Kris Letang nauttii jälleen pelaamisesta − “En ole nähnyt toista pelaajaa, joka olisi yhtä kiinnostunut lajistamme"

NHL / Artikkeli
Kris Letang tavoittelee uransa neljättä Stanley Cupia.
Kuva © Getty Images
Pittsburgh Penguins -puolustaja Kris Letang nauttii jälleen pudotuspelikiekosta. Terveysongelmat ja kaukalon ulkopuoliset surut ovat takanapäin, ja 31-vuotias kanadalainen tavoittelee Penguinsin kanssa kolmatta peräkkäistä mestaruutta.

Pittsburgh Penguins on voittanut Stanley Cupin kahtena edellisenä keväänä. Viime kevään joukkueesta puuttui kuitenkin yksi joukkueen luottopelaajista, jo kaudesta 2008-09 Penguins-paidassa pelannut puolustaja Kris Letang.

Vakavan niskavamman takia viime kevään poissa ollut Letang on kokenut kovia viimeisen neljän vuoden aikana, kaukalossa ja sen ulkopuolella. Nyt terve puolustaja nauttii jälleen pudotuspelitunnelmasta, pilke silmäkulmassa.

Letang on useimpina päivinä ensimmäinen pelaaja jäällä, mutta samaan aikaan viimeinen pelaaja kopissa. Puolustaja nauttii pelistä myös kaukalon ulkopuolella, jääkiekko on läsnä lähes kaikessa mitä Letang tekee. Letang tunnetaan myös hyvänä joukkuekaverina, joka uhraa itsensä joukkueen yhteisen tavoitteen eteen. 

Raskaat vuodet takanapäin

Pudotuspelien aikana mustelmat ovat merkkejä periksiantamattomuudesta, arvet todisteita uhrautumisesta. Muu maailma sulkeutuu kahden kuukauden ajaksi, joukkueella on vain yksi yhteinen tavoite ja sen eteen ollaan valmiita tekemään mitä tahansa.

Boston Bruinsin Gregory Campbell pelasi oman vaihtonsa loppuun murtuneella sääriluulla, saman joukkueen Patrice Bergeron pelasi useamman ottelun murtuneen kylkiluun ja vaurioituneen keuhkon kanssa. Urotöiden lista jatkuu loputtomiin.

Letang tietää, mitä Stanley Cupin voittaminen vaatii. Todisteena tästä on kolme mestaruussormusta. 31-vuotias kanadalainen tietää myös sen, että elämässä on muitakin vastoinkäymisiä kuin jääkiekosta aiheutuvat loukkaantumiset.

Letangin elämä pysähtyi kirjaimellisesti talvella 2014. Hänen sydämensä pysähtyi, ja tutkimusten jälkeen sydämestä löydettiin pieni reikä. Tämän lisäksi keuhkoista löytyi veritulppa.

Letang oli poissa kaukaloista reilut kuusi viikkoa, mutta pelasi loppukauden normaalisti Penguinsin kokoonpanossa. Konkaripuolustaja kommentoi tilannettaan The Star -lehden haastattelussa keväällä 2014.

− Vaikka koko tilanne tulikin valtavana yllätyksenä ja shokkina, uskon, että kykenen jatkamaan uraani normaalisti kuntoutusjakson jälkeen.

Kevään 2016 piti olla Letangin perheessä ilon juhlaa tämän vaimon odottaessa parin toista lasta, jonka oli tarkoitus syntyä myöhemmin keväällä. Iloinen odotus päättyi kuitenkin surun kyyneliin, kun raskaus päättyi keskenmenoon.

Viime kevään pudotuspelit päättyivät Letangin kohdalla jo ennen aikojaan. Pitkään vaivannut niskavamma vaati leikkauksen, josta toipuminen kesti viitisen kuukautta. Kun muu Penguins-joukkue nosti Stanley Cupia, Letang kuntoutti niskaansa. 

Letang pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ottelussa Flyersia vastaan.
Kuva © Getty Images

Kohti neljättä sormusta 

Penguins-valmentaja Mike Sullivanilla on vain hyvää sanottavaa ykköspuolustajastaan.

− Olen oppinut tuntemaan Krisin uudella tavalla viimeisten vuosien aikana. Hän on pelaaja, jolla on rajaton kiinnostus lajia kohtaan. Hän rakastaa pelata, hän tykkää harjoitella ja hän on suosittu joukkuekavereidensa keskuudessa.

− Uskon, että loukkaantumiset ja vastoinkäymiset ovat antaneet hänelle erilaisen näkökulman peliin. Hän arvostaa terveenä olemista ja nauttii jokaisesta pelistä. 

Letang on tärkeä palanen Penguins-joukkueessa, joka tavoittelee kolmatta peräkkäistä mestaruuttaan. Edellinen joukkue joka on onnistunut voittamaan kolmena peräkkäisenä keväänä on New York Islanders, joka nosti kannua neljänä vuotena peräkkäin 1980-84.

Ensimmäisen kierroksen ottelusarjassa Philadelphia Flyersia vastaan Letang onnistui maalinteossa kahdesti ja keräsi kuudessa ottelussa tehopisteet 1+6.

Jos Letang nostaa neljännen kerran urallaan Stanley Cupia kevään päätteeksi, voidaan hänen kevättä pitää onnistuneena. Tärkeintä on kuitenkin leveä hymy kovia kokeneen puolustajan huulilla.

Kaukalon ulkopuoliset ja sisäiset vastoinkäymiset ovat takanapäin, ja nyt on jälleen aika pelata pudotuspelijääkiekkoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle