Loukkaantumiset Jokerien riesana

LIIGA / Artikkeli
Jokerit saa perjantain otteluunsa TPS:ää vastaan apuja sairastuvan puolelta kolmen pelaajan verran. Silti helsinkiläisjoukkueen riveistä on sivussa loukkaantumisten vuoksi yli kaksi ketjullista hyökkääjiä.

Helsingin Jokerit on joutunut tiedottamaan Twitter-tilinsä kautta loukkaantumisista tänä syksynä vähän väliä. Viimeisin ikävin uutinen oli Teuvo Teräväisen sormivamma, joka pitää nuorisotähden sivussa neljän viikon ajan.

Teräväinen on jokeripakan tuorein repaleinen kortti, mutta yksinäistä hetkeä hän tuskin sairastuvalla ehtii kokea. Vain kolme puolustajaa ja kuusi hyökkääjää on ollut kokoonpanossa kaikissa joukkueen tämän kauden liigaotteluissa, yksi heistä oli juuri Teräväinen.

Helsinkiläisjoukkue on loukkaantumisten vuoksi antanut vastustajilleen tasoitusta jokaisessa ottelussaan keskimäärin lähes kahden hyökkäysketjun verran. Joukkueen viime kauden paras pistemies Nichlas Hardt ja kenties monipuolisin hyökkääjä Tomi Mäki ovat olleet sivussa koko kauden. Ben Eaves ja Riku Hahl putosivat riveistä kauden avausottelussa, Hahl tosin ehti jo palata kokoonpanoon yhdeksän ottelun huilin jälkeen. Jani Rita on ollut sivussa ylävartalovammansa vuoksi lokakuun alusta lähtien.

Juuri ennen Teräväistä loukkaantuneiden kirjoihin ehtivät avainhyökkääjistä Henri Heino ja Valtteri Filppula. Heinon polvivamma vaati leikkaushoitoa ja keskushyökkääjä huilannee koko syyskauden lopun. Filppulan ylävartalovamma sen sijaan hoitui viikon levolla.

Kaikkein ikävin tilanne on Teemu Henritiuksella, joka loukkaantui liigakauden toisessa ottelussa. Henritiuksen akillesjänne katkesi, kun vastustaja putosi luistimen terä edellä hänen nilkkansa päälle. Nuori hyökkääjä olisi ollut loukkaantumissumassa tärkeä pelaaja, mutta sen sijaan hän on joutunut itse seuraamaan pelejä sivusta. Henritiuksen toipilasjakso kestää pitkälle kevätkauden puolelle, joten väliin jäävät myös nuorten MM-kisat.

Huonoa tuuria, mutta vähän hyvääkin

Kun joku joukkue kärsii selvästi muita enemmän loukkaantumisista, voi hyvällä syyllä kysyä, onko sen harjoittelun ja levon suhteessa jotain vikaa. Jokerien tämänsyksyiset loukkaantumiset ovat kuitenkin tapahtuneet pääosin ottelutilanteissa.

Kun pelaajan sormi tai ranne murtuu vastustajan mailanheilautuksen seurauksena, sitä ei voi levon määrää lisäämällä estää. Kun polven nivelsiteet kärsivät, rintalihas revähtää tai aivot tärähtävät yhteentörmäyksessä vastustajan, maalitolpan tai kaukalon laidan kanssa, on yhtä lailla kyse huonosta tuurista.

Jokerien kannalta onni onnettomuudessa on ollut, että loukkaantumiset ovat kohdistuneet pääosin nimenomaan hyökkääjiin. Antti-Jussi Niemi on toki potenut polveaan koko kauden ja Markus Nordlund sormeaan pari viikkoa, mutta muuten jokeripuolustajat ovat säästyneet pahemmilta tälleiltä.

Siinä missä nokkimisjärjestyksen 23. hyökkääjä Markus Hännikäinen oli pelannut jo ennen tätä kautta 15 liigaottelua, olisi todennäköinen 11. puolustaja Otso Rantakari jo takalinjojen kolmas keltanokka. Niinpä onkin varsin ymmärrettävää, että Jokerit on täydentänyt pelaavaa puolustustaan kauden alun jälkeen Erik Karlssonilla ja harjoitusvahvuuttaan lisäksi Tuukka Mäkelällä.

Voittoja ja kokemusta

Jokerit on loukkaantumisista huolimatta onnistunut viime viikkoina nousemaan sarjataulukossa jatkuvasti. Ensimmäisistä neljästä ottelustaan joukkue hävisi kolme, sen jälkeen se on jäänyt pisteittä vain kerran.

Voittojen takana on toimiva pelitapa, jota joukkue on varamiehisenäkin pystynyt toteuttamaan hyvin. Kun samaa pelillistä identiteettiä ajetaan sisään myös yhteistyöseuran Kiekko-Vantaan Mestis-ryhmässä, on reserveistä helpompi hypätä liigajoukkueen kokoonpanoon. Suurelle osalle nuoria paikkaajia askelmerkit ovat toki tuttuja jo viime kauden A-nuorten SM-hopeajoukkueesta.

Vakuuttavimman sisääntulon liigaympyröihin on tehnyt Saku Salminen. 17-vuotias järkäle on jo nyt yksi joukkueen parhaista aloittajista, mutta tasakentällisin hän on pelannut pääosin nelosketjun laidassa. Heinon loukkaantumisen myötä pelipaikka saattaa tosin vaihtua pysyvämminkin keskelle.

Salmista puolisen vuotta nuorempi sekä parikymmentä senttiä ja kiloa pienempikokoinen Aleksi Mustonen on myös päässyt kokeilemaan liigavauhtia. Hänelle se on toistaiseksi osoittautunut kuitenkin liian vaativaksi. Sen sijaan Mestiksessä taitoniekka on kymmenessä ottelussa kirjannut tehopisteet 2+6=8.

Mustonen saanee jatkossakin keskittyä Mestis-peleihin, sillä hyökkääjistä Filppula ja Mäki sekä puolustajista Nordlund palaavat liigajoukkueen kokoonpanoon perjantaina, kun Jokerit kohtaa viikon ainoassa ottelussaan TPS:n. Lisäksi Eaves ja aivotärähdyspotilas Matti Lamberg lienevät lähellä pelikuntoa. Hardt, Rita ja Teräväinen palannevat tositoimiin vasta marraskuun maajoukkuetauon jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle