Leijonat haluaa kaukaloon - "Ruvetaan vaan jo pelaamaan"

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Mediatilaisuudessa nähtiin Leijonien päävalmentaja sekä kapteenisto.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Seitsemän tunnin aikaero kiusasi Suomen vielä sunnuntain harjoitusottelussa Tšekkiä vastaan. Käteen jäi silti 2–0-voitto ja paljon materiaalia erikoistilanteista. Pelaajiston mukaan Leijonat olisi valmiita pelaamaan vaikka heti.

Ylihuomenna torstaina oman olympiaurakkansa aloittava Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue piti tänään virallisen mediatilaisuuden Gangneungin olympiakylässä.

Paikalla olivat päävalmentaja Lauri Marjamäen ohella Leijonien kapteenisto eli kapteeni Lasse Kukkonen ja varakapteenit Petri Kontiola ja Sami Lepistö.

"Moni pelaaja kommentoi, että alkuun meni nopeasti hapoille."

Vaikka Suomen joukkueessa on herrojen mielestä paljon johtajuutta, painoi kokemus eniten Marjamäen kapteenivalinnnoissa.

- Olen valinnut nämä vieressä istuvat herrat kapteenistoon, sillä he edustavat sitä kokemusta, mitä tarvitsemme. Siihen päälle meillä on nuorta lahjakkuutta Miro Heiskasen ja Eeli Tolvasen muodossa, jonka lisäksi vielä meidän maalivahtiosastomme on yksi isoimmista vahvuuksistamme.

Viime vuosina olympiakiekkoa seuranneille luvassa erilainen turnaus. NHL on nimittäin poissa turnauksesta ensimmäistä kertaa vuoden 1994 jälkeen.

Vaikka moni saattaa kyseenalaistaa olympiakiekon merkityksen, kun maailman parhaat eivät ole mukana, on tarjolla silti mahdollisuus olympiakultaan. Marjamäen mukaan vain sillä on merkitystä pelaajille.

- Jo silloin kesäkuun ensimmäisessä tapaamisessa näimme kaikki pelaajat ja sen motivaation mikä heillä on olympialaisia kohtaan. Nyt kun NHL poikkeuksellisesti jäi pois, niin tämä on todella ainutlaatuinen mahdollisuus näille urheilijoille päästä pelaamaan olympialaisissa.

Suomen kapteenistosta jokainen oli mukana Leijonissa jo neljä vuotta sitten Sotsissa. Kukkoselle olympialaiset peräti jo uran neljännet ja Lepistöllekin kolmannet.

Vaikka joukkue luonnollisesti on hyvin erilainen kuin aiemmissa kisoissa, on Lepistö luottavaisin mielin Suomen joukkueen suhteen.

- Tämä leijonajoukkue on taitava ja hyvin luisteleva porukka. Joukkuehenki on kohdillaan, joten toivottavasti saadaan se näkymään myös kentällä turnauksen aikana, hän toivoi.

Arvokasta dataa erikoistilanteista

Suomen joukkueen kokenein olympiakävijä, kapteeni Kukkonen, kertoo puitteiden kisapaikoilla ja urheilijoiden kisakylässä olevan erinomaisessa kunnossa.

Samaan hengenvetoon hän kuitenkin lisää, että tilanne on ollut sama kaikissa olympialaisissa, joissa hän on ollut mukana. Yhden selvän eron Kukkonen kuitenkin mainitsee.

- Valmistautuminen on poikennut sen verran aiemmista kisoista, että nyt on päästy pelaamaan jopa yksi harjoituspeli tämän joukkueen kanssa, hän kertoi.

Jo lähes viikko sitten olympialaisten jääkiekkotapahtumien keskukseen Gangneungiin saapunut Suomen joukkue pelasi sunnuntaina harjoitusottelun Etelä-Korean pääkaupunki Soulin lähistöllä Tšekkiä vastaan.

Ottelun jälkeen Suomi päätti viettää vielä yhden yön Soulissa ennen paluutaan kisapaikalle Korean niemimaan itärannikolle. Harjoitusottelusta oli Suomelle muutakin kuin vain pelillistä hyötyä.

- Se oli semmoinen pienimuotoinen reissu joukkueen kanssa Souliin se harjoituspeli. Päästiin tutustumaan paremmin toisiimme siinä, Kukkonen iloitsi.

Leijonien 2-0-voittoon päättynyt ottelu oli päävalmentaja Marjamäen mielestä loistava kenraaliharjoitus Suomen osalta. Tämä siitäkin huolimatta, että Suomi sai koneet käyntiin vasta ottelun toisessa erässä.

- Moni pelaaja kommentoi, että alkuun meni nopeasti hapoille. Toisaalta se on aivan normaalia, kun silloin olimme vielä aikaeroon tutustumassa. Toinen erä oli todella vahva meiltä ja kolmannessa sitten ylivoimat tekivät sen johdon puolustamisen helpoksi, Marjamäki analysoi.

Kaikki valmentajat kommentoivat aina, että lyhyessä turnauksessa jäähyjä tulee välttää. Marjamäki ei tässä suhteessa ole poikkeus, vaikka hän totesi, että harjoitusottelussa myös omat jäähyt olivat arvokkaita.

Näin Suomi sai arvokasta dataa, miten sekä yli- että alivoimapelaamista voitaisiin kehittää. Tosipaikassa erikoistilanteiden on oltava Suomella kunnossa.

Vaikka lyhyessä mediatilaisuudessa ei yksityiskohtiin tai konkretian tasolle juuri päästykään, korostivat pelaajat kuin yhdestä suusta, että Leijonat on valmiita.

- Eiköhän joukkue ole jo viritetty sellaiseen tilaan, ettei tässä enää tarvitse mitään ihmeitä tehdä. Ruvetaan vaan jo pelaamaan, sitä tässä on jo pikkuisen ehditty odotellakin. Kaikki on kunnossa niin hommiin vain, tiivisti varakapteeni Kontiola.

» Lähetä palautetta toimitukselle