Kohtuulliset odotukset: Karlssonin vaikutus valtava

LIIGA / Artikkeli
Erik Karlsson on pitänyt jokeripuolustuksen odotetussa pistetahdissa.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Kun runkosarjan puoliväli on ohitettu, on jälleen aika tarkastella kohtuullisia odotuksia. Kokonaisuuden osalta Jokerit on edelleen melko lähellä ennustetta, mutta yksilöiden kohdalla on suuria heittoja. Niiden takana on kaksi tekijää: NHL:n työsulku ja loukkaantumiset.

Ennen kauden alkua arvelin, että Jokerien liigajoukkueen puolustajat tekisivät runkosarjassa 30 maalia ja hankkisivat syöttöpisteitä 93:een. Kun joukkue on pelannut 32 ottelua, on puolustajilla kasassa 15 osumaa ja 48 syöttöpistettä. Kokonaisuutena ennuste on ollut siis hämmentävän tarkka.

Kun tarkastellaan yksittäisten pelaajien pistemääriä, paljastuu mallin heikkous heti: Erik Karlsson liittyi joukkueeseen vasta syyskuun lopussa, eikä häntä siten ollut mahdollista huomioida alkuperäisessä ennusteessa. Ruotsalaispuolustaja on tehnyt puolustajien maaleista lähes puolet ja syöttänytkin yli kolmasosan.

Paitsi että Karlssonin merkitys on ollut valtava kokonaisuuden kannalta, hän on vaikuttanut myös muiden puolustajien rooliin joukkueessa. Markus Nordlund on ollut sivussa lähes puolet otteluista loukkaantumisten vuoksi, mutta silloinkin kun eurajokelainen on päässyt pelaamaan, on Karlsson vienyt valtaosan tälle kaavailemistani ylivoimaminuuteista. Niinpä Nordlund on jäämässä kauas odottamastani maalimäärästä.

Myös Jeremy Dehnerin ja Ossi Väänäsen pistesaldot ovat jäämässä selvästi odottamistani. Heidänkin kohdallaan merkittävimmät selittävät tekijät ovat Karlsson ja hänen aiheuttamansa ylivoima-ajan vähäisyys.

Teemu Eronen sen sijaan on matkalla odottamaani pistemäärään. Tosin nuorukainen on jo tässä vaiheessa tehnyt viisi maalia, joiden odotin jäävän koko kauden saldoksi. Lisäksi hän on pelaamassa liigauransa tähän asti ehjintä kautta, sillä väliin on toistaiseksi jäänyt vain kaksi ottelua.

Muiden epäonni, Tyrväisen onni

Hyökkääjienkin osalta ennusteeni on kokonaisuutena suhteellisen hyvin aikataulussa. Nykyisellä tahdilla jokerihyökkäys tekisi kauden aikana 144 maalia, mikä on 9 vähemmän kuin odotusteni summa.

Yksilöiden kohdalla ennustetta ovat sotkeneet ennen muuta loukkaantumiset. Keskimäärin joukkueesta on ollut loukkaantumisten vuoksi sivussa kustakin ottelusta yli kaksi ketjullista hyökkääjiä. Esimerkiksi Ben Eaves ja Nichlas Hardt jäävät ennustamistani ottelumääristä, vaikka pystyisivät pelaamaan kauden kaikki loput ottelut.

Harjoitusotteluiden perusteella näytti siltä, että Juhani Tyrväinen olisi ollut putoamassa pelaavasta kokoonpanosta. Loukkaantumisten myötä hän kuitenkin piti paikkansa ja on taistellut hyvillä otteillaan lisää peliaikaa. Niinpä sekä ottelu- että pistesaldo ovat karttuneet jo nyt selvästi yli odotusteni.

Täsmällisenä esimerkkinä yksilöistä on helppo nostaa esiin Jarkko Ruutu, joka on käytännössä täsmälleen odottamassani tahdissa niin maalien kuin syöttöpisteidenkin osalta. Myös Jani Ridan ja Riku Hahlin pistemäärät ovat virhemarginaalin sisällä odotuksista, vaikka Rita onkin kärsinyt loukkaantumisista.

Sarjakärjessä tuurilla?

Ykkösvahti Eero Kilpeläinen on edelleen selvästi jäljessä odottamastani torjuntaprosentista. Samaan aikaan kakkosvahti Frans Tuohimaan suoritustaso on pudonnut alkukauden huipulta alle odottamani tason. Vaikka laukaisumäärät ovat edelleen pysyneet vielä selvemmin odotusten alapuolella, on päästettyjen maalien määrä noussut yli odottamani tahdin.

Nykyisellä tahdilla Jokerit olisi (ilman voittomaalikilpailuja ja tyhjiin päästettyjä maaleja) päätymässä runkosarjassa maalieroon 173–141. Erotus, 32 maalia, on yhtä pienempi kuin se, jolla joukkue oli viime kauden runkosarjassa kuudes.

Niinpä on pieni ihme – tai hyvää tuuria – että Jokerit johtaa sarjaa tällä hetkellä. Koska pistekeskiarvolla on tapana ennen pitkää tasaantua maalieron tasolle, on odotettavissa, että helsinkiläisjoukkue putoaa terävimmän kärjen taakse. Elleivät sitten maalivahdit pysty laskemaan päästettyjen - ja sairastuvalta palaavat avainhyökkääjät nostamaan tehtyjen maalien keskiarvoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle