Kolme avaintekijää puolivälierään – Tšekin ykkösylivoima pimennettävä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Carolina Hurricanesin NHL-sopimuspelaaja Martin Necas on viimeistellyt tehot 2+4.

Tšekki avasi nuorten MM-kisat yllätysvoitolla Venäjästä, mikä lopulta takasi tšekkiläisille lohkokakkosen paikan. Se ei tietenkään ollut vielä siinä vaiheessa selvää, mutta Ruotsin voitettua lohkon päätösottelussa Venäjän lunasti Tšekki sen turvin paikan lohkokakkosena.

Turnauksen toisessa ottelussaan tšekkiläiset kaatuivat lukemin 1−3 Ruotsin käsittelyssä. Valko-Venäjän ja Sveitsin joukkue kuitenkin onnistui kaatamaan, mutta oli ajoittain vaikeuksissa. Ainoastaan toisen erän hämmästyttävän tehohetkensä ansiosta Tšekki onnistui kaatamaan Valko-Venäjän.

Tšekin peli on hyvin hyökkäysvoittoista, mikä toisinaan antaa tilaa liiaksi omiin päin. Rohkea kiekollinen peli on toisaalta tuottanut alkulohkon aikana hyvän määrän osumia. Tšekkiläiset viimeistelivät 18 osumaa neljässä pelaamassaan ottelussa. Omiin toisaalta upposi 15 kertaa.

Tšekin joukkue on hyökkäykseltään myös paljon puolustusta laadukkaampi. Tšekin hyökkäyspelin pimittäminen onkin yksi iso tekijä. Kunhan taitohyökkääjät pysyvät kurissa, saa Nuoret Leijonat varmasti riittävän määrän maalipaikkoja ottelun voittamiseen.

Tässä ovat kolme avaintekijää Tšekkiä vastaan:

Tšekin ykkösylivoiman pimentäminen

Tšekkiläisten ykkösylivoima on ollut äärimmäisen vaarallinen. Mylly on jauhanut jokaisessa ottelussa vähintään yhden ylivoimamaalin, ja kahdessa ottelussa niitä syntyi tämän viisikon johdolla jopa kaksi. Toistaiseksi Tšekki on laittanut kiekon pussiin ylivoimalla lähes 50 prosentin varmuudella.

Jos tyhmiä jäähyjä pitää lähtökohtaisestikin välttää, on siihen Tšekkiä vastaan entistäkin suurempi syy. Nuorilla Leijonilla ei ole varaa tarjota yhtään ilmaista tilaisuutta Tšekille ylivoimalla varsinkin, kun joukkueen oma alivoima ei ole ollut kovinkaan häikäisevää.

Tšekin ylivoima jauhaa neljällä hyökkääjällä ja yhdellä puolustajalla. Jokaisen pelaan perään on laitettu turnauksen aikana kerätyt tehopisteet. Albert Michnac liittyi kokoonpanoon vasta toisessa pelissä. Ylivoima näyttää tältä.

Filip Zadina (3+1) – Martin Necas (2+4) – Albert Michnac (0+2) – Martin Kaut (1+5)
Libor Hajek (1+5)

On aidosti syytä ihmetellä videoilta tarkkaan siitä, miten tämä viisikko ylivoimaansa pelaa. Mikäli tämä ylivoimakärki pysyy kurissa, ovat Suomen voitonmahdollisuudet huomattavasti suuremmat.

Tšekin heikohko puolustaminen pitää hyödyntää – maalivahtipeli vastaan maalivahtipeli

Tšekkiläisten puolustuspeli on ontunut turnauksen aikana. Yksilövirheitä on tullut ja toisinaan häkki on heilunut tiuhaan böömiläisten päässä.

Tämä Nuorten Leijonienkin pitää pystyä hyödyntämään. Vaikka Suomen viisikkopeli ei ole ollut alkulohkon aikana kovin ehjää, on tässä vaiheessa aika parannukseen. Tila tšekkiläisten puolustuksesta kyllä löytyy, kunhan Nuoret Leijonat hyökkää laadukkaasti.

Myöskin alivoimalla joukkueella on ollut haasteensa. Tšekki on turnauksen heikoimpia alivoimajoukkueita, joten turnauksen edetessä parantaneen Suomen ylivoiman on nyt syytä olla parhaimmillaan.

Tšekin maalivahtipeli ei ole ollut niin ikään kaikkein parasta. Käytännössä Tšekillä on käytössään maan potentiaalisin maalivahti pitkään aikaan, Jakub Skarek. Hänen lisäkseen kiekkoja on torjunut Josef Korenar.

Ennakkoon maalivahtipelin ei pitänyt olla ainakaan heikkous Tšekin joukkueessa, mutta alkulohkon aikana kumpikaan näistä kahdesta ei ole esiintynyt kovinkaan vakuuttavasti. Puolustus ei lähtökohtaisestikaan ollut tšekkiläisten vahvuus.

Kysymys onkin se, maalivahdeista Tšekin maalilla seisoo Suomea vastaan. Suomen maalilla kaikki ottelut torjunut Ukko-Pekka Luukkonen torjunee myös Tšekki-ottelussa. Luukkonenkaan ei ole alkulohkon aikana mitenkään häikäisevä.

Näin ollen iso kysymys onkin, kumman joukkueen veräjänvartijat pystyvät nostamaan tasoaan pudotuspelien vaatimuksiin.

Ykkösmiehet hereillä – Suomella on laajempi materiaali

Tšekin kärkipelaajat ovat turnauksen parhaimmistoa, mutta kärjen takana on melko vaatimatonta osaamista. Suomella kokoonpanossa on selkeästi enemmän laajuutta, mistä kertoo sekin, että pääosassa alkulohkon aikana olivat alemmat kentät, eivät suinkaan kärkikentät.

Kunhan Suomen kärkipelaajatkin heräävät turnaukseen toden teolla, pitäisi Nuorilla Leijonilla olla neljä kenttää, jotka pystyvät sekä hyökkäykseen että puolustukseen. Materiaalissa Suomi on Tšekkiä edellä, mutta voittaminen vaatii sen, että viisikkopeli saadaan viimein kuntoon. Muuten ei pitäisi olla hädänpäivää.

» Lähetä palautetta toimitukselle