Kolme toivomusta: Vankkaa maalivahtipeliä ja parempia kotiotteluita Kiekko-Vantaalle

MESTIS / Artikkeli
Päävalmentaja Pasi Arvonen on tuonut omat mausteensa lohipaitoihin.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Kiekko-Vantaa on pelannut kauden tasaisesti lukeutuen heikoimmillaankin neljän viiden joukkoon sarjataulukossa. Ykkösnyrkki Joona Harjama-Janne Kivilahti-Juuso Perttilä pelasi maajoukkuetaukoon saakka tehokkaasti yhteen. Maalinsuulle saatiin viime kauden jokerilaina Jani Kautto, joka on nyt vihdoinkin ainoastaan lohipaidassa.

Kiekko-Vantaa on pelannut kauden siten, kuten viime kaudella lopetti. Finaalissa SaPKo peittosi puhtaasti 4-0-voiton finaalisarjassa, ja Kiekko-Vantaa jäi hopealle. Kausi on ollut tasainen vantaalaisille. Se on kuulunut koko kauden ajan Mestiksen kärkipaikoille, huonoimmillaan lohipaidat ovat olleet neljän viiden sakissa.

Kiekko-Vantaan kulmakivi on ollut niin sanottu kolmosketju Janne Kivilahti-Joona Harjama-Juuso Perttilä. Koostumus osoittautui vaaralliseksi, eikä sen tuottamat 62 tehopistettä ollut yllätys itse päävalmentaja Pasi Arvosellekaan. Ketju on tehtaillut 26 ottelussa 27 maalia.

Joukkue on ollut kotiotteluissa viime kautta silmällä pitäen lähes surkea. Kiekko-Vantaa lukeutuu yhdeksi heikoimmista kotijoukkueista. Vierasotteluista sen sijaan on tullut voittoja mukavasti, minkä johdosta hyvä sijoitus sarjataulukossa on tietyllä tavalla taputeltu.

Viime aikoina Arvonen on sekoittanut ykkösnyrkkinsä kokoonpanoa, kun pistepörssissä neljäntenä oleva Perttilä sai komennuksen toiseen ketjuun. Ja vaikka joukkueella on ollut tasokas ketju, joka tehtailee suurimmat osat maaleista, on hyökkäyspään leveyttä näkynyt muistakin ketjuista.

Lohipaidat ovat kärsineet lukuisista loukkaantumisista, kuten Pohjois-Suomen kiertueella polvensa loukannut Nico Nurmikanta. Polvi leikattiin, ja Nurmikannan kausi oli sitä myöten ohi. Arvion mukaan espoolainen päässee harjoittelemaan toukokuussa. Mestiksen yksi parhaimmista puolustajista teki lainasopimuksen Jokereihin, ja oli vain ajan kysymys, milloin Nurmikanta olisi voinut näyttää otteitaan KHL:ssä.

1. Kautto puolustuksen lukkona, Ratilainen maksaa oppirahoja

Viime kaudella vielä Jokerien kanssa pelannut lainapelaaja maalivahti Jani Kautto allekirjoitti toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen lohinuttuihin. Viime kaudella Kautto matkusti Jokerien matkassa Venäjällä toisena maalivahtina, mutta Jokerikytkökselle saatiin loppu, ja Kiekko-Vantaa saa selkeän ykkösmaalivahdin.

Juho Ratilainen on lupaava maalivahti, mutta Mestis on osoittautunut olevan suuri haaste nuorelle Jokerivahdille. Suurimmaksi huolenaiheeksi on noussut epätasainen illasta iltaan -suoritus. Muita jokerilainoja ovat Juho Rautanen, Erik Embrich ja Janne Kivilahti. Myös hiljattain loukkaantumisesta toipunut Julius Rantaeskola kuuluu kokoonpanoon.

Jokerien ja Kiekko-Vantaan välinen yhteistyö, jonkinlainen farmiseuran status, ei ole tuottanut vielä tuloksia. Jokereista ei ole kuulunut pelaajia Mestikseen, ja Nurmikannan yksi KHL-harjoitusottelu Novosibirskiä vastaan on jäänyt poikkeukseksi.

2. Arvosen mausteet koetuksella

Arvonen on jatkanut Simo Mälkiän viitoittamalla linjalla ensimmäisen Vantaan vuotensa. Joukkue pyrkii avaamaan nopeasti, eikä peruutteluja maalin taakse ole juuri näkynyt. Mikä on tietenkin katsojaystävällistä, jos mikä.

Arvosen mausteisiin kuuluvat valpas liike, napakat sekä lyhyet että pitkät syötöt ja kova fyysinen kontakti. Maalille pyritään hakeutumaan entistä rohkeammin, ja etenkin puolustajat ovat kunnostautuneet maalinteossa kaukaa siniviivalta.

Suurimpiin pettymyksiin on kuulunut ennen kaikkea viime kauden pistehai Toni Leinonen. Mies viivästytti sopimuksensa kanssa pitkälle alkukauteen, kunnes allekirjoitti sopimuksen. Otteet ovat olleet viime kauden kultakypärällä heikohkot, kun 23 ottelussa on syntynyt tehopisteet 3+6.

3. Uusien pelaajien esiinmarssi suuressa merkityksessä

Kiekko-Vantaa sai kauteen tusinan verran uusia pelaajia ja yhden paluumuuttajan, kun Juha Tarkkanen siirtyi Espoo Unitedista lohipaitaan, jossa oli pelannut kausina 2014-16. Tarkkanen on noussut tärkeäksi pelaajaksi. Hän on tehtaillut 26 ottelussa pisteet 7+11, ja tehotilastokin näyttää 10:tä.

Joukkueen kolmeen toivomukseen lukeutuu myös toivomus, että joukkue säilyttää iskukykyisen ja leveän materiaalinsa niin pitkälle kuin pippuri kasvaa. Joukkue on kärsinyt loukkaantumisista, ja etenkin kevättä ajatellen olisi hyvä saada pelaajia univormuun.

» Lähetä palautetta toimitukselle