ILV - IFK
LUK - HPK
SAI - JUK
SPO - PEL
WSH - SJS 2.00
OTT - ARI 2.30
CHI - NYI 3.30
CGY - CAR 4.00
EDM - DET 4.00

Lahden turnauksessa tuttuun tapaan ulkomaalaisväriä

LIIGA / Artikkeli
Elokuun puolivälin jälkeinen kiekkoturnaus Lahdessa näyttää vakiintuneen perinteeksi, johon kuuluu vähintään yhden ulkomaalaisjoukkueen kutsuminen. Tällä kertaa vierasmaalaisten kunniaa puolustaa sveitsiläinen SC Langnau Tigers. Heidän ja isäntäjoukkue Pelicansin lisäksi turnaukseen osallistuvat JYP ja KalPa.

Kaksipäiväisessä turnauksessa pelataan perjantaina ensimmäiset kamppailut, joiden voittajat kohtaavat lauantaina finaalissa ja häviäjät pronssiottelussa. Mikäli peli on varsinaisen peliajan jälkeen tasan, voittaja ratkaistaan rangaistuslaukauskilpailussa.

Perjantaina KalPa ottaa mittaa JYPistä kello 16.30 alkaen. Pelicans kohtaa Langnaun kello 19.30. Pronssiottelun alkamisaika on kello 15 ja finaalin kello 18.

Isännät etsivät reseptiä ylivoimapeliinsä

Isäntäjoukkue Pelicans on voittanut harjoituskauden kuudesta ottelustaan neljä ja hävinnyt kaksi. Peli on näyttänyt vuodenajan huomioiden kohtalaiselta. Viime viikolla joukkue tyrmäsi HeKin ja Zürich Lionsin yhteismurskalukemin 19−4. Tämän viikon tiistaina HC Davos kellisti lahtelaiset maalein 3−2, mutta Pelicans lepuutti ottelussa koko ykkösketjuaan ja paria runkopuolustajaa. Yhtä kaikki Pelicansin esitys oli tuolloinen sekava ja väkinäinen.

Harjoituspelien tehopisteet ovat jakautuneet Pelicansissa melko tasaisesti, tosin osittain hajanaisen peluutuksen takia. Esimerkiksi Marko Jantunen on pörssin kärkipäässä, vaikka hän on ollut parista ottelusta sivussa. Osittain tehopisteiden jakautuminen johtuu kuitenkin myös tiettyjen yksilöiden epätasaisista esityksistä. HeKi-ottelussa hurjana olleet Matias Loppi (2+3) ja puolustaja Ville Uusitalo (1+3) ovat olleet tehottomia muissa peleissä.

Sveitsiläisvastustajia vastaan Pelicans on saanut harjoitella runsaasti ylivoimaa, sillä alppimaan kiekkoilijoiden käsitykset estämisjäähyt kitkevästä linjasta vaikuttavat vajavaisilta. On mielenkiintoista nähdä taas yksi sveitsiläisjoukkue Pelicansin avausvastustajana turnauksessa, semminkin kun Langnau ei ole taitotasoltaan Zürichin ja Davosin luokkaa. Kenties luvassa on vielä ahkerampaa jäähyaition saranoiden kuluttamista.

Pelicansin on syytäkin jatkaa pakkopelin harjoittelua, sillä ylivoimatehokkuus on jäänyt jäähykarkeloissa alhaiseksi. Tällä hetkellä näyttää siltä, että joukkue pystyy parempiin ratkaisuihin tasakentällisin ja alivoimalla kuin ylivoimalla.

Lahtelaisjoukkueen nuoret pelaajat ovat saaneet mukavia huomionosoituksia lähiaikoina. Anssi Salmela nimettiin A-maajoukkueryhmään Tshekin-turnaukseen. Nuorten maajoukkueen mukana Ruotsiin lähtevät ensi viikolla Vili Sopanen, Marko Pöyhönen ja Mikko Kousa. Heistä varsinkin Pöyhönen on osoittanut lupaavia nyt harjoituspeleissä, mutta koska Pelicans peluuttaa parasta miehistöään, nuorukaisten peliaika jäänee vähiin.

JYP yrittää karistaa tehottomuutensa

Ahvenanmaalla ja maakunnissa harjoituspelejä pelannut JYP saapuu seuraavaksi Lahteen. JYPin harjoituskauteen mahtuu toistaiseksi voitto tämän turnauksen isännästä Pelicansista, jatkoaikavoitto MoDosta sekä tappiot Moralle ja Ilvekselle. TuTon kanssa jyväskyläläiset pelasivat tasan.

Harjoitusotteluiden perusteella JYPin pelityylissä ei ole tapahtunut suuria muutoksia edellisiin kausiin. Joukkue on edelleen melko nuori, taitava ja liukkaasti liikkuva, mutta maalipaikkojen hyödyntämisessä on parantamisen varaa. Ahvenanmaan turnauksessa JYP ei ollut pelillisesti ruotsalaisia Moraa ja MoDota perässä, mutta maalinteko oli jälleen vaikeaa.

JYPin tulevan kauden joukkue on etenkin hyökkäyksen osalta täynnä läpimurron kynnyksellä olevia melko nuoria pelaajia. Kaikista tuskin tulee liigatähtiä, mutta on perusteltua odottaa, että ainakin muutama uusi vastuunkantaja löytyy näiden nuorten joukosta. Ilari Filppula, Carlo Grünn, Tuomas Vänttinen, Arsi Piispanen, Ossi Louhivaara ja kumppanit ovat pelanneet nousujohteisella kehityskäyrällä 20−25 pisteen kausia viimeisen parin vuoden ajan. Jokaisella on onnistuessaan mahdollisuus tehtailla 35−40 pistettä tällä kaudella ja onkin mielenkiintoista nähdä, kenestä on vastaamaan haasteeseen. Kaikki eivät taatusti pysty tätä askelta ottamaan, mutta kaikki tuskin jäävät junnaamaan paikalleenkaan.

Puolustuspäässä peli on vielä ollut hakemista, mutta vähäisen vaihtuvuuden ja Sinuhe Wallinheimon jatkon perusteella voi ennustaa, että tiukka puolustuspeli löytyy viimeistään runkosarjan alettua. Kasvattajaseuraansa kymmenen vuoden jälkeen palannut pommikone Miska Kangasniemi on ainakin jyväskyläläisittäin puolustuksen mielenkiintoisin pelaaja.

Harjoitusotteluissa hyökkäyksen pirtein on ollut Jokereista palannut Ilari Filppula, joka on joukkueen sisäisen pistepörssin kärkinimi. Myös voimahyökkääjä Jari Jääskeläinen on pelannut lupauksia herättävästi. Joukkueen loukkaantumistilanne on hyvä, sillä vain Ossi Louhivaara ja Mika Niemi ovat joutuneet olemaan pitempään sivussa harjoituskauden aikana.

KalPan ulkomaalaisilla näytön paikka

Viime viikonloppuna kotiavauksensa suorittanut KalPa lähtee päävalmentaja Mika Pieniniemen sanoin Lahden-turnaukseen oppimaan. Tappio SaiPalle ja niukka voitto Jokipojista tuskin tyydytti sen enempää joukkuetta kuin yleisöäkään.

Systeemiään muuttanut KalPa kärsii kahden nähdyn harjoituspelin perusteella samoista ongelmista kuin viime kaudella. Molemmissa otteluissa vierailla oli runsaasti tilaa maalin edessä ja vain Kimmo Kapasen torjunnat pitivät SaiPa-ottelun lukemat mukavina. Vastapainoksi on mainittava Jokipoikia vastaan pelatun ottelun ensimmäinen erä. Joensuun vieraat olivat täysin vastaantulijoita ensimmäisessä erässä, jonka kotijoukkue veikin 4−0. Kaksi seuraavaa erää menivätkin hienokseltaan vieraille. Tässä myös yksi kohta, johon Pieniniemi tullee kiinnittämään huomiota. Ottelut kestävät Lahdessakin 60 minuuttia.

Kuopiossa viime aikojen kuumin puheenaihe on ollut uuden hankinnan saapuminen. Pieniniemen mukaan ulkomaalaisvahvistus saapuu Kuopioon hyvällä lykyllä ensi viikon alussa, joten Lahdessa miehestä ei vielä ole iloa kuopiolaisille. Jo nyt seuran palkkalistoilla viihtyvistä ulkomaalaisista viikonloppuna saatu kuva ei antanut kotiyleisölle käsitystä miesten todellisesta potentiaalista. Varsinkin puolustuksen Kyle Peton on parannettava esityksiään. Mats Hansson ei viikonloppuna ole KalPan mukana. Jokipojat-ottelussa saatu kolhu päästää miehen luistimille vasta ensi viikolla, silloinkin tuen kanssa.

Uuden tuomarilinjan myötä erikoistilanteiden hoitaminen on korostunut kesän peleissä. Tähän asti KalPa on onnistunut tehtävässään tyydyttävästi. Oman pään ongelmat ovat näkyneet jäähyinä, jäähyt valotaululla maaleina. Ylivoiman potentiaalista kertoo Jokipojat-ottelussa tehdyt neljä maalia.

Harjoitusotteluissa edukseen ovat esiintyneet niin keskushyökkääjä Ville Hämäläinen kuin laiturit Timo Koskela ja Sami Kaartinenkin. Myös Kasper Kenigin harjoituskausi on ollut tähän asti varsin mallikas. Seurattavan arvoinen tuttavuus on myös viime kaudella A-junioreissa pelannut, nopea ja taitava Aatu Hämäläinen.

Puolustus hakee vielä johtohahmoaan. Matti Kuusisto on väläytellyt nousujaan ja laukaustaan pariin otteeseen, mutta miehen ottamat jäähyt syövät häneltä aivan liikaa kallista peliaikaa pois. Janne Jalasvaaran hyvät ja rauhalliset otteet omassa päässä kannattaa huomioida myös Lahdessa.

Juustopojat valmiina testaamaan suomalaisten taidot

Pienestä Langnaun juustokylästä kotoisin oleva SCL Tigers on Sveitsin A-liigan kestovitsi. Joukkue on ollut useamman vuoden talousvaikeuksissa ja on vakiovieras A-liigan putoamiskarsinnoissa. Mestiksessäkin alkavalla kaudella käyttöön otettava playout-järjestelmä on kuitenkin toistaiseksi pelastanut alle kymmentuhantisen kylän jääkiekkojoukkueen.

Suomalaisittain Langnau on mielenkiintoinen joukkue. Seuran valmennusportaaseen kuuluu pitkään Sveitsissä vaikuttanut Esa Sirén ja hänen poikansa Niki kuuluu joukkueen hyökkäyskalustoon. Viime kaudeksi Tigersiin siirtynyt Siren on Sveitsissä ns. kiekkokansalainen, eli hän ei vie paikkaa ulkomaalaiskiintiöstä.

Ulkomaalaiskiintiön muut suomalaiset ovat kesken viime kauden seuraan siirtynyt Tommi Miettinen ja seuran viime kauden paras pistemies, Suomessa lähinnä duunarin maineessa oleva Marko Tuomainen. Viime kaudella joukkueessa pelanneista suomalaisista Niko Mikkola ei jatka ryhmässä. Langnaun suomalaisseurakuntaa täydentää videovalmentaja Tommi Rouvali.

Langnau on talousvaikeuksiensa vuoksi joutunut uudistamaan joukkuettaan. Sillä ei ole varaa pitää korkean profiilin ulkomaalaisia, vaan seura on hankkinut joukkueeseensa monia nuoria ja lupaavia sveitsiläispelaajia. Nuoria pelaajia silmällä pitäen seuraan on hankittu myös uusi päävalmentaja Christian Weber, joka on tunnettu nimenomaan hyvänä nuorten kehittäjänä.

Langnaun valmistautuminen tulevaan kauteen koki pari viikkoa sitten kovan kolauksen, kun joukkueen ykköspuolustaja ja ainoa sveitsiläistähti 36-vuotias Patrick Sutter lähti Zugiin. Joukkueen rämpimiseen kyllästynyt Sutter ilmoitti lopettavansa pelaamisen, ellei pääse siirtymään parempaan seuraan. Sutterin paikan odotetaan ottavan joukkueen uusi kanadalaispuolustaja Brad Fast, joka parhaimmalla AHL-kaudellaan on puolustajan tontiltaan tehtaillut yli 30 tehopistettä.

Hyökkäyspäässä mielenkiintoinen nimi on joukkueen uusi kanadalaisvahvistus Lee Jinman. Viime kaudella 30-vuotias Jinman voitti Sveitsin B-liigan pistepörssin tehtailtuaan 42 ottelussa huikeat 103 tehopistettä (41+62). Toinen uusi ulkomaalaishyökkääjä on suomalaisillekin Lukosta ja muinaisesta Kiekko-Espoosta tuttu Peter Högardh, joka viime kaudella pelasi Frölunda Indiansin riveissä. Ulkomaalaisten apua tarvitaankin, sillä Michael Liniger on paras joukkueessa jatkava sveitsiläishyökkääjä. Hänen pistesaldonsa viime kaudella oli vaatimaton viisi osumaa ja neljä syöttöpistettä.

Joukkueen maalivahtiosastolla päävastuun kantaa kokenut Reto Schürch ja häntä tuuraa Matthias Schoder. Kumpikaan ei kuitenkaan ole lähimainkaan samaa tasoa, kuin Langnaun kylän suuri poika, Stanley Cupin tänä keväänä voittanut maalivahti Martin Gerber.

Alkavalla kaudella Langnau on jälleen ykkössuosikki putoajan paikalle, mutta joukkue on osoittanut aiemminkin venymiskykynsä. Tyypilliseen sveitsiläistyyliin joukkue on nopea eikä juuri panosta puolustuspelaamiseen. Se lupaa tätä turnausta silmällä pitäen hyvää.

» Lähetä palautetta toimitukselle