Loppuuko Tšekin mitaliton putki?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Hyökkääjä Pavel Zacha on Tšekin avainpelaajia kisoissa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Tšekki on nuorten MM-kisoissa päässyt viimeksi mitaleille 11 vuotta sitten. Pelaajistossa on tänä vuonna muutama merkittävä poissaolo, mutta Tšekillä on potentiaalia yllätykseen.

Tšekki on ollut viimeksi mitaleilla nuorten MM-kisoissa vuonna 2005, jolloin se voitti pronssiottelussa Yhdysvallat jatkoajalla 3-2. Tšekki on myös voittanut nuorten MM-kisat vuosina 2000 ja 2001, mutta menestys on ollut viime vuosina laihaa.

Maan alle 18-vuotiaiden maajoukkue oli kuitenkin keväällä 2014 hopealla ja moni pelaaja kyseisestä joukkueesta on mukana myös näissä kisoissa.

Tšekki pelasi ennen kisoja kaksi harjoitusottelua, joissa se hävisi Kanadalle ja voitti Tanskan 5-0. Kanada voitti kuitenkin vain maalilla Vitek Vanecekin torjuessa 35 kertaa Tšekin maalilla. Jos maalivahtipeli on samanlaisella tasolla myös itse kisoissa, Tšekillä on mahdollisuudet kamppailla voitosta mitä tahansa joukkuetta vastaan.

Vrana ja Karabacek merkittäviä menetyksiä hyökkäyksestä - muiden noustava esiin

Tšekki joutuu lähtemään kisoihin ilman kahta lupaavaa hyökkääjää, sillä sekä Jakub Vrana että Vaclav Karabacek ovat sivussa loukkaantumisten takia. Vrana on Washington Capitalsin ykköskierroksen varaus kesältä 2014 ja aloitti kauden AHL:ssä piste per peli -tahdilla. Karabacek, jonka Buffalo Sabres varasi toisella kierroksella samana vuonna, olisi ollut Tšekille tärkeä kahden suunnan hyökkääjä, joka pystyy pisteiden tekoon.

Lisäksi Boston Bruinsin hyökkääjän David Pastrnakin pelaaminen on epävarmaa. Jos Pastrnak saapuu vahvistamaan joukkuetta, hän tuo joukkueeseen valtavasti taitoa ja maalintekopotentiaalia.

Yksi avainhyökkääjä on Pavel Zacha, joka on tehnyt juniorisarja OHL:ssä 23 pelissä 30 pistettä. New Jersey Devilsin varaama Zacha on huippulahjakkuus, jolla on kokoa, vahvat hyökkäystaidot ja nopea laukaus. Zacha teki viime vuoden kisoissa kaksi pistettä, mutta Helsingin kisoissa hänelle on tarjolla paljon vastuuta.

Filip Chlapík ja Michael Spacek ovat myös hyökkääjiä, joilta odotetaan merkittävää panosta hyökkäyssuuntaan. Dominik Lakatos on pelannut säännöllisesti Tšekin Extraliigassa ja tehnyt Liberecin paidassa tehot 4+2. Simon Stransky on varattavissa tulevassa NHL:n varaustilaisuudessa ja on kehittynyt merkittävästi tällä kaudella. WHL:n Prince Albertissa pelaavalla Stranskylla on mainiot pelintekijän taidot ja häntä kannattaakin kisoissa seurata.

Tšekillä on hyökkäyksessään myös muutamia isokokoisia pelaajia, kuten Daniel VozelinekTomas Soustal ja Jiri Smejkal, jotka ovat tehneet melko hyvin pisteitä junioritasolla. Soustal saattaa yllättää monet, sillä hän on isoksi pelaajaksi taitava ja hyvin liikkuva. Hän on tehnyt 22 pistettä WHL:n Kelowna Rocketsissa.

Maalille tarjolla hyviä vaihtoehtoja

Vitek Vanecek oli mukana Tšekin hopeajoukkueessa vuoden 2014 alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Hän pelasi tuolloin kaikki seitsemän ottelua. Viime nuorten MM-kisat eivät onnistuneet yhtä vahvasti, silloin torjuntaprosentti oli alle 83.

Odotettavissa on, että Vanecek aloittaa tämän vuoden turnauksessa joukkueen maalilla. Vanecek on Washington Capitalsin toisen kierroksen NHL-varaus kesältä 2014. Hänen vahvuuksiaan ovat vahva liikkuvuus ja kyky tehdä atleettisia torjuntoja. Tasaisuudessa on ollut toisinaan parannettavaa, mutta parhaimmillaan hän on erinomainen maalivahti. 

Tšekin kaksi muuta maalivahtia ovat Daniel Vladar ja Ales Stezka, jotka molemmat pelaavat Yhdysvalloissa USHL-junioriliigassa. Vladar on Boston Bruinsin ja Stezka Minnesota Wildin varaus viime kesän varaustilaisuudesta. Vladar on 196-senttinen vahti, joka liikkuu varsin hyvin kokoonsa nähden. Stezka on 193-senttinen, rauhallinen ja hyvin peliä lukeva maalivahti, joka oli viime kaudella vahva Liberecin junioreissa.

Puolustuksen avainpelaajat ovat Jakub Zboril ja kapteeni Dominik Masin. Boston Bruinsin ykköskierroksen varaus Zboril on hyvin kiekkoa liikuttava ja laukova kahden suunnan pakki, kun taas Masin on vahva omalla puolustusalueella ja tekee peliä edistäviä ratkaisuja. Tšekin Extraliigassa pelaavat David Sklenicka ja Filip Hronek tuovat tärkeää kokemusta aikuisten peleistä.

Tšekin päävalmentaja on Jakub Petr, joka toimi kaksi edellistä kautta maan alle 18-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana. Tšekki pelaa kisojen B-lohkossa Suomen, Venäjän, Slovakian ja Valko-Venäjän kanssa.

Puolivälieriin pääsemisen ei pitäisi tuottaa suuria vaikeuksia, mutta päästäkseen mitalipeleihin koko joukkueelta vaaditaan huippusuoritusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle