Lukon pelaaja-arvostelut kaudella 2000-2001

LIIGA / Artikkeli
Lukon kausi ei sujunut aivan yhtä hyvin kuin edellinen. Varsinkin kotipeleistä puuttui sama taistelu ja hurmos, kuin edellisellä kaudella. Lopulta kuitenkin Lukko sijoittui runkosarjassa kuudenneksi, mikä ei ole huono suoritus liigan pienimmän paikkakunnan joukkueelta. Edellä runkosarjassa olivat vain isojen kaupunkien Helsingin, Turun ja Tampereen joukkueet. Playoffien ensimmäiselle kierrokselle Lukko sai vastaansa Tapparan, joka osoittautuikin liian kovaksi vastukseksi ja passitti kettupaidat kesälomalle suoraan voitoin 3-0. Lukon lopullinen sijoitus oli siis seitsemäs, kun Kärpät kiilasi hyvien pudotuspeliensä ansiosta ohi. Seuraavassa on arvioitu Lukon pelaajat mies mieheltä. Arvosanan ovat saaneet kaikki runkosarjassa vähintään 15 peliä pelanneet.

Maalivahdit

#30 Bruce Racine 9

Kanadalainen ammattimaalivahti saapui Raumalle täyttämään Tom Draperin tyhjäksi jättämää aukkoa, ja hyvin täyttikin. Syksyllä miehelle vaadittiin paluulippua kouraan mutta lokakuun alussa alkoivat kiekot tarttua vinhasti heiluneeseen hanskaan ja turvat menivät kummasti tukkoon. Kumiukon arvosanaa pudottavat alkukauden haparoinnit ja tyhmät käytösrangaistukset. Racinen ensi kausi on avoin. Lukko on tarjonnut sopimusta ja vastausta odotellaan edelleen.

#35 Petri Vehanen 8

Peten tehtävä oli epäkiitollinen. Tiedossa oli alusta saakka ettei peliaikaa paljoa tule ja silti pitäisi olla valmiina koko ajan. Peliaikaa tuli lopulta kaksi kokonaista peliä plus yksi erä Ässiä vastaan. Hoiti molemmat pelaamansa pelit moitteetta ja näytti että ainesta tässä parin vuoden takaisessa Norjan liigan All Stars-maalivahdissa on. Ensi kausi avoin, mutta tuskin jatkaa Lukossa ainakaan luukunavaajana.

Puolustajat

#2 Mika Laaksonen 8+

Laaksonen on kokenut peruspakki joka tietää tasan tarkkaan mitä osaa eikä muuta yritäkään. Hyvin liikkuva pelaaja antaa aina kaikkensa joukkueen eteen. Päättynyt kausi ei ollut Laaksoselta(kaan) aivan edellisen kauden tasoinen. Jatkaa Lukossa ensi kaudella entistä tärkeämmässä roolissa.

#6 Janne Niskala 6

Niskala on lupaava nuori puolustaja, jonka odotettiin jo tällä kaudella valtaavan pelipaikan liigajoukkueesta. Luottoa ei kuitenkaan valmentajalta herunut ja kausi sujuikin sekä A-junioreissa että UJK:ssa. Ehtii pelata kuitenkin 18 liigaotteluakin, ennenkuin tammikuussa lähti hakemaan peliaikaa ja kovuutta Britannian Superliigasta Manchester Stormin joukkueesta. Jatkaa Lukossa kaksivuotisella sopimuksella.

#24 Topi Lehtonen 8-

Lehtonen oli syksyllä joukkueen positiivisin yllättäjä. Pienikokoinen pakki keikkui pitkään tehotilaston kärjessä, mutta kauden vanhetessa arki tuli eteen ja hukkui massaan. Hyvä luistelija joka säästeli laukaustaan ihan turhaan. Taskussa kaksivuotinen jatkosopimus ja ensi kaudella suurempaa roolia tarjolla.

#29 Kimmo Lotvonen 7

Iso nallekarhu ei tälläkään kaudella esittänyt liigajäillä mitään uutta. Kokoa on vaikka muille jakaa, mutta liika kiltteys vaivaa. Kun vielä siihen lisätään hitaus, niin Lotvosen maajoukkuepaikkaa voidaan kyllä ihmetellä. Laukaus lähtee tarvittaessa kovaa, mutta miksi sitä pitää säästellä? Ei jatka Lukossa, vaan palaa kasvattajaseuraansa Kärppiin.

#43 Marko Toivonen 6-

Laitilan todellinen kaurajätti. Iso koko yhdistettynä huonoon liikkuvuuteen tuo mieleen Lotvosen, sillä erotuksella että Toivonen uskaltaa käyttää kokoaan kontaktitilanteissa. Kausi meni pilalle jo käytännössä syksyllä, kun harjoituspelissä tappelussa tullut rannemurtuma aiheutti pitkän tauon. Laukaus on kova mutta epätarkka. Jatkaa Lukossa ensi kaudella ja tämän kauden esityksestä on hyvä parantaa.

#57 Ismo Kuoppala 6-

Kuoppala oli yksi joukkueen suurimmista pettymyksistä. Hyvä edellinen kausi näytti että Kuoppalassa on ainesta hyväksi liigapelaajaksi, mutta takapakkia tuli. Vaikeuksissa niin omassa päässä kuin hyökkäyspäässäkin pienen kokonsa ja katastrofaalisten syöttöjensä takia. Kuoppala ei jatka Lukossa eikä kenenkään tule ikävä.

#61 Allan Measures 8-

Tämän kauden piti olla Allun näytöstä. Edellinen kausi meni pilalle loukkaantumisten takia, ja siksi Allu vaihtoi numeronsakin Ilveksestä tuttuun 61:een. Suuren kiekkosydämen omaava kanadalainen loukkasi kuitenkin niskansa ennen joulua kahteenkin otteeseen, joista lopulta jälkimmäinen johti pelaajauran loppumiseen. Sitä ennen ehti pelata 600. ottelunsa liigassa ja tehdä 100. maalinsakin. Nämä tapahtuivat vielä samassa pelissä. Lukon tärkeimpiä pelaajia loukkaantumiseensa asti. Ensi kaudella Allu aloittaa valmentajauransa Espoon Bluesin kakkosena.

#74 Tuomas Grönman

Osku muutti Raumalle jo kesällä ja harjoitteli kotikaupungissaan ensin omatoimisesti ja myöhemmin syksyllä joukkueen mukana. Kesällä leikattu polvi vaivasi sen verran että Lukko teki sopimuksen hänen kanssaan vasta kun kausi oli jo hyvässä vauhdissa. Peleihin mukaan Osku pääsi vasta hieman ennen joulutaukoa, eikä ehkä ollut sellainen sateentekijä mitä odotettiin. Pelasi tapansa mukaan kovaa fyysistä kiekkoa, mikä näkyi runsaina jäähyinä. Valitettavasti mukaan mahtui paljon myös ns. tyhmiä jäähyjä, mutta kaikenkaikkiaan Lukon puolustus tarvitsi juuri Oskun tapaista röyhkeää pelaajaa. Ensi kausi avoin, mutta Lukkokin on tehnyt oman tarjouksensa.

#77 Erik Hämäläinen

Eepi on Eepi. Hänestä voisi tähän laittaa kaikki mahdolliset kehut, eikä mikään olisi liikaa. Lukon tärkein pelaaja niin kentällä kuin pukukopissakin. Eepillä ei edelleenkään ole mihinkään kiire. Laukaus ei ole kova ja sen lähteminen kestää ja kestää, mutta se on tarkka. Lukon puolustajien pisteykkönen 26 pisteellä ja tehotilaston ykkönen lukemalla +11. Ensi kausi avoin. Lukko on tehnyt tarjouksen jatkosta, mutta huhuissa häntä ollaan kovasti viemässä valmentaja Tihonovin mukana Sveitsiin.

Hyökkääjät

#11 Jokke Heinänen 7+

Jokke Kalevi teki tälläkin kaudella 18 pistettä ja oli Lukon paras mies päättämään läpiajoja, mutta se jokin jäi puuttumaan. Jokke ei ole koskaan viihtynyt kovassa taklauspelissä eikä tämäkään kausi tuonut siihen poikkeusta. Ensi kaudella Jokke todennäköisesti nähdään jossain muussa paidassa kuin kettulogolla varustetussa sinikeltaisessa.

#12 Petteri Lotila 7

Yksi lukuisista Ihoden kylän pojista Lukon joukkueessa. Lotila jatkoi siitä mihin edellisellä kaudella jäi, eli taklasi kovaa mutta puhtaasti. Sairastelun takia peliaika jäi vähiin varsinkin kevätpuolella. Jatkaa Lukossa seuraavat kaksi vuotta.

#17 Jimmy Provencher 5-

Norsun kokoinen kanadalainen hankittiin Ranskan liigan Caenista Lukkoon korvaamaan Ruotsiin siirtynyt Timo Peltomaa. Itsensä Tihonovin löytämä ns. maalitykki pelasi täysin väärässä sarjassa. Jimmy on mukava mies kaukalon ulkopuolella samoin kuin kaukalossakin, mutta se ei riitä. On hieman eri asia tehdä maaleja Ranskan sarjassa kuin Suomen kovassa liigassa. Oikeastaan nelosen arvoinen pelaaja, mutta syksyllä Ilvestä vastaan tehty voittomaali nostaa arvosanaa hieman. Lähti hieman ennen joulua Italian Milanoon jossa toivottavasti tekee paljon maaleja. Tihonovin suosituksesta miehen kanssa tehtiin kaksivuotinen sopimus, mutta ei mahdu ensi kauden joukkueeseen.

#19 Zdenek Nedved 7+

Kauden suurin pettymys, kun vertaa miehen tehoja edelliseen kauteen. Silloin tuli peräti 28 maalia, jonka ansiosta miehelle annettiin kesällä roima palkankorotus. Tätä taustaa vasten nyt tehdyt 17 maalia ja sisäisen pistepörssin kakkossija ei tyydytä. Koska hinta/laatu-sude ei ole kohdallaan, hänelle ei tarjota jatkosopimusta.

#20 Petri Pakaslahti 8-

Maajoukkueeseen asti noussut Pakaslahti ei hänkään ihan vastannut odotuksia. Pakaslahdesta jäi vaikutelma ettei kuntopohja ollut ihan riittävä. Lukon paras aloittaja, joka loukkaantui ensimmäisessä pelissä joulun jälkeen saatuaan kiekon leukaansa. Ensi kaudella Paka pelaa joko Jokereissa, Kärpissä tai TPS:ssa.

#21 Jonni Vauhkonen

Jonni on jäämässä ikuiseksi lupaukseksi. Kehitys on polkenut paikallaan jo usean kauden ajan, mutta nyt on pientä valoa näkyvissä tunnelin päässä. Toki loukkaantumisetkin ovat vaivanneet isoa miestä. Rämäpäinen Vauhkonen pääsi loppukaudella pelaamaan Torkin ja Lätin kanssa samaan ketjuun, ja tulosta alkoi vihdoin tulla. Taklaa kovaa kaikkea mikä liikkuu ja tällaisessa taklauksessa loukkasi itsensä syksyllä. Ensi kausi vielä avoin.

#22 Toni Koivisto 8-

18-vuotias Koivisto on ikäluokkansa huippuja. Tällä kaudella näytti pystyvänsä pelaamaan liigassakin. Mukana 47 pelissä mutta kunnolla pelaamaan vasta kauden loppupuolella. Koivistoa katsellessa tulee jotenkin mieleen muuan nuori Kimmo Rintanen. Koivisto on nopea luistelija, joka lisää voimaa kroppaan saadessaan aiheuttaa vielä paljon ilonhetkiä raumalaisyleisölle. Jatkaa Lukossa ensi kaudellakin.

#25 Harri Sillgren

Silli ei ole koko Lukko-uransa aikana pystynyt vastaamaan häneen kohdistuneisiin odotuksiin. Maalintekijä, joka ei kuitenkaan tee maaleja. Esitykset heilahtelevat laidasta laitaan, hyvää suoritusta seuraa viimeistään seuraavassa vaíhdossa joku käsittämätön musta hetki. Ei sopimusta ensi kaudesta, eikä sellaista tarjotakaan.

#27 Sami Torkki 9

Lukon paras hyökkääjä päättyneellä kaudella. Torkki on kiveäkin kovempi ja aina valmis hanskaamaan kenen kanssa tahansa. Kuten tällä kaudella näytti, nousee jo taidoissakin isoveljensä Jarin ohi. Kovuudessa on jo sitä ollutkin. Alkukaudella tuli vielä tyhmiä jäähyjä, mutta lopulta nousi Lukon parhaan ketjun johtajaksi. Samille olisi jo tällä kaudella toivonut näyttöpaikkaa maajoukkueessa. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, ensi kaudella sen on jo pakko tulla. Jatkaa Lukossa seuraavat kaksi kautta, onneksi.

#28 Marko Kivenmäki

Porista kesken kauden akuuttia hyökkääjäpulaa paikkaamaan hankittu Kivenmäki oli lopulta sellainen pelaaja, ettei hänen roolistaan oikein saanut selvää. Samantasoisia pelaajia olisi löytynyt omista junioreistakin, kuten esim. alkukaudella muutaman pelin pelannut latvialainen Janis Sprukts. Ei Kivenmäki pahasti pettänytkään. Koko liigan rumin teholukema -24, jonka selittää murheellinen alkukausi Ässissä. Kivenmäki ei jatka ensi kaudella Lukossa, tuskin koko SM-liigassakaan.

#32 Samu Isosalo 7

Syksyllä koko liigan pahaksi pojaksi ristitty iso Isosalo kärsi peräti viiden ottelun pelikiellon oteltuaan Brett Lieversin kanssa suht´mitättömän matsin. Niukasti peliaikaa, mutta pääsi lopulta avaamaan maalitilinsäkin. Samu on voimahyökkääjä, joka on hakenut kovuutta Pohjois-Amerikasta saakka. Kaksi seuraavaakin kautta kuluvat Lukossa.

#33 Janne Seva 7-

Sevan alkukauden pilasi eripura valmentajan kanssa, jonka jälkeen päästyään takaisin pelaavaan kokoonpanoon loukkasi nivusensa. Pelasi vain 18 peliä, eikä koko kaudella esittänyt oikeastaan mitään. Edellisellä kaudella vielä maajoukkuetasolla ollut sentteri on jo parhaat päivänsä nähnyt. Ei jatka Lukossa.

#34 Petri Lätti

Peruslukkolainen maalitykki, jolle alkukausi oli katastrofi. Kiekko ei mennyt maaliin millään, ja Lätti tuntui pelkäävän jokaista vastaantulijaa kentällä. Sitten vaan yhtäkkiä alkoi tapahtua. Lopulta Lätti pelasi Lukon parhaassa ketjussa, eikä miestä ollut tunnistaa alkukauden surffailijaksi. Maaleja tuli tällä kaudella 13. Niitä on tullut joskus enemmänkin, mutta aivan uusi Lätti esittäytyi loppukaudella Äijänsuon yleisölle. Enää hän ei pelkää kovissakaan kulmaväännöissä, ja usein hän myös tulee sieltä kiekon kanssa voittajana. Oli myös tehotilastossa koko joukkueen ykkönen tehoilla +12. Jatkaa Lukossa tehtyään kaksivuotisen pahvin.

#36 Janne Siivonen 7

Edellisen kauden nuorten SM-liigan pisterohmu pelasi tulokaskautensa. Ei esittänyt mitään erikoista, joskaan ei pettänytkään pahasti. Kuitenkin tulevaisuuden maalitykin pitäisi tehdä jo tulokaskaudellaan enemmän kuin yhden maalin. Tästä on hyvä jatkaa, ja Siivonen pelaa ensi kaudenkin Lukossa.

#52 Pasi Saarela 8+

Laitilan alkuperäinen kaurajätti palasi viiden vuoden kierroksen jälkeen takaisin kasvattajaseuraansa. Saarelaan kohdistuivat suuret odotukset, ja välillä tuntui ettei raumalaisyleisölle riitä muu kuin hattutemppu jokaisessa kotipelissä. Pahi ottikin jo harjoituspeleissä liikaa paineita maalinteosta. Saarela olisi tarvinnut vierelleen sentterin, joka olisi pelannut hänelle kiekon lapaan. Nyt Pahi joutui itse rakentamaan paikkoja sekä päättämään niitä, mikä selittää osaltaan sen, ettei maaleja tullut kuin 18. Myös turhat jäähyt rikkoivat Saarelan kautta, sillä kukapa olisi ennen kauden alkua uskonut, että Saarela kerään kolmenumeroisen jäähylukeman. Sopimus kattaa seuraavat kaksi kautta ollen mallia 1+1.

#71 Matti Kaipainen

Kirpunkokoinen Kaipainen on yksi liigan vihatuimmista pelaajista, ja samalla yksi Lukon tärkeimmistä. Kaipainen oli yksi niistä harvoista pelaajista, jotka paransivat peliään edellisestä kaudesta. Edelleen Kaipainen säästää hyvää kutiaan liikaa. Ainesta jopa maajoukkuemieheksi. Jatkaa Lukossa kaksi seuraavaa kautta.

Ei arvosteltu

#1 Antti Jokela

Lupaava maalivahti pelasi syksyllä yhden erän Helsingin IFK:ta vastaan. Loppukauden tämä Carolinan varaus pelasi UJK:n maalilla. Ensi kaudella todennäköisesti Lukon kakkosvahtina.

#1 Mikael Vuorio

Loppukaudella A-nuorten ykkösvahdiksi noussut poika puki yhteen peliin portinavaajaksi Bruce Racinen kärsiessä pelikieltoaan. Ensi kaudella myös A-nuorten ykkösvahti.

#6 Mikko Purontakanen

A-nuorten kapteeni puki 6 peliin, ja pääsi myös pelaamaan loukkaantumisten takia. Oulun poika solmi kaksivuotisen jatkosopimuksen Lukon kanssa, ja ensi kaudella on odotettavissa enemmän peliaikaa liigassa.

#18 Jaakko Harikkala

Jaska harjoitteli syksyllä Ässien kanssa, kunnes juuri ennen liigan alkua palasi Lukkoon. Muutaman pelin jälkeen siirtyi Uuteenkaupunkiin, jossa reisivamma lopetti kauden. Jaska on ollut jo pitkään ringissä mukana, vaikka ikää ei ole kuin 20 vuotta. Voimaa on kuin pienessä kylässä, ja Jaska uskaltaa myös käyttää voimaansa. Parhaimmillaan taklauspelissä. Aloitti syksyllä Ruotsin turnauksessa Ässissä pelatessaan joukkotappelun pelissä Mannheimia vastaan. Jatkaa seuraavat kaksi kautta Lukossa, ja pikku hiljaa olisi aika lunastaa myös odotuksia.

#14 Janis Sprukts

Latvian maajoukkuemies pelasi pääasiassa A-nuorissa, mutta ennen joulutaukoa pääsi myös miesten mukaan 9 pelin ajaksi. Iso pelaaja pelasi ihan hyvin nelosketjussa. Jostain syystä ei saanut enää myöhemmin peliaikaa, vaikka vakiomiehiä oli loukkaantuneena. Ensi kaudesta ei tietoa.

#15 Sami Suominen

UJK:ssa pääasiassa pelannut pienikokoinen Suominen pääsi kahden pelin ajaksi kokeilemaan liigaakin. Ei sen ihmeempiä näyttöjä. Ensi kaudella tämä Lukon kasvatti jatkaa todennäköisesti Uudessakaupungissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle