Liigan paras pakki on länsinaapurista

LIIGA / Artikkeli
Kumpi on parempi, Tallinder vai Porseland?
Kuva © Vesa Pöppönen / Aleksi Manninen
Liigassa pelaa paljon huippupuolustajia, mutta kaksi on ylitse muiden. Puolustajia yhdistää sama kotimaa.

Kuka on Liigan paras puolustaja? Jollekin se voi olla Lasse Kukkonen, toiselle Janne Niskala. Kumpikin on kokenut ja meritoitunut puolustaja. Nuoremman polven puolustajista esimerkiksi Lukon Jesse Virtanen ja Jukureiden Miika Koivisto haastavat konkareita.

Jatkoajan toimittajien Lauri Meriläisen ja Vinski Virtasen mukaan Liigan parhaan puolustajan titteli ei ole ainakaan suomalaisen nimissä. Kaksi pelaajaa ovat ylitse muiden. Aivan yksimielisyyteen Virtanen ja Meriläinen eivät päässeet siitä, kumpi kahdesta ruotsalaisesta on parempi. Henrik Tallinder vai Mathias Porseland?

Meriläinen: Viime kaudesta voimme olla varmasti yhtä mieltä siitä, että Henrik Tallinder oli Liigan paras puolustaja. Tällä kaudella ruotsalaisen valta-asema on uhattu. Itse asiassa kaukalossa lähes ohittamattoman Tallinderin pää pyöriikin nyt ihmetyksestä, kun haastaja on painellut ylväällä luistelullaan ohitse.

Liigan ykköspakin valtikka pysyy silti länsinaapurissa. Joko arvaat kenestä on kyse?

"Nopea ykkössyöttö, jalalla alueelle, puolustuksia halkovat oivallukset keskialueella. Hänellä on ne kaikki."

Virtanen: Helpon heitit! Eiköhän nyt ole puhe vastikään joulukuun liigapelaajaksi valitusta Mathias Porselandista. HPK-puolustaja on ollut kieltämättä hyvä, ja on otteillaan kiinni Liigan toiseksi parhaan puolustajan tittelissä.

Mieluusti silti lukisin perusteluja väitteellesi, sillä Tallinderin taso ei ole viime kaudesta miksikään muuttunut. Tallinder on yhä Liigan paras puolustaja. Mikä Porselandista tekee muka paremman?

Henrik Tallinder on Liigan kärkipakkeja, mutta onko hän paras?
Kuva © Timo Savela

Meriläinen: Porseland on muuten ensimmäinen kuukauden pelaajaksi valittu puolustaja sitten työsulkukauden ja Erik Karlssonin. Kauden alku oli Porselandille tahmea, mutta joulukuussa alkoi liito, jonka aikana HPK ei jäänyt kertaakaan pisteittä.

Tallinder saattaa olla karvan verran parempi puolustussuuntaan kuin Porseland, tai sitten kyse on illuusiosta. Tallinderin puolustuspelaaminen on fyysisempää ja samalla näyttävämpää. Porseland sen sijaan puolustaa, sanotaanko modernimmin kuin 37-vuotias kilpakumppaninsa. Luistelemalla ja järkevällä mailapelaamisella. Tallinderin vanhan liiton möyhintä on myös jäähyherkempi tyyli.

Hyökkäyspelaamisessa tulee se suurin ero. Tallinder on kenties Liigan paras antamaan yksinkertaisen ykkössyötön, mutta siinä missä hänen kiekollinen pelinsä on napakkaa vasarointia isoon naulaan, operoi Porseland täydellä työkalupakilla. Nopea ykkössyöttö, jalalla alueelle, puolustuksia halkovat oivallukset keskialueella, Porselandilla on ne kaikki.

"Isoimman eron heidän välilleen tekevät kokemus ja johtajuus."

Virtanen: Karlsson-fakta olikin jo tiedossa, kun olin muutaman kuukauden ajan ehtinyt puolustajille kyseistä tunnustusta toitottaa. Palkinto meni oikeaan osoitteeseen, kyllä Porseland sen ansaitsi − ei kahta kysymystäkään. Hän on ollut iso tekijä HPK:n orastavasti parantuneissa peliesityksissä.

Tallinderin tyylissä on nähtävissä viitteitä vanhasta koulukunnasta, mutta kokeneen TPS-varakapteenin luistelu ei suinkaan ole huonoa. Porselandin tavoin Tallinder tuo kiekon usein jalalla alueelle. Kokeneella tukholmalaisella on vahva potku, ja ennen kaikkea 37-vuotias pakki jaksaa iästään huolimatta luistella täydet 60 minuuttia. Nyt vastuu on jakautunut tasaisemmin, mutta viime kaudella puolen tunnin ottelutkaan eivät kuntoihmeen pohkeisiin maitohappoja tuoneet.

Tilanne 10.1.2017
O M S P AIKA Corsi%
Tallinder 36 3 13 16 23:40 63,3
Porseland 21 4 13 17 20:29 59,6

Nopeimpia luistelijoita vastaan Tallinder tunnistaa oikeat luistelulinjat ollen usein kiekossa ensin erinomaisen sijoittumisensa ansiosta. Mailapuolustus on ulottuvaa, ja Tallinderin parina oppia ammentanut Elmeri Eronen on myös saanut peliinsä näitä ominaisuuksia. Isoimman eron Tallinderin ja Porselandin välille tekevätkin ensinnä mainitun eduksi kokemus ja johtajuus: TPS ei taistelisi läheskään näin hyvistä sijoituksista ilman häntä. Tähän Porseland ei kykene vastaamaan.

Porselandin suurimmat avut ovat kiekollisessa pelissä.
Kuva © Aleksi Manninen aleksi.manninen@jatkoaika.com

Meriläinen: "Orastavasti parantuneet peliesitykset" on samanlaista HPK:n vähättelyä kuin Porselandin väittäminen muuksi kuin sarjan parhaaksi puolustajaksi. Hän liittyi joukkueeseen vasta marraskuun puolivälissä. Ei ole sattumaa, että Porselandin saatua pitkän tauon jälkeen pelituntuman takaisin, myös HPK:lla alkoi hyvä liito.

Kokemus menee Tallinderille, siitä ei ole kahta sanaa. Se menisi hänelle lähes kaikkiin muihinkin liigapelaajiin verrattaessa. Kovimmat haastajatkin taitavat tulla omasta leiristä. Eronen on kehityskelpoisena yksilönä hyvässä koulussa, mutta Porseland kantaa isompaa vastuuta. Tallinderin ei tarvitse kantaa kiekollisesta pelistä kykyjään suurempaa viittaa, kiitos Ilkka Heikkisen. Porselandinkin takana oleva joukko on toki kärjen osalta laadukas, mutta täynnä yleispuolustajia.

Puolustustaidoissa, kuten sanoin, on tyylillisiä eroja. Tilastojen valossa Tallinder on hiuksenhienosti maanmiestään edellä, mutta ei merkittävästi. Suurin ero minun papereissani tuleekin nimenomaan hyökkäyspelaamisessa ja se nostaa Porselandin ykköseksi. Johtajuudelle voi toki laittaa oman painoarvonsa, mutta se ei tällä kertaa riitä, valta on vaihtunut, mutta pysyy länsinaapurilla.

Virtanen: Olet oikeassa: Tallinderin ei tarvitse kantaa kiekollisesta pelistä suurta viittaa. Hän tekee sen silti. Tallinder oli meidän molempien mielestä viime kaudella paras, ja pistetahti on nyt jopa viime kautta parempi. Vastustajat osaavat lukea Heikkisen lyöntilaukauksen pois, mutta Tallinder on loisteliaan puolustamisensa ohessa tehnyt vain pisteen Heikkistä vähemmän.

TPS-puolustuksen tukipilarin tehotilasto jäi vuosi sitten hienoon lukemaan +18. Nyt sama tilasto on +13, ja vaikka vastuu on jakautunut tasaisemmin, on Tallinder peliaikatilastossakin Liigan kolmosena majailevan TPS:n kärki kellottaen ottelua kohden liki 24 minuutin keskiarvolla.

Edistyneissä tilastoissa Tallinder on Palloseuran ylivoimainen ykkönen. Hän on myös koko Liigan paras Corsi-tilastossa, eli laukausten erotuksessa, kun vertaillaan kohti vastustajan maalia ja omaa maalia tulevia laukauksia pelaajan ollessa jäällä. Tasaviisikoin laukaustasapainoa mittaavassa prosentissa hän on Liigan puolustajista paras.

On silti myönnettävä, että Porseland on erinomainen puolustaja. Liigan paras pakki tulee joka tapauksessa Ruotsista, sillä Tallinder ja Porseland ovat kaksi parasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle