Lätkää vuodesta '74 - divarihistorian kertauskurssi

MESTIS / Artikkeli
Pepe Lehtonen, Jari Korpisalo, Mika Nieminen, Petri Skriko, Kai Nurminen, Marko Palo, Teemu Selänne, Jere Lehtinen, Janne Niinimaa... Paitsi pelaajille, on kiekkoilumme toiseksi korkein sarjataso ollut tärkeä ponnahduslauta myös seuroillekin. Jatkosarjana ilmestyvä juttu on pullollaan tuttuja nimiä. Tervetuloa tutustumaan sarjan historiaan - vuodesta 1974 tähän päivään!

Pepe Lehtonen, Jari Korpisalo, Mika Nieminen, Petri Skriko, Kai Nurminen, Marko Palo, Teemu Selänne, Jere Lehtinen, Janne Niinimaa... Edellämainittujen lisäksi moni muukin huippukiekkoilija on pelannut tärkeän ensimmäisen kautensa ykkösdivarissa. Jotain sarjan tasosta kertoo myös se, että viime vuosien NHL-ammattilaisistamme noin 2/3 omaa kokemusta myös tältä toiseksi korkeimmalta sarjatasoltamme. Paitsi pelaajille, on sarja ollut tärkeä ponnahduslauta myös seuroillekin. HPK:n ja JYP:n liigajoukkueiden perustat luotiin 80-luvulla divarissa ja 90-luvulla liigakartalle palasivat divarin kautta Lappeenranta, Lahti ja Oulu. 80-luvulla uutta puhtia kävivät hakemassa Lukko, Ässät ja Jokerit. Ennen kaikkea divari profiloituu kuitenkin vahvasti muutamaan vuodesta toiseen mukana olleen perusseuran ympärille.

Parhaillaan käynnissä on kolmaskymmenes divarikausi - neljäs Mestis-nimellä. Sarjan maratontaulukon kärjessä porskuttaa Forssan Palloseura. Forssalaiset ovat pelanneet divaria koko sen historian ajan, ellei kahden vuoden liigahairahdusta lasketa mukaan. Ennen kautta 2003-04 Palloseura oli 27 divarikautensa aikana pelannut 1128 ja kerännyt niistä pisteitä 1108. Alkuperäisestä kahdeksikosta pisimpään yhtäjaksoisesti sarjassa viihtyi KooKoo, jonka kolmentoista kauden putki katkesi vasta liiganousuun keväällä 1987. KooKoo pelaa 25. kauttaan tällä sarjatasolla. Myös kouvolalaiset ovat rikkoneet tuhannen pisteen rajan ja joukkue on maratontaulukon toisella sijalla.

Ennen kuluvaa kautta kolmas sija kuului joensuulaisille. 23. kauttaan pelaava Vaasan Sport sekä 19. kauttaan tahkoava TuTo rynnivät kuitenkin Pohjois-Karjalan kiekkoylpeyden ohi. FPS:n, KooKoon ja Sportin ohella yli kahdenkymmenen kauden ajan divarissa on viihtynyt vain Savonlinnan Pallokerho. Kaikkien aikojen pistetilaston kärkikymmenikköön mahtuvat edellämainittujen lisäksi vielä Kärpät, SaiPa, HPK ja aikoinaan Reippaana tunnettu Pelicans. Lahtelaiset joutunevat luovuttamaan kymmenennen sijansa muutaman kauden sisällä Kokkolan Hermekselle. Maratontaulukko on nähtävissä Jääkiekkoliiton sivuilla.

Divarin kaikkien aikojen pistekuningas on pitkän uran FoPS:ssa pelannut Mika Helkearo, jonka piste-ennätystä, 295+522=817, tuskin rikotaan. Myös pelattujen ottelujen titteli pysynee 580 ottelua pelanneen Helkearon hallussa, sillä tämänpäivän Mestiksessä jo yli kolme kautta sarjassa pelannut on pienoinen harvinaisuus. Kahdenkymmenen kovimman pistemiehen joukkoon ei mahdu yhtään Mestis-tason aktiivipelaajaa. Sijalta neljätoista löytyvä Hermes-legenda Marko Lapinkoski tosin pelailee vielä Suomi-sarjassa ja maalipörssin sijan viisi 260 maalillaan ansainnut Jarkko Aaltonen lopetti hänkin vasta pari vuotta sitten.

Juttusarja tullaan julkaisemaan kevään aikana kausi kerrallaan. Keskustelua varten on avattu ketju, jonne voi ehdottaa lisäyksiä ja korjauksia, kertoa omista muistoista tai esittää kysymyksiä. Toivottavasti kirjoituksistani on huvia ja hyötyä mahdollisimman monelle.

74-75 - Kyllä lähtee

75-76 - Reippaan nousu jatkuu

76-77 – Kuningas Hjerpe

77-78 – SaiPa kärjessä koko kauden

78-79 – Sport katoaa kärkikastista

79-80 – Ekaa kertaa Kerhon komennossa

80-81 – 51 maalin Rinne

81-82 – Yllätykselliset pudotuspelit

82-83 – Katto pään päälle

83-84 – Kosto on suloinen

84-85 – JYP hyvästelee divarin

85-86 – Kun Väinö saapui Kuopioon

86-87 – KooKoon vuosi

87-88 – Kovat piipuissa

88-89 – Laaksonen on kone, osa 3

89-90 – Porilaisten marssi

90-91 – Hissi tuo ja hissi vie

91-92 – SaiPan vuoro kiristää vyötä

92-93 – Klassikko

93-94 – TuTo liigaan Tamin johdolla

94-95 – Tähtisadetta Turussa

95-96 – Junkkareilta kaikkien aikojen pohjanoteeraus

96-97 – Suuri harvennushakkuu

97-98 – Kokkolan tehoketju ja ulkomaalaisten invaasio

98-99 – Kärpät lipsahtaa ja Pelicans yllättää

99-00 – Talousongelmia ja kabinettipäätöksiä

00-01 – Uusi nimi, vanhat kujeet

LÄHTEINÄ artikkelisarjan teossa on käytetty muun muassa:

Jääkiekkokirjat 1974-

Seurojen historiikit ja kausijulkaisut

Pelaajien ja valmentajien elämäkerrat

Lehtileikkeet (mm. HS, KS, Veikkaaja, Kiekkolehti)

Eurohockey.net -sivuston pelaajatietokantaKIITOS juttusarjan teossa auttaneille Jatkoajan toimittajille sekä erityisesti äidilleni, joka oli korvaamaton apu lähdemateriaalin hankkimisessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle