MAAJOUKKUE / Artikkeli
Venäjän olympiaurheilijat kaatoivat Slovenian tyylillä.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Yhdysvallat – Slovakia 2-1 (1-1, 0-0, 1-0)

Slovakia ei onnistunut yllättämään Yhdysvaltoja olympiaturnauksen perjantaipäivän ensimmäisessä kiekkomittelössä. Joukkueet tulivat otteluun eri lähtökohdista: Slovakia oli onnistunut yllättämään avauskierroksella Venäjän olympiaurheilijat, mutta Yhdysvallat oli puolestaan kaatunut Slovenian käsittelyssä.

Tällä kertaa jenkit olivat kaksi ensimmäistä erää selkeästi edellä, mutta eivät onnistuneet viimeistelemään riittävällä tehokkuudella. Avainasemaan nousivat kuitenkin erikoistilanteet. Venäläisiä vastaan Slovakia ei 12. alivoimaminuutin aikana päästänyt omiinsa osumia, mutta nyt oma verkko soi vajaassa seitsemässä minuutissa kahdesti. Kuutta ylivoimaminuuttia Sloveniaa vastaan Yhdysvallat ei turnausavauksessa hyödyntänyt.

Yhdysvaltalaisten tehomiehenä hääri Harvardin yliopistossa pelaava Ryan Donato, joka viimeisteli joukkueensa kummankin osuman ylivoimalla. Nämä osumat riittivät lopulta voittoon. Donaton ensimmäinen syntyi reilun seitsemän peliminuutin jälkeen ja toinen heti päätöserän alkupuolella. Slovakialaisten ainokaisen viimeisteli Andrej Kudrna, joka ohjasi Tomas Surovyn syötön verkkoon avauserässä.

Venäjän olympiaurheilijat – Slovenia 8-2 (2-0, 4-1, 2-1)

Vaikka Slovenia onnistui yllättämään avausottelussaan Yhdysvallat, ei siitä ollut haastamaan Venäjän olympiaurheilijoita. Ottelu oli venäläisten puhdas ylikävely, eikä Slovenia onnistunut missään osa-alueella pysymään perässä.

Avauserän ajan slovenialaiset roikkuivat jokseenkin mukana, mutta ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen tultua loppupuolelle, iski Venäjä kahdesti. Maaleista vastasivat Sergei Mozjakin ja Ilja Kovaltšuk. Toisen erän puoliväliin mennessä venäläiset olivat siirtyneet jo 5-0-johtoon, eikä Jan Mursakin 5-1-kavennuksesta ollut enää juurikaan iloa. Erän lopulla Kovaltšuk iski vielä kertaalleen ja päätöserässä Kirill Kaprizov kahdesti. Ziga Pance kaunisteli tilanteeksi 8-2 vielä 30 sekuntia ennen ottelun loppua.

Venäläisten tehomiehinä hääräsivät Kaprizov (3+0), Kovaltšuk (2+1) ja Nikita Gusev (0+3).

Ruotsi – Saksa 1-0 (1-0, 0-0, 0-0)

Selkeänä ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt Ruotsi sai Saksaa vastaan mainion alun. Vain kahden minuutin pelin jälkeen Tre Kronor siirtyi johtoon, kun Viktor Stalberg pääsi purjehtimaan saksalaispuolustuksen taakse ja antoi rannelaukauksensa puhua. Stalbergin osuma oli kuitenkin avauserän ainut, vaikka Ruotsi hienokseltaan ottelua hallitsikin.

Keskimmäinen kaksikymmenminuuttinen jäi maalittomaksi. Erässä ei juuri pelattu tasakentällisin, sillä joukkueet napsivat 14 jäähyminuuttia erän aikana. Runsaista erikoistilanteista huolimatta alivoimat kestivät mainiosti.

Päätöserässäkään ei maaleja syntynyt, joten Stalbergin avauserässä viimeistelemä kaappi riitti lopulta ottelun voittoon. Saksa sai lopulta ottelussa enemmän laukauksia kohti maalia, joten helpolla Tre Kronor ei Saksan kanssa päässyt.