Lada Toljatti - Pelastaja Ruotsista?

KHL / Artikkeli
Harvinainen näky - Ladan pelaajat juhlivat maalia.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Euroopan pisimmän ja runsasvetisimmän joen, Volgan, varrella sijaitseva Toljattin kaupunki tunnetaan yleisesti autokaupunkina. Toljattista kotoisin oleva jääkiekkoseura Lada on päässyt neljän KHL-kautensa aikana vain kertaalleen haistelemaan pudotuspelien ilmapiiriä.

Tulevalla kaudella 40-vuotista taivalta juhlistava Lada on yksi sarjan kolmesta seurasta, joka pelaa kotipelinsä NHL-mittaisessa kaukalossa. Vastaavan kokoinen kaukalo löytyy Toljattin lisäksi Admiralin ja Medvescakin kotihalleista.

Vaikka Ladan kotikaukalo on KHL:n mittapuulla erikoinen, varsinaisesta kotiedusta ei voida puhua. Lada on nimittäin kerännyt kahden viimeisen kauden otoksella kotipeleistään vain pisteen enemmän kuin vieraissa. 60 viimeisen kotipelin voittoprosentti on vain 40.

Vieraspelaamisen taso joukkueella riittäisi kahden kauden otoksella pudotuspeleihin, mutta kotona voittoja olisi raavittava selvästi paremmalla prosentilla. Ladan lähimmät naapuriseurat ovat tatarstanilaisjoukkueet Ak Bars ja Neftehimik, jotka sijaitsevat muutaman sadan kilometrin päässä Toljattin kaupungista.

Maalivahdit:

Edgars Masalskis (LAT)

Ilja Ježov

Viime kauden maalivahtikaksikosta selvästi heikommin esiintynyt Ivan Kasutin palasi takaisin Torpedon riveihin. Hänen korvaajakseen saapui Mikko Koskisen takana SKA Pietarin kakkosvahdin viittaa kantanut Ilja Ježov, 29. Hän esiintyi Pietarissa kelvollisesti, mutta Ladasta hänet muistetaan toissakaudelta, jolloin hän pelasi seuran väreissä erinomaisesti. Ježovilla on sellaisia heikkouksia, että hänestä ei ole ollut ottamaan SKA:ssa ykkösvahdin paikkaa, vaikka sitä on hänelle vuosien varrella tarjottukin.

Joukkueen ykkösmaalivahtina jatkaa Latvian maajoukkueen maalilla useissa MM-kisoissa loistanut varsin pienikokoinen Edgars Masalskis, 36, jolla on alla todella hyvä kausi. Hänet muistetaan todellisena muurina Sotšin olympialaisista, joissa kolmen pelin torjuntaprosentti oli lopulta peräti 94,6.

Masalskis teki kaudella 2009-10 todella harvinaisen tempun onnistuessaan maalinteossa. Hänen lisäkseen KHL-maalivahdeista vain Torpedon Ilja Proskurjakov on onnistunut tekemään maalin.

Edgars Masalskis oli vakuuttava Sotšin olympialaisissa
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Ei Ladan maalivahtikaksikko ainakaan heikentynyt ole. Ježov osoitti toissa kaudella Ladassa, että hän pystyy torjumaan korkealla tasolla ainakin ympäristössä, jossa paineet eivät ole niin suuret kuin aiemmassa seurassaan. SKA:ssa hän ei ole koskaan jättänyt erityisen luotettavaa maalivahdin kuvaa itsestään.

Puolustus:

Taylor Aronson (USA) - Kristaps Sotnieks (LAT)

Gleb Korjagin - Aleksandr Bolšakov

Jefim Gurkin - Vladimir Malenkih

Puolustuksesta iso osa on vaihtunut kesän aikana. Poissa ovat kolme eniten vastuuta saanutta puolustajaa: Dmitri Vorobjov, Tobias Viklund ja Mark Flood. Heidän jättämiensä aukkojen paikkaaminen ei ole helppo tehtävä, mutta Lada on hankkinut muutaman mielenkiintoisen nimen, joilla nuo aukot pyritään paikkaamaan.

Seuran ykköspuolustajan viittaa asetellaan 24-vuotiaan amerikkalaisen Taylor Aronsonin harteille. AHL:ssä Milwaukeen riveissä viime kaudella 64 ottelussa peräti 40 pistettä tehneestä puolustajasta odotetaan tärkeää apua ylivoimalle ja kiekolliseen peliin. Hänet tunnetaan AHL-kaukaloista juuri mainiona ylivoimapelaajana. Aronson pelaa hyvin kahteen suuntaan ja on varsin monipuolinen puolustaja.

Kesän muita uusia hankintoja ovat Latvian maajoukkueen puolustava puolustaja Kristaps Sotnieks, 29, sekä Dinamo Moskovasta saapuneet 22-vuotiaat Gleb Korjagin ja Dmitri Sinitsin. Dinamo Riikan kapteeni Sotnieks on fyysinen ja sarjan ahkerimpia kiekon blokkaajia. Hän edusti kaikki kahdeksan aiempaa KHL-kautta latvialaisseuraa, mutta hakee nyt uutta nostetta uralleen entisen Dinamon päävalmentajan Artis Abolsin alaisuudessa. Sotnieks oli Riikassa joukkueensa plus/miinus-tilaston kärkinimi.

Moskovan nuorukaiset eivät pystyneet vakiinnuttamaan paikkaansa Dinamo Moskovan erittäin kovassa puolustuksessa, joten he hakevat nyt uutta suuntaa uralleen selvästi pienemmän profiilin seurasta. Korjagin sai selvästi enemmän vastuuta Dinamossa kuin Sinitsin, mutta hänen peliään leimasi merkittävä virhealttius. Sinitsin tuo Ladan joukkueeseen ennen kaikkea vahvaa kamppailupelaamista.

Vahvaa fyysistä osaamista Sotnieksin tavoin tuovat isokokoinen Aleksandr Bolšakov, 24, ja Metallurg Magnitogorskissa Gagarin Cupin kaudella 2013-14 voittanut konkaripakki Vladimir Malenkih, 35. Bolšakoville viime kausi Ladassa oli uran ensimmäinen kausi KHL:ssä. Hän nousi heti joukkueen runkopuolustajien joukkoon. Lada kaipaakin fyysistä osaamista, sillä se menetti Vorobjovin lisäksi erittäin kovaotteisena pelaajana tunnetun Stanislav Romanovin.

Vielä toissa kaudella VHL:ssä pelannut hyvä kiekollinen puolustaja Jefim Gurkin, 23, osoitti viime kaudella, että hänen tasonsa riittää heittämällä KHL:ään. Hän sai vastuuta aina ykkösylivoimassa asti Viklundin parina. Ladalla on varsin nuoria puolustajia riveissään, mutta Sotnieks ja Malenkih tuovat tähän joukkueeseen valtavasti kokemusta.

Hyökkääjät:

Aleksandr Bumagin - Mikael Johansson (SWE) - Nikita Filatov 

Georgi Belousov - Anton Krysanov - Anton Šenfeld

Sergei Demagin (BLR) - Vasili Streltsov - Aleksandr Streltsov

Semjon Valuiski - Viktor Komarov - Stanislav Botšarov

Ykkössentteri on ensimmäisiä palasia maalivahdin ohella, josta joukkueen rakentaminen pitäisi aloittaa. Näille paikoille pitää löytyä mahdollisimman kovat tekijät. Viime kaudella joukkueessa eniten vastuuta saanut sentteri oli Igor Magogin, joka on hyvä pelaaja, mutta hänen ei pitäisi kantaa noin suurta roolia, jos joukkue tavoittelee tosissaan paikkaa pudotuspeleihin. Magogin lähti kesällä Severstaliin.

Hänen tilalleen hankittiin Färjestadista kolminkertainen Ruotsin mestari, ja SHL:n pistepörssin kahdenneksitoista sijoittunut Mikael Johansson, 31. Hän pitäisi olla Magoginia selvästi parempi sentteri, toki häntä voidaan peluuttaa laidallakin.

Pienikokoisen ja todella ketterän ruotsalaisvirtuoosin suurimpiin vahvuuksiin lukeutuvat erinomainen pelikäsitys, syöttötaito ja silkinpehmeät kädet. Luisteluvoimainen pelaaja pystyy kontrolloimaan kiekkoa suuressakin mailaviidakossa taidokkaasti. Jos hän sopeutuu Toljattiin, on hänestä varmasti valtava apu joukkueelle.

Lada onnistui pitämään riveissään sisäisen pistepörssin kärkikolmikkoon lukeutuneet Anton Šenfeldin, 23, Georgi Belousovin, 25, ja Aleksandr Bumaginin, 29. Kaksi ensin mainittua tehtailivat kumpainenkin 25 pistettä, kun Bumagin puolestaan oli kolmellatoista maalillaan joukkueen paras maalintekijä.

Pienikokoinen ja kevytrakenteinen Šenfeld on Metallurg Magnitogorskin kasvatti. Šenfeld pelasi Metallurgissa minimaalisessa roolissa joukkueen voittaessa Gagarin Cupin kaudella 2013-14. Ladassa kolmatta kauttaan aloittava laitahyökkääjä on pienikokoinen, energinen, nopea ja terävästi ranteella laukova pelaaja.

Belousov on tunnetaan parhaiten Vitjazin "hulluilta kausilta", mutta hänet tunnetaan myös Šenfeldin tavoin nopeana luistelijana, jolla on hyvät hyökkäyspään taidot. Kaudella 2012-13 Metallurg Novokuznetskin historian selvästi parhaaseen ketjuun yhdessä Randy Robitaillen ja Dmitri Kagarlitskin kanssa kuulunut luisteluvoimainen Bumagin nousi omalla tasolleen takaisin viime kaudella. 

Entinen huippulupaus Nikita Filatov, 26, oli aikanaan Columbuksen ykköskierroksen varaus numerolla kuusi. Hänen uransa tuntuu menevän vain vuosi vuodelta huonompaan suuntaan. Viime kaudella VHL:stäkin vauhtia hakenut taiteilijasielu ei onnistunut Admiralissa ja Dinamo Moskovassa yhteensä pelatuissa 26 ottelussa tekemään kuin tehot 0+4.

Filatov on huipputaitava ja vikkelä hyökkääjä, mutta asennepuolessa olisi paljon toivomisen varaa. Itseluottamuskin vaikuttaa hyökkääjältä kadonneen täydellisesti. Vieläkö hänestä olisi nousemaan hyvän tason KHL-pelaajaksi uudessa ympäristössä vai putoaako hän farmijyräksi? On surullista nähdä noin lahjakkaan ja taitavan pelaajan uran menevän tälläistä alamäkeä.

Valkovenäläishyökkääjä Sergei Demagin, 30, saapui joukkueeseen Severstalista. Hänet tunnetaan melko hyvänä maalintekijänä. Maalintekovoimaa joukkueesta uupuikin aivan liikaa. Kaudella 2013-14 Novokuznetskissa väläytellyt Rafael Ahmetov, 27, on pelannut jo yli kaksi kautta ja vähintään 86 peliä tekemättä maalin maalia. Ahmetov ei ole mikään puukäsi, mutta hänellä alkaa olemaan maalinteon suhteen jo Eiffel-tornin kokoinen gorilla selässään.

KHL:ssä pelaa kolmet kaksoset: Admiralin Ušeninit, Neftehimikin Alševskit ja Ladan Streltsovit. 26-vuotiaat Streltsovit, Vasili ja Aleksandr löytävät toisensa erinomaisesti jäällä. Taitotasoltaan he eivät ole mitään KHL:n Sedinejä, mutta kemiat toimivat hyvin. Kaksoset olivat joukkueensa runkohyökkääjiä viime kaudella.

Sentteriosastoa täydentävät Toljattissa syntyneet Anton Krysanov, 29, ja pienikokoinen Aleksei Mastrjukov, 23, sekä kesken kauden SKA:n farmiseurasta hankittu 22-vuotias Viktor Komarov. Keneltäkään heistä ei uskalla hirveästi odottaa hyökkäyssuuntaan. Isokokoinen Krysanov kantoi heistä selvästi isointa ruutua viime kaudella, mutta ei hänenkään tasonsa päätä huimaa.

Pystyvätkö uudet hankinnat Johansson, Demagin ja Filatov täyttämään Martin Zatovicin, Dallas Starsin organisaatioon lähteneen lahjakkaan Denis Gurjanovin ja Igor Magoginin jättämät aukot? Gurjanovin anti oli seuralle vielä viime kaudella pieni, joten hänen lähtönsä ei hirveästi näy, mutta sen sijaan Zatovic oli joukkueen avainpelaajia Magoginin kanssa. 

Yhteenveto:

Maalivahtikaksikko on viime kautta parempi, sentteritilanne on parantunut - erityisesti seuralla pitäisi olla nyt kova ykkössentteri, jos ja todennäköisesti kun Johansson pelaa sentterinä. Hyökkäys on kokonaisuudessaan ainakin viime kauden tasolla, mutta maalinteko voi tuottaa edelleen isojakin ongelmia. Lada teki koko sarjassa toiseksi vähiten maaleja Amurin jälkeen, joten tuokin kertoo ennakkoon tiedettävissä olleista ongelmista.

Lada kärsii kolmen sentterinsä loukkaantumisista. Krysanovin paluuajankohdasta ei ole tietoa, Vasili Streltovin odotetaan palaavan lokakuun puolivälissä ja Mastrjukov on sivussa tietojen mukaan vuoden loppuun asti. Lada voi vain toivoa, että Krysanovin vamma on lievä.

Lada oli ylivoimalla yksi sarjan huonoimmista joukkueista, mutta alivoimapelaaminen oli hyvällä tasolla. Johansson tuo ylivoimapelaamiseen aivan uudenlaista luovuutta ja vaarallisuutta, mutta Abolsin joukkojen pitää kehitellä ylivoimalle uudenlaisia käärmekeittoja. Puolustuksen muutokset saattavat horjuttaa hyvin toiminutta alivoimaakin, tuskin se ainakaan viime kaudesta paranee.

KHL:ssä kolmatta peräkkäistä kauttaan, kolmen vuoden VHL-visiitin jälkeen aloittavan Ladan kohdalle on turha ladata suuria odotuksia tulevallekkaan kaudelle. Ladan mahdollinen pudotuspeleihin pääseminen vaatii venymistä, mutta joukkueessa on potentiaalia yllättää uusien muutoksien johdosta.

Seurassa on mukavasti nuorta talenttia, sillä yli kolmekymppisiä kenttäpelaajia löytyy vain kolme kappaletta. Puolustus on kokenut täydellisen myllerryksen, mutta sen sijaan hyökkäyksessä on tapahtunut vain muutama muutos kärkipelaajien osalta.

Arvio: Sentteriosaston loukkaantumiset heikentävät iskukykyä syyskaudella. Pudotuspelit jäävät jälleen haaveeksi. Itäisessä konferenssissa sijoille 11-14.

Perustettu: 1976
Kotikaupunki: Toljatti
Kotihalli: Lada Arena (6600, NHL-mittainen kaukalo)
Kausia KHL:ssä: 4
Pudotuspeleissä: 1/4
Menestys: Konferenssin puolivälierät 2009
Päävalmentaja: Artis Abols (2. kausi)
Suomalaispelaajat: -
Muut ulkomaalaisvahvistukset: Taylor Aronson, Mikael Johansson, Edgars Masalskis, Kristaps Sotnieks
Viime kausi: Runkosarjassa 13. (itäinen konferenssi)

Hyökkäyksen tähti: Mikael Johansson, KH
Puolustuksen tähti: Taylor Aronson
Tutkan alla: Jefim Gurkin, P
Nuori talentti (U22): Gleb Korjagin, 21, P

» Lähetä palautetta toimitukselle