Maanantaijää, viikko 12: Onko TPS:n maalivahtivalinnalla edes väliä HIFK:ta vastaan?

LIIGA / Artikkeli
Oskari Setänen on suurella todennäköisyydellä TPS:n pudotuspelit aloittava vahti.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Pudotuspelit alkoivat ja kevätaurinko paistaa. Maanantaijäillä Liiga-aiheista puhuttavat muun muassa valmentajan haasto ja TPS-torjujien peluutus.

Liigan pudotuspelien ensimmäinen kierros miteltiin päättyneellä viikolla. Kärpät ja Ässät päättivät kautensa, kun HIFK ja Ilves etenivät puolivälieriin. Kärpissä kautensa ja samalla koko uransa päätti Ilkka Mikkola, joka voitti peräti kahdeksan suomenmestaruutta.

Toinen merkittävä Kärppiä koskenut uutinen tuli sunnuntaina, kun oululaisten johtohahmoihin lukeutuva Mika Pyörälä sai Liigan runkosarjan parhaan pelaajan palkinnon.

Sopimusuutisten rintamalla ei ollut täysin hiljaista, sillä Lukon hyökkääjä Jere Friberg solmi raumalaisseuran kanssa jatkosopimuksen. Fribergin lisäksi muista optio sopimuksessaan pelanneista Sportin hyökkääjä Aleksi Ainali ja puolustaja Ville Saukko saivat uudet diilit. 

Kevätauringon paisteessa eri kiekkoteemoja käsittelevät Jatkoajan Liiga-toimituksesta Juha Oinonen ja Vinski Virtanen.

Ilkka Mikkola päätti mittavan pelaajauransa,

Liiga otti pudotuspeleihin käyttöön valmentajan haaston maalivahdin häirinnän osalta. Mitä mieltä ratkaisusta?

Oinonen: Erinomainen päätös, toivottavasti ensi kaudella pakettiin kuuluu myös paitsion haasto. Valmentajan haastomahdollisuus herättää paljon keskustelua. Vasta-argumentteina on käytetty ainakin ottelutapahtuman venymistä ja tuomariratkaisujen tulkinnanvaraisuutta.

ottelutapahtumaa venyttävät enemmän esimerkiksi katsojan kannalta merkityksettömät mainoskatkot.

Samaan aikaan kuitenkin myös kyseenalaisista tuomariratkaisuista purnataan ja nostetaan someraivoa. Jostain syystä tarjolla olevaa ratkaisua ei koeta juuri ongelmaa paremmaksi.

Ensinnäkin, ottelutapahtumaa venyttävät enemmän esimerkiksi katsojan kannalta merkityksettömät mainoskatkot. Maalitilanteita myös tarkistetaan kuvanauhalta ilman valmentajan haastoa.

Kyllä, joskus tarkistuksessa kuluu runsaasti aikaa, mutta kumpi on lopulta tärkeämpää: oikeudenmukainen päätös vai se, että pääsee hallilta kotiin kymmenen minuuttia aikaisemmin?

Toiseksi, maalivahdin häirintä on kieltämättä tulkinnanvarainen asia. Liigan sääntöjen mukaan valmentajan haaston yhteydessä päätöksen tekee kuitenkin otteluvalvoja — oman tulkintansa mukaan toki. Päätös tulee joka tapauksessa tuomariston ulkopuolelta.

"Playoffseissa pelataan isoista asioista ja tilanteet tulevat erotuomareille entistäkin nopeammin. Valmentajan haasto-oikeuden käyttöönotolla pyritään minimoimaan tuomarivirheiden mahdollisuus maalivahdin häirintätilanteissa", kuten Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn päätöksen julkistamisen yhteydessä totesi.

Siirtorajan tuntumassa Poriin siirtyneen Maksim Matushkinin sopimuksessa on optio ensi kaudesta. Tulisiko Ässien pitää Matushkin vai ei?

Virtanen: Maksim Matushkin on siitä enigmaattinen pelaaja, että hänen ympärillään on enemmän kysymyksiä kuin hänen liittyessään Ässiin. Mysteerimiehestä ei vieläkään ota selvää, onko kyseessä lintu vai kala. Jos nyt pitäisi päättää, antaisin hyvin varovaisen puollon jatkolle, koska kallis hän tuskin on.

Parin pelin otannalla moni innostui puhumaan Matushkinista lähestulkoon uutena Shaun Heshkana. Nyt 16 ottelun jälkeen on selvää, että ruotsalaisella on ainakin hyvä rannelaukaus. Väkevän alun jälkeen Matushkinin laadukas kuti oli jo muidenkin liigaseurojen tiedossa, joten ylivoiman viivapelote opittiin eliminoimaan.

Puolustuspäässä pakilla oli suuria ongelmia. Ässien kausi tuli päätökseen, mutta Minskissä syntynyt Matushkin ehti ratkaista useampia otteluita sekä Ässien voitoksi että tappioksi. Jyrki Ahon puolustusvoittoisessa pelitavassa ei ole välttämättä tilaa Matushkinin edustamalle individualismille.

Pudotuspeleissä Matushkin putosi seitsemänneksi puolustajaksi. Hasardialtista Matushkinia ei välttämättä uskalla laittaa loppuhetkiksi jäälle, jos oma joukkue ei pelaa ylivoimaa. Ässien on mietittävä, onko Ahon pelitavasta kovasti poikkeavaa köyhän miehen Juha Leimua viisasta pitää. Kiekollisesti lahjakkaasta 27-vuotiaasta on hyötyä lähinnä ylivoimalla.

Ässillä on optio 16 ottelussa tehot 3+5 tehneen puolustaja Maksim Matushkinin kanssa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Pudotuspelien ensimmäinen kierros pelataan paras kolmesta -järjestelmällä. Onko käytäntö toimiva?

Oinonen: Periaatteessa kannatan Liigan joukkuemäärän kaventamista ja kahdeksan parhaan joukkueen pudotuspelejä. Nykyjärjestelmässä on hyvätkin puolensa.

Esimerkiksi tänä keväänä runkosarjan yhdeksäs ja kymmenes pääsevät pelaamaan puolivälieriä. Pudotuspelien ensimmäinen kierros on kieltämättä armoton painekattila, mutta pelimäärän lisäämistäkään ei otteluohjelma kestä.

Kun kaksi voittoa riittää jatkopaikkaan, niin ehdoton paremmuus ei tule samalla tavalla esille kuin paras seitsemästä -sarjoissa. Tänä keväänä pelattiin ensimmäisellä kierroksella yhteensä viisi ottelua, joista peräti neljä ratkesi vasta varsinaisen peliajan jälkeen.

Voittojen oikeudenmukaisuudesta voi väitellä maailman tappiin asti, mutta vanhaa sanontaa lainatakseni: Tulos ei valehtele. Joukkue, joka voittaa lyhyessä ajassa kaksi ottelua jatkoerässä, on osoittanut teräksistä paineensietokykyä ja ansainnut voittonsa.

TPS on peluuttanut maalivahtejaan tasaisesti. Päävalmentaja Ari-Pekka Selin on vihjannut Oskari Setäsen olevan pudotuspeleissä ykkösvahti. Oikea ratkaisu?

Virtanen: Tarkemmin sanoen Ari-Pekka Selin kertoi, että lähtökohdat pudotuspeleihin ovat sen suuntaiset, että Oskari Setänen on ykkösvahti. Aleksandar Georgijev saanee myös mahdollisuutensa, mutta kolme viimeistä runkosarjapeliä torjunut ja kaikista voitot ottanut Setänen aloittaa TPS:n urakan.

Setänen ja Georgijev ovat täysin eri torjuntatyylien edustajia. Georgijev on teknisempi, eikä hän joudu epätoivoisiin tilanteisiin venyttämään raajojaan paraatipelastuksiin. Vaikka Georgijev on voittanut viimeksi tammikuun lopulla, olisi täyden vastuun antaminen Setäselle erikoinen ratkaisu.

KARRIKOIDEN ILMAISTUNA TPS PUDOTTAISI HIFK:N, VAIKKA MAALISSA OLISI KAROLUS KAARLEHTO.

Georgijev on junioriurallaan osoittanut kestävänsä paineet. TPS:n A-nuoret täyden hallin edessä mestaruuteen torjunut ja Venäjän alle 20-vuotiaat MM-hopealle johdattanut Georgijev ei ole vielä pelannut kovassa paineessa miesten peleissä, muttei hänen kykyjään pidä epäillä hetkeäkään.

TPS:n tulisi jatkaa tasaisella peluutuksella. Molemmat maalivahdit ovat riittävällä tasolla torjumaan Palloseuran finaaleihin, ja kahdesta torjuntatuntumaa saavasta veskarista on vain hyötyä. Toisen mahdollisesti loukkaantuessa mustavalkoisilla olisi laittaa tolppien väliin pelivalmis maalivahti. Tasaisella peluutuksella kuormitus ei olisi tiiviissä tahdissa valtava, ja lepoa tulisi molemmille.

Päätyi TPS lopulta millaiseen ratkaisuun tahansa, on pelaavan vahdin mukava torjua erinomaisen puolustuksen takana. Karrikoiden ilmaistuna olen sitä mieltä, että TPS pudottaisi HIFK:n, vaikka maalissa olisi TUTOssa lainalla kauden pelannut Karolus Kaarlehto.

Viikon pelaaja: Miska Humaloja, Kärpät

Kärpät ei yltänyt puolivälieriin, mutta Miska Humalojasta asia ei jäänyt kiinni. Runkosarjassa nelosketjun raastaja teki neljä maalia, mutta pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella duunari osui kahteen otteluun kolmesti saaden myös syöttöpisteen. Vastustajia jo pelkällä virneellään ärsyttävällä Humalojalla on taitavammat kädet kuin moni arvaakaan.

Viikon twitaatti

» Lähetä palautetta toimitukselle