Lightningin suurten päätösten aika

NHL / Artikkeli
Stamkosin päätös ratkaisee paljon asioita Tampassa.
Kuva © Getty Images
Tampa Bay Lightningin kausi oli osaltaan pettymys. Stanley Cup -finaalit sekä mestaruus oli tavoitteena, mutta tällä kertaa siitä jäätiin. Kausi oli niin repaleinen, että harva uskoi joukkueen pääsevän edes näin pitkälle. Seuraavaksi alkaa seuran tulevaisuuden kannalta pitkään aikaan tärkein kaksivuotinen jakso.

Mennyt kausi jätti väljähtäneen maun Lightningin kannattajien suuhun. Epätasainen kausi päättyi itäisen konferenssin finaaleihin. Pidemmälle ei ollut eväitä. Pahimmillaan runkosarjan aikana Lightningilta oli yhdeksän vakiopelaajaa sairastuvalla, mutta joukkue pelasi tasaisen varmasti voittoja sekä tappioita saalistaen.

Steven Stamkosin sopimuksen lähes päivittäinen spekulointi ja Jonathan Drouinin farmikomennuksesta kieltäytyminen lisäsivät joukkueen sisälle häiriötekijöitä - vaikka sitä kukaan pelaajista ei myönnä kysyttäessä.

Red Wings ja Islanders kaatuivat pudotuspeleissä, mutta konferenssifinaaleissa pingviinit olivat selkeästi parempia. Runkosarjan epätasaisuudesta, loukkaantumisista ja häiriötekijöistä johtuen ei voida sanoa, että Lightningin olisi pitänyt olla pidemmällä. Missään vaiheessa joukkueessa ei painettu paniikkinappulaa, vaan haettiin omaa peliä kaikessa rauhassa.

Pelaajat ja valmennus tiesivät, etteivät he ole menettäneet taitoaan minnekään menneen kesän aikana. Kaiken pitäisi loksahtaa kohdalleen, kun aika vaan kuluu. Osittain näin tapahtuikin. Vakuuttavaa ei peli missään vaiheessa pudotuspelejä ollut. Ben Bishop maalillaan pelasi joukkueen niin pitkälle kuin oli mahdollista.

Mitä tekee Steven Stamkos?

Alkanut kesä ja vuoden päästä vastaava ajanjakso ovat hyvin tärkeitä joukkueen suunnan näyttämisessä seuraavan 5-8 vuoden ajalle.

Kapteeni ja tähtipelaaja Stamkosin sopimusneuvottelut ovat kestäneet kohta vuoden. Huhuja on heitelty ilmaan miksi Stamkos ei allekirjoita, mutta kukaan ei tiedä asioiden oikeaa laitaa. Jos GM Steve Yzermanin tarjoama sopimuspaperi olisi kelvannut Stamkosille, hän olisi jo allekirjoittanut.

Stamkos hakenee noin 10 miljoonan dollarin vuosiansioita. Yzerman ei pysty sellaista summaa maksamaan ilman, että osa joukkueesta myydään eteenpäin. Stamkos ei ole tällä hetkellä 10 miljoonan arvoinen. Piste. Hän loukkaantui loppuvuodesta 2013, eikä ole sen jälkeen ollut niin vaarallinen kuin ennen loukkaantumistaan.

Yzermanin pitää sen sijaan ehdottomasti tehdä sopimus joukkueen parhaan pistemiehen Nikita Kutsherovin kanssa. Hän pelasi viime kauden alle 800 000 taalan sopimuksella, ja teki 65 pistettä. Tuleva sopimus lienee luokkaa 5-6 miljoonaa per kausi. Venäläistaituri on näyttänyt kahdella menneellä kaudella, että hän pystyy korvaamaan pelillisesti Stamkosin.

Myös ensi vuonna pohdintaa pelaajistosta

Kolme kalleinta kenttäpelaajaa, joilla on tällä hetkellä sopimus joukkueeseen, eivät ole tehoikkaimpien pelaajien joukossa. Matt Carle, Ryan Callahan ja Valtteri Filppula tienaavat kaikki yli viisi miljoonaa kaudesta.

Joukkueen palkkarakenne on kieroutunut. Tehokkaimmat nuoret pelaajat tarvitsevat uuden, kalliimman sopimuksen ja vanhat, kalliit pelaajat jatkavat samalla sopimuksella. Samalla joukkueen ykköstähti hakee palkkaa, joka olisi seitsemäsosa joukkueen budjetista.

Lisäksi vuoden päästä umpeutuu molempien maalivahtien, Bishopin ja Andrei Vasilevskin, sekä ykköspuolustaja Victor Hedmanin sopimukset.

Huhujen mukaan aikaisintaan vuoden päästä Las Vegas liittyy NHL-seurojen ryhmään. Ennen tätä nähdään laajennusdraft, missä uusi joukkue saa "varastaa" muista joukkueista suojaamattomia pelaajia. Ketkä pelaajat Yzerman suojelee? Joukkueessa on paljon potentiaalisia ja lupaavia pelaajia, eikä kaikkia voi pitää.

Suurin ja tärkein kysymys on, mihin suuntaan Yzerman haluaa joukkuetta viedä. Kokeilla vielä vuoden, päästäänkö Stanley Cup -finaaleihin? Räjäyttää joukkue myymällä kalliit pelaajat (jos he siihen suostuvat) ja yrittää vuosien päästä uudelleen?

Yksi asia on varmaa. Kukaan ei ole kateellinen Yzermanille tilanteesta. Mikäli hän luovii tämän läpi ilman joukkueen pahasti heikentymättä, voidaan hänelle lyödä heti käteen vuoden GM -palkinto. Tampassa alkaa mielenkiintoinen aika.

» Lähetä palautetta toimitukselle