvästi nauttii pudotuspelikiekosta, ja tehojakin on syntynyt. Sivutuotteena on toki ollut läjä jäähyjä, kun laitahyökkääjän maila viuhuu välillä missä sattuu. Brodin oli lähtökohtaisesti Padan duunariketjun todennäköisin tehomies pudotuspeleihin lähdettäessä, ja hänen onnistumisensa heti alussa on Ässille valtava voimavara.

Aika itsestäänselvä epäonnistuja on ollut Sakari Salminen. Marginaalit ovat tietysti pieniä, mikäli Salmisen pari ylärimaosumaa olisivat painuneet maaliin, hänen epäonnistumisestaan ei tarvitsisi välttämättä puhua. Odotetun kaltaista pelillistä johtajuutta ässäkasvatti ei ole kuitenkaan esittänyt. Porilaisten tiivis viisikkopuolustus on ollut Salmiselle myrkkyä.

Lehtinen: Tapparan puolelta onnistujaksi voisi nostaa lähes kenet vain, mutta pakko kehua Tuukka Mäntylän pelaamista tällä hetkellä. Ville Niemisen tavoin kokenut Tappara-kasvatti pelaa tällä hetkellä tasolla, josta Jukka Jalosenkin pitäisi jo olla kiinnostunut. Patukka taklaa kuin riivattu ja on puolustuspäässä lähes virheetön. Ratkaisi ensimmäisen ottelun laukauksellaan.

Pettymykseksi on nostettava HIFK:n maalivahti Joni Ortio. Pitänyt HIFK:ta pystyssä läpi kauden, mutta on jäänyt puolivälieräsarjassa virkaveljensä Juha Metsolan varjoon. Lauantain ottelun ensimmäiset 21 minuuttia saattoivat ratkaista sarjan lopullisesti. Torjuntaprosentti 90% tai alle jokaisessa kolmessa ottelussa.

Suopuro: JYPin Mikko Kalteva kuuluu ehdottomasti onnistujien joukkoon. Puolustaja on pelannut jämäkän vahvasti läpi ottelusarjan. Suurin syy suoranaiselle timanttisuudelle on kuitenkin ollut Kaltevan kiekollisen pelin uudet ulottuvuudet. Tehot 0+6 kertovat tuloksena komeaa tarinaa.

Negatiivisimmassa valossa on näyttäytynyt HPK-hyökkääjä Jere Sallinen. Sallinen ole pystynyt pelaamaan laisinkaan kärkihyökkääjältä vaaditulla tasolla. Runkosarjan tehopisteiden ja hulppean plus-miinus –tilaston vastapainoksi on pudotuspeleissä nähty vain turhia jäähyjä ja nihkeää suorittamista.

HPK:n onnistunein pelaaja on ollut taasen pirteä hyökkääjä Teemu Rautiainen. JYPin osastosta suurimmat moitteet saa vuorostaan maalipaikoissa jatkuvasti jähmettyvä Ramzi Abid.

Huisman: Justin Azevedo lienee SM-liigan paras pelaaja tällä hetkellä. Lukon pikkumies pelaa huimia minuuttimääriä, mutta pelaamisen taso pysyy korkealla vaihdosta toiseen. Azevedo myös joukkueensa paras aloittaja ja jäähyntappaja, mikä helposti unohtuu tehopistehehkutuksen keskellä.

Jos Lukko pudottaa Jokerit, voi helsinkiläisjoukkue huoletta syyttää tappiosta maalivahtiaan. Kilpeläinen on ollut huono. Lukosta täytyy nostaa esiin Josef Straka, joka putosi kahdessa ja puolessa pelissä Azevedon laidalta vilttiketjuun.

Mitä poppaskonsteja valmentajilta on nähty pelitavan, ketjuvalintojen ja penkitysten suhteen?

Suopuro: Suurimmat valttikortit on vielä pidetty hihassa. Ari-Pekka Selinin HPK on luottanut fyysisyyteensä, millä ryhmitys kahdessa ensimmäisessä pelissä onnistuikin jyväskyläläisiä horjuuttamaan. Jyrki Ahon JYP taas on kotiotteluissaan ollut omassa elementissään hyökkäyspään ja keskialueen riistopelissä.

HPK:n äärimmäinen aktiivisuus toi voiton torstaina, jolloin JYP oli pelinsä kanssa vaikeuksissa. Lauantaina Selinin miehistö ei onnistunut enää huolimattomuuttaan pelitapaansa noudattamaan ja hurrikaanit pääsivät selvästi niskan päälle.

Lehtinen: Valmennukselliset poppaskonstit ovat jääneet HIFK:n Raimo Summasen harteille. Summanen on muuttanut ketjujaan radikaalisti jokaisen ottelun välillä ja penkittänyt pelaajiaan lähes mielivaltaisesti. Toivon, että esimerkiksi HIFK-legenda Kimmo Kuhta ei pelannut lauantain ottelussa pikkuvammojen, ei katsomokomennuksen vuoksi.

Lisäksi Summanen on kieltäytynyt haastatteluista ja piiskannut joukkuettaan penkin takana tutun energisesti, mutta taktisesti mieheltä olisi voinut odottaa vielä enemmän. HIFK:n nostettua karvaustaan lauantaina, Tappara sortui ensi kertaa sarjan aikana kiekollisiin virheisiin ja hallinta siirtyi petopaidoille. Voimasuhteita ei ole myöskään yritetty horjuttaa fyysisin koiruuksiin, ainakaan vielä.

Tappara-kollega Jukka Rautakorpi on luottanut omaan systeeminsä läpi sarjan. Taktiikka on pysynyt samoina kuten ketjukoostumuksetkin. Rautakorpi luottaa siihen, että tyylittelyn unohtuessa voittoja tulee varmasti. Näin on myös käynyt.

Huisman: Mitään odottamatonta ei sarjan aikana ole tapahtunut. Kumpikin joukkue pelaa omaa peliään, joka Jokereilla perustuu viisikon tiiviyteen ja kiekon hallintaan, Lukolla nopeisiin vastahyökkäyksiin.

Peluutuksessa Risto Dufva on esikuntineen ollut hiukan yllättäen aktiivisempi osapuoli. Jokerit on toki pyrkinyt peluuttamaan Riku Hahlia ja kumppaneita Azevedoa vastaan, mutta muuten neljä ketjua ja kolme pakkiparia ovat junnanneet tasakentällisin hyvinkin tasaisesti. Toisaalta, kun kuumia yksilöitä ei ole, on vaikea antaa kellekään tavallista enempää jääaikaa.

Lempinen: Karri Kiven ei ole tarvinnut tehdä toistaiseksi oikeastaan mitään peliliikkeitä. Ässien peruspelaaminen on riittänyt vallan mainiosti.

Jari Laukkanen puolestaan yritti helpottaa Salmisen urakkaa siirtämällä kolmanteen peliin laitahyökkääjä Sami Kapasen viimeinkin laitahyökkääjäksi. Siihen KalPa-valmentajan liikkeet oikeastaan jäävätkin, sillä hän on ollut vuorotellen hämmentävä ja passiivinen. Maalivahtia Laukkanen ei ota pois ennen kuin ihan viime hetkellä ja pelin jälkeen tulee kummallista höpinää siitä, kuinka peli oli jo kahden erän jälkeen ohi. Kahden maalin johto pudotuspeleissä tarkoittaa pelin olevan ohi? Selvä.

Millainen on ollut sarjan tuomarilinja ja kuinka tuomiot ovat onnistuneet?

Lehtinen: Sarjan tuomarilinja on ollut valitettavan ailahteleva. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa pyrittiin lähes nollatoleranssiin estopelaamisessa ja jäähymäärät olivat korkealla. Tosin tätä edesauttoi HIFK:n hitaus.

Lauantaina linja puolestaan vaihtui selvästi ja haettiin enemmän playoffeihin kuuluvaa linjaa. Painiminen ja estäminen sallittiin ja välillä vaikutti, etteivät pelaajat aivan olleet sisällä tässä muutoksessa.

Kaikkiaan tuomarit ovat sarjassa onnistuneet yksittäisten otteluiden sisällä hyvin, mutta linjan tulisi jo ihan pelaajien kannalta säilyä muutamaa päivää pidempään samana.

Lempinen: Tuomarilinjassa ei ole ollut paljoakaan kitisemistä. Mailalla ei ole saanut touhuta ylimääräisiä, mutta taklata on saanut kovaa ja rehellisesti. Sitä en vieläkään ymmärrä, miksei jääkiekossa voi tapahtua pelaajien yhteentörmäystä ilman että kyseessä olisi estäminen. Tätä kanssani pohtivat varmasti ainakin Jukka Hentunen ja polvensa rikki estänyt Miko Malkamäki.

Huisman: Pidin todella paljon tiukasta linjasta, jolla Jussi Leppänen ja Tero Toivola vihelsivät lauantain kolmannen osaottelun avauserän. Jostain syystä linja kuitenkin lähti heittelehtimään ottelun edetessä. Kun pelaajat eivät tiedä, mitä kaukalossa saa tehdä ja mitä ei, ovat erotuomarit epäonnistuneet. On myös vaikea perustella, miksi sama tuomaripari viheltäisi koko sarjan, jos he eivät kuitenkaan pysty pitämään yllä yhtenäistä linjaa.

Ailahtelevuuden lisäksi tuomaritoiminnasta on vaikea löytää suurempaa huomautettavaa. Kaikista kähinöistä ei ole turhaan jäähyaitioiden ovia heiluteltu, mutta peli on pysynyt silti hyppysissä.

Suopuro: Sarjan tuomarilinja on kokonaisuudessaan ollut onnistunut. Kamppailuissa on nähty paljon fyysisyyttä ja tämän ovat myös tuomarit pudotuspelihengessä sallineet. Mailarikkeiden osalta linja on ollut tiukempi, mikä on toki positiivista. Muutamat helpot jäähyt ovat hivenen sotkeneet pelirytmiä molemmilta joukkueilta.

Puhuttavimmat tuomiot ovat menneet tasalukemissa. Teemu Rautiainen tööttäsi Darryl Boycea ulosajon arvoisesti torstaina. Boyce muistutti Rautiaista vuorostaan lauantaina ja päätyi samoin oikeutetusti suihkun puolelle.

Ennusta sarjan ratkaisuhetket ja se, kenelle rantapalloja puhalletaan? Mitä tapahtuu, ja kuka nousee ratkaisijaksi?

Lehtinen: Ennusmerkkien mukaan sarja menee poikki maanantaina tai viimeistään keskiviikkona Hakametsässä. HIFK tulee maanantaina jatkamaan samaan malliin kuin lauantaina ja haastaa tosissaan Tapparan, mutta en usko tämän riittävän. Tappara haluaa tosissaan lyödä viimeisen naulan HIFK:n kauteen Stadissa maanantaina.

Ratkaisijaksi nousee Ville Nieminen, joka jatkaa loistavaa puolivälieräsarjaansa hakkaamalla Joni Ortion selän taakse kaksi likaista irtokiekko-osumaa. Kaupan päälle Juha Metsola jatkaa maalillaan loistavalla tasollaan ja turhauttaa HIFK-hyökkääjiä kylmäpäisyydellään.

Huisman: Vaikka Lukko onkin voittanut kaksi edellistä ottelua, on todella vaikea nähdä, millä aseilla se voisi ottaa vielä kaksi voittoa lisää. Jokerit luo niin paljon suuremman määrän tekopaikkoja, että sarja kääntyy helsinkiläisille väistämättä, elleivät Kilpeläisen imuri- ja Vehasen jumalmoodi osoittaudu pysyviksi.

Jokerit siis etenee välieriin. Sarjan neljäs ja viides ottelu sujuvat vielä näennäisen tasaisissa merkeissä, mutta kuudennen ottelun murskajaisten jälkeen kaikki ihmettelevät, miten sarja venyi edes niin pitkäksi. Ratkaisijaksi nousee Jani Rita, jota ei yksikään Lukko-puolustaja pysty sääntöjen mukaisin keinoin pysäyttämään.

Suopuro: Mikäli JYP onnistuu maanantaina löytämään lääkkeet HPK:n vahvan kotipelaamisen nujertamiseksi, kääntyy sarja jyväskyläläisille lopullisesti. JYP tarvitsee tämän tehdäkseen erittäin vahvan aloituksen Hämeenlinnassa. Viimeksi se ei onnistunut vieraissa erien alussa, vaan HPK jyräsi joukkueen yli aktiivisuudellaan.

Ennusmerkit viittaavat kuitenkin, että sarjassa edetään kotivoittojen turvin seitsemänteen peliin asti. Tuolloin hurrikaanien voittamisen kulttuuri korostuu. En ihmettelisi lainkaan, jos ratkaisevassa pelissä JYP-kapteeni Eric Perrin raahaisi hurrikaanit vaikka omin avuin välieriin.

Lempinen: Kaikki päättyy aina hyvin, kun porilainen laitetaan ennustuspuuhiin. Usein katkaisupeli on se vaikein, mutta tällä kertaa uskoisin KalPan jäävän ilman avausvoittoa. Kuopiolaisten ilmeen pitäisi muuttua kovin radikaalisti. Voihan tietysti olla, että Jukka Hirsimäki on käskyttänyt Karri Kiveä hankkimaan yhden ylimääräisen kotipelin.

Ässien ykkösketjun pelihuumori ja duunariosaston luistelusirkus lähettävät KalPan lomille jo maanantaina.

» Lähetä palautetta toimitukselle