Luulaja HF - Ulkomaalaisten johdolla

SHL / Artikkeli
Joel Lassinantti valittiin vuoden parhaaksi ruotsalaisvahdiksi viime kaudella.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Historiallisen ensimmäisen CHL-mestaruuden vienyt Luulaja on panostanut uuteen kauteen selvästi ja kyseessä onkin potentiaalinen onnistuja myös SHL:n puolella.

Viime kaudella runkosarjan kahdeksanneksi sijoittunut Luulaja metsästää tosissaan ensimmäistä Ruotsin mestaruuttaan sitten kevään 1996, jolloin se juhli toistaiseksi ainoaa kultaansa.

Luulaja raivasi viime kaudella tiensä puolivälierien seitsemänteen osaotteluun runkosarjakakkosta Frölundaa vastaan, mutta välieräpaikka jäi kalkkiviivoille. Sen sijaan kansainvälisen CHL:n puolella kausi oli onnistunut, sillä pohjoisen joukkue sai kunnian voittaa ensimmäisen CHL-kauden mestauuden.

Luulajan tilanne on siitä poikkeuksellinen, että joukkueen voidaan helposti sanoa vahvistuneen, vaikka se menetti viime kauden viisi tehokkainta pelaajaansa.

Hyökkäyksen monipuolisuus kadehdittavalla tasolla

Hyökkäyksen merkittävimmät menetykset ovat Abbottin veljekset (Cam ja Chris) jotka ehtivät edustaa Luulajaa kuuden kauden ajan ennen kuin nyt tiet erkanivat. Chris siirtyi kilpailija HV71:n riveihin ja Cam joutui lopettamaan uransa aivotärähdykseen. Vaikka hyökkäystä on vahvistettu, erityisesti sentteri Chrisin menetys on iso.

Kanadalaisveljesten lähdöt on paikattu uusilla pohjoisamerikkalaisnimillä. Luulaja vahvisti rivejään kahdella viime kauden pistepörssin kärkikymmenikön nimellä, kun Jacob Micflikier ja Bill Sweatt saapuivat kaupunkiin. Kaksikko esitti jo hyvää yhteispeliä CHL:n ensimmäisissä peleissä ja heiltä on lupa odottaa yli 40 tehopisteen kausia myös tänä vuonna.

Hyökkäystään Luulaja on vahvistanut myös Toni Rajalalla ja Jacob Lagacella. Rajala pelasi tehokkaan kauden Färjestadissa ja Lagace voitti Allsvenskanin pistepörssin.

Luulajan tasokkaan hyökkäyksen suurin vahvuus on monipuolisuus. Pistenikkareiden vastapainoksi joukkueella on heittää kentälle Euroopan mittakaavalla loistava duunariosasto Lennart Petrellin johdolla.

Hyökkäyksen suurin epävarmuuden aihe ovat keskushyökkääjät. Allsvenskan-tähti Lagacelta odotetaan paljon, mutta tason pysyminen myös sarjaporrasta ylempänä herättää epäillyksiä. Jonathan Granström hoitaa puolustusvelvoitteet kunnialla, mutta hänestä ei ole suureen pistevastuuseen. Joukkueen kapteeni Johan Harju pelaa keskellä, vaikka onkin parhaimmillaan laiturin tontilla.

Näkyvä lähti - paikattu useammalla nimellä

Luulaja on kesän aikana vahvistanut puolustustaan merkittävästi. Tehopakki Kristian Näkyvän lähtö Pohjois-Amerikkaan on paikattu HPK:ssa onnistuneella Craig Schiralla, KHL:stä saapuvalla Ilari Melartilla ja kanadalaisella Brendan Mikkelsonilla.

Nimekkäistä pelaajista huolimatta Luulajan puolustus on kysymysmerkki. Isokokoisen Mikkelsonin pärjääminen Euroopan kaukaloissa on arvoitus. Schira ja Melart ovat kumpikin jo kokeneita pelaajia, mutta kumpikin on Mikkelsonin tavoin tulokas SHL:ään. Uusi liiga voi tuottaa haasteita, eikä millään joukkueella ole varaa kaikkien kärkipuolustajien epätasaisuuteen.

Per Savilahden paluukausi Luulajaan oli pettymys ja hänellä riittää parannettavaa. Yli 800 ottelua Ruotsin pääsarjassa pelannut Jan Sandström aloittaa viidennentoista kautensa Luulajassa ja ikä alkaa painamaan.

Vahva joukkue, mutta niin on moni muukin

Tolppien välissä Luulaja luottaa tasaiseen kaksikkoon Joel Lassinantti - Daniel Larsson. Nuorempi kaksikosta, Lassinantti, nousi hieman yllättäen ykköstorjujaksi kesken viime kauden ja valittiin parhaaksi ruotasalaiseksi maalivahdiksi. Tästä huolimatta Larsson saanee uudella kaudella myös rutkasti vastuuta, eikä huolta maalivahdin väsymisestä pitkän kauden aikana ole.

Luulaja on vahvistunut viime kaudesta merkittävästi ja taistelee tosissaan laadukkaan SHL:n kotietusijoituksesta pudotuspeleihin. Kaikki ainekset on olemassa pitkään kauteen, ja jos joukkue vahvistaa hyökkäyksen keskikaistaa kesken kauden tulevalla huippunimellä, on se varteenotettava suosikki aina finaaleihin asti - niin SHL:ssä kuin jälleen CHL:ssä.

Jatkoaika arvioi Luulajan runkosarjan sijalle viisi.

» Lähetä palautetta toimitukselle