Lukon pelaaja-arvioinnit 2012-13: Onnistujia ja isoja pettymyksiä

LIIGA / Artikkeli
Justin Azevedo ja Petri Vehanen olivat Lukko-bändin suurimpia onnistujia.
Kuva © Jussi Kivimäki
Rauman Lukon kauden 2012-13 joukkueeseen mahtuu monenlaisia suorittajia. Joukkueena pelaamisen ohella raumalaisryhmän esitys oli myös henkilökohtaisella tasolla melkoista vuoristorataa.

Raumalaisten kauteen ehti mahtua ja sattua jos jonkinlaista tapahtumaa. Lukon kulunut kausi sisälsi alkukierrosten tappioputkea, tanskalaisia NHL-nimiä, yllättäviä nousuja ja romahduksia.

Kevään tosipeleissä joukkue yllätti runkosarjavoittaja Jokerit, mutta jäi perin aseettomaksi Tapparaa vastaan.

Jatkoaika arvioi Lukon joukkueen pelaaja pelaajalta. Arviot on asteikolla 1-5 ja ne ovat suhteutettu ennakko-odotuksiin ja rooliin.

Maalivahdit

#35 Petri Vehanen

Raumalaisen kotiinpaluukausi oli tapahtumia täynnä. Jos syksy oli vielä vaikea, oli Vehanen kevään ratkaisuhetkillä Lukon tärkeimpiä pelaajia. Torjui Jokerit kumoon häkellyttävällä tasolla puolivälierissä.

#31 Simon Nielsen

Lukon tanskalaisvahdin kausi oli vaikea. Viime kevään ykkönen ei saanut Vehasen taustalla juuri oikeaa näytönpaikkaa, mikä näkyi otteissa. Mestiksen pikakomennukset vain heikensivät vahdin itseluottamusta.

Puolustajat

#3 Roni Viirlas

Nuori puolustaja nousi kesken kauden Lukko-kokoonpanoon ja käytti tilaisuutensa hyväkseen. Monipuolinen Viirlas toi alakertaan nuoruuden intoa ja kiekollista rohkeutta. Vahva kausi nosti pakin osakkeita myös tulevaisuutta silmäillen.

#10 Tommi Kovanen

Joukkueen nestori hoiti oman tonttinsa loukkaantumiseen asti. Kiekollisesti taitava pakki ei häikäissyt, mutta ei pettänytkään ennakko-odotuksia.

#16 Ryan Caldwell

Vahvistus, jota ei puolustuspelaaminen juuri kiinnostunut. Kun vauhtikin oli heikentynyt sitten parhaiden vuosien, ei kanadalainen mahtunut lopulta edes Lukon kokoonpanoon. Floppihankinta myytiin kesken kauden Saksaan.

#21 Matt Generous

Jenkkipakki hoiti oman roolinsa. Alku oli vaikea, mutta Generous nosti tasoaan heti päästessään pelaamaan Philip Larsenin kanssa. Muuten koko sesonki oli pakille vaikea, ei pystynyt tuomaan omaa fyysisyyttä Risto Dufvan ajamaan pelityyliin.

#22 Jesse Virtanen

Nuori Virtanen oli Lukko-puolustuksen harvoja valopilkkuja. Rohkeasti pelannut nuorukainen otti paikkansa kokoonpanosta jo kauden alusta, eikä sen jälkeen luopunutkaan siitä. Tulevaisuuden isoja nimiä Lukko-pakistossa.

#27 Milan Jurcina

Slovakkipakki hurmasi nopeasti hirmuisella lämärillään. Valitettavasti muuten maajoukkuepakki oli pahasti hukassa varsinkin puolustussuuntaan. Ja laukauskin jäi kevään tosipeleissä pahasti piiloon.

#36 Philip Larsen

Tanskalainen NHL-pakki tuli ja loisti Raumalla. Kiekollisesti taitava Larsen johti Lukon kiekollista peliä alakerran loistavilla avaussyötöillään ja nousuillaan. Yksi 2000-luvun taitavimpia pakkeja Raumalla.

#44 Otto Honkaheimo

Lukko-kapteeni Honkaheimon kausi oli kokonaisuutena haastava. Tehotilasto -14 kuvaa hyvin vaikeaa kautta.

#55 Harri Tikkanen

Kokenut Tikkanen pelasi heikoimman kauden Lukko-paidassa. Joukkueen heikko pelitapa ja lähes olematon pelinavaussuunnitelma heijastui pahiten kiekollisesti taitavan puolustajan otteissa.

Lisäksi Lukossa pelasivat kauden mittaan Otto Räty, Juho Tommila sekä Anssi Rantanen.

Hyökkääjät

#9 Juhani Jasu

Kulunut kausi piti olla nuorelle Lukko-hyökkääjälle viimeinen askel kärkiketjujen sentteriksi. Jasu ei päässyt kuitenkaan missään vaiheessa sisälle Dufvan pelityyliin. Myös rooli ja paikka joukkueessa heitteli pahasti pitkin kautta. Tehotilasto -13 kuvaa hyvin Lukko-sentterin vaikeaa sesonkia.

#11 Kimmo Koskenkorva

Koskenkorva oli Lukolta erikoinen hankinta jo ennen kautta, eikä mennyt kausi ainakaan sen enempää tukenut hankintaa. Kokeneen laiturin kausi oli tuskaa täynnä, eikä Kärpistä hankittu hyökkääjä löytänyt missään vaiheessa paikkaansa joukkueesta.

#15 Justin Azevedo

Lukon hyökkäyspelin aivot ja osaaminen. Azevedon alku Lukossa oli vielä sopeutmista, mutta mitä pidemmälle kausi meni, sitä paremmin kanadalainen nousi esille. Pistepörssin ylivoimainen voitto kuvaa miehen roolia Lukon joukkueessa pudotuspeleissä.

#17 Petri Koskinen

Toinen Dufvan luottosoturi, jonka hankintaa ihmeteltiin Raumalla. Ja ihmetellään yhä. Alivoimaraataja, joka ei kuitenkaan kevään ratkaisupeleissä mahtunut pelaamaan kuin osassa peleissä.

#19 Janne Keränen

Tuttu Lukko-pörrääjä hoiti oman roolinsa tuttuun tapaan. Ei oikein loistanut, mutta ei pettänytkään missään vaiheessa. Energistä vääntöä illasta toiseen.

#20 Teemu Nurmi

Fyysinen Lukko-laituri muodosti erinomaisen parin Azevedon kanssa. Itseluottamus kasvoi pitkin kautta ja varsinkin keväällä Tappara-kasvatti oli iskussa. Hyvät otteet palkittiin jatkosopimuksella.

#23 Lauri Tukonen

Tukosen kausi oli vaikea lukuisten loukkaantumisten takia. Pelaamaan päästyä oli vahvassa vireessä. Kävi tekemässä puolikuntoisenakin voittomaalin Jokerit-sarjan tärkeässä vieraspelissä.

#24 Filip Riska

Riska on liigan parhaita kolmosketjun laitureita. Se, että hänestä tehtiin ykkösen laituri, ei ole hänen oma vikansa. Hoiti oman jämäkän roolinsa.

#28 Jerry Ahtola

Kesken kauden Lukkoon hankittu maalinsylkijä pelasi kohtuullisen kauden Lukossa. Vahvan alun jälkeen Ahtola hukkui pitkäksi aikaa, mutta heräsi heti pudotuspelien alettua. Iski Jokerit-sarjassa muutaman tärkeän maalin.

#29 Jussi Pesonen

Lukko-hyökkääjä ehti aloittaa kautensa vahvasti. Hyvä vire katkesi kuitenkin kuin seinään, kun Pesosen kausi päättyi jo syksystä käsivammaan.

#33 Charles Bertrand

Jos ranskalaisen tulokaskausi oli loistava, hukkui Bertrand menneellä kaudella pahasti massaan. Laiturin rooli jäi Dufvan palapelissä hyvin pieneksi, eikä onnistumisiakaan tuntunut tulevan millään. Jatkaa uraansa TPS:ssä.

#40 Jarkko Kauvosaari

Alempien ketjujen työmyyrä, joka hoiti oman roolinsa tuttuun tapaan. Ei loistanut, mutta ei pettänyt.

#51 Frans Nielsen

Tanskan ensimmäinen NHL-tähti näytti Raumalla, mitä ammattimaisuus merkitsee jääkiekossa. Ei tehnyt itsestään isoa numeroa, mutta hoiti oman roolinsa huippupelaajan tavoin.

#57 Arttu Ilomäki

Dufvan perässä Raumalle siirtynyt Ilomäki ei pystynyt missään vaiheessa vakiinnuttamaan paikkaansa liigajäillä. Väläytteli kiekollista taitoaan ja oveluuttaan, mutta lopullinen läpimurto jäi vielä tekemättä liigatasolle.

#59 Aki Kangasmäki

Syksy oli vielä isokokoiselle Lukko-hyökkääjälle vaikea. Mestis-komennukset tekivät kuitenkin hyvää ja keväällä Kangasmäki oli yksi pirteimpiä Lukko-vääntäjiä.

#78 Josef Straka

Tshekkihyökkääjä, joka ei lopulta mahtunut pelaamaan ratkaisupeleissä. Taito on tallella, mutta liike ei tuntunut enää riittävän SM-liigatempoon.

#89 Mikkel Bödker

Yksi Lukko-historian kovimpia maalinsylkijöitä. Bödker ehti hurmata maalitehtailluillaan lyhyessä ajassa. Ammattilainen, joka piti maaleillaan Lukkoa pystyssä pitkin alkutalvea.

Tämän lisäksi Lukossa ehti pelta kuluneella kaudella Eero Elo, Jere Laaksonen, Aleksi Saarela, Eetu Koski, David Stach ja Jere Friberg.

» Lähetä palautetta toimitukselle