Kiekkoa pienempien tähtien kanssa: Espanja

MAAJOUKKUE, Muut Sarjat / Artikkeli
Kuva © Miika Arponen
Espanja tuo monelle mieleen jalkapallon. Mieleen tuskin juolahtaa ensimmäisenä, että maasta löytyy myös aina 1900-luvulle asti juurensa juontava kiekkokulttuuri. Itse asiassa Espanjan ensimmäinen jäähalliksi miellettävä rakennus valmistui jo yli 40 vuotta ennen Suomen ensimmäistä jäähallia. Tervetuloa kiekkomatkalle Espanjaan!

Espanjalaisen kiekkoilun juuret ovat 1900-luvun alkupuolella. Jo yli sata vuotta Espanjassa on pelattu jääkiekkoa, ja ensimmäinen jäähallikin saatiin rakennettua jo 1920-luvun alkupuolella. Hallin rahoittamisesta käy kiittäminen suurliikemies Georges Marquetia, joka oli innokas puuhailemaan jääkiekon parissa.

Koko Espanjan kiekkoilun alkuvaiheita väritti espanjalaisittain, osittain jopa maailmanlaajuisesti, hyvin vaikuttavia persoonia. Osa oli urheilijoita, osa elokuvaohjaajia ja mahtuihan mukaan hallin rahoittanut hotelliparoni Marquetkin.

Maajoukkueen ensiesiintyminen tapahtui myös 1920-luvun alkupuolella, jolloin Espanjan maajoukkue pelasi pienessä turnauksessa ulkomailla. Itse asiassa kyseessä ei ollut maajoukkueiden turnaus, mutta Espanjan maajoukkue osallistui turnaukseen HC Madridin nimellä, joten kyseistä voidaan pitää virallisena debyyttinä.

Kiekkoilu koki aurinkoisessa Espanjassa pienen suvantovaiheen, mutta lähti taas nousuun 1970-luvulla, ja kiekkoilun suosio on ollut ailahtelevaa, mutta hiljalleen nousevaa viime vuosien aikana. Parhaimillaan Espanjan maajoukkue on pyörähtänyt MM-turnauksen IB-divisioonassa.

Espanjalaisesta kiekosta asiantuntemusta jakavat tällä kertaa Frank Gonzales Espanjan jääkiekkoliitosta, NHL:ssäkin kiinnostusta herättänyt maalivahti Ander Alcaine ja Suomessa nykyään pelaileva voimahyökkääjä Carlos Quevedo. Lisää Espanjan kiekkohistoriasta voit lukea alla olevasta linkistä.

>> Lue Espanjan kiekkohistoria tästä.

Espanja voitti Serbian Islannissa 2012 2A-divisioonan MM-kisoissa.
Espanja voitti Serbian Islannissa 2012 2A-divisioonan MM-kisoissa.
Kuva © Jussi Siiriäinen

Espanjalainen tähtivahti sekä voimahyökkääjä

Jatkoaika tavoitti haastatteluun kaksi espanjalaista tulevaisuudenlupausta. Espanja ei ole tullut tunnetuksi huipputason jääkiekkoilijoiden kotimaana, mutta muutama kova pelaaja on hyvää vauhtia muuttamassa tätä mielikuvaa nostamalla itsensä ja Espanjan jääkiekon seuraajien tietoisuuteen. Myös rapakon takana ollaan kiinnostuttu muuan maalivahdin Ander Alcainen otteista. Lue Alcainen kertomus muun muassa nykyisistä opinnoistaan, visiitistä Maple Leafsin harjoitusleirillä ja tulevaisuuden urastaan jääkiekossa.

>> Lue Ander Alcainen haastattelu tästä.

Jatkoaika tavoitti haastatteluun nykyään Forssassa pelaavan espanjalaisen haalariosaston edustajan Carlos Quevedon. Quevedo lähti kotoaan jo yläasteikäisenä ja on käynyt pitkän tien Espanjasta Forssaan. Lue Quevedon haastattelu alla olevasta linkistä.

>> Lue Carlos Quevedon haastattelu tästä.

Lue myös juttusarjan aiemmat osat alla olevista linkeistä:

>> Kiekkoa pienempien tähtien kanssa: Uusi-Seelanti (julkaistu syyskuussa)

>> Kiekkoa pienempien tähtien kanssa: Luxemburg (julkaistu lokakuussa)

>> Kiekkoa pienempien tähtien kanssa: Italia (julkaistu marraskuussa)

» Lähetä palautetta toimitukselle