KHL:n suomalaiset vko 41: Jyrki Jokipakka nousi heti Sotšin ykköspuolustajaksi

KHL / Artikkeli
Jokipakka on tuttu kasvo myös Suomen maajoukkeeesta.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
KHL:n viikottainen suomalaiskatsaus tekee paluun viikon tauon jäljiltä, kun Jatkoajan KHL-asiantuntijat Sami Salminen ja Ville Korhonen puivat tuttuun tapaan sarjan menneen viikon merkittävimmät suomalaistapaukset. Tällä kertaa katsauksen teemana ovat paluut: Jonas Enlundin paluu Sibiriin, Anssi Salmelan paluu KHL:ään ja Jyrki Jokipakan paluu Eurooppaan. Lisäksi spekuloidaan Teemu Pulkkisen mahdollisella paluulla vanhalle mantereelle jälleen uuden farmikomennuksen seurauksena.

Jyrki Jokipakka ja Anssi Salmela tekivät sopimukset KHL:ään taannoin. Millaiset startit olemme näiden miesten osalta nähneet?

Sami Salminen: Herroista haluan tässä yhteydessä nostaa esiin ennen kaikkea Jokipakan. Mies saapui viiden Pohjois-Amerikassa vietetyn kauden jälkeen KHL:ään ja HC Sotšiin kesken kauden ja millä tavalla: neljään peliin Jokipakka on tehnyt kolme pistettä.

Ja mikä vielä vakuuttavampaa, Jokipakka on pelannut näissä otteluissa reilusti yli 23 minuuttia ottelua kohden. Voidaan siis sanoa, että otteillaan Jokipakka on heti napannut joukkueensa ykköspuolustajan aseman. Jos otteet jatkuvat, voi Jokipakka hyvinkin olla vielä musta hevonen helmikuun olympiapuolustajia valittaessa.

Salmelan kohdalla arvostelua vaikeuttaa se, että miehen joukkue Dinamo Riika on läpi koko kauden suorittanut täysin alta riman eikä voittoja ole kasassa kuin kolme. Salmelan kannalta tämä on kuitenkin tarkoittanut, että roolia olisi otettavissa.

Aivan Jokipakan veroista alkua Salmela ei ole saanut, ja mies onkin löytänyt itsensä kolmospakkiparista. Hän on kuitenkin saanut paljon vastuuta erityisesti Riikan ylivoimapelissä ja myös onnistumisia on tullut.

Näen, että Salmela tulee pelaamaan Riiassa niin tasapainoisen kauden, kuin mitä sarjan ylivoimaisesti heikoimmassa joukkueessa vain on mahdollista. Olympialaisiin asti en kuitenkaan usko Salmelan vireen riittävän.

Ville Korhonen: Jyrki Jokipakka tosiaan siirtyi epäonnistuneen NHL-visiitin jälkeen KHL:ään HK Sotšin riveihin. Startti olympiakaupungissa on ollut ihan mukiinmenevä, ja tehoja Jokipakka on kerännyt neljässä pelaamassaan ottelussa yhden maalin ja kahden maalisyötön verran.

Maalitili aukesi komeasti sunnuntaina voitokkaassa vierasottelussa Minskissä, jossa Jokipakka iski 1−3-maalin ottelun lopussa alivoimalla. Aiemmin sen sijaan, sensaatiomaisessa vierasvoitossa SKA:ta vastaan, suomalaispuolustaja ei ollut pelaavassa kokoonpanossa.

Jokipakan vahvuudet ovat omassa päässä, mutta Sotšissa vastuuta saattaa tulla jatkossa myös ylivoimassa. Joukkueella on täydet edellytykset päästä pudotuspeleihin ja kunnossa ollessaan Jokipakka on lähtökohtaisesti kahden ensimmäisen ketjun puolustaja, joka pelaa isoja minuutteja illasta toiseen.

Anssi Salmelan paluu KHL-kaukaloihin kriisiseura Dinamo Riikassa on ollut lähtökohtiin nähden kohtalainen. Salmela on viime otteluissa pudonnut ketjuhierarkiassa alemmas, eikä sopivaa pakkiparia tunnu löytyvän mistään.

Salmela avasi maalitilinsä myöskin sunnuntaina tappiollisessa kotiottelussa Nizhni Novgorodia vastaan. Maalin lisäksi 33-vuotias suomalaispuolustaja on saanut tililleen kaksi syöttöpistettä ja tehotilasto on pakkasen puolella neljän pisteen verran. Maalinteon ongelmien kanssa painiva latvialaisjoukkue kaipaisi Salmelaltakin lisää onnistumisia varsinkin ylivoimapelissä.

Salmela on tuonut joukkueeseen aimo annoksen johtajuutta ja kokemusta, mutta en epäilisi, mikäli jo tässä vaiheessa kautta haudatut haaveet pudotuspelipaikasta kummittelisivat hänenkin takaraivossaan ja tätä myöten näkyisi myös peliotteissa.

Jonas Enlund palasi täksi kaudeksi Sibir Novosibirskiin. Millainen Enlundin paluu tuttuun seuraan on ollut ja onko paluu myös maajoukkuepaitaan vielä mahdollista?

Korhonen: Paluu tuttuun maisemaan on ollut selkeä piristysruiske Jonas Enlundin uralle. Pitkälti tehopisteistä elävä laituri on ollut näkemissäni peleissä Sibirin parhaimmistoa, mutta pisteitä ei silti ole tilille kertynyt vielä edes kymmentä. Enlundin ongelmat ovat edelleenkin luistelunopeudessa ja välillä mies katoaa kokonaan pelin ulkopuolelle.

En pitäisi mahdottomuutena Enlundin paluuta leijonapaitaan tulevissa EHT-turnauksissa. Edellisen kerran kaksi vuotta sitten maajoukkueessa esiintynyt laituri voisi olla ihan kokeilemisen arvoinen kortti leijonamiehistössä. Paikka esimerkiksi Teemu Hartikaisen ja Joonas Kemppaisen kanssa samassa ketjussa voisi olla ihan toimiva yhtälö.

Mistään olympiapaikoista ei silti kannata vielä miehen kohdalla puhua, sillä omissa papereissani valintoja tehtäessä Enlundin edelle menee vielä tällä hetkellä toista kymmentä pelaajaa.

Salminen: Kahden edellisen kauden aikana peräti neljässä eri KHL-seurassa peliään etsinyt Enlund palasi tosiaan Sibiriin täksi kaudeksi. Seuraan, josta hän lähti viiden huippukauden jälkeen.

Enlund palasi täksi kaudeksi Sibiriin, jossa mies kiekkoili myös kausilla 2010-2015.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Sibir ei ole kuitenkaan enää sama seura, jossa Enlund loisti aikanaan. Jo parin kauden ajan Sibir on luottanut voimaakkaasti omaan alivoimaansa sekä tiiviiseen ja uhrautuvaan viiisikkopuolustamiseen. Tällainen peli ei ole Enlundin vahvuus.

Mies aloitti kautensa sentterinä, mutta on myöhemmin siirtynyt laitaan. Vastuuta on kuitenkin tullut tasaisesti noin 15 minuutin edestä. Sibirissä Enlund on joukkueen parhaimmistoa, mutta lopullinen nousu KHL-huipulle jää mieheltä seurassa näkemättä.

Tästä syystä maajoukkueessa miestä tuskin nähdään, paitsi korkeintaan ennen joulua pelattavassa Moskovan EHT-turnauksessa. EHT-tasoa pidemmälle Enlund ei ole koskaan maajoukkueessa päässyt, eikä alkukauden näytöillä pääse tänäkään vuonna.

Teemu Pulkkinen löysi itsensä jälleen kerran AHL-kaukaloista. Huhut siirtymisestä Eurooppaan käynnistyivätkin välittömästi. Uskotko, että Pulkkinen nähdään KHL:ssä vielä tämän kauden aikana?

Salminen: En jaksa millään uskoa, että Pulkkista nähdään tällä kaudella KHL:ssä. EI vaikka näyttääkin, että mies on jälleen kerran jämähtämässä AHL:n puolelle. Olen ymmärtänyt, että Vegas Golden Knightsin organisaatiossa tilanne on sellainen, että Pulkkinen on ensimmäisten joukossa nousemassa paikkaamaan muun muassa loukkaantumisia.

Lisäksi on muistettava, että Vegas Golden Knights on tuore NHL-joukkue, jonka tavoitteet ovat usein vuoden päässä. Näin ollen pelaajakauppoja esimerkiksi varausvuoroja vastaan on odotettavissa ja voi hyvinkin olla, että myöhemmin kauden aikana Pulkkiselle avautuu uhkapelikaupungissa vielä se viimeinen mahdollisuus NHL-unelmaan.

Toisaalta on huomattava myös, että Pulkkisen peliä on kritisoitu yksipuoliseksi ja etenkin hänen luisteluaan on kutsuttu epätasapainoiseksi. KHL on sarja, jossa tarkka puolustuspeli ja vahva luistelu ovat korostuneet viime vuosina, enkä ole siten varma, että Eurooppaan palatessaa, Pulkkisen kannattaisi ylipäänsä suunnata KHL:ään.

Sveitsistä voisi rahallisesti saada lähes vastaavan tarjouksen, mutta liiga voisi Pulkkisen kaltaiselle pelaajalla sopia huomattavasti luontevammin.

Korhonen: Pulkkinen on tosiaan kuuma nimi siirtomarkkinoilla. Ei ole varmasti kenellekään epäselvää, että miehen perässä on monta joukkuetta monesta eri sarjasta. KHL:ssä Pulkkisen oikeudet omistaa Dinamo Minsk, joka tuskin halvalla oikeuksistaan haluaa luopua.

Tämä tekee vaikeaksi esimerkiksi Jokerien mahdollisuuden saada Pulkkinen riveihinsä. Pitäisikin todennäköisempänä, että Eurooppaan tulleessaan ”Pulu” löytää itsensä vaikkapa Sveitsin pääsarjasta, jossa maksukyky on tunnetusti myös voimissaan.

Tällä hetkellä Pulkkinen pelaa AHL-seura Chicago Wolvesin riveissä, missä on syntynyt kolmessa pelissä tehot 2+7, eli kolme pistettä per peli. Voi siis olla, että mies pysyy vielä tämän kauden Pohjois-Amerikassa ja tekee varmasti kaikkensa sen eteen, että paikka NHL:stä aukenisi.

» Lähetä palautetta toimitukselle