Kovakuntoinen HeKi lähtee voittamaan

MESTIS / Artikkeli
Suomi-sarjan etelälohkon jo toisena vuonna peräkkäin voittanut Heinolan Kiekko lähtee karsintasarjaan vahvana nousijasuosikkina. Joukkue itse on asettanut tavoitteeksi Mestis-nousun, vaikka seurajohto miettii kantaansa edelleen.

HeKi selvitti tiensä Mestis-karsintoihin suorastaan murskaavalla tavalla. Toinen viime kevään karsija SHT oli pudotuspeleissä täysi vastaantulija ja kaatui yhteismaalein 21-2. Vuosi sitten itähämäläiset lähtivät karsintoihin haistelemaan tunnelmia, nyt mielessä on nousu.

- Tavoitteena on voittaa karsinnoissa jokainen peli. Joukkue haluaa nousta Mestikseen, valmentaja Jarno Pikkarainen vahvistaa.

HeKin seurajohto ei kuitenkaan ole näyttänyt nousulle vihreää valoa. Ei tosin punaistakaan.

- On tässä palavereja pidetty. Selvitämme farmiyhteistyön mahdollisuutta Pelicansin kanssa ja olemme ryhtyneet kartoittamaan paikallisen yrityselämän kiinnostusta. Nämä ovat kuitenkin isoja asioita, eivätkä ne järjesty hetkessä, joukkueenjohtaja Marko Nyman muistuttaa.

- Mutta vaikka työ onkin kesken, tosissaan me pelataan kausi loppuun asti. Ei pelleillä yhtään.

Vuosi sitten HeKin parhaat pelit osuivat runkosarjan loppuun ja pudotuspeleihin, eikä vire ollut karsintasarjassa enää paras mahdollinen. Pikkaraisen mukaan tilanne on nyt toinen.

- Tuntuu että parhaat pelimme ovat vielä edessä. Olemme pelanneet nousujohteisesti. Pudotuspeleissä vastus oli tosin yllättävän kevyt. Niissä pystyimme pelaamaan hyökkäyksen kautta, jatkossa puolustuspelaaminen varmasti korostuu.

Hyökkääjiä neljään ketjuun – ja puolustukseen

Pikkaraisen kolmatta vuotta jatkuvalla valmennuskaudella HeKi on opittu tuntemaan hyvin liikkuvana ja kurinalaisesti koko viisikon voimalla puolustavana ryhmänä. Tämän kauden joukkueessa on valmentajan mukaan myös aiempaa enemmän hyökkäysvoimaa.

- Meillä on nyt taitavampi joukkue, joten hyökkäyksiä on mahdollista rakentaa yhä useammin kiekkoa pitämällä eikä vain vastahyökkäysten kautta. Hyökkäyspään materiaali on myös aiempaa leveämpi ja joukkue kokonaisuudessaan urheilullisempi.

Hyökkäyksen eittämättä kirkkain tähti on Mestistä useita kausia menestyksellä pelannut Ville Kiiskinen, joka teki tällä kaudella paluun kaukaloon vaikean loukkaantumisensa jälkeen. Jokipojista palannut Petri Pyhäjärvi oli runkosarjassa joukkueen paras pistemies, ja Pelicansin a-junioreista takaisin kasvattajaseuraansa palannut Esko Seppänen murtautui ensimmäisellä kaudellaan miesten sarjoissa välittömästi Suomi-sarjaan eliittiin.

Myös viime kauden hyökkääjien parhaimmisto on jatkanut HeKissä. Jani Tossavainen, Olli Sinkkonen ja Jani Kuusela ovat lukeutuneet tälläkin kaudella joukkueen kantaviin voimiin. Mestis-tasolta tuttu nimi itähämäläisten hyökkäyskaartissa on myös Haukoissa pelannut Vili Mustonen.

Puolustuspäässä materiaali on sen sijaan yhtä kapea kuin aikaisempina kausinakin. Pakeista perushekiläiset Aki Nurminen ja Miikka Tölli kuuluvat Suomi-sarjan eliittiin, mutta muiden kohdalla on isompia kysymysmerkkejä. Puolustajan paikalla on nähty säännöllisesti hyökkääjiä, joista tosin ainakin Petri Siitonen on vaihtanut pelipaikkaa pysyvämmin.

- Meille on tehty tällä kaudella vähän maaleja, joten ei tilannetta voi kovin huonona pitää. Etenkin kun hyökkääjien pelaaminen pakkeina on näkynyt puolustuksen aktiivisena osallistumisena hyökkäyspeliin. Painotamme lisäksi hyvää viisikkopelaamista, mikä auttaa puolustajia, Pikkarainen erittelee.

Maalin suulle HeKillä on asettaa kaksi kokenutta veskaria. Pekka Mäkitalolla on takanaan pitkä ura Turun divariseuroissa ja Jokipojissa, Mikko Kapanen puolestaan pelaa HeKin paidassa jo seitsemättä perättäistä kauttaan.

Sarjan alku ratkaisee paljon

Suomi-sarjan runkosarjan HeKi pelasi läpi tasaisen kovalla pistetahdilla. Joukkue ei missään vaiheessa vaikuttanut ylivoimaiselta, mutta ei myöskään vaipunut samanlaisiin lamakausiin kuin pahimmat kilpakumppaninsa.

- Meillä oli yksi kolmen tappion putki, kun joukkuetta vaivasi väsymys. Muuten kausi on ollut tasainen. Ratkaisupelien lähestyessä on pelaaminenkin parantunut, Jarno Pikkarainen toteaa.

Kevätkaudella ovat itähämäläisten otteet parantuneet etenkin vieraskaukaloissa.

- Henkinen valmistautuminen ja keskittyminen on nyt onnistunut, ja myös kehittyminen fyysisellä puolella on parantanut vieraspelaamista.

Karsintasarjaan HeKi lähtee terveellä miehistöllä, vain pieni kuumeilu on viime aikoina vaivannut muutamaa pelaajaa. Pikkarainen odottaa kevään huipennusta mielenkiinnolla.

- Runkosarjan perusteella mukana on neljä erittäin tasaista Suomi-sarja-joukkuetta. Hermeksen tasosta ei ole selkeää kuvaa, mutta varmasti sekin on voitettavissa.

- Sarjan alku nousee merkittävään osaan, sillä pelejä on vähän. Pelaaminenkin luultavasti muuttaa vähän muotoaan. Fyysinen puoli nousee voimakkaammin esille, Pikkarainen ennustaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle