Kotikaukalo ja jämäkät johtajat nostivat altavastaajat takaisin Stanley Cup -taisteluihin

NHL / Artikkeli
Nathan MacKinnon nousi sankariksi, kun Avalanche tarvitsi voittoa.
Kuva © Getty Images
NHL:n pudotuspeleihin siirryttyä kolmansiin peleihin ja altavastaajan kotiotteluihin nähtiin monessa ottelussa selvä käännös asetelmissa. Matka seuraavalle kierrokselle on vielä pitkä sekä sarjajohtajalle että altavastaajalle, mutta monet joukkueet ovat jo todistaneet, että taistelutahtoa riittää loppuun asti.

Toronto Maple Leafs, Colorado Avalanche ja New Jersey Devils pääsivät ottelusarjohin heti mukaan, kun vaihdettiin kotikaukaloa. Kotikaukalon lisaksi ratkaisutekijöitä olivat kokeneet johtajatyypit.

Lopputuloksista riippumatta Original Six -ottelupari Bruins-Maple Leafs, Devilsin ensimmäinen pudotuspelisarja viiden tauon jälkeen ja Avalanchen kyky haastaa runkosarjan voittaja tarjoavat kiekkofaneille upeita elämyksiä.

Colorado Avalanchen Nathan MacKinnon teki kaksi maalia, Gabriel Landeskog tehot 1+1. Blake Comeau ja Gabriel Bourque ovat tehneet kaksi maalia kolmessa pelissä.

Avalanchen kannalta ovat positiivisia piirteitä, että Mikko Rantanen, Landeskog ja alempien ketjujen hyökkääjä Bourque ovat löytäneet tehonsa ratkaisupeleissä.

Boston Bruinsin ja Maple Leafsin ottelusarja näytti kahden ensimmäisen ottelun jälkeen Bruinsin paraatimarssilta kohti Stanley Cupia. Air Canada Centre, Auston Matthews, Patrick Marleau ja ennen kaikkea maalivahti Frederik Andersen uskomattomalla mailatorjunnallaan julistivat, että sarja on vielä kaikkea muuta kuin ohi.

Devils puolestaan hävisi kaksi ensimmäistä kohtaamista Tampa Bay Lightningille. Kotiottelussa Newarkissa Devils nousi kahdesti tappioasemasta tasoihin ja kolmannessa erässä lopulta johtoasemaan. Kaksi osumaa tyhjään maaliin täydensivät Devils-pelaajien ja -kannattajien illan.

Kotikaukalon lisäksi näitä ottelusarjojen lieviä muutoksia korostavat joukkueidensa johtopelaajat ja konkarit. Maple Leafs oli ennakkoon kenties eniten selkä seinää vasten, sillä Bruins oli ylivoimaisen ykkösketjunsa kanssa kahdessa ensimmäisessä ottelussa pitelemätön.

Maple Leafsin sankareita on kuitenkin helppo hakea. Marleau teki kaksi maalia. Matthews avasi maalitilinsä kevään pudotuspeleissä, ja Andersen venyi ilmiömäiseen mailatorjuntaan. Eikä unohtaa sovi James van Riemsdykin tasalaatuista maalineduspeliä.

Devilsin suurin tähti Taylor Hall johdatti joukkueensa ensimmäiseen pudotuspelivoittoon.
Kuva © Getty Images

Taylor Hall oli Devilsin sankari oltuaan mukana kahdessa tasoitusmaalissa ja sekä voittomaaliksi jääneessä Stefan Noesenin voittomaalissa.

Oma lukunsa on vielä Avalanchen vakuuttava voitto Pepsi Centerissä runkosarjan voittaja Nashville Predatorsia vastaan. 3−0-johto ensimmäisen erän jälkeen, ja Avalanchen sankareita olivat erityisesti ykkösketjun MacKinnon ja Landeskog.

Kotikaukalon lisäksi näitä ottelusarjojen lieviä muutoksia korostavat joukkueidensa johtopelaajat ja konkarit.

Huomionarvoista on myös Bourquen kaksi maalia kolmessa pelissä, 58 runkosarjapeliä tuottivat kanadalaiselle vain viisi osumaa.

Lisäksi edellisellä kierroksella Minnesota Wild otti vakuuttavan 6−2-kotivoiton ennakkosuosikki Winnipeg Jetsistä. Myös Wildin sankariksi nousi konkarikaarti Eric Staalin ja Mikko Koivun johdolla − kenties Mikael Granlundinkin uskaltaa jo nimetä konkariksi.

Kotikentälle siirtyminen ei kuitenkaan ole mikään onnistumisautomaatti. Los Angeles Kingsin viimeistely oli yhtä tuskaista kotiyleisön edessä kuin Las Vegasissa, vaikka Kingsilläkin on kokoonpanossaan muun muassa Anze KopitarinDustin Brownin ja Jeff Carterin tasoisia kokeneita ratkaisijoita.

Tasaiset sarjat hyödyttävät kaikkia

Ottelusarjojen ja viihdearvon kannalta on äärimmäisen tärkeää, että pelit eivät ratkea suoraan neljässä pelissä. Niin Wildilla, Maple Leafsilla, Avalanchella ja Devilsillä on vielä vuori kiivettävänä, mutta oleellista on se, että alistumista ei ole havaittavissa.

Avalanche onnistui tykittämään Pekka Rinteen vaihtoon ja pitämään kurissa esimerkiksi Filip Forsbergin. Devilsin maaleista vastasivat ykköstähti Hallin lisäksi kaksi tulokasta − Will Butcher ja Blake Coleman − eikä Noesenkään vielä ole lähellekään konkaristatusta.

Kaikki ensimmäiset kotiottelunsa voittaneet joukkueet ovat toki edelleen tappioasemassa ottelusarjassa, mutta positiivinen merkki on se, että mahdollisuudet sarjan kääntämiseen ovat selvästi todennäköisemmät kuin esimerkiksi Kingsillä tai Anaheim Ducksilla.

Lopputuloksista riippumatta Original Six -ottelupari Bruins-Maple Leafs, Devilsin ensimmäinen pudotuspelisarja viiden tauon jälkeen ja Avalanchen kyky haastaa runkosarjan voittaja tarjoavat kiekkofaneille upeita elämyksiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle