Lightningin lokakuu - myrskyä ja matalapainetta

NHL / Artikkeli
Tampa Bay Lightningin ensimmäinen kuukausi tämän kauden NHL:ssä tarjosi uuden sopimuksen Lecavalierille, joukon onnistujia ja epäonnistujia, sekä kohtalaisen startin uuteen kauteen.

Kauden avausottelu oli viime kaudesta selvästi vahvistunutta New York Islandersia vastaan kotona. Huolimatta vieraiden nimekkään joukkueen 3-2 voitosta ottelu antoi kuitenkin toivoa siitä, että Lightning pystyy kamppailemaan tasapäisesti ennakolta parempiakin joukkueita vastaan. Ottelussa rookielaituri Jimmie Ölvestad teki maalin toisena tulokkaana Lightningin historiassa kauden avausottelussa. Dave Andreychuk puolestaan nousi Bobby Clarken rinnalle kaikkien aikojen pistepörssissä sijalle 29 syöttäessään Brad Richardsin ylivoimamaalin.

Lupaavan avausottelun jälkeen tulikin lunta Ice Palaceen tupaan oikein kunnolla, kun lähes paikalliskilpailijaksi laskettava Florida Panthers kuritti kotijoukkuetta tylysti 5-0. Selkäsaunaa seuranneelle neljän ottelun lännenkiertueelle saatiin mukaan myös vasta kauden alussa jatkosopimuksen tehnyt Vincent Lecavalier.

Ensimmäinen vierasvastustaja oli San Jose Sharks, jolta tuli takkiin 4-3. Ottelussa Tampan parhaimmistoon kuuluivat Fredrik Modin ja Martin St. Louis, jotka merkkauttivat tehot 1+1, sekä maalissa pelannut Nikolai Khabibulin 34 torjunnalla.

Seuraava pysähdyspaikka oli Los Angeles, paikallinen Kings ei pystynyt murtamaan vierailijoiden puolustusta ja tuloksena kauden avausvoitto Lightningille numeroin 1-0. Voiton takuumiehenä toimi torjuntavuorossa ollut Kevin Weekes pelaten uransa seitsemännen nollapelin. Puolustus auttoi uhrautuvalla pelillä, 24 blokkausta Weekesin 31 torjunnan lisäksi.

Matka jatkui Anaheimiin Mighty Ducksin vieraaksi ja tuloksena toinen voitto peräkkäin, tällä kertaa tuloksella 3-2. Ottelussa Khabibulin torjui ensimmäisen voittonsa ja Dave Andreychuk teki ensimmäisen maalinsa Tampan paidassa. Maali oli Daven uran 573. ja nosti hänet kaikkien aikojen tilastossa sijalle 15 yhdessä Mike Bossyn kanssa. Juha Ylönen merkkautti yhden syöttöpisteen.

Vierailu hallitsevan mestarin vieraaksi Coloradoon päättyi kotijoukkueen eduksi 2-1, joka ei kuitenkaan ollut mikään hävettävä tulos Avalanchea vastaan.

Kotiinpalattuaan Lightningin ensimmäiseksi vieraaksi saapui Eric Lindrosin kesällä hankkinut New York Rangers. Ottelu oli varsin värikäs ja päättyi kotijoukkueen riemukkaaseen 5-2 voittoon. Parhaat pistenikkarit olivat Ben Clymer(2+0), Fredrik Modin(1+1), Martin St. Louis(1+1) ja Brad Richards(0+3). Dave Andeychuk onnistui myös maalinteossa nousten kaikkien aikojen maalipörssissä sijalle 14, kokonaissaaliinaan 574 täysosumaa. Ben Clymerille tämä oli ensimmäinen kerta kun hän pystyi ottelussa tekemään enemmän kuin yhden maalin. "Ne vain sattuivat menemään sisään", totesi Clymer vaatimattomasti.

Tämän jälkeen alkoi taas vierasotteluputki, kestoltaan viisi ottelua ja avausvastustajana Atlanta Trashers. Tappio 4-3 ikävällä tavalla maalivahtien kannalta, ensin Khabibulinille kolme takaiskua 11 laukauksesta ja Weekesille kömmähdys maalin takana. Tampan parhaita ottelussa olivat Vaclav Prospal kahdella maalillaan ja Ben Clymer maalilla ja syötöllä.

Lokakuun viimeinen ottelu oli vieraspeli Torontoa vastaan ja tuloksena jälleen tappio, tällä kertaa numeroin 3-2. Lightningin onnistujat olivat Brad Richards ja
Martin St. Louis, molemmille maali ja syöttö. Sen sijaan Vincent Lecavalierin muutenkin vaisusti alkanut kausi sai jatkoa missatun rankkarin muodossa.
Saldoksi ensimmäisestä kuukaudesta jäi Tampalle 11 ottelusta 4 voittoa, kuusi tappiota ja yksi tasapeli, sekä kaakkoisdivisioonan kolmas tila.

The Good

Ketju Modin-Richards-St. Louis oli lokakuun parasta Lightningia, kolmoisjohto joukkueen pistepörssissä pistein välein, kärjessä St. Louis 11:llä pisteellä. Puolustaja Stan Neckar on puolustajien +/- tilaston kärjessä kolme pykälää plussan puolella. Maalivahtikaksikko Khabibulin-Weekes on myös laskettava onnistujiin, huolimatta Trashers-fiaskosta.

The Bad

Tämän kategorian kärjessä ”komeilee” viime kauden kapteeni Vincent Lecavalier. Harva tuskin odottikaan, että pelituntuma löytyisi heti ilman yhtäkään pelattua harjoitusottelua mutta yhtä harva tehoja 0+2 yhdeksässä ottelussa ja tehotilastossa –2. Andrei Zyuzinin –6 on myös ikävää luettavaa. Vuoden 1996 kakkosvaraukselta odotetaan läpimurtoa vuodesta toiseen, tähän asti turhaan.

The Future?

Jo vieraspelit Buffaloa, Pittsburghia ja New York Islandersia vastaan näyttävät tulevaisuuden suunnan. Mikäli pisteitä ei heru voi joukkueen itseluottamus olla kovilla. Lecavalierin täytyy myös saada pelinsä kulkemaan; tällä hetkellä vastuuta maalinteosta on ottanut lähinnä ykkösketju, apuja täytyy löytyä enemmän myös muista ketjuista. Maalivahtiosasto on jatkuvasti lujilla ja Atlantan kaltaisia epäonnistumisia ei saa jatkossa tulla, mikäli joukkue aikoo tosissaan taistella playoff-paikasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle