Kotimaan puheenvuoro

MAAJOUKKUE / Artikkeli
On kulunut vasta vähän aikaa siitä, kun koko Ruotsi sekosi Tre Kronorin olympiakullan myötä. Tulevissa MM-kisoissa länsinaapurille on vaikea ennakoida samanlaista menestyskulkua, sillä joukkue on merkittävästi heikompi NHL-tähtien kieltäytymisten myötä. Tre Kronor lähteekin selvittämään kultakrapulaa Elitserien-pelaajien voimin.

Ruotsin MM-ryhmän kokoamista ovat vaikeuttaneet suuresti kieltäytymiset. Pahimpina menetyksinä ovat nousseet esiin Peter Forsberg ja maaginen maalivahti Henrik Lundqvist. Hieman apua Bengt-Åke Gustafssonille toi Detroit Red Wingsin putoaminen, sillä Niklas Kronwall ja Johan Franzen pukeutuvat Ruotsin paitaan Latviassa. Myös Henrik Zetterberg saattaa olla käytettävissä, mikäli selän kunto antaa myöden pelaamiselle.

Puolustuspeli vahvuutena

Lundqvistin poissaolo tuo maalivahtiosastolle mielenkiintoisen tilanteen, sillä ennakkoon selkeä ykkösvahti puuttuu. Kolme MM-torjujaa ovat kaikki sitä vastoin hyviä Elitserien-vahteja, mutta nyt jonkun olisi noustava esiin ja kannateltava joukkuetta torjunnoillaan.

Kenties vahvin ehdokas päävastuuseen on Stefan Liv, joka on pelannut jo useita MM-otteluita Lundqvistin tuuraajana. Rauhallinen Liv pääsee näin näyttämään kyntensä. Mikäli HV-71:n luottovahti epäonnistuu, ovat Johan Holmqvist ja Daniel Henriksson valmiina minuuteille. Joukkueen kannalta ehdottomasti selkein tilanne olisi kuitenkin luottovahdin löytäminen.

Ruotsin paras osasto on puolustus, joka on erinomainen sekoitus taitoa ja rutiinia. Niklas Kronwall ja Kenny Jönsson ovat tärkeimmät alakerran pelaajat, joihin Tre Kronor voi luottaa. Myös Ronnie Sundin on kokenut arvokisakävijä. Mielenkiintoinen on myös nähdä, kuinka EHT:n vakiokasvot Per Hållberg ja Johnny Oduya pärjäävät kisatempossa.

Tasapaksu hyökkäys

Tre Kronorin hyökkäysosasto vaikuttaa tasapaksulta. Paljon riippuu, saako Ruotsi Henrik Zetterbergin mukaan. NHL:ssä hyvän kauden pelannut Zetterberg olisi kaivattu profiilipelaaja, jonka luisteluvoima ja juonikkuus auttaisivat koko joukkuetta. Ylivoimapelillekin sentterin saaminen mukaan olisi kullanarvoinen seikka.

Ratkaisijoita ei ole liiaksi. Sveitsissä pelaava Christian Berglund on naputellut mukavasti tehoja sekä kokeneet Jesper Mattsson ja Mathias Johansson kykenevät myös maalintekoon. Tre Kronor ei olisi Tre Kronor ilman Jörgen Jönssonia, joten ikitaistelija on edelleen kehissä ja pystyy edelleen kokemuksellaan hyödyttämään joukkuetta.

Sankarin viittoja on siis tarjolla useita, joten uusien vastuunkantajien ilmaantuminen olisi jopa suotavaa. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi Björn Melin ja Fredrik Warg, joille kevään MM-kisat ovat uran ensimmäiset. Mielenkiintoinen nimi on vasta 18-vuotias lupaus Nicklas Bäckström. Myös NHL-vahvistus Johan Franzen kannattaa huomioida.

Ei suuria odotuksia

Ennakkoon katsottuna Ruotsin mahdollisuudet kisoissa eivät ole järin suuret. Joukkueen materiaali on kokematonta ja tasapaksua. Puolustuspeli takaa perustason, mutta maalinteko on suuri arvoitus. Erikoistilannepelaaminen merkitsee jälleen paljon, joten löytyykö ylivoimalla tehoja?

Tre Kronor on kuitenkin toisaalta yllätysvalmis. Kukaan ei olympiakullan jälkeen odota joukkueelta mitään, joten asetelmat ovat helpot. Voittamisen kulttuuri on juurrutettu Ruotsiin vahvasti, mikä voi viedä joukkuetta eteenpäin. Jos maalinteko toimii, on kaikki länsinaapurillekin mahdollista. Mitaleille pääsy, loppuottelusta puhumattakaan, olisi kuitenkin suuri yllätys.

» Lähetä palautetta toimitukselle