Pepe Lehtonen, Jari Korpisalo, Mika Nieminen, Petri Skriko, Kai Nurminen, Marko Palo, Teemu Selänne, Jere Lehtinen, Janne Niinimaa... Edellämainittujen lisäksi moni muukin huippukiekkoilija on pelannut tärkeän ensimmäisen kautensa ykkösdivarissa. Jotain sarjan tasosta kertoo myös se, että viime vuosien NHL-ammattilaisistamme noin 2/3 omaa kokemusta myös tältä toiseksi korkeimmalta sarjatasoltamme. Paitsi pelaajille, on sarja ollut tärkeä ponnahduslauta myös seuroillekin. HPK:n ja JYP:n liigajoukkueiden perustat luotiin 80-luvulla divarissa ja 90-luvulla liigakartalle palasivat divarin kautta Lappeenranta, Lahti ja Oulu. 80-luvulla uutta puhtia kävivät hakemassa Lukko, Ässät ja Jokerit. Ennen kaikkea divari profiloituu kuitenkin vahvasti muutamaan vuodesta toiseen mukana olleen perusseuran ympärille.
Parhaillaan käynnissä on kolmaskymmenes divarikausi - neljäs Mestis-nimellä. Sarjan maratontaulukon kärjessä porskuttaa Forssan Palloseura. Forssalaiset ovat pelanneet divaria koko sen historian ajan, ellei kahden vuoden liigahairahdusta lasketa mukaan. Ennen kautta 2003-04 Palloseura oli 27 divarikautensa aikana pelannut 1128 ja kerännyt niistä pisteitä 1108. Alkuperäisestä kahdeksikosta pisimpään yhtäjaksoisesti sarjassa viihtyi KooKoo, jonka kolmentoista kauden putki katkesi vasta liiganousuun keväällä 1987. KooKoo pelaa 25. kauttaan tällä sarjatasolla. Myös kouvolalaiset ovat rikkoneet tuhannen pisteen rajan ja joukkue on maratontaulukon toisella sijalla.
Ennen kuluvaa kautta kolmas sija kuului joensuulaisille. 23. kauttaan pelaava Vaasan Sport sekä 19. kauttaan tahkoava TuTo rynnivät kuitenkin Pohjois-Karjalan kiekkoylpeyden ohi. FPS:n, KooKoon ja Sportin ohella yli kahdenkymmenen kauden ajan divarissa on viihtynyt vain Savonlinnan Pallokerho. Kaikkien aikojen pistetilaston kärkikymmenikköön mahtuvat edellämainittujen lisäksi vielä Kärpät, SaiPa, HPK ja aikoinaan Reippaana tunnettu Pelicans. Lahtelaiset joutunevat luovuttamaan kymmenennen sijansa muutaman kauden sisällä Kokkolan Hermekselle. Maratontaulukko on nähtävissä Jääkiekkoliiton sivuilla.
Divarin kaikkien aikojen pistekuningas on pitkän uran FoPS:ssa pelannut Mika Helkearo, jonka piste-ennätystä, 295+522=817, tuskin rikotaan. Myös pelattujen ottelujen titteli pysynee 580 ottelua pelanneen Helkearon hallussa, sillä tämänpäivän Mestiksessä jo yli kolme kautta sarjassa pelannut on pienoinen harvinaisuus. Kahdenkymmenen kovimman pistemiehen joukkoon ei mahdu yhtään Mestis-tason aktiivipelaajaa. Sijalta neljätoista löytyvä Hermes-legenda Marko Lapinkoski tosin pelailee vielä Suomi-sarjassa ja maalipörssin sijan viisi 260 maalillaan ansainnut Jarkko Aaltonen lopetti hänkin vasta pari vuotta sitten.
Juttusarja tullaan julkaisemaan kevään aikana kausi kerrallaan. Keskustelua varten on avattu ketju, jonne voi ehdottaa lisäyksiä ja korjauksia, kertoa omista muistoista tai esittää kysymyksiä. Toivottavasti kirjoituksistani on huvia ja hyötyä mahdollisimman monelle.
77-78 – SaiPa kärjessä koko kauden
78-79 – Sport katoaa kärkikastista
79-80 – Ekaa kertaa Kerhon komennossa
81-82 – Yllätykselliset pudotuspelit
84-85 – JYP hyvästelee divarin
85-86 – Kun Väinö saapui Kuopioon
88-89 – Laaksonen on kone, osa 3
90-91 – Hissi tuo ja hissi vie
91-92 – SaiPan vuoro kiristää vyötä
93-94 – TuTo liigaan Tamin johdolla
95-96 – Junkkareilta kaikkien aikojen pohjanoteeraus
97-98 – Kokkolan tehoketju ja ulkomaalaisten invaasio
98-99 – Kärpät lipsahtaa ja Pelicans yllättää
99-00 – Talousongelmia ja kabinettipäätöksiä
00-01 – Uusi nimi, vanhat kujeet
LÄHTEINÄ artikkelisarjan teossa on käytetty muun muassa:
Jääkiekkokirjat 1974-
Seurojen historiikit ja kausijulkaisut
Pelaajien ja valmentajien elämäkerrat
Lehtileikkeet (mm. HS, KS, Veikkaaja, Kiekkolehti)
Eurohockey.net -sivuston pelaajatietokanta
KIITOS juttusarjan teossa auttaneille Jatkoajan toimittajille sekä erityisesti äidilleni, joka oli korvaamaton apu lähdemateriaalin hankkimisessa.