Konkursseja ja jämäkkää johtamista − “Urheiluseurojen sisäpiirissä” nostaa seurajohtajat valokeilaan

LIIGA, KHL, Muut Sarjat / Artikkeli
Molemmat tamperelaisseurat ovat päässeet kirjaan mukaan.
Kuva © Jarno hietanen
Tero Auvisen ja Arto Kuuluvaisen kirja “Urheiluseurojen sisäpiirissä - tarinat tunteen takana” valottaa kattavasti suomalaista urheilujohtamista. Mukana on tarinoita yhteensä 12 suomalaisesta jääkiekkoseurasta ja monen muunkin lajin parista.

Jääkiekkokirjallisuudessa ovat enimmäkseen olleet esillä pelaajat ja valmentajat. Uutuuskirja "Urheiluseurojen sisäpiirissä - tarinat tunteen takana" nostaa esille urheilujohtamisen ja seurojen johtajat.

Kirjoittajat Tero Auvinen ja Arto Kuuluvainen ovat itse olleet urheilumaailmassa johtavissa asemissa. Kirjaa varten he ovat myös haastatelleet kymmenien urheiluseurojen johtoa.

Lajeja on edustettuna yhteensä seitsemän. Jääkiekkoseuroista mukana ovat Blues, HIFK, Ilves, Jokerit, KalPa, Kärpät, Lukko, SaiPa, Tappara, TPS, Sport ja Ässät.

Kolmeen osaan jaetun kirjan alku käsittelee seurabrändiä ja sen hyödyntämistä johtamisessa. Toisessa ja selvästi laajimmassa osassa tuodaan esille seurojen ja seurajohtajien tarinat. Lopuksi niputetaan käsitellyt asiat seurajohtajan huoneentauluksi.

Pelkästään kiekkofanille riittää luettavaa entisten ja nykyisten liigaseurojen värikkäissä vaiheissa. Jos penkkiurheilu kiinnostaa laajemmin, niin lukijaa hemmotellaan myös esimerkiksi koripallon, salibandyn ja jalkapallon suurseurojen tarinoilla.

Perusteellista työtä

Kirjaa varten on haastateltu yli 40 seurajohtajaa ja toimihenkilöä. Jokaisesta seurasta on myös koostettu pienimuotoinen historiikki, mikä helpottaa kokonaisuuden hahmottamista. Perehtyneisyys aiheeseen huokuu kirjan jokaiselta sivulta.

Kirjoittajat ovat halunneet nostaa esille tärkeät taustahenkilöt, jotka harvoin saavat kiitosta joukkueen menestyksestä, mutta ovat kärkipäässä, kun haetaan syyllisiä.

Kirja kuvaa kattavasti seurajohtajien toimenkuvaa sekä visioita ja arvoja. Taloudellisen ja urheilullisen menestyksen yhteensovittaminen on kantava teema. Niin kirjoittajat kuin haastateltavat tuovat esille urheilujohtamisen ja yritysjohtamisen eroa.

Kiekkoseuroja yhdistävä tekijä on myös eriasteiset talousvaikeudet. Lähes kaikki käsitellyt seurat ovat kokeneet konkurssin tai olleet lähellä sitä.

Timanttista tarinaa

Kirjoittajien koostamat seurahistoriat ja seurajohtajien haastattelut ovat todella mielenkiintoista luettavaa. Seurajohtajat ovat kertoneet avoimesti ja ketään säästelemättä taloudesta ja muista kulissien takaisista asioista.

Taloudellisia tappioita on paikkailtu henkilökohtaisilla lainoilla, ja seurojen johtohenkilöiden välillä on ollut syviä ristiriitoja. Useamman seuran toiminnassa on ollut jopa laittomia piirteitä. Tällaista tietomäärää urheilun saralta tuskin on aikaisemmin ollut samoissa kansissa.

Esimerkiksi Bluesin talousvaikeuksien taustalla oli yhtenä tekijänä huonosti hoidetut sopimusneuvottelut. Seuran taustalla toimiva osakeyhtiö Jääkiekko Espoo Oy ei saanut hallin ravintolamyyntejä itselleen, mutta joutui maksamaan hallivuokraa 30 000 euroa ottelua kohden.

Erilaisten vaikeuksien lisäksi tuodaan näkyväksi myös sitä, kuinka järkevällä ja pitkäjänteisellä johtamisella on saavutettu tulosta ja menestystä.

Kokonaisuutena kirja käsittelee ehkä liikaakin asioita, jotka eivät välttämättä tavoita tai kiinnosta tavallista penkkiurheilijaa. Seurajohtajien paljastukset toiminnan taustoista ovat kuitenkin niin herkullista ja harvinaista materiaalia, että niiden vähemmän tuttujenkin joukkueiden tarinat ahmaisee hetkessä.

"Urheiluseurojen sisäpiirissä" on suomalaisen urheilun ja urheilujohtamisen näkökulmasta todella kattava ja laadukas teos. Kehuja ansaitsee jo pelkkä aiheen valinta. Oli virkistävää lukea laadukkaasti toteutettua kirjaa harvinaisemmasta aihepiiristä.

Tero Auvinen & Arto Kuuluvainen (2017): Urheiluseurojen sisäpiirissä − tarinat tunteen takana. Alma Talent. 464 s.

Juttua muokattu 14.4.2017 klo 18.49: Lisätty tarkemmat teos- ja kustantajan tiedot.

» Lähetä palautetta toimitukselle