Lukko 2016-17: Uusia ja vanhoja ratkaisijoita

LIIGA / Artikkeli
Pelaajisto on uudistunut rajusti.
Raumalla on edessä monessa mielessä uusi aika. Pelaajisto on muuttunut rajusti ja Juha Vuori on noussut apuvalmentajan paikalta päävastuuseen.

Pelaajakartta Lukon pelaajakartta

VLH

Ville Vahalahti
Toni Koivisto
Joose Antonen
Heikki Liedes
Janne Väyrynen

KH

Aaron Gagnon
Aleksi Saarela
Peter Tiivola
Eetu Koivistoinen
Joonas Niemelä

OLH

Lauri Tukonen
Sami Lähteenämki
Ilmari Pitkänen
Valentin Claireaux
Toni Suuronen

P

Janne Niskala
Steven Seigo
Rony Ahonen
Jesse Virtanen
Simo-Pekka Riikola
Atte Mäkinen
Sameli Ventelä
Roni Sevänen

MV

Kaapo Kähkönen
Antti Karjalainen
Lassi Lehtinen

Valmentaja

Juha Vuori

Peräti 17 pelaajaa on viime kauden jälkeen lähtenyt muualle. Tilalle on tullut 14 uutta miestä, kukin omalle pelipaikalleen.

Hyökkäys- ja puolustuspään muutosten lisäksi suuren myllerryksen koki maalivahtiosasto. Monivuotinen ykkösvahti, Ryan Zapolski, lähti Jokereihin ja pahasti odotukset pettänyt Rasmus Rinne matkasi uuden työnantajan perässä valtatie 8:aa Vaasaan.

Muutos ei ole pelkästään pelaajistossa merkittävä. Lukon pelitapa on myös muuttunut täysin tälle kaudelle. Jos menneinä kausina nähtiin Risto Dufvan alaisuudessa ns. robottikiekkoa, jota toteuttivat kokeneet ja meritoituneet pelaajat ja pelaaminen oli ajoittain kyynisen puolustusvoittoista, niin tällä kaudella tuo kaikki tulee muuttumaan. Lukko tulee olemaan aloitteellinen, aggressiivinen ja etenemään nopeasti omista kohti vastustajan puolustusaluetta.

Uusi päävalmentaja Juha Vuori on korostanut vaatimustason ja pelinopeuden merkitystä. Tämä näkyy myös pelaajamateriaalissa; joukkue on täynnä pelaajia, jotka ovat sekä jaloistaan että päästään vikkeliä ja moni pelaaja hakee ratkaisevaa askelta seuraavalle tasolle jääkiekkoilijana.

Hyökkäyksessä paljon mahdollisuuksia ja potentiaalia

Hyökkääjien osalta on runsaasti mahdollisuuksia erilaisiin ketjuvariaatioihin. Valtaosa pystyy pelaamaan joko kummassakin laidassa tai laiturin lisäksi sentterinä. Se antaa valmennukselle mahdollisuuksia erilaisiin kokeiluihin ja loukkaantumisten sattuessa kohdalle myös paikkaajia löytyy.

Sentteriosaston johtajana jatkaa tuttuun tapaan kandalainen Aaron Gagnon ja muodostaa Ville Vahalahden kanssa tutun tandemin. Kanadalaishyökkäjän rooli tulee olemaan alkukaudesta korostetun tärkeä johtuen kakkosketjun keskustaan alkukaavailuissa sijoitettavan Aleksi Saarelan tilanteesta. Kahden Porissa vietetyn vuoden jälkeen Lukkoon palannut lahjakkuus osallistuu NHL-seura Carolina Hurricanesin lupausten leirille ja jatkaa siitä vielä varsinaiselle harjoitusleirille. Jos Saarela on mukana koko harjoitusleirin, niin häneltä jää väliin ainakin yhdeksän Lukon ottelua.

Hurricanesin niin halutessa voidaan Saarelaa peluuttaa enimmillään kymmenessä runkosarjan ottelussa ilman, että hänen tulokassopimuksensa pyörähtää virallisesti käyntiin. Tämän tapahtuessa Lukko joutuu tulemaan toimeen 17 ottelua ilman tärkeää hyökkäyspään palastaan. Tällöin tarjotaan isoa roolia myös Peter Tiivolalle. On mahdollista, että myös Sami Lähteenmäki siirtyy pelaamaan keskelle. Selvää on, että muilta vaaditaan tällöin astumista isoon rooliin.

Myös santapaperiosastolla on uusien nimien vuoro. Tilanne ei siltä osin ainakaan merkittävästi huonone, sillä uudet vastustajan kauhut tunnetaan nimillä Ilmari Pitkänen ja Heikki Liedes. He tulevat kantamaan isoa roolia alivoimapelaamisessa sekä eivät ota taka-askelia maalinedustan kahakoissa ja kulmapelien paineessa.

Mahdollinen jokerikortti on viime kaudella Mestiksen tähdistökentälliseen valittu ja sarjan maalipörssin toiseksi sijoittunut Janne Väyrynen. Vielä toissa kaudella pääasiassa Suomi-Sarjaa tahkonneen Järvenpään Haukkojen kasvatin laukaus on vaikuttava ilmestys ja tuottaa vastustajan maalivahdeille rutkasti ongelmia.

Liikettä alakerrassa

Pakistossa nousee esille pelaajien liikkuminen. Puolustajat ovat järjestään luistimilla hyvin liikkuvia ja pystyvät liikuttamaan myös kiekkoa. Nämä asiat ovat Lukon pelitavassa oleellisen tärkeitä asioita.

Itsensä ja kiekon liikuttamista edustavat etunenässä Jesse Virtanen, Janne Niskala, Simo-Pekka Riikola sekä Steven Seigo. Heidän roolinsa tulee olemaan kriittisen tärkeä Lukon tavoittelemien nopeiden hyökkäysten käynnistäjänä. Lisäksi heille on luvassa reilu annos ylivoimavastuuta. Erityisesti Seigo tulee pelaamaan runsaasti pakkopeliä ollessaan Lukko-puolustuksen harvoja oikealta laukovia pelaajia.

Kulmissa ja oman maalin edessä on tarjolla myös riittävästi lihasta ja ilkeyttä. Tuore Suomen mestari, Atte Mäkinen, pysyy lestissään ja ei yritä ihmetekoja hyökkäyspäässä. Omassa päässä on puolestaan turha yrittää maalin eteen ilman, että kuvittelee selviävänsä ilman mustelmia Mäkisen vahtivuorolla. Myös Rony Ahonen huolehtii maalinedustan puhtaudesta pelin avaamisen ja hyökkäyspään mainetekojen ohessa.

Mieleen kannattaa painaa Sameli Ventelän nimi. 22-vuotta vanha puolustaja pelasi viime kaudella Mestiksen SaPKossa ja keräsi tehopisteiden lisäksi rutkasti kehuja ensimmäisellä sesongillaan miesten tasolla. 29 tehopistettä viivalta niputtanut HPK-kasvatti ihastutti kiekollisella osaamisellaan siihen malliin, että hänet valittiin Mestiksen kauden tulokkaaksi.

Maalilla kotimaisin voimin

Kuten sanottua; maalivahtiosasto meni kokonaan uusiksi. Maalivahtikolmikon keski-ikä hädin tuskin riittää pääsemään sisälle yökerhoon, mutta kaukalossa kiekkojen voi olettaa pysähtyvän.
Silloin tällöin luukkuvahtina viime kaudella esiintynyt, mutta pääosan kaudesta yhteistyöseura KeuPassa viettänyt Antti Karjalainen hyppää nyt Lukon sotisopaan. Karjalainen sai viime kaudella arvokasta kokemusta miesten peleistä. Isokokoinen sotkamolainen peittää kroppansa avulla maalia tehokkaasti.

Kaapo Kähkönen saapuu Raumalle ykkösvahdin statuksella ja hänen odotetaan jatkavan raumalaisseuran kunniakasta perinnettä laadukkaiden maalivahtien tyyssijana. Nuorten tasolla sekä kotimaassa että kansainvälisesti meritoitunut Minnesota Wildin varaus on kykenevä täyttämään tämän tontin.

Kolmanneksi maalivahdiksi nousee Lukon oma kasvatti, Lassi Lehtinen. Toisen polven Lukko-maalivahti on valittu C-juniorien- ja B-juniorien parhaaksi maalivahdiksi sekä viime kaudella myös B-juniorien SM-sarjan parhaaksi pelaajaksi. Hänen aikansa on kuitenkin odotettavissa vasta myöhemmin tulevaisuudessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle