Maanantaijää, viikko 10: Tyrväinen syystä bussin alla, Kuopion kalakukko on vielä raaka

LIIGA / Artikkeli
Juhani Tyrväinen päätyi tekonsa jälkeen viikonlopun puheenaiheeksi.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Kärppien ja HIFK:n otteluparissa nousi puheenaiheeksi Juhani Tyrväisen huitaisu Kristian Vesalaisen polvitaipeeseen. Mitä mieltä Sinuhe Wallinheimon antamista kommenteista ollaan Jatkoajassa? KalPa on löytänyt hyvän vireen, mutta riittääkö se kuitenkaan vielä aivan päätyyn asti. Jyväskylässä tavoite runkosarjan kahden parhaan joukkoon sijoittumisesta koki kolauksen tappioiden myötä. Mikä JYPin tekemisessä mättää ja miksi?

Kevätjäillä viimeisiä runkosarjapotkuja vetävät Liiga-toimituspäällikkö Jere Korkalainen yhdessä toimittajien Valtteri Tahkolan ja Kati Rintamäen kanssa.

Tyrväisen temppu tikun nokkaan

Korkalainen: Kärppien ja HIFK:n tuplapeliviikonloppuun mahtui tunteita ja likaisiakin temppuja. Yksi likaisimmista oli Juhani Tyrväisen huitaisu Kristian Vesalaisen polvitaipeeseen. Vesalaisella ei ollut mahdollisuutta varautua temppuun, mikä korostaa HIFK-sentterin ylilyönnin typeryyttä. Tämänkin vuoksi myös rangaistuksen tulisi olla tuntuva.

Tahkola: Liiga määrittää tällä tuomiollaan linjaa tulevaisuutta ajatellen, sillä Tyrväisen tempun kaltaisia ei ole liigajäillä nähty. Jos kurinpito käsittelee tämän liian silkkihansikkain, se kertoo, että tämän kaltaisia vahingoittamisyrityksiä voi huoletta tehdä jatkossakin.

Itse olen fyysisen pelin ystävä, ja esimerkiksi maalin edustoilla pienet poikkarit kuuluvat asiaan, mutta Tyrväisen kohdalla kyse on aivan eri asiasta.

Rintamäki: Tuossa tempussa päämääränä ei voi olla mikään muu kuin vastustajan vahingoittaminen. Tilanne tulee Vesalaiselle aivan varoittamatta, joten loukkaantumisriski on ilmeinen. Tyrväisen tekoa ei voi puolustella millään ärsyyntymisellä tai "kun tuokin on joskus tehnyt jollekin jotain"-argumentilla.

Todella toivon, että kurinpito on nyt hereillä tuomion suhteen. Tämänkaltaisessa toiminnassa ei ole millään tavalla kyse fyysisestä pelistä vaan pelkästään täydestä piittaamattomuudesta vastustajaa kohtaan.

Korkalainen: Teko on myös siinä mielessä erityislaatuinen, että Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo nosti Tyrväisen tempun voimakkaasti tikun nokkaan. Tämä nosti myös Tyrväisen vanhemman veljen, Antin, piikit pystyyn.

Vaikka tuomitsenkin Tyrväisen tempun jyrkästi, Wallinheimon agenda jäi hieman hämäräksi. Molemmissa otteluissa "pelin henki" oli varsin likainen, ja näistä tapauksista yksi pelaaja ristiinnaulittiin julkisesti ennen kurinpitolautakunnan päätöstä.

Tahkola: Olen Jeren kanssa tässä samoilla linjoilla.

Kyseisen otteluparin molemmissa otteluissa nähtiin likaisia temppuja, mutta se ei tietenkään poista sitä faktaa, että Tyrväisen temppu oli todella typerä. Minun mielestäni on silti hieman omituista, että pelaajayhdistys otti tähän asiaan näin vahvan kannan. Tyrväinen heitettiin nyt myös "omiensa" puolesta bussin alle, joka hieman ihmetyttää minua.

Rintamäki: Ihan ensiksi: Itse en otteluparia sen kummemmin seurannut, joten näkemykseni muista tilanteista on hutera enkä siis kykene tekemään vertailua näiden välillä.

Ymmärrän ajatuksen siitä, että Pelaajayhdistyksen tulisi pitää omiensa puolta, ja tavallaan tässä kontekstissa ymmärrän myös Wallinheimon lausuntoon kohdistetun kritiikin. Silti mielestäni näin ikävän teon jälkeen saa ja pitää tuoda julki paheksunta moista sikailua kohtaan. Ei liene pelaajienkaan mielestä toivottavaa, että nämä painetaan villaisella ja jatketaan eteenpäin? Suoraselkäistä on todeta, että nyt ei mennyt aivan lapaan.

Tahkola: Ymmärrän pointtisi. Minua ihmetyttää tämä Wallinheimon ulostulo, koska tämä on melko ainutkertaista. Liigassa on nähty kauden mittaan monta muutakin likaista, rumaa temppua. Mielestäni esimerkiksi päähän kohdistunet taklaukset, keihästykset ja muut hölmöilyt ovat tapauksesta riippuen aivan yhtä vaarallisia ja piittaamattomia temppuja. Aina kun vastustajaa yritetään vahingoittaa tarkoituksella, niihin pitää reagoida vakavasti. Harvemmin kuitenkaan niihin otetaan näin selkeää kantaa pelaajayhdistyksen toimesta.

Jos nyt yrittää tiivistää tätä keskustelua, niin yhteenvetona voisi todeta, että Tyrväisen temppu oli likainen ja Liigan täytyykin reagoida siihen voimakkaasti. Pelaajayhdistyksen ulostulo on hieman erikoinen, mutta kertoo myös, että heidänkin näkökannaltaan Tyrväisen teko oli anteeksiantamaton.

Kuopion kalakukko jäänee vielä tänä keväänä raa'aksi

Tahkola: KalPa on vaisun alkukauden jälkeen noussut jo kuuden joukkoon, ja jos mitään mullistavaa ei tapahdu, Sami Kapasen joukkue nappaa itselleen suoran pudotuspelipaikan. Marraskuun lentokelin jälkeen vauhti hieman tasoittui, mutta nyt viimeisestä kymmenestä pelistä on napsunut kahdeksan voittoa.

Mitä löytyy kuopiolaisten hienon kauden taustalta, ja mihin asti KalPan puhti voi kantaa keväällä?

Korkalainen: KalPan nykyvireelle on valettu perusteita syksystä asti, vaikka tulokset eivät aina ole olleetkaan huippuluokkaa. Kapanen on onnistunut myymään itsensä ja pelitapansa erinomaisesti nuorelle joukkueelle.

Pienoiskuvassa tiivistystä voisi hakea Mathew Maionesta, joka takertelevan alun jälkeen on noussut liigan hyökkäävien puolustajien eliittiin. Kapanen on ruokkinut pelin tulosta tuottavalle mallille, ja nyt itseluottamus ruokkii kierrettä. Nuorta joukkuetta vaivaa kuitenkin kurittomuus, mikä tuottaa heikkoja hetkiä pelien sisällä. Esimerkiksi JYPiä vastaan lauantaina pisteet olivat jäädä tulematta, kun kärsivällisyyden korvasi juuri kurittomuus.

Näenkin, että Kalakukon leivonnassa tälle kaudelle yhtenä kokkina on ollut itse Hanna Partanen, mutta herkku ei ole vielä tänä keväänä kypsä syötäväksi.

Näenkin, että Kalakukon leivonnassa tälle kaudelle yhtenä kokkina on ollut itse Hanna Partanen, mutta herkku ei ole vielä tänä keväänä kypsä syötäväksi.

Rintamäki: KalPaan sopinee tällä hetkellä loistavasti klisee "onnistumiset ruokkivat itseluottamusta". Joukkueella on ilmeisen vahva usko itseensä ja omaan tekemiseensä, ja se tuottaa uusia onnistumisia, jotka lisäävät lumipallon vauhtia.

Itse olen suuri sankaritarinoiden ystävä enkä panisi pahakseni, jos kalakukko kypsyy jo tänä keväänä. Ehkä ihan viimeiseen suupalaan asti ei päästä, mutta lähellekin riittää ainakin minulle. Mikäli KalPa saa pelinsä siihen kuosiin, että jänne kestää joka pelissä täydet 60 minuuttia, joukkue menee pitkälle.

Tahkola: Jos kalakukon syömistä joudutaan tosiaan odottelemaan vielä seuraavaan kevääseen, toivotaan, että Kuopiossa on pakastimet hyvässä kunnossa.

Edellä onkin hyvin kiteytetty KalPan tämän kauden vireen syyt. Realistisesti ajateltuna KalPan maksimi tänä keväänä on välierät, ja tällä hetkellä kärjen tason ollessa niin laaja, sekin olisi jo todella kovaa suorittamista. Kapasen klaanin uusin projekti on vasta pyörähtänyt käyntiin, ja mehukkaimmat hedelmät poimitaan vasta tulevina vuosina.

Täytyy kyllä kehaista tähän väliin KalPan organisaatiota. Budjetti millä seura operoi ei ole liigan kärkipäätä, mutta pitkäjänteisellä työllä ja vahvalla ideologiallaan KalPa suorittaa jatkuvasti aivan tasonsa ylärajoilla.

JYPin kurssi vaatii korjausliikkeitä

Korkalainen: Jyväskylässä tavoite runkosarjan osalta oli sijoittuminen kahden joukkoon, mutta tavoite koki kovan kolauksen viikon kolmella tappiolla. Traktori yskii pudotuspelien kynnyksellä, onko syytä huolestua?

Tahkola: Paniikkinappula voidaan pitää vielä visusti Jukka Holtarin kassakaapissa, mutta toki pieniä kysymysmerkkejä on noussut ilmoille.

JYP on pelannut CHL-voittonsa jälkeen ailahtelevan ajanjakson, eikä joukkue ole oikeastaan missään vaiheessa esittänyt parastaan. On toki ollut nähtävissä läpi kauden, että kokenut joukkue on syttynyt kunnolla CHL-otteluissa ja kovissa peleissä. JYPin rutiinitaso on riittänyt sarjan heikompia joukkueita vastaan tiettyyn pisteeseen asti, mutta pelin taso on heilahdellut erien välillä melkoisesti.

Ei JYPiä silti sovi jättää pois laskuista kevättä ajatellen. Niin rutinoitunut ja voittamaan tottunut joukkue Jyväskylässä on.

Rintamäki: Olen ymmärtänyt, että JYPin suurin ongelma tuntuu olevan tällä hetkellä tietynlainen viitsimättömyys tehdä riittävästi töitä. Joukkue ikäänkuin tulee paikalle, muttei ole läsnä ainakaan tarpeeksi kovalla tasolla. Voisiko olla, että CHL-voiton jälkeen tuli pieni henkinen ulospuhallus, joka heijastuu tekemiseen?

Samaa mieltä Valtterin kanssa olen kyllä siitä, että JYPin taso tullee kuitenkin riittämään keväällä. Silti mestarisuosikiksi en ole joukkuetta valmis laittamaan.

Korkalainen: Huolissaan pitää olla myös JYPin seuran sisällä. Jos ei olla, omasta pelistä ei välitetä. Ulospuhallus on pyörinyt myös itsellä mielessä varsin voimakkaasti, mutta kyvyttömyys syttyä runkosarjan lopun taistoihin vain hetkittäin on yllättänyt. Tästä huolimatta suuria ongelmia Jyväskylässä on vaikea nähdä.

Vaikka tavoiteltu kakkossija jyväskyläläisillä jäisikin haaveeksi, asetelmat pudotuspeleihin ovat paremmat kuin yhdelläkään aiemmalla kaudella. Isot voitot, entistä kokeneempi valmennus sekä ainakin 2000-luvun nimekkäin JYP-joukkue takaavat JYPille aseman mestarisuosikkien joukossa. Yksi suurimpia valtteja kevättä ajatellen on juuri hyökkäyksen leveys, joka osaltaan on mahdollistanut Antti Suomelan kipuamisen pistepörssin kärkipaikalle. Juha-Pekka Hytösen ja Jarkko Immosen ketjut pelaavat pääsääntöisestä vastustajien kärkiketjuja vastaan, mikä yleisesti antaa Suomelan ketjulle enemmän vapautta hyökkäyssuuntaan. Tasainen peliajan jako kaikkien väille vähentää myös kuormaa kaikkien harteilla.

Tahkola: JYP on nimenomaan syttynyt vain hetkittäin. Parhaana esimerkkinä juuri perjantain TPS-ottelu, jossa kolmas erä oli joukkueelta melkoista hyrskyttämistä, mutta se vaati juuri sen tappioaseman eteen. Pelin panoskin oli kuitenkin kohtalaisen suuri, sillä kakkossija karkasi sillä tappiolla ulottumattomiin. Se herättääkin kysymyksen, että miksi edes tuollainen ottelu ei sitten sytytä tarpeeksi?

Onko kyse siitä, että Marko Virtanen ei saa ladattua kokenutta joukkuetta runkosarjan matseihin, vai onko kyse ulospuhalluksesta CHL:n jälkeen. JYP todisti itselleen pystyvänsä voittamaan kenet vaan, kun CHL-pysti raahattiin Jyväskylään, ja joukkue tietää pystyvänsä siihen keväälläkin. Pelillinen puoli ei ole niinkään se huolenaihe, vaan se löytyy juuri tuolta henkiseltä puolelta.

Pudotuspelit sytyttävät varmasti, mutta siellä ei ole varaa antaa vastustajille yhtään siimaa eteen. JYP on edelleen yksi vahvimmista ehdokkaista kannujahdissa, mutta tietenkin viime aikojen otteet herättävät kysymyksiä.

Rintamäki: Mietin jo CHL-voiton aikaan, että onkohan tämä nyt JYPille ihan puhtaasti vain positiivinen asia. Nyt on todettava, että ei ehkä tosiaan ollut. Joukkueen pitää löytää peliinsä sama tekemisen meininki kuin aiemmin, jotta sillä on pudotuspeleissä mahdollisuuksia. Siellä on kuitenkin tulossa nälkäisiä joukkueita kovalla tsempillä vastaan.

Viikon pelaaja: Mathew Maione, KalPa

Puolustaja Maione on KalPan kauden onnistumisen pienoiskuva. Viime viikolla kolmessa pelissä tehdyt neljä maalia kertovat kaiken miehen tämänhetkisestä tasosta.

Viikon twitaatti:

» Lähetä palautetta toimitukselle