Lokomotiv Jaroslavl - Timantinkova puolustus

KHL / Artikkeli
Tämä mies tuo tulivoimaa ja lisää leveyttä rautatieläisten hyökkäyksen kärkeen.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Vain kahden pisteen päähän runkosarjan voittaneesta TsSKA:sta jäänyt seura on vahvistunut kesän aikana entisestään, minkä myötä Petri Kontiolan tähdittämä Lokomotiv lukeutuu kauden suurimpiin mestarisuosikkeihin.

TsSKA:n ja Lokomotivin puolustuspelaaminen oli aivan omalla tasollaan runkosarjassa, mutta Lokomotivin kausi päättyi kuitenkin suureen pettymykseen, kun se putosi paremmalla materiaalilla operoineelle SKA Pietarille pudotuspelien avauskierroksella.

Ensimmäistä kauttaan Lokomotivin päävalmentajana toiminut Aleksei Kudašov, 45, on ottanut selkeästi oppeja omaan pelikirjaansa niistä ajoista, kun hän pelasi Oleg Znaroksin alaisuudessa Dinamo Moskovan "superjoukkueissa". Viime kauden Lokomotiv oli hänen alaisuudessaan suoraviivainen, äärimmäisen kurinalainen, työteliäs ja sarjan fyysisimpiä joukkueita. Joukkueen alivoimapelaaminen oli erittäin aktiivista ja uhrautuvaa. Kudašov on noussut kohinalla muutaman KHL-kautensa aikana kohti sarjan päävalmentajien parhaimmistoa.

Jaroslavl ei ole jalkapallokaupunki, kuten monet suuret KHL-kaupungit. Lokomotiv on asukasluvultaan suunnilleen Helsingin kokoisen kaupungin suurin urheiluseura, jonka takana seisovat fanaattiset kannattajat. Rautatieläisten kotiareena onkin yksi sarjan vaikeimmista paikoista vierasjoukkueille.

Viime kaudella 30 kotipelistään sarjan paras kotijoukkue hävisi yhteensä vain viisi peliä ja voitti peräti 23 peliä varsinaisella peliajalla. Joukkuetta on rakennettu viime vuosina järkevästi, mikä saattaa tuoda tällä kaudella seuralla sen historian ensimmäisen Gagarin Cupin. Se on täyttä realismia.

Maalivahdit:

Aleksei Murigin

Aleksandr Sudnitsin

Maalivahtien osalta on tehty kesän aikana muutos, jonka pitäisi nostaa maalivahtipelin tasoa, kun Kazakstanin maajoukkueen konkarivahti Vitali Kolesnik sai lähteä. Tilalle hankittiin Neftehimikin ykkösmaalivahtina vakuuttavan kauden pelannut Aleksandr Sudnitsin, 28. Kolesnikin kausi ei ollut missään nimessä huono, mutta lähtökohtaisesti Sudnitsinin pitäisi olla pykälää parempi maalivahti kuin kazakstanilaisen.

Joukkueessa jatkaa ennätyksiä murskannut Aleksei Murigin, 29, jonka viime kausi oli täysin käsittämättömän tilastojen valossa. Hän pelasi 34 otteluun peräti 13 nollapeliä, mikä on neljä nollapeliä enemmän kuin KHL:n aiempi nollapeliennätys, jota pitivät hallussaan Robert Esche ja Vasili Košetškin. Se on hurja temppu, kun Murigin pelasi vain 57 prosenttia kauden otteluista.

Hänen torjuntaprosenttinsa 95,4 oli koko sarjan paras, ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,13 oli sarjan toiseksi pienin TsSKA:n huippulahjakkaan Ilja Sorokinin jälkeen. Murigin ei ole isokokoinen maalivahti, mutta osoitti jo aikanaan Amurissa pystyvänsä pelaamaan korkealla tasolla läpi raskaan kauden.

Aleksei Murigin pelasi 34 otteluun peräti 13 nollapeliä
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Lokomotivin maalivahdit työskentelevät ehkäpä sarjan parhaiten puolustavan viisikon takana tulevalla kaudella. Maalivahtikaksikko on erittäin laadukas ja tasapainoinen. Itse asiassa Sudnitsin on niin hyvä maalivahti, että hän haastanee Muriginin tosissaan taisteluun ykkösvahdin paikasta.

Vastuu maalivahtien kesken jakautuneekin tasaisesti ilman loukkaantumisia. On sanottava, että hyväkin maalivahti näyttää äärimmäisen kurinalaisesti viisikkona puolustavan joukkueen takana usein erinomaiselta.

Puolustus:

Staffan Kronwall (SWE) - Patrik Hersley (SWE)

Mihail Pašnin - Pavel Koledov

Ilja Ljubuškin - Roman Manuhov

Lokomotivin puolustuspelaaminen oli viime kaudella esimerkillistä, ja tämä tuskin muuttuu hirveästi, sillä joukkueen päävalmentajana jatkaa Kudašov. Puolustusta on onnistuttu vahvistamaan hienoisesti, huolimatta menestymään tottuneen runkopuolustaja Ilja Gorohovin lähdöstä Sotšin lämpöön. Tilalle on tullut kolme lahjakasta nuorta puolustajaa, jotka pystyvät varmasti paikkaamaan Gorohovin jättämän aukon - ennen kaikkea he kuitenkin tuovat lisää syvyyttä rosteriin.

Puolustus nojaa viime kaudelta tuttuun duoon Staffan Kronwall, 33 - Patrik Hersley, 30. Tämä toisiaan erinomaisesti täydentävä ruotsalaiskaksikko muodostaa puolustuksen kivijalan, jonka ympärille on turvallista rakentaa mestaruutta tavoittelevan joukkueen alakertaa.

Väkivahva Kronwall on monipuolinen, isokokoinen, erittäin vahva ja kovaa laukova yleispuolustaja, joka on pelipaikallaan koko sarjan parhaita. Kaksi 25 pisteen kautta putkeen pelannut Kronwall oli joukkueensa selkeästi tehokkain puolustaja viime kaudella. Hän on Detroitissa hienon uran tehneen Niklas Kronwallin pikkuveli. Staffanin tasokin riittäisi NHL:ään, mutta Lokomotivissakaan ei tarvitse ihan ruokapalkalla töitä tehdä.

Hersleyn avauskausi Lokomotivissa oli tehojen puolesta odotettua vaatimattomampi, mutta muuten hän täytti paikkansa erinomaisesti. Hänellä on maailmanluokan laukaus, kenties KHL:n puolustajista kaikkein kovin. Isokokoinen ja hyvin kahteen suuntaan pelaava Hersley oli Sibirissä toissa kaudella todellinen ylivoimapelote.

Hänen pitäisi olla valtava pelote seuran ylivoimapeliin, joka tökki viime kaudella. Ruotsalainen teki Leksandissa kaudella 2013-14 SHL:n puolustajien maaliennätyksen (24), joka on edelleen rikkomaton - eikä ennätykselle ole ollut edes todellisia uhkaajia.

Ruotsalaiset tuovat joukkueeseen erinomaista kamppailupelaamista ja fyysisyyttä, mutta todellisiin niittokoneisiin lukeutuvat Mihail Pašnin, 27, ja Ilja Ljubuškin, 22. He ovat olleet kahtena viime kautena Lokomotivin selvästi eniten taklanneet pelaajat. Nämä puolustavat puolustajat pitävät huolen, että joukkueen maalille ei ole asiaa ilmaiseksi.

Pašnin on erittäin pelirohkea ja todella kovaotteinen puolustaja. Muutaman kauden takaisten pudotuspelien sensaatiopakki Ljubuškin on Pašninin tavoin erittäin fyysinen, todella vahva vääntäjä ja kaikin puolin inhottava vastustaja. Hänen kiekollinen osaamisensa on myös melko hyvällä tasolla, tosin tehoja häneltä on turha odottaa.

Toissa kaudella Sotšissa suurta vastuuta kantanut Pavel Koledov, 21, aloittaa toisen peräkkäisen kautensa Jaroslavlissa, jossa mies pelasi ennen vuoden visiittiään Sotšissa. Koledov on matkalla näillä otteilla KHL:n huipulle, jos kehitys jatkuu tämän kaltaisena.

Hän on kovaa laukova pelirohkea puolustaja, joka pelaa hyvin kahteen suuntaan. Hän sai ruotsalaisten jälkeen kevään pudotuspeleissä kolmanneksi eniten peliaikaa ottelua kohden. Viime kaudella runkopuolustajaksi nousi vasta 20-vuotias Vladislav Gavrikov, jolta voi odottaa paljon tulevalla kaudella.

Seura hankki puolustukseen kolme uutta nimeä paikkaamaan Gorohovin lähtöä: Novokuznekin viime kauden paras puolustaja Roman Manuhov, 22, Metallurg Magnitogorskissa Gagarin Cupin voittoa keväällä juhlinut syvyyspuolustaja Denis Osipov, 29, ja seuran oma kasvatti Nikita Tšerepanov, 20, joka palasi vuoden Amur-visiitiltään takaisin kasvattajaseuraansa.

23 pistettä tehneellä Manuhovilla on allaan läpimurtokausi. Hän on taitava luistelija, kovaa laukova, hyvin kahteen suuntaan pelaava ja mainosti peliä lukeva puolustaja, mutta Lokomotivissa vakiokokoonpanoon murtautuminenkaan ei ole helppoa. Ahkerasti taklaava yleispuolustaja Tšerepanov kasvoi korkoa viime kaudella Amurissa, jossa hän sai säännöllisesti vastuuta. 

Lähinnä loukkaantumisia viime kaudella paikannut Ruslan Rafikov, 21, täydentää erittäin kovan puolustuskaluston. Hän on osoittanut harjoituspeleissä lupaavia otteita.

Hyökkäys:

Daniil Apalkov - Petri Kontiola (FIN) - Jegor Averin 

Max Talbot (CAN) - Andrei Loktionov - Brandon Kozun (CAN) 

Stanislav Tšistov - Aleksandr Kadeikin - Denis Mosaljov

Aleksandr Polunin - Vladislav Kartajev - Jegor Korškov

Puolustuksen tavoin hyökkäykseen on tehty vain pientä hienosäätöä. Tšeljabinskiin lähteneen Tšekin maajoukkuesentteri Jiri Novotnyn mukana lähti erinomaista kahden suunnan osaamista ja huippuluokan aloittaja. Hän menetti yli kolmanneksen kaudesta loukkaantumisen vuoksi. Novotnysta oli kuitenkin tietyllä tavalla helppo luopua, sillä sentteriosastolle riittää laadukasta tarjontaa.

Neftehimikiin siirtynyt ikitaistelija Sergei Konkov ei puolestaan onnistunut viime kaudella odotetusti, mutta hänet muistetaan Jaroslavlissa aina vuoden 2014 pudotuspeleistä, joissa periksiantamaton Konkov oli yksi pudotuspelien parhaista pelaajista.

Andrei Sigarjovin ja Dmitri Maltsevin roolit olivat puolestaan pieniä. Tilalle on hankittu kolme laadukasta pelaajaa, ja joukkueen lukuisat nuoret huipputalentit ovat saattaneet ottaa isojakin kehitysaskelia kesän aikana. Hyökkäys on todennäköisesti parempi kuin viime kaudella.

Lokomotivin hyökkäyspelin aivot - Petri Kontiola
Kuva © Getty Images

Joukkueen kärkisentterit lienevät Petri Kontiola, 31, ja Stanley Cup -voittaja (Los Angeles, 2012) Andrei Loktionov, 26. Kauden loppupuolella loukkaantunut Kontiola menetti runkosarjan peleistä 20 prosenttia ja pudotuspelit kokonaan loukkaantumisen vuoksi. Suomalaissentterillä on sarjan ehdottomaan eliittiin kuuluvat syöttötaito sekä pelikäsitys.

NHL:ssä 157 ottelua pelanneesta Loktionovista pitäisi saada selvästi enemmän irti. 22 pistettä isossa roolissa ei yksinkertaisesti riitä, sillä hänen pitäisi olla joukkueen kärkinimiä.

Joukkueen sisäisen pistepörssin kaksi kärkisijaa valtasivat elämänsä kauden pelannut Daniil Apalkov, 24, ja Avangardin aikojen työmyyrästä pistelingoksi Lokomotivissa kasvanut Jegor Averin, 26. Apalkov on luisteluvoimainen ja todella pehmeillä käsillä varustettu juonikas hyökkääjä, joka voi pelata myös sentterinä. Joukkueen sisäisen pistepörssin voittanut taikuri on todella taitava pelaaja. Hän otti kehityksessään askeleen seuraavalle tasolle.

Averinin erinomainen nopeus, armoton työmoraali, röyhkeys ja periksiantamattomuus olivat jo tuttua Omsk-vuosilta, mutta nykyään hyökkääjä tunnetaan kovana ja luotettavana maalintekijänä. 21 maalin kausi ei ollut sattumaa, sillä Averinin laukaisutekniikkakin on kehittynyt viime vuosina entisestään.

Uusien kanadalaishankintojen pitäisi täyttää kovimpien menetyksien Novotnyn ja Konkovin jättämät aukot. He ovat Jokereiden sisäisen pistepörssin voittanut Brandon Kozun, 26, ja Boston Bruinsin organisaatiosta saapuva Stanley Cup -voittaja (Pittsburgh, 2009) Max Talbot, 32. Pienikokoinen Kozun on erinomainen luistelija, jonka laukaus, mailankäsittely- ja syöttötaito ovat vähintäänkin hyvällä tasolla.

Terävällä rannelaukauksella, kovalla työmoraalilla ja erinomaisella asenteella varustettu Talbot tuo joukkueeseen voittamisen kulttuuria. Urallaan lähes 800 NHL-peliä pelannut konkari muistetaan aina vuoden 2009 Stanley Cup -finaalien ratkaisevasta seitsemännestä pelistä. Hän teki tuolloin Pittsburghin 2-1-voittoon päättyneessä pelissä joukkueensa molemmat osumat Detroitin maaliin.

Miten Talbot sopeutuu KHL:n maailmaan? Monelle NHL-konkarille KHL:ään sopeutuminen on osoittautunut vaikeaksi.

Lokomotivilla pitäisi riittää tulivoimaa, mistä pitävät huolen edellä mainittujen lisäksi 18 maalia seurassa viime kaudella tehnyt kaksinkertainen Gagarin Cup -voittaja Denis Mosaljov, 30, ja näppärä taituri Stanislav Tšistov, 33, joka saapui kesken kauden Traktorista. He ovat selvästi erityyppisiä pelaajia.

Maalinteon taitava Mosaljov on nopea, röyhkeä, energinen, pienikokoinen ja periksiantamattomalla asenteella varustettu erinomainen joukkuepelaaja. Anaheim Mighty Ducksin värejä aikanaan edustanut Tšistov oli tyypillinen Traktor-hyökkääjä: nopea, taitava, pehmeä ja pienikokoinen.

Joukkueen sentteriosastoa täydentävät SKA:ssa tähtien varjoon jäänyt entinen Atlantin sisäisen pistepörssin voittaja Aleksandr Kadeikin, 22, uransa parhaan kauden pelannut hyvä kahden suunnan sentteri Vladislav Kartajev, 24, ja nuorten MM-kisoissa toisen kärkisentterin paikan Venäjän joukkueesta viime talvena ottanut Pavel Kraskovski, 19.

He kaikki ovat isokokoisia senttereitä. Voidaan varmasti todeta, että jokaisella on vasta parhaat pelivuodet tulossa. Varsinkin Kartajev ja Kraskovski ovat osoittaneet lupaavia otteita harjoituspeleissä.

Isokokoinen Kadeikin on taitava sentteri. Hänen muihin vahvuuksiinsa kuuluvat röyhkeys ja kova asenne. Erinomainen lahjakkuus, joka saattaa päästä urallaan vielä NHL:ään asti. Luisteluvoimainen ja kovaa töitä tekevä Kartajev on alivoimalla erinomainen. Hän olisi nelossentterin ruutuun todella taitava pelaaja.

Iso ja voimakas sentteri Kraskovski pelasi viime kaudella paljon yhdessä Lokomotivissa Aleksandr Poluninin, 19, ja Jegor Korškovin, 20, kanssa. Kolmikko muodosti talvella Venäjän toisen kärkiketjun nuorten MM-kisoissa. Lokomotivilla on riveissään valtava määrä lahjakkuutta, mutta osalle voisi olla hyvä hakea peliaikaa muualta.

"Ysiysillä" pelaava Polunin on väsymätön polkukone, joka tekee töitä ketjukaveriensa tavoin erinomaisella asenteella. Toronto varasi isokokoisen ja ketjun fyysisimmän pelaajan Korškovin kesällä NHL:n varaustilaisuudessa numerolla 31.

Lokomotiv voi periaatteessa harrastaa samaa kuin TsSKA viime kaudella, eli vaihtaa usein ketjullisenkin pelaajia, sillä materiaali on yksinkertaisesti niin leveä. Huipputaitava ja nopea Emil Galimov, 24, minimaaliseen roolin jäänyt pikkunäppärä sentteri Artjom Iljenko, 20 ja vuosia seuran alemmissa ketjuissa pörrännyt Kirill Kapustin, 23, tuovat hyökkäykseen syvyyttä. Galimov on näistä selkeästi paras hyökkääjä, joka saattaa pelata kärkiketjuissa asti.

Yhteenveto:

Ailahtelevasti viime vuosina hyvästä materiaalista huolimatta pelanneella Lokomotivilla on kasassa joukkue, jonka viisikkopuolustamisen taso saattaa hyvinkin olla tulevalla kaudella koko sarjan parasta.

Aivan järjettömän kova puolustus, fyysisyys, joukkueen valtava työmoraali, kurinalaisuus ja korkea taitotaso pitävät huolen siitä, että Lokomotiv haastaa valtavalla rahalla kasatun SKA:n tähtisikermänkin. Rautatieläisten mestaruusjuna on tukevasti raiteillaan, mutta matka perille on pitkä ja mutkikas.

Erikoistilannepelaamisessa Lokomotiv oli alivoimalla erinomainen, kun joukkueen pelaajat laittoivat kroppaa surutta kiekon eteen ja peittivät suorastaan fantastisesti laukaisulinjoja. Alivoimapelaaminen on varmasti yksi suurimmista vahvuuksista tulevallakin kaudella, mutta tökkinyt ylivoima kaipaa selkeää parannusta. Uudet hyökkäyspään nimet voivat olla parantava lääke siihen.

SKA:n kärkisentterit ovat Pavel Datsjuk ja Vadim Šipatšjov, kun Lokolla on heittää Kontiola ja Loktionov. Onhan siinä tasoeroa, vaikka kyseessä on suurin mestarisuosikki ja yksi suurimmista suosikeista. Lokomotivin sentteriosasto on kova ja laaja, mutta onko terävin kärki kuitenkaan riittävän kova mestaruustaistelua silmällä pitäen? Kontiolaa vaivasivat vammat, ja Loktionov pelasi tasapaksun kauden.

Viime kaudella TsSKA voitti runkosarjan vain kahden pisteen erolla Lokomotiviin, mutta materiaalilta hieman heikentynyt TsSKA ei välttämättä pysty pitämään enää vahvistunutta Lokomotivia takanaan. Jaroslavlissa alkaa olla aika korjata vuosia hyvin rakennetun joukkueen tuottamaa satoa. Lokomotivilla on mahdollisuudet aivan mihin tahansa.

Arvio: Ottanee kotiedun pudotuspeleihin. Raudanluja puolustus mahdollistaa taistelun runkosarjan voitosta. Läntisessä konferenssissa sijoille 2-4.

Perustettu: 1959
Kotikaupunki: Jaroslavl
Kotihalli: Areena 2000 (9070)
Kausia KHL:ssä: 7
Pudotuspeleissä: 7/7
Menestys: Finaaleissa 2009 (Kari Heikkilä). Konferenssin finaaleissa neljästi.
Päävalmentaja: Aleksei Kudašov (2. kausi)
Suomalaispelaajat: Petri Kontiola
Muut ulkomaalaisvahvistukset: Patrik Hersley, Brandon Kozun, Staffan Kronwall, Max Talbot
Viime kausi: Runkosarjassa 3. (läntinen konferenssi). Keräsi toiseksi eniten pisteitä. Hävisi pudotuspelien avauskierroksella SKA:lle 1-4.

Hyökkäyksen tähti: Petri Kontiola, KH
Puolustuksen tähti: Staffan Kronwall
Tutkan alla: Pavel Koledov, 21, P
Nuori talentti (U22): Jegor Korškov, 20, LH 

» Lähetä palautetta toimitukselle