Kolhittu Ruotsi janoaa menestystä Torontossa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ruotsi selvisi säikähdyksellä, kun Henrik Lundqvist loukkasi itseään golfin parissa pari viikkoa ennen World Cupia. "Kuningas Henrik" on kuitenkin pelikunnossa ja yksi Ruotsin tukipilareita.
Kuva © Getty Images
Ruotsi hakee historiansa ensimmäistä World Cupin voittoaan uuden valmennuksen ja nimivahvan joukkueen kanssa. Edes usean merkittävän pelaajan loukkaantumiset eivät suista sinikeltaisia pois yhden suurimman ennakkosuosikin pallilta.

Ruotsin kultahaaveita on kolhittu urakalla jo ennen turnausta, kun loukkaantumiset ovat vieneet veronsa. Riveistä on poissa muun muassa jo kapteeniksi valittu Henrik Zetterberg

Kaksi edellistä MM-kisataivalta on Tre Kronorilta myös päättynyt jo puolivälierävaiheeseen, eikä maan historia Kanada-cupien ja maailmancupien osalta ole erityisen juhlava.

Sinikeltaista väriä on nähty turnauksen finaaleissa ainoastaan vuonna 1984, jolloin Ruotsi hävisi Kanadalle molemmat loppuottelut. Lisäksi Ruotsi nappasi pronssit vuosina 1987 ja 1996, mutta muuten menestys on kiertänyt turnauksessa länsinaapuria. Vuonna 2004, kun viimeksi maailmancupia pelattiin, Tšekki pöllytti ruotsalaisia puolivälierissä peräti lukemin 6-1.

Kaikesta huolimatta Ruotsi on Kanadan jälkeen kenties kisojen suurin ennakkosuosikki.

Päävalmentaja on MM-kisojen jälkeen kuitenkin vaihtunut ristiriitaisesta Pär Mårtsista maajoukkuejyrä Rikard Grönborgiin, ja jalkeilla on yksi kisojen nimivahvimmista joukkueista.

Johtajuutta joukkueessa riittää. Zetterbergin poisjäännistä huolimatta NHL-joukkueidensa kapteeneita ovat Gabriel Landeskog, Henrik Sedin ja Erik Karlsson. Lisäksi viime kauden aikana varakapteenin A-kirjainta pitivät kauden aikana rinnassaan ainakin hetkellisesti Oliver Ekman-Larsson, Nicklas Bäckström, Daniel Sedin, Victor Hedman ja Anton Strålman.

Kuningas Henrik tukkii veräjän

Ruotsin maalia vartioi itseoikeutetusti yksi koko vuosituhannen tähän mennessä parhaista maalivahdeista, kun Henrik Lundqvist seisoo jälleen sinikeltaisten maalilla. Golfia pelatessa tullut isku ehti säikyttää Ruotsin kansaa, mutta mies on kunnossa World Cupin alkaessa.

Viime kaudella New York Rangersissa "Kuningas Henrikin" taso ailahteli ajoittain, mikä näkyi etenkin pudotuspeleissä, jotka päättyivät manhattanilaisten osalta jo avauskierroksella. Pitää kuitenkin muistaa, että vain pari vuotta sitten kokenut veskari oli johdattaa joukkueensa vakain ottein Stanley Cupiin asti, kunnes Los Angeles Kings murensi Rangersin unelman finaaleissa.

Lundqvist on ollut taitava nostamaan tasoaan vaikeiden aikojen jälkeen.

Lundqvistin taustajoukkoina World Cupissa ovat Jacob Markström ja Jhonas Enroth, joka korvaa loukkaantumisista kärsineen Robin Lehnerin. Kummassakaan kirittäjässä ei sinällään vikaa, mutta menestyspaineet makaavat vahvasti Lundqvistin harteilla.

Timanttinen puolustus

Ruotsin puolustuspatteristo on NHL:ssä hämmentävän leveä. Loukkaantunutta Niklas Kronwallia löydettiin paikkaamaan Hampus Lindholm, ja lähes yhden pakistollisen verran laatumiehiä jäi silti sivuun. Leijoniin heittämällä menisivät joukkueesta ulos jääneistä puolustajista ainakin Tobias Enström, Jonas Brodin, Taylor Halliin vaihdettu Adam Larsson sekä Dallas Starsin ykköspuolustaja, Jokereistakin tuttu John Klingberg.

Hampus Lindholm pelaa World Cupissa ensimmäiset miesten maaottelunsa. Maajoukkueessa takana on muun muassa alle 18-vuotiaiden MM-kisat.
Hampus Lindholm pelaa World Cupissa ensimmäiset miesten maaottelunsa. Maajoukkueessa takana on muun muassa alle 18-vuotiaiden MM-kisat.
Kuva © Miro Pesonen

Ruotsin timanttinen puolustus on äärimmäisen tasapainoinen ja leveä. Kärkimiehinä häärivät viime kaudella 82 pistettä NHL:n runkosarjassa takonut Karlsson ja niin ikään kiekollisesti erittäin lahjakas Ekman-Larsson.

Kolmas puolustuksen supertähti Hedman sai jo esiotteluissa Suomea vastaan vierelleen Tampa Bayn seurakaverinsa Strålmanin. Ruotsi saa kaksikosta valmiin puolustajaparin, mikä on World Cupin tapaisessa lyhyessä turnauksessa äärimmäisen arvokas lisä.

Chicagossa kahdesti Stanley Cupia juhlinut Niklas Hjalmarsson ja Nashvillen Mattias Ekholm pitävät ennen kaikkea omaa päätä puhtaana, jotta kiekollisesti taitavat supertähdet saavat loistaa. Vasta 22-vuotias Lindholm on vakiinnuttanut Anaheimissa kärkimiehen roolinsa vahvan kokonaisvaltaisuutensa avulla.

Kapteeni vaihtoon

Hyökkäyspäässä loukkaantumiset tuntuvat huomattavasti tuntuvammin kuin puolustuspäässä. Kronwallin joukkuekaveri Detroitista, jo Ruotsin kapteeniksi valittu Zetterberg joutuu jättämään turnauksen väliin polvivamman takia. St. Louisin kokenutta laituria Alexander Steeniä ei myöskään World Cupissa nähdä olkapääleikkauksen vuoksi.

Taitoa ja myös puolustusosaamista Ruotsin hyökkäyksessä riittää loukkaantuneista huolimatta. Kun kaksi kärkisentteriä ovat Bäckström ja korvaavaksi kapteeniksi valittu Henrik Sedin, ei joukkueella pitäisi suuremmin hätää olla.

Alempiin kenttiin on senttereistä valittavissa Marcus Krürger, Carl Söderberg, Mikael Backlund ja Patrik Berglund, joka korvaa vatsavaivoista kärsivän Richard Rakell. Etenkin Krüger ja Söderberg tunnetaan vankasta kahden suunnan pelistään.

Laidoilla joukkueessa on nuorta ja kokenutta tulivoimaa. Maalinteosta vastuuta kaatuu muun muassa nuoren Filip Forsbergin ja kokeneempien Loui Erikssonin ja Daniel Sedinin niskaan. Eriksson paukuttikin kahdessa ottelussa Suomen verkkoon yhteensä neljä häkkiä esiotteluissa. Erikssonin yhteistyö Sedinien kanssa on vahvaa, mikä nähtiin jo MM-kisoissa 2013, kun "kolmen Sedinin ketju" johdatti Tre Kronorin kultaan.

Puolustuspään spesialistina laitureista on mukana etenkin Patric Hörnqvist, joka osaa tuikata paikan saadessaan kiekon myös sisään, kuten kaksi maalia Göteborgissa Suomea vastaan osoitti.

Kiistattomia supertähtiä hyökkäyksessä ei silti Zetterbergin jäätyä sivuun ole oikeastaan kuin Bäckström. Sedinien käyrät näyttivät viime kaudella vahvasti alaspäin, eikä Coloradon Landeskogin kehitys ole lähtenyt sujumaan odotetusti.

Hyökkäyksessä on silti taitoa riittävästi, jotta Ruotsi pystyy hallitsemaan kiekkoa ja otteluja. Etenkin puolustuksen vahvalla kiekollisella tuella Ruotsi on menetyksistä huolimatta yksi turnauksen suurimmista ennakkosuosikeista.

Ennuste:

Tre Kronorin pitäisi mennä heittämällä jatkoon lohkovaiheesta. Kolmikosta Suomi, Venäjä ja Pohjois-Amerikka tuskin kahta maata kiilaa eteen. Jos onnistuu välttämään Kanadan välierissä, finaalipaikka on aivan ruotsalaisten ulottuvilla. Jos Ruotsi marssii finaaliin asti, ei mestaruuskaan ole mahdoton.

» Lähetä palautetta toimitukselle