Liigan pistepörssiin iski historiallinen harvainvalta – Kärpät, JYP ja TPS dominoivat

LIIGA / Artikkeli
JYPin Antti Suomela voitti Liigan runkosarjan pistepörssin.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Liigan runkosarjan pistepörssin kymmenen parhaan joukkoon pääsi tällä kaudella pelaajia vain neljästä joukkueesta. Samanlaista harvainvaltaa ei ole nähty tällä vuosituhannella.

Liigan runkosarjan pistepörssiä hallinnoivat tällä kaudella kolmen seuran − Kärppien, JYPin ja TPS:n − pelaajat. Tilastoissa kymmenen parhaan joukosta löytyy lisäksi yksi Ilveksen mies, Sami Sandell, ja hänkin joukon viimeisenä. Aiemmin pienin joukkuemäärä on ollut viisi joukkuetta.

Lähellä oli, että ennätys olisi rikkoutunut vielä selvemmin, nimittäin Kärppien Saku Mäenalainen ylsi pistepörssissä sijalle 11. Historiallisen pieni joukkuemäärä selittynee kärkijoukkueiden muutamien tähtiyksilöiden läpi kauden kestäneellä tasaisuudella.

Keskimäärin pistepörssissä on ollut pelaajia kuudesta eri joukkueesta 2000-luvulla. Näin on käynyt kuutena kautena. Kausina 2014-2015 ja 2016-2017 tehokkaimmat pelaajat löytyivät seitsemästä eri seurasta. Neljästi 2000-luvulla pistepörssin kärjessä on nähty joko kahdeksan tai viiden eri seuran tehomiehet.

Kertaakaan ei ole käynyt niin, että kaikki pelaajat olisivat tulleet eri seuroista. Lähellä kuitenkin käytiin kaudella 2004-2005, kun pistepörssin kärkikymmenikön muodosti yhdeksän eri joukkueen pelaajat. Silloin ainoastaan Ilveksen Steve Kariya ja Hannes Hyvönen tulivat samasta joukkueesta.

Historian valossa poikkeuksellinen oli myös kausi 2002-2003, jolloin HPK:n miehistöstä jopa viisi pelaajaa (Tomas Kucharcik, Tommi Santala, Antti Miettinen, Eero Somervuori, Jan Pardavy) löytyi runkosarjan pistepörssin kärkikymmeniköstä. Neljä miestä samasta joukkueesta on sekin harvinaista, sillä JYPin tämän kauden nelikon (Antti Suomela, Jani Tuppurainen, Juuso Puustinen, Jarkko Immonen) rinnalla ei ole muita kausia 2000-luvulla, jolloin pelaajia olisi ollut neljä samasta joukkueesta.

Tarkasteltaessa pelaajien joukkueiden sijoituksia runkosarjassa nousee esille muutama mielenkiintoinen yksityiskohta. Aina kärkikymmeniköstä on löytynyt vähintään yksi pelaaja runkosarjan voittajalta, paitsi kaudella 2005-2006, jolloin Kärppien paras pistemies Jari Viuhkola löytyi vasta sijalta 15. (tehopistein 39). Peräpään suurin onnistuja on ollut Charles Bertrand, joka kaudella 2014-2015 Vaasan Sportin ollessa runkosarjan viimeinen (14.), nakutti 47 tehopistettä sijoittuen pistepörssissä seitsemänneksi.

Tyypillistä pistepörssin kärkikymmenikölle on ollut se, että lähes aina joukosta on löytynyt ainakin yksi pelaaja, jonka edustama seura ei ole yltänyt runkosarjan kärkikuusikkoon. Poikkeuksen sääntöön tekee kausi 2007–2008. Silloin kärkikymmenikkö muodostui suoraan pudotuspeleihin edenneiden joukkueiden pelaajista.

Tällä kaudella tyhjennysmyynti-ilmiö oli hyvin aktiivinen, kun neljä seuraa tyhjensi nimilistaansa pudotuspelimahdollisuudet menetettyään. Pistepörssin kärkikymmeniköstä Oula Palve pelasi valtaosan kaudesta HPK:ssä ja siirtyi TPS:ään vasta hiljattain.

Katso Liigan runkosarjan pistepörssi tästä.

» Lähetä palautetta toimitukselle