TAP - KAL
VGK - MIN 1.00
FLA - SJS 2.00

Kristian Kuusela − täsmähankinta vai floppi?

LIIGA / Artikkeli
Kuuselan tehot ovat toistaiseksi jääneet vähiin.
Kuva © Jarno Hietanen
Tappara hankki siirtotakarajalla Kristian Kuuselan vahvistamaan hyökkäystään. Toistaiseksi Liigan viime kauden paras pelaaja on ollut kaukana parhaasta tasostaan.

Kristian Kuusela iski pudotuspelien avausmaalinsa neljännessä puolivälieräottelussa. Runkosarjan loppu mukaan lukien kokenut hyökkääjä on 14 ottelussa tehnyt tehot 2+3. Jatkoajan Tampereen toimittajat Juha Oinonen ja Kirsi Teiskonlahti ottivat kantaa Kuuselan merkitykseen joukkueelleen.

Kuusela hankittiin ratkaisijaksi ja isoon rooliin. Onko Tappara toistaiseksi hyötynyt hankinnastaan?

Kuusela on ollut pettymys. Paluumuuttaja ehtii lunastaa vielä odotukset, jos maanantain onnistuminen aloittaa lumipalloefektin.

Oinonen: Odotusarvot olivat Kuuselan kohdalla niin korkealla, että pistesaldo on pettymys sekä runkosarjan että pudotuspelien kohdalla. Viime kaudella kokenut hyökkääjä dominoi Liigaa, mutta KHL:stä palattuaan Kuusela on uponnut massaan. Emme toki tiedä, onko Kuuselalla jotain vammaa, joka haittaa pelaamista.

Runkosarjan viimeisissä peleissä taitava hyökkääjä väläytteli parasta osaamistaan, ja avausmaali pudotuspeleissä syntyi tärkeässä ottelussa. Jos ketsuppipullo aukeaa nyt toden teolla, ja Kuusela löytää viime kauden vireensä, ei kukaan enää muista alkukankeutta.

Teiskonlahti: Kuuselalta todellakin odotettiin paljon Tapparassa. Paluu Liigaan ei varmasti ollut helpoimmasta päästä, sillä keväällä Kuusela istui useamman pelin hyllytettynä KHL-katsomossa. 

Palattuaan Kuusela pääsi ensimmäisessä runkosarjan ottelussaan pisteiden makuun ylivoimalla, mutta tuon jälkeen on ollut hiljaisempaa. 

Kuusela on ollut pettymys. Toki runkosarjan viimeiset ottelut olivat Tapparalle panoksettomia ja pudotuspelit lähtivät nihkeästi käyntiin. Tapparan tähdiltä odotettiin kolme ensimmäistä puolivälieräottelua tehoja ennen kuin niitä tuli. 

Ero esimerkiksi Veli-Matti Savinaisen ja Kuuselan välillä on kuitenkin se, että Savinainen antoi vastinetta palkkapussilleen jo runkosarjan aikana. Kuusela hankittiin täsmäaseeksi pudotuspeleihin. Paluumuuttaja ehtii lunastaa vielä odotukset, jos maanantain onnistuminen aloittaa lumipalloefektin.

Kuuselalta odotetaan enemmän apuja hyökkäyspeliin.
Kuuselalta odotetaan enemmän apuja hyökkäyspeliin.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://mjfoto.fi

Tappara on Kuuselan hankinnan jälkeen sekoittanut aktiivisesti hyökkäyskoostumuksia. Onko tähtihyökkääjän liittyminen kirvesrintojen kokoonpanoon lopulta enemmän sotkenut pakkaa?

Teiskonlahti: Ainakin siinä mielessä kyllä, että Kuusela saa paljon vastuuta. Jääaikaa tulee niin ylivoimalla kuin alivoimallakin. Kuuselan kaltaista tähteä voi olla paineita peluuttaa siitä huolimatta, ettei tulosta ole tullut toivotulla tavalla. Toistaiseksi peluutus Tapparan tähtien kesken on ollut suhteellisen tasaista.

Oinonen: Siinä mielessä kyllä, että syksyllä Arttu Ilomäki lähetettiin KalPaan, koska kokoonpanosta ei löytynyt sopivaa roolia. Pudotuspelien alla hankittiin kuitenkin huomattavasti isompi tähti, joten Tappara-valmennuksella on haastetta antaa kaikille huippuhyökkääjille riittävästi peliaikaa.

Tapparalla oli leveä ja laadukas hyökkäyskalusto ennen Kuuselan hankintaakin, joten kokeneesta hyökkääjästä odotettiin täsmävahvistusta mestaruusjahtiin. Toistaiseksi Kuusela on kuitenkin alisuorittanut, eikä hyökkäyskalusto ole toiminut toivotulla tasolla.

Kuusela on monipuolinen pelaaja, mutta käsi ylös, kuka ajatteli parempaa alivoimapelaamista, kun Kuuselan hankinta uutisoitiin.

Kuusela saa myös paljon peliaikaa alivoimalla ja on kokenut johtajatyyppi. Voiko konkarin merkitystä arvioida pelkkien pisteiden perusteella?

Oinonen: Kuusela on monipuolinen pelaaja, mutta käsi ylös, kuka ajatteli parempaa alivoimapelaamista, kun Kuuselan hankinta uutisoitiin. Viime kauden Liigan pistepörssivoittaja ja paras pelaaja hankittiin kärkihyökkääjäksi tekemään tulosta, eikä Kuusela ole toistaiseksi lunastanut odotuksia.

Alivoimapelikin on joukkueen kannalta tärkeää, mutta ei paljon lohduta, jos Tapparan kausi loppuu kesken, ja Kuuselan pistesaldo jää pieneksi.

Teiskonlahti: Tässä on helppo kompata Juhaa. Kuuselalta odotetaan ennen kaikkea sitä taikurivaihdetta, jolla leikitellään Ilves kumoon ja sen jälkeen vastustajat aina finaalissa asti. Toki Kuusela tuo lisäarvoa joukkueeseen varmasti muutakin kautta, mutta maaleja kaivataan.

» Lähetä palautetta toimitukselle