NYI - STL 2.00
NYR - CAR 2.00
CBJ - NJD 2.00
MTL - FLA 2.30
DET - ANA 2.30
NSH - WSH 3.00
MIN - LAK 3.00
WPG - VGK 3.00
DAL - TBL 3.30
SJS - PIT 5.00

Kirkkonummella tahdotaan vakiintua

MESTIS / Artikkeli
Tulokaskaudellaan seitsemänneksi yltänyt Kirkkonummen Salamat lähtee uuteen talveen vakiinnuttamaan paikkaansa Mestiksen pudotuspelijoukkueena. Tavoite on realistinen, sillä Vesa Surenkin on tuonut uutta virtaa valmennukseen, ja joukkue on ainakin paperilla vahvistunut hieman. Ylöspäin on ponkaissut tosin koko sarjankin taso, joten haasteita riittää.

Kirkkonummelaisjoukkueen kautta aikojen ensimmäinen Mestis-kausi sujui pitkäaikaisen ja värikkään valmentajan Matti Hagmanin johdolla jopa hieman odotuksia paremmin. Pelilliset esitykset jäivät välillä naistähti Hayley Wickenheiserin nostattaman mediakohun varjoon, vaikka nekin olisivat kertomisen arvoisia olleet. Sarjanousija Salamat sijoittui lopulta seitsemänneksi ollen Uudenmaan paras Mestis-seura.

Pudotuspeleissä paukut eivät enää riittäneet, vaan tuleva mestari KalPa korjasi potin suoraan voitoin 3-0. Eikä ihme, sillä...

- Uskon, että olimme pudotuspelien huonoiten harjoitellut joukkue, joukkueen kakkosvalmentajana alkavallakin kaudella jatkava Ari Lähteenmäki sanoi elokuussa suoraan.

Haastattelu

Surenkinin Salamoissa mennään kovaa
Lue lisää

Samaa ongelmaa kirkkonummelaisjoukkueella tuskin on enää alkavalla kaudella, sillä viestit kertovat, että toukokuussa nimetyn uuden päävalmentajan Vesa Surenkinin, 39, johdolla on harjoiteltu erittäin kovaa.

Paperillakin Salamat on vahvistunut, joten helposti voisi olettaa, että tulokaskauden sijoitus paranee. Tosiasia kuitenkin on, että SM-liigan hetkellisen avautumisen myötä koko sarjan taso on noussut, ja vähimmäistavoitteena olevan pudotuspelipaikan saavuttaminen vaatii alkavalla kaudella jo huomattavasti enemmän kuin vuosi sitten.

Kehnon kuntopohjan lisäksi kirkkonummelaisten ongelmana oli menneenä talvena myös hyökkäysmateriaalin kapeus. Hyökkäysketjuihin aseteltiin välillä useampiakin puolustajia, kun terveitä hyökkääjiä riitti ainoastaan noin kolmen ketjun tarpeisiin.

Tämäkään ei ongelma ei näyttäisi enää toistuvan. Käytännössä kaikki joukkueen runkohyökkääjät jatkavat Kirkkonummella, ja uusia on tullut parin ketjullisen verran. Hyökkäyksen yleisilme on vauhdikas, mutta kärkisijoja ajatellen hieman turhankin tasainen. Liukas, kiekon kanssa näppärä ja työtä pelkäämätön Karo Koivunen oli menneen talven huimalla 46 tehopisteen saldollaan koko Mestiksen pistepörssin neljäs ja jatkaa ratkaisijan roolissa alkavallakin kaudella, mutta saako 25-vuotias espoolaiskasvatti tarpeeksi tulitukea?

Surenkinin luottobaltit Kirkkonummella

Harjoitusotteluissa yhdessä Koivusen kanssa ovat pelanneet kansainvälistä väriä kirkkonummelaisyleisöllä tarjoavat virolainen Aleksander Petrov ja latvialainen Viktor Blinov. Fyysiseenkin peliin pystyvät hyökkääjät ovat valmentaja Surenkinille tuttuja latvialaisesta Metalurgs Liepaja-joukkueesta, jota Surenkin valmensi ennen Salamoihin tuloaan.

Liepajassa Salamoiden ulkomaalaiset olivat Surenkinin luonnehdinnan mukaan ratkaisupelaajia, ja harjoitusotteluiden perusteella he ovat kelpo vahvistuksia myös Mestiksessä.

23-vuotiaan laitahyökkääjä Blinovin meriittilistalla on kuusi ottelua Latvian paidassa jääkiekon MM-kisoissa Ruotsissa vuonna 2002. Pistetili jäi kovassa turnauksessa avaamatta, mutta tilastoihin kirjattiin kaksi miinusmerkintää ja yksi voitettu aloitus. Syksyn harjoitusottelut salamapaidassa ovat sujuneet tehokkaasti.

Kookas keskushyökkääjä Petrov kuuluu puolestaan Viron maajoukkueen vakiokalustoon. Sitäkin joukkuetta Vesa Surenkin on ehtinyt valmentaa. Keväällä 1-divisioonan MM-kisoissa Gdanskissa Puolassa Petrovin laidalla hyökkäsi muuan Andrei Makrov, joka oli pari talvea takaperin Mestiksen tehokkaimpia hyökkääjiä. Makrov voitti kisojen pistepörssin, Petrov kokosi viidessä ottelussa pisteet 1+1.

Blinovin ja Petrovin lisäksi Salamoiden uusia hyökkääjiä ovat KalPasta siirtynyt vauhtikone ja vastustajia kuumentava Jarno Niinimäki sekä Jukureissa neloskenttään jämähtänyt espoolaislähtöinen Teemu Siren - Mestis-mestareita molemmat. Pääkaupunkiseudun juniorijoukkueista ovat miesten sarjaan hyppäämässä Sami Tervonen (Jokerit) ja Pentti Nöyränen (Blues).

Uusien tuulien lomassa perinteistäkin perinteisempi osa Salamoita on Antti Tevasen ketju. Tevasen laidoilla hyökkäsivät Ari Katavisto ja Tomi Karlsson jo silloin, kun Salamat oli vielä EPS ja pelasi Suomi-sarjassa, ja kolmikko on yhä edelleen koossa. Suomi-sarjassa tehopisteitä kertyi kaudessa sellaiset 50 per mies, ja sarjatasoa ylempänäkin vielä noin 25, vaikka vahvassa vireessä ollut Karlsson menetti loukkaantumisen vuoksi kolmanneksen viime kaudesta.

Enemmän tai vähemmän tuttuja runkopelaajia ovat Tuomas Tikkanen, Immo Suutarinen ja Mikko Lepola. Harjoitusotteluissa kenties jopa kirkkaimmin on säihkynyt Blues-kasvatti Simo Romo. 21-vuotias keskushyökkääjä naputteli ensimmäisellä Mestis-kaudellaan 35 ottelussa 22 tehopistettä ja mielii ainakin erinomaisen Kirkkonummen harjoitusturnauksen perusteella komistella lukuja entisestään tulevana talvena.

Puolustus uudistunut melkoisesti

Eniten muuttunut osa-alue Salamoissa on puolustus. Kolme luutijaa jatkaa, viisi on uusia. Kiekollista taitoa ei ehkä ole aivan yhtä paljon kuin vuosi sitten, mutta kokonaisuutena pakisto on lähes yhtä vahva.

Lähtijöiden listalla ovat komeat yhdeksän maalia iskenyt Ville Uusitalo, 20 pinnan verran tehoillut Sami Terimo, Jukureihin livahtanut lahjakas Ville Vuorisaari, yllättävän vaisun kauden pelannut luottopakki Matti Tevanen, Bluesin liigaryhmässäkin käväissyt Mikko Sairanen, kookas Oskari Hämäläinen sekä vain puolet kaudesta pelannut Perttu Kopola.

Uusista avuista nimekkäin on eittämättä lupaava ja vahva HIFK-kasvatti Joni Purola, joka ehti jo Ahmoissa ja Haukoissa osoittaa olevansa sarjan puolustajien parhaimmistoa, jolla kiekkokin pysyy matkassa. Odotuksia kohdistetaan myös Pekka Huhtaniemeen, joka ei Haukoissa loistanut, mutta on harjoitusotteluissa iskenyt pikkumustaa terävästi verkon perukoille. Läpimurto arvostettujen Mestis-pakkien joukkoon saattaa olla käsillä.

Puolustuksessa on myös Kirkkonummen lippulaivan kolmas ulkomaalaispelaaja. Pienikokoinen venäläispuolustaja Vladimir Krikunov on vasta 18-vuotias, mutta ehti jo viime kaudella esiintyä kertaalleen Venäjän pääsarjajoukkueen Neftekhimik Nizhnekamskin kokoonpanossa. Pääosan kaudesta juniori-ikäinen lupaus vietti kuitenkin seuran kakkosjoukkueessa.

Ulkomailta Salamoihin on tullut myös Lukko-kasvatti Juuso Akkanen, joka haki viime talven ajan kokemusta Itävallan pääsarjasta EC Supergau Feldkirchenin paidasta.

Runkopuolustajiin lukeutuu Kai Öhberg, joka aloittaa jo viidennen peräkkäisen kautensa maan toiseksi ylimmällä sarjatasolla. Luku on suuri sarjassa, jossa pelaajiston vaihtuvuus on melkoista. Luotettava puolustaja edustaa 25-vuotiaana jo kokemusta ja on tyrkyllä ykköspakkipariin Joni Purolan rinnalle. Paljon ei Öhbergistä jää jälkeen myöskään kakkos- tai kolmospakkiparin Thomas Heinrichs, jolle alkava kausi Mestiksessä on neljäs. Puolustuksen täydentävät lisäksi jo EPS-aikoina joukkueessa mukana ollut Markku Laine ja 187-senttinen Timo Pieninkeroinen, joka on läpikäynyt HIFK:n juniorikoulun hyökkääjänä, mutta tuntuisi soveltuvan myös puolustajan tontille varsin hyvin.

Seuraa kenties jopa paitaansa useammin nykyään vaihtava Matias Schantz ehti vain vilahtaa Salamoiden harjoituksissa, ennen kuin suuntana olivat ulkomaat.

Nuoret vahdit kisaavat torjuntavastuusta

Tärkeimmällä paikalla eli tolppien välissä vastuuta kantoi Salamoiden tulokaskaudella pitkään Kirkkonummen oma mies Jan Lundell, mutta vaikka vahtiosasto jo kesken viime kauden nuorentui Lundellin liigapestin takia, ei taso laskenut. JYPin lupaava parikymppinen Tommi Tervo löysi Ässien kautta tiensä pääkaupunkiseudun kupeeseen ja torjui loppukauden kuusi ottelua suorastaan erinomaisesti yli 94 prosentin tarkkuudella.

Vaikka Tervo on Salamoissa onnistunut hyvin, ei ykkösmaalivahdin rooli ole sittenkään selvillä. HIFK:n nuorista komeiden tilastojen kera siirtyneen, niinikään 175-senttisen Simo Vehviläisen viime kausi oli rikkonainen, mutta harvoissa Mestiksen näyttöpaikoissaan 21-vuotias Vehviläinen onnistui hyvin. Syksyn harjoitusotteluiden perusteella Vehviläinen on valmis haastamaan vuotta nuoremman Tervon tosissaan taistelussa torjuntavastuusta.

- Tervo ja Vehviläinen ovat torjuneet harjoitusottelut puoliksi ja onnistuneet ihan hienosti. Katsotaan päivän kunnon mukaan, kumpi torjuu, valmentaja Vesa Surenkin sanoo.

Salamoiden päävastustajia lienevät alkavalla kaudella heti avauskierroksella kohdattava paikallisvastus Kiekko-Vantaa, vahvistunut TuTo sekä arvaamaton sarjanousija Jokipojat. Kaksi kun taakse jää - Haukkojen ja FPS:n lisäksi - on Salamat jälleen pudotuspeleissä. Siellä tarkoituksena olisi viihtyä pidempään kuin vuosi sitten, jolloin urakka päättyi 0-3-tappioon KalPalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle