Maanantaijää, viikko 11: Pudotuspelihuumaa paikallispelihengessä, Sportin ryhdikkäät potkut ja "Mestiksen mestaruus"

LIIGA / Artikkeli
Antti Suomela voittaa ensimmäisenä JYP-pelaajana Veli-Pekka Ketola -palkinnon.
Sport sinnitteli ryhdikkäästi kauden loppuun ennen valmentajansa erottamista. Jukurit vei lausuntojen mukaan "Mestis-mestaruuden", mutta pitäisikö joukkueiden määrää Liigassa vähentää? Pudotuspeleissä on luvassa ensimmäisellä kierroksella ikäänkuin paikallispeliparit.

Runkosarjan viimeiset hetket antoivat vielä tapahtumia Liiga-toimituspäällikön Jere Korkalaisen ja Liiga-toimittajan Lassi Sepän pohdiskeltaviksi.

Vain yhdet valmentajapotkut runkosarjassa 2017-2018

Korkalainen: Sportin kausi päättyi jälleen pettymykseen varsin turbulenssin täyttämän kauden jälkeen. Neljä kautta vaasalaisten peräsimessä jätti Tomek Valtosen näytöiksi yhden kerran pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, mikä osaltaan johti päävalmentajan potkuihin. Minusta potkut olivat oikea ratkaisu.

Seppä: Se, että mies sai jatkaa Sportissa kauden loppuun asti kertoo sekä seurasta että valmentajasta itsestään. Miehekäs, periksiantamaton ja vaativa ovat sanoja kuvaamaan kotkapaitoja, mutta myös Valtosta valmentajana. Näen hänet Ville Niemisen ohella pelaajan näkökulmasta valmentavana äijänä, jolle asenne ja työnteko on luonnollisempi lähestymiskulma kuin varsinainen taktinen hienostelu. Valtonen tulee löytämään tulevaisuudessa itselleen töitä - menestyvänkin seuran kakkosvalmentajana, näkisin.

Korkalainen: Niin, Valtosen jatkaminen kauden loppuun saakka oli osa yhtä tämän kauden positiivisimmista muutoksista. Päävalmentajien potkut kesken kauden jäivät koko liigan leveydellä vain yksiin, mikä enteilee kulttuurin muutosta pitkäjänteisempään suuntaan.

Sportin kohdalla koko sontaämpäriä on vaikea kumota itse Valtosen niskaan. Joukkueena Valtosen ajatukset ja pelaajamateriaali eivät huokuneet varsinaista harmoniaa. Nuorista pelaajista vain harvat onnistuivat ottamaan seuraavan askeleen urallaan. Neljän liigakauden periodista vaasalaisseuran näytöt ovat varsin ohuet, eikä identiteetti tai tavoitteet ole kovin helposti määriteltävissä. Tämän takia seuran tiedotteessakin todettu uusi alku on varsin tervetullut.

Seppä: Vaasassa rymistely ja kovuus ovat juurtuneet syvälle seuran imagoon jo ennen Valtosen aikakautta. Nyt joukkueella on mahdollisuus joko lähteä järjestelmällisesti uudistamaan peli-ilmettään, tai vastaavasti muovata itselleen selvä suunnitelma vahvan brändin rakentamiseen. Sportilla on siihen pelimerkit, toisin kuin monella muulla Liiga-seuralla.

Jukureille kyseenalainen "Mestis-mestaruus"

Seppä: Jukurit, KooKoo ja Sport ovat kaikki entisiä Mestiksen huippujoukkueita, jotka nostettiin aikanaan enemmän tai vähemmän erikoisin perustein Liigaan. Muutamat kaudet ovat osoittaneet, ettei lähtökohdan ollessa pikkuseuran taloustilanne, nousta Liiga-ympyröissä yhtään mihinkään. Mikkeli, Kouvola ja Vaasa eivät ole sellaisia talousalueita, joissa olisi mahdolluus leipoa huipulla menestyviä lätkäseuroja.

Koko kolmikon voisi oikeastaan laittaa takaisin sarjaporrasta alemmas. Silloin maan ykkössarjasta tulisi jälleen tasokas, eikä höpöhöpöpelejä tarvitsisi pelata määräänsä enempää.

Korkalainen: KooKoo nousee näistä kolmesta seurasta minulle esiin kunnianhimoisimpana. Erityisesti kaudella 2016-17 panostukset joukkueeseen olivat kovia, mutta homma ei natsannut.

Jukurien kohdalla pohdinnat on äärimmäisen helppo allekirjoittaa. Seura nousi otsikoihin toisen pääomistajan Jukka Toivakan humoristisilla kommenteilla "Mestis-mestaruudesta". Vaikka kommentteja yrittäisi kuinka kuitata huumorilla, kaikki viitteet osoittavat zigizagi-perheen varsin alhaisiin tavoitteisiin. Bonukset sijoituksesta ja lähes samalla joukkueella jatkaminen tästä mainioina esimerkkeinä. Mikkelissä tulisikin harkita, että takinkäännöistään ja mestaruuspuheistaan muistettua Toivakkaa ei liian usein päästettäisi antamaan julkilausuntoja.

Keskusteluun avoimesta sarjasta tai joukkueiden palauttamisesta Mestikseen en halua nyt lähteä. Huomion tulisi olla siinä, että kerta liigan optimaaliseksi joukkuemääräksi nähdään 15, millä periaatteilla tämä sarjamuoto saadaan sekä taloudellisesti että urheilullisesti huomattavasti kestävämmälle pohjalle.

Seppä: Mielestäni olisi optimaalista ja upeaa, mikäli Liigasta saataisi 15 joukkueen toimiva kokonaisuus. Suomessa ei vain ole tarpeeksi tasokkaita pelaajia, jotta tämä toteutuisi. Kyllä maassamme kiekkoilijoita riittää, mutta mitä alhaisemmalla taitotasolla Liigaan pääsee operoimaan, madaltaa se koko sarjan kiinnostavuutta.

Kolmesta "Mestis-joukkueesta" muihin Liiga-seuroihin edes auttavasti merkittävään rooliin yltäisi näkemykseni mukaan alle kymmenen pelaajaa. Joukkueita ei siis tarvitse väkisin palauttaa lähtöpisteeseensä, mutta siinä tapauksessa olisi keksittävä toinen tie. Nykymalli ei toimi.

Korkalainen: Kyllähän näistä kolmestakin joukkueesta vähintään auttavia pelaajia löytää reippaastikin, muuten ei joka kevät nähtäisi hienoa termiä nimeltä "tyhjennysmyynti". Mutta tässä tullaankin juuri nykyisen sarjajärjestelmän ongelmaan, sillä dilemmaa tulee toisensa perään. Viime vuosina liigan tasoerot ovat myös pienentyneet, mikä tuo peleihin lisää jännitystä ja panosta pudotuspelijoukkueille, kun jokainen piste on tärkeä. Toisaalta tämä tasaisuus on seurausta laskeneesta tasosta. Isoja ongelmia tosiaan on.

Pudotuspelit käynnistyvät − SaiPa ja Ässät ennakkosuosikkeina?

Korkalainen: Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksilla nähdään molemmissa pareissa tietynlaista paikallispelien henkeä. SaiPan ja Pelicansin parissa nähdään loppukauden yksi positiivisimmista ja yksi negatiivisimmista tarinoista, kun taas Ässien ja Lukon paria tuskin tarvitsee kenellekään kiekkoa seuraavalle kummemmin avata. Uskallan linjata SaiPan ja Ässät varsin selviksi ennakkosuosikeiksi.

Seppä: Ilves ja HPK pääsivät kolkuttelemaan erittäin lähelle kymppisijaa, mutta näen positiivisena asiana, että juuri nämä joukkueet kohtaavat pudotuspelien avaussarjoissa. Satakunnan derby vastaa odotuksiltaan viime kauden puolivälieräsarjaa tamperelaisjoukkueiden välillä. Ässien ja Lukon otatusta saamme tosin seurata vain muutaman ottelun verran. Minun papereissani SaiPa on loppukaudella ongelmissa ollutta Pelicansia vastaan selvä ennakkosuosikki, mutta Lukolla on kokemuksensa myötä oiva paikka kammeta patapaidat kevätlaitumille.

Korkalainen: Lukolla on varmasti sanansa sanottavana tuossa parissa, mutta näen poissaolot erityisesti hyökkäyskalustossa liian kovina. Raumalaisjoukkue elää ja kuolee Kaapo Kähkösen mukana. Pekka Virran projektille ollaan saatu jo lupaava alku katastrofaalisen viime kauden jälkeen. Ässien puolella näen potentiaalia huomattavasti enemmän. Materiaali on verrattain nimekäs, ja erikoistilannepelaamiseen löytyy runsaasti erityisosaamista. Ainoa vaje olla jopa puolivälierien musta hevonen on voittamisen kulttuurin puute. Kurittomuus kuuluu joukkueen helmasynteihin, mistä ratkaisupeleissä rangaistaan kovalla kädellä.

Pelicansin lähtökohdat Petri Matikaisen projektin päättämiseen ovat varsin heikot. Avainpelaajien sitoutumattomuus sekä pelillinen alavereisyys ovat erittäin tuhoisia signaaleja, joista SaiPan puolella ei juuri harmaita hiuksia ole syntynyt. Tero Lehterä ja Meidän Pojat on komea tarina, jolla marssitaan kiusaamaan TPS:aa.

Seppä: SaiPan nihkeästi alkanut kausi on noussut jumbojetin lailla viikko viikolta, enkä näe lappeenrantalaisten pudotuspelijunan pysähtyvän vielä pussinokkiin. Lukko on yllättänyt minut Virran alaisuudessa nopealla oppimiskyvyllään. Aavistelin, että Raumalla tulee vaikea kausi, mutta mistään ohisesongista ei voida puhua. Pääsi Lukko tästä jatkoon tai ei, niin nousee joukkue ensi kaudella sille tasolle, jonka Virran valmentajakyky mahdollistaa.

Korkalainen: Tulevaisuus näyttää tosiaan valoisalta Raumalla. Virran tuoma muutos kulttuuriin kantaa vielä pitkälle, mutta ei tänä keväänä. Potentiaali Virran projektissa on erittäin korkea, mutta yksi vuosi on sen lunastamiselle aivan liian lyhyt aika, varsinkaan näin kovalla loukkaantumissumalla.

SaiPan projektin alku on sujunut valoisemmissa merkeissä, mutta potentiaalia en näe yhtä korkeana. Uskonkin, että tämän kauden onnistumisesta huolimatta SaiPan tarina voi ensi kaudella olla lähellä tämän kauden HPK:ta.

Seppä: Olet oikeilla jäljillä. Oli kuitenkin pudotuspelien avauskierroksen tulos mikä tahansa, ei mikään näistä neljästä joukkueesta tule ottamaan Kärppiä tai TPS:ää vastaan kuin korkeintaan yhden voiton.

Viikon twitaatti:

Viikon pelaaja: Antti Suomela, JYP

Kolmessa edellisessä ottelussaan Suomela on tehnyt komeat 3+3=6 tehopistettä. Tämän kauden 59 ottelussaan mies keräsi 60 (21+39) pistettä, joilla hän nousee ensimmäiseksi JYP-pelaajaksi, joka on voittanut runkosarjan pistepörssin.

» Lähetä palautetta toimitukselle