BOS - NYR 2.00
MTL - PHI 2.00
TBL - SJS 2.00
STL - OTT 2.00
DAL - WPG 2.00
NSH - FLA 3.00
MIN - CBJ 4.00
EDM - CGY 5.00
VGK - PIT 5.00
CHI - WSH 19.30
NYI - ANA 22.00
VAN - DET 23.00

Kolme syytä: Liian hidas reagointi ja peli-ilmeen kadottaminen Sportin turmana

LIIGA / Artikkeli
Joonas Komulainen oli liian tärkeä Sportille.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Sportin nousujohde koki ensimmäisen maajoukkuetauon jälkeen kovia, eikä joukkue pystynyt enää saamaan konetta syöksykierteestä hallintaan. Suuren pettymyksen kera Sport asettui aloilleen runkosarjassa sijalle 14.

Jatkoaika käy juttusarjassa läpi kunkin joukkueen kolme keskeistä syytä siihen, miksi kausi päättyi tässä vaiheessa. Sportin osalta kausi päättyi runkosarjaan.

1. Mitä tehdään, jos alkaa näyttää pahalta?

Sportilla ei ollut pysyvää sapluunaa pelitavalleen, eikä varasuunnitelmaa, johon turvautua huonona ajanjaksona. Paineen kertyessä Sportin päätyyn keskialueen ylitykset ja pakiston avaussyötöt olivat kokonaisuudessaan luokattomia.

Peli-identiteetti oli hukassa moneen kertaan, ja kun Sport sai kammettua itsensä enemmän kuin yhden maalin johtoon, hyvä teko korvautui usein ja nopeasti pahalla. Varsinkin vastustajan onnenkantamoisista kotkalauman usko omaan tekemiseen sai siipeensä.

Alkukaudesta Sportin nopeat käännöt ja vastahyökkäykset purivat usein vastustajiin, mutta kaamoksen ilmaantuessa nämä keinot katosivat, eikä taitovaje riittänyt kuromaan umpeen sitä, missä pelitapa ei tuottanut tarpeeksi tulosta. 

2. Ei sota yhtä miestä kaipaa, paitsi Vaasassa

Joonas Komulaisen poistuminen riveistä oli liian kova takaisku kotkalaumalle. Ykkösnyrkit ja erikoistilannepelaaminen menettivät juonikkuutensa. Erityisesti Olavi Vauhkonen vaipui varjojen maille taitavan pelinrakentajan loukkaantumisen myötä.

Sport reagoi Komulaisen menetykseen liian hitaasti, ja pitkällä tähtäimellä uudet pelaajahankinnat olivat vääriä. Tšekkihyökkääjä Tomas Kubalik ei lupaavan alun jälkeen onnistunut tehokkuudessa ja Ilveksestä hankittu Joonas Vihko oli iso pettymys. 

Kohtalaisina ja sitä parempina hankintoina voidaan pitää loppukauden lainaveskari Veini Vehviläistä, puolustaja Otto Honkaheimoa sekä hyökkääjiä Matti Lamberg, Aleksi Ainali ja Jesse Paukku

Loppujen lopuksi yhdestäkään hyökkääjästä ei ollut tuuraamaan Komulaista erityisesti ylivoimalla, mikä näkyi ylivoimaprosentin kovassa laskussa.

3. Lukuisat tappiot aiheuttivat ikävän dominoefektin

Kasaantuneet tappiot veivät joukkuetta kohti henkistä lukkoa, jolloin näennäisestä hyvästä huolimatta joukkue ei kyennyt voittamaan. Johtoasemassa pelaaminen koitui Sportille useina kertoina ylivoimaiseksi.

Viimeinen mahdollisuus pitää pudotuspelipaikka tarjoutui siirtorajan umpeuduttua, kun Sport lähti Kaakkois-Suomen vierailulle haastamaan tyhjennnysmyynnit tehneet KooKoo ja SaiPan. Reissu meni pahasti pieleen, ja sen seurauksena Ilves ja sarjanousija Jukurit kirivät etumatkan umpeen.

Ennen kauden viimeistä ottelua Sportin edellisen 11 ottelun pistekeskiarvoksi kertyi karmaiseva 0,1.

» Lähetä palautetta toimitukselle