Lada Toljatti - Jokereista tutun tehopuolustajan johdolla

KHL / Artikkeli
Chay Genoway on Ladan uusi kärkipakki.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Neljän farmisarja VHL:ssä vietetyn kauden jälkeen KHL:ään kaudelle 2014-15 palannut perinteikäs seura on ollut paluunsa jälkeen sarjan pohjasakkaa jokaisella kaudella. Seuran 60 ottelun runkosarjan pistemäärät ovat pyörineet 65-69 välillä. Menneellä kaudella Lada jäi sarjan kolmanneksi viimeiseksi. Joukkue on muuttunut melkoisesti, mutta pudotuspeleihin pääseminen vaatisi venymistä

Nikita Filatov - Jiri Novotny (CZE) - Carter Ashton (CAN)
Georgi Belousov - Sergei Soin - Stanislav Botšarov 
Igor Skorohodov - Vasili Streltsov - Aleksandr Streltsov
Semjon Valuiski - Denis Zernov - Daniil Žarkov

Chay Genoway (CAN) - Kristaps Sotnieks (LAT)
Dmitri Vorobjov - Jefim Gurkin
Dmitri Kostromitin - Denis Ježov

Aleksandr Lazušin
Jevgeni Ivannikov

Päävalmentaja: Artis Abols (LAT)

Lada oli sarjan huonoin vierasjoukkue. NHL-mittaisessa kotikaukalossa peli rullasi näyttävästi. Seuralla on pieni fanaattinen kannattajaryhmä, joka pitää kotipeleissä tunnelmaa yllä. Kolmatta kauttaan seuran päävalmentajana aloittava latvialainen Artis Abols ei ole pystynyt ihmeisiin vaatimattomalla pelaajamateriaalilla.

Maalivahtikalusto on uusittu täysin. Seuran maalivahtivalmentajana työskennelleen Sakari Lindforsin kehuma Ilja Ježov ja vaisun kauden pelannut latvialaiskonkari Edgars Masalskis ovat lähteneet muihin maisemiin.

Ykkösvahdin pestistä taistelevat jatkossa Dinamo Moskovan kakkosvahtina pelannut Aleksandr Lazušin ja SKA:n mestarijoukkueessa yhden ottelun pelaamaan päässyt Jevgeni Ivannikov. Lazušinin torjuntaprosentti 21 ottelussa kaudella 2014-15 oli koko sarjan paras. Ivannikovilla on yksi vahva kausi ykkösvahtina Admiralissa muutaman vuoden takaa.

Puolustuksesta lähtivät isoa roolia kantanut Taylor Aronson sekä runkopuolustajat Gleb Korjagin ja Dmitri Sinitsin. Korvaajat ovat sen luokan pelaajia, että puolustuksen taso vaikuttaa parantuneen. Saksan DEL-liigaan siirtyneen Aronsonin panos jäi puolustuksen kärkihankintana kovin tasapaksuksi.

Kesän ehdoton ykköshankinta puolustukseen oli Jokereista saapunut tehopuolustaja Chay Genoway. Erinomaisesti luisteleva kanadalainen on takonut KHL:ssä kolmessa eri seurassa noin 25 pisteen kausia. Hyvin toimineeseen ylivoimapeliin hän tuo merkittävän lisän.

Seuran toissa kauden kärkipakki Dmitri Vorobjov palasi takaisin synnyinkaupunkinsa seuraan jäätyään Salavatin riveissä vähäiselle vastuulle. Hän on monipuolinen, todella vahva ja hyvällä laukauksella varustettu puolustaja. He ovat kaksi merkittävintä hankintaa.

Puolustuksen runkopelaajista jatkavat isointa ruutua kantanut fyysinen ja surutta kroppaa kiekon eteen laittava Kristaps Sotnieks. Vahvassa nosteessa oleva kiekollinen puolustaja Jefim Gurkin, 24, oli tehoilla 3+17=20 joukkueensa tehokkain puolustaja. Kivitalon kokoinen Dmitri Kostromitin tuo Sotnieksin tavoin fyysisyyttä ja uhrautuvaisuutta.

Kärkiketjujen hyökkääjistä seura menetti Aleksandr Bumaginin, Anton Šenfeldin, Andrei Ivanovin ja Viktor Komarovin. Sarjan eniten taklauksia toista kertaa peräkkäin jakaneen kapteeni Maksim Rybinin menetys oli kuitenkin ehkä kovin isku kokonaisuuteen.

175-senttinen ihmiskuula on ikävä pelaaja vastustajan näkökulmasta. Ivanov ja Komarov kantoivat isoa vastuuta keskikaistalla. Magnitogorskiin palanneen Šenfeldin ura on vahvassa nosteessa. Hän oli sisäisen pistepörssin kakkonen tehoilla 11+22=33.

Kuudesta parhaasta pistemiehestä jatkaa puolet. Entinen huippulupaus, Columbus Blue Jacketsin numerolla kuusi varaama Nikita Filatov, 27, löysi vaikeiden vuosien jälkeen punaisen langan peliinsä. Hän oli joukkueensa paras pistemies tehoilla 19+21=40. Filatov on huipputaitava ja vikkelä laitahyökkääjä, mutta asennepuoli ei ole koskaan ollut hänen vahvuuksiaan.

Ladan johtaviin hyökkääjiin kolmen kauden ajan kuulunut Georgi Belousov ja nuorten MM-kultaa vuonna 2011 voittanut Stanislav Botšarov olivat hyökkäyksen eliittiä. Joukkueen sisäisen maalipörssin toiseksi 16 osumallaan sijoittuneelle Botšaroville kausi oli selkeästi uran paras. Streltsovin työteliäät kaksoset Vasili ja Aleksandr jatkavat seurassa. Sentterinä pelaava Vasili on kaksikosta hieman parempi.

Lada onnistui houkuttelemaan Torpedon parhaan maalintekijän Carter Ashtonin Toljattiin. 18 maalia takonut Ashton on Tampa Bayn ykköskierroksen varaus vuodelta 2009. Yli puolet kaudesta menettänyt Tšekin maajoukkuesentteri Jiri Novotny saapui Traktorin riveistä. Hänellä on alla kaksi rikkonaista kautta, mutta loistavasti kahteen suuntaan pelaavalla Novotnyllä on vielä paljon annettavaa jääkiekkoilulle. Hän pelasi Sotšin olympialaisissa.

Kaudella 2012-13 Igor Skorohodov, 31, takoi pikkuseura Jugrassa peräti 27 maalia, mikä oikeutti Sergei Mozjakinin jälkeen maalipörssin kakkossijaan. Seuraavan kauden alussa tulleen vakavan loukkaantumisen jälkeen ura lähti syöksykierteeseen. Hän saapui Metallurg Novokuznetskista. Loukkaantumisten kanssa on paininut myös kaksinkertainen Gagarin Cup -voittaja Sergei Soin, 35, jonka Lada hankki Dinamo Moskovasta.

Yhteenveto:

Abolsin joukkue teki hyvin maaleja, mutta päästi kolmanneksi eniten. Ylivoimalla Ladan peli oli tehokasta, alivoima puolestaan heikkoa. Joukkue saa selkeän kotiedun NHL-mittaisesta kaukalostaan. Vieraspelaaminen isossa kaukalossa tuotti suuria ongelmia, mistä kertoo sarjan heikoin vierassaldo: 30 peliä, maalisuhde 61-110, 16 pistettä.

Puolustusta on yritetty selkeästi vahvistaa. Genoway on Aronsonia parempi pelaaja ylivoimalla ja kiekollisena. Vorobjov on vanha tuttu luottopakki. Gurkinin kehityskäyrä jatkunee nousujohteisena. Lisäksi joukkue hankki puolustukseen lisää syvyyttä. Puolustuksen pitäisi olla hieman parempi ja pitävämpi.

Filatovin, Novotnyn ja Ashtonin tähdittämä hyökkäys lienee joukkueen suurin vahvuus. Filatovilla on edelleen eväitä nousta tähtikategorian pelaajaksi, kun ura on saatu oikeille raiteille. Maalivahtipeli on pieni arvoitus, vaikka uudella kaksikolla on meriittejä suurseuroista asti. Ježov teki sen verran vakuuttavaa työtä Toljattissa, että hänen tasolleen pääseminen ei ole aivan helppoa.

Arvio: Eväitä pudotuspeleihin asti löytyy, mutta todennäköisimmin on itäisen konferenssin kolmen viimeisen joukossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle