Lohko B:n haastajat: Tulevat kisaisännät metsästävät jatkopaikkaa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Saksa on juhlinut paikkaa kahdeksan parhaan joukossa viimeksi vuonna 2010, jolloin joukkue eteni pronssiotteluun asti. Sen jälkeen on ollut vaikeaa.
Kuva © Getty Images
Pietarissa pelattavassa B-lohkossa isompia maita ovat kiusaamassa ja puolivälieräpaikkaa metsästämässä Saksa, Valko-Venäjä, Ranska ja Unkari. Ensi vuonna kisaisäntinä toimivat Saksa ja Ranska saavat hakea jatkopaikkaa ilman paineita tippumisesta.

Saksa: Nimekkäällä joukkueella haetaan paikkaa puolivälierissä

Saksa on ollut viime vuosina MM-kisoissa väliinputoaja. Putoamisen joukkue on onnistunut välttämään tehokkaasti, mutta pudotuspelivaiheeseen Saksa ei ole päässyt sitten vuoden 2011. Potentiaalia joukkueessa kuitenkin on, mistä kertoo kotikisoissa 2010 saavutettu neljäs sija.

Saksa lähtee tavoittelemaan puolivälieräpaikkaa nimivahvalla joukkueella. NHL-kokemusta tuovat Edmonton Oilersin Leon Draisaitl, Arizona Coyotesin Tobias Rieder, Chicago Blackhawksin Christian Ehrhoff, Anaheim Ducksin Korbinian Holzer ja nykyään kotimaassaan jo pelaava Marcel Goc.

Saksa on turvannut usein vahvaan maalivahtipeliin. Tänä vuonna trio on normaalia nimettömämpi, mutta nuoressa kolmikossa Felix Brückmann−Mathias Niederberger−Timo Pielmeier on paljon potentiaalia.

Tänä vuonna tippumista joukkueen ei tarvitse pelätä, koska vuoden 2017 MM-kisojen toisena isäntänä paikka korkeimmalle sarjatasolle on varmistettu myös ensi vuodelle. Joukkueen tavoitteena on kuitenkin ehdottomasti puolivälieräpaikka, eikä se ole kaiken osuessa kohdalleen mahdotonta.

Kevin Lalande kantanee torjuntavastuun Valko-Venäjän maalilla. Joukkue metsästää hyvän maalivahtipelin turvin jo kolmatta peräkkäistä paikkaa puolivälierissä.
Kevin Lalande kantanee torjuntavastuun Valko-Venäjän maalilla. Joukkue metsästää hyvän maalivahtipelin turvin jo kolmatta peräkkäistä paikkaa puolivälierissä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Valko-Venäjä: Taas puolivälieräpaikkaa hakemassa

Jo vuodesta 2005 asti korkeimmalla tasolla pelannut Valko-Venäjä hakee kahdelle viime keväälle jatkoa. Kotikisoissa 2014 ja Tšekissä 2015 joukkue eteni puolivälieriin asti, eikä se mahdotonta ole Pietarissakaan. Se vaatisi todennäköisesti viime vuoden tapaan Slovakian edelle kiilaamista.

Valko-Venäjän joukkue tulee jälleen pääosin Dinamo Minskistä, mutta pelaajia tulee paljon myös muualta KHL:stä. Tutuimpina niminä joukkueessa ovat jälleen Kostitsinin veljekset Sergei ja Aleksei. Myös maalivahtipeli on jälleen avainasemassa Valko-Venäjällä. Kokeneen Vitali Kovalin kausi ei mennyt putkeen KHL:ssä ja Ruotsin Allsvenskanissa, ja vastuuta kantaakin todennäköisesti enemmän Minskin Kevin Lalande.

Valko-Venäjä on harjoituspeleissään ollut melko vahva. Samassa lohkossa kilpailevaa Saksaa vastaan Valko-Venäjä nappasi kertaalleen voiton, mutta kärsi kertaalleen myös tappion. Joukkue kaatoi myös Sveitsin ja nuiji Ranskan nurin kahdesti maalierolla 10−2.

Viime kaudella Vaasan Sportissa viilettänyt Damien Fleury tykitti tällä kaudella Saksassa 40 pistettä ja on yksi Ranskan hyökkäyksen kantavia voimia Pietarin alkulohkossa.
Viime kaudella Vaasan Sportissa viilettänyt Damien Fleury tykitti tällä kaudella Saksassa 40 pistettä ja on yksi Ranskan hyökkäyksen kantavia voimia Pietarin alkulohkossa.
Kuva © Timo Savela

Ranska: Putoamista ei tarvitse pelätä tällä kertaa

Ranska on joukkue, joka parhaimmillaan pystyy kiusaamaan isoja maita, mutta useimmiten pystyy välttämään tippumisen vain hiuskarvan varalla. Viime vuonna putoamiselta pelastivat Itävallasta napattu voitto ja Latvian kellistäminen voittolaukauskilpailussa. Tippumisesta ei ole huolta tänä vuonna, kun vuoden päästä MM-kisat pelataan Saksassa ja Ranskassa.

Ranska on pelannut korkeimmalla MM-tasolla jo vuodesta 2008 asti yhteen menoon, joten mistään ylös ja alas liikkuvasta hissijoukkueesta ei ole kyse. Joukkueessa on paljon taitoa Euroopan huippusarjoista, kuten Vaasan Sportissa viilettänyt Charles Bertrand, Saksassa 40 pistettä takonut Damien Fleury, Sveitsissä pelaava Eliot Berthon sekä IFK-puolustaja Yohann Auvitu.

Putoamisen automaattisesti välttävä Ranska saa pelata paineettomasti, mutta pitkässä juoksussa taito- ja rutiinitaso tuskin riittävät puolivälieriin. Harjoitusotteluissa joukkue on muun muassa kaatanut kertaalleen Slovakian voittolaukauskilpailussa, joten täysin mahdoton lohkon nelossija ei kuitenkaan ole. Paikka jatkopeleissä olisi jättiläismäinen yllätys.

Unkari: Suomalaisille tutuilla nimillä tippumista vastaan

Unkari piipahti viimeksi korkeimmalla tasolla vuonna 2009. Tuolloin saldo oli surullinen, kun kuudesta ottelusta kertyi kuusi tappiota ja joukkueen maalieroksi jäi surullinen 6−29.

Tänä vuonna vuosituhannen avausvoittoansa korkeimmalla sarjatasolla Unkari hakee joukkueella, jossa on monta suomalaisille tuttua nimeä. Joukkueen maalilla torjuu muutama vuosi sitten Jokereiden ja Tapparan maalilla nähty Zoltan Hetenyi ja hyökkäyksessä viilettää KalPassa tällä kaudella 14 pistettä iskenyt Balazs Sebok. Janos Haria kisoissa ei sen sijaan nähdä.

Mielenkiintoisin nimi hyökkäyksessä on joukkueen 41-vuotias ikänestori Frank Banham, joka aikoinaan iski Liigassa maaleja Bluesin, Jokereiden ja SaiPan riveissä. Unkarin kansalaisuuden saanut kanadalainen on pelannut Itävallan sarjaa pelaavassa unkarilaisjoukkue Székesfehérvárissa neljä vuotta ja päättää komean uransa tähän kauteen.

Unkarin joukkue on vahvempi kuin edellisellä visiitillään korkeimmalla tasolla, mutta vaikeaa joukkueella on tänäkin vuonna. Voiton saaminen ja sarjapaikan varmistaminen ensi kaudelle ovat kanadalaisen Rich Chernomazin valmentamalla joukkueella kovan työn takana. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole. Etenkin Ranskan tai Saksan, joiden ei tarvitse pelätä tippumista, edelle kiilaaminen on täysin mahdollista. Jos molemmat maat jäävät taakse, sarjapaikka varmistuu. Harjoituspeleissä joukkue muun muassa nappasi voiton kahdesti Itävaltaa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle