KHL:n suomalaiset vko 43: Miksi Tomi Karhunen joutui lähtemään Kunlun Red Starista?

KHL / Artikkeli
Tomi Karhusen potkuja tulivat yllätyksenä hyvän alkukauden jälkeen.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Tällä viikolla KHL-suomalaisten viikkokatsaus paneutuu Tomi Karhusen potkuihin kiinalaisesta Kunlun Red Starista. Samalla asiantuntijamme pohtivat löytyykö Tommi Taimelle enää paikkaa Slovan Bratislavasta tai pystyykö Karri Rämö edes terveenä haastaamaan Ryan Zapolskia Jokerien ykkösvahdin paikasta?

Tomi Karhunen sai lähteä Kunlun Red Starista. Onko miehellä nyt peiliin katsomisen paikka vai mistä syystä lähtö tuli? Luuletko, että Karhunen nähdään KHL:ssä vielä tulevaisuudessa?

Ville Korhonen: Tomi Karhunen jäi kauden aikana hyvin pelanneen ruotsalaisen Magnus Hellbergin varjoon. Peliaikaa ei tullut kuin kahdeksassa ottelussa, joissa Karhunen pelasi tilanteeseen nähden hyvin. Torjuntaprosentti oli näissä otteluissa yli 93, mutta alusta asti pelattuja otteluita tilille kertyi ainoastaan kaksi.

Kiinalaisseurassa luotto Hellbergiin on kova, eikä Karhusta ole järkeä pitää penkillä, joten seura ymmärrettävästi päätti purkaa suomalaisen sopimuksen.

Näkisin Karhusen olevan edelleenkin KHL-tason maalivahti, mutta ottajia ei varmasti ole tällä hetkellä pilvin pimein. Tuleva osoite saattaakin olla Ruotsissa tai Sveitsissä, vaikka varmasti toiveissa on jatkaa uraa KHL:ssä.

Sami Salminen: Karhunen on KHL-tason maalivahti. Siitä ei ole epäilystäkään, vaikka nyt kiinalaisseurasta potkut tulikin. Karhunen pelasi hyvän alkukauden ja potkujen jälkeen on ollut käytännössä yksimielisyys, että Karhunen sai lähteä enemmän kansalaisuutensa kuin huonojen otteidensa johdosta.

KHL:n ulkomaalaissääntöjen johdosta ulkomaalaispelaajilta odotetaan huomattavasti kovempia suorituksia kuin venäläisiltä, tai tässä tapauksissa mahdollisilta kiinalaispelaajilta. Tämä koitui myös Karhusen kohtaloksi hänen jäätyä Hellbergin varjoon kuten toit hyvin esiin.

Karhusen otteissa ei sinänsä ollut vikaa, mutta hän ei pystynyt päihittämään suurinta kilpakumppaniaan. Ulkomaalainen kakkosmaalivahti on tarpeeton kakkosmaalivahti, on monen joukkueen näkökulma asiaan.

Ulkomaalainen kakkosmaalivahti on tarpeeton kakkosmaalivahti, on monen joukkueen näkökulma asiaan.

Samalla se tarkoittaa, että joukkueet jotka Karhusen haluaisivat riveihinsä ykkösmaalivahdiksi, joutuisivat mahdollisesti luopumaan jostain toisesta ulkomaalaispelaajasta hankinnan toteuttamiseksi. Siksi uskonkin, että Karhunen ei tällä kaudella enää KHL:ssä pelaa, mutta palaa ensi kaudelle jonkin keskikastin joukkueen ykkösmaalivahtina itään.

Karri Rämö palasi loukkaantumisen jälkeen Jokerien kokoonpanoon. Onko hänellä rahkeita syrjäytää Ryan Zapolskin Jokerien ykkösmaalivahdin paikalta vai jääkö miehen rooliksi pelata yksittäisiä runkosarjaotteluita Zapolskin tarvitessa huilivuoron?

Salminen: Mahdottomalta se tehtävä vaikuttaa, sillä Zapolski on pelannut nyt niin hyvin. Rämön ainoa mahdollisuus saattaa olla siinä, että Jokerit puolustaa joukkueena niin hyvin, että tulee iltoja, jolloin maalivahdin on joukkueen takana helppo onnistua. Ja täytyy muistaa, että Rämökin on laadukas maalivahti.

Pari nappi-iltaa Jokereiden puolustukselta tarjoten Rämölle "helpon" nollapelin, niin varmasti jokerivalmennus joutuu miettimään peliajan tasoittamista. Zapolskin uskon kuitenkin olevan joukkueen ykkösvalinta tiukassa paikassa läpi kauden.

Korhonen: Aika tyhjentävä vastaus Rämön tilanteesta. Zapolski on tällä hetkellä ylikuormitettu Jokerien maalilla ja Rämö saa varmasti muutaman ottelun alle aika nopealla aikavälillä.

Ilman suurempaa epäonnistumista peliaikaa on jatkossakin tiedossa, mutta Zapolski jatkaa läpi kauden selkeänä ykkösvahtina. Ainoastaan kanadalaisen loukkaantuminen saattaa muuttaa tilannetta.

Jokerien kannalta on kuitenkin elintärkeä asia saada Rämö pelikuntoon sillä olisi ollut katastrofaalista, mikäli Zapolski olisi loukkaantunut alkukauden aikana.

Salminen: Tässä on mielestäni merkittävää myös pelaajiston luottamus Zapolskiin. Mies on torjunut yksin Jokereille seurahistorian pisimmän voittoputken sekä pisimmän nollapeliputken mitä seurassa on nähty. Kenttäpelaajilla on näin ollen helppo keskittyä olennaiseen, kun he voivat luottaa, että maalivahti taatusti hoitaa helpot laukaukset.

Näin ei synny tarvetta ylipuolustamiseen, kun kenttäpelaajat eivät alitajuntaisesti pyri peittämään aivan jokaista laukausta.

Sanon tämän siksi, että vaikka Rämö pystyisikin tilastojen puolesta vastaamaan Zapolskin otteisiin, niin uskon vaakakupin kääntyvän Zapolskin puoleen juuri sen takia, että hän on tällä hetkellä joukkueen kenttäpelaajien silmissä selkeä ykkösvahti ja se lukko, johon he luottavat.

Tommi Taimi on ollut viimeksi Slovan Bratislavan kokoonpanossa syyskuun loppupuolella. Onko Taimella enää tulevaisuutta seurassa tai ylipäänsä edes KHL:ssä?

Salminen: Tuntuu, että Slovanissa on hieman kaikki tällä kaudella ollut enemmän tai vähemmän sekaisin. Joukkue ei menesty, pelaajia on liikkunut molempiin suuntiin kuin pyörö-ovista ja valmentajakin on jo vaihtunut.

Olisiko Tommi Taimella edessä paluu Liigaan, josta mies lähti kesken viime kauden?

Taimen kannalta huolestuttavaa on, että edes valmentajan vaihdos ei palauttanut häntä kokoonpanoon. Onkin vaikea nähdä, mikä sen Slovanissa enää saisi aikaan.

Taimen aika Slovanissa näyttää siis menneen peruuttamattomasti pieleen. Toki 13 ottelua ja yksi syöttöpiste ei ole hyökkäävälle pakille kovin mairitteleva tilasto. Vaikea nähdä, että näillä otteilla Taimea tullaan enää näkemään KHL:ssä tällä kaudella

Todennäköisemmäksi tämä käy vielä, kun otetaan huomioon jo Karhusen kohdalla esiin nostamani KHL:n ulkomaalaiskiintiö. Miksi tuhlata yksi viidestä ulkomaalaispaikasta puolustajaan, joka ei ole onnistunut kummassakaan päässä?

Korhonen: Nostaisin esille myös erittäin huolestuttavana seikkana sen, että valmentajan vaihdos ei tuonut edes parannusta Taimen esityksiin. Päinvastoin, sillä nyt peliaika on entistä enemmän ollut kortilla, kuten viittasit. Kyse ei siis ole sopeutumattomuudesta tietyn valmentajan alaisuuteen.

Yhden syöttöpisteen lisäksi Taimen tehotilasto on pakkasella yhdeksän pisteen verran. Tämä on seikka mitä ei myöskään seuran valmennuksessa katsota hyvällä ja pitäisin varmana, että porilaislähtöinen puolustaja ei tule peliaikaa enää Slovakiassa näkemään.

Taimen vahvuudet ovat kiekollisessa pelissä ja ylivoimassa. Nyt kun tulosta ei ole tullut niin vahvana mielialapelaajana Taimi ui synkissä vesissä. Koko ura KHL:ssä on vaakalaudalla ja se mihin tie vie seuraavaksi on täysi mysteeri varmasti kaikille.

» Lähetä palautetta toimitukselle