KHL:n pudotuspelit - Avangard Omsk (1.) - Neftehimik Nižnekamsk (8.)

KHL / Artikkeli
Itäisen konferenssin ykkönen Avangard Omsk on vaarallinen joukkue, vaikka viime aikoina on ollutkin vaikeaa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Pudotuspelien alla kontanneen Avangardin yllä leijuu hieman tummia pilviä. Tällä hetkellä sen haaveet seurahistorian ensimmäisestä mestaruudesta vaikuttavat kaukaisilta. Neftehimikille ei yleisesti anneta juuri mahdollisuuksia yllätykseen tässä otteluparissa, mutta sarjan parasta alivoimaa esittänyt joukkue on kaikkea muuta kuin helppo vastustaja.

Avangard tšekkien johdolla mestaruusjahtiin

Siperian herruus palasi runkosarjan osalta Omskiin, kun Avangard pystyi pitämään päävastustajana tunnetun Sibirin pisteellä takanaan. Viime kaudella Avangard keräsi 108 pistettä, joka oikeutti itäisessä konferenssissa neljänteen sijaan. Tällä kaudella joukkue sai kasaan pari pistettä vähemmän, mikä kuitenkin toi konferenssin voiton ja piikkipaikan pudotuspeleihin.

Itäisen konferenssin voittaja lähtee pudotuspeleihin neljän ottelun tappioputkessa, joista se tosin hävisi kolme vasta voittolaukauskisassa. Joukkue lähtee selkeänä ennakkosuosikkina ottelupariin, mutta tässä on olemassa jopa täydellisen sukelluksen mahdollisuus. Avangardilla oli runkosarjan viimeisistä peleistä sivussa muutamia avainpelaajia loukkaantumisten vuoksi.

Avangardin yllä oli paljon kysymysmerkkejä ennen kauden alkua, vaikka materiaali tiedettiin laadukkaaksi. Seuralla onkin materiaalinsa puolesta ollut käytännössä jokaisella kaudella mahdollisuus taistella tosissaan mestaruudesta, mutta vain Raimo Summanen on onnistunut viemään Avangardin finaaleihin asti. Niissä se kuitenkin taipui seitsemännen ja ratkaisevan finaalin loppuhetkillä, kun Jakub Klepis nosti läheltä kiekon verkkoon ja teki voittomaalin Dinamo Moskovalle vain noin viisi minuuttia ennen loppua.

KHL:ssä päävalmentajana ensimmäistä kauttaan toimiva Jevgeni Kornouhov antoi runkosarjassa vakuuttavan näytteen taidoistaan. Hänen alaisuudessaan Avangard päästi vähiten maaleja TsSKA:n ja Lokomotivin jälkeen. Avangard ei kurinalaisuudessa ole aivan TsSKA:n, Lokomotivin tai Sibirin tasoa, mutta joukkueen viisikkopuolustaminen parantui melkoisesti kauden aikana, joskin viimeisinä viikkoina joukkueen puolustuspelissä näkyi taas syyskaudelta tuttuja ongelmia.

Koko uransa Tšekin sarjoissa aiemmin pelannut Dominik Furch, 25, osoittautui lopulta luotettavaksi maalivahdiksi. Vahvat otteet Avangardin maalilla palkittiin uran ensimmäisillä EHT-peleillä. Useita kausia Omskissa pelannut Karri Rämö piti aikanaan pitkään Avangardin maalivahtipelin huipputasolla. Furchin henkinen kantti punnitaan toden teolla, kun Avangard lähtee jahtaamaan seurahistorian ensimmäistä mestaruutta itäisen konferenssin piikkipaikalta. Denis Kostin, 20, on lupaava maalivahti, mutta Avangardin kannalta on toivottavaa, että Furch pysyisi terveenä. Kostinin johdolla menestyksestä on turha haaveilla.

Puolustuksen ykkösnimi - jopa selkeästi - oli Furchin tavoin Tšekin sarjoissa koko uransa pelannut Michal Kempny, 25, joka voidaan luokitella tämän kauden huippuotteiden perusteella oikeastaan tähtikategorian puolustajaksi. Hyvällä liikkeellä varustettu Kempny oli joukkueensa tehokkain puolustaja, mutta voisi sanoa, että hän oli myös paras puolustamaan omaa maalia. Hän on fyysinen, erittäin uhrautuva, varustettu kovalla asenteella ja ennen kaikkea monipuolinen. Harva varmasti odotti Kempnyn pelaavan näin korkealla tasolla heti ensimmäisellä KHL-kaudellaan, vaikka alla oli vahva kausi.

Puolustuksen toinen ulkomaalaisvahvistus Jonas Ahnelöv toi Kempnyn tavoin taklausvoimaa ja uhrautuvaa puolustuspelaamista joukkueeseen. Puolustuksen todellinen viivapelote on tulisieluinen Denis Kuljaš, joka menetti kolmanneksen kaudesta loukkaantumisen vuoksi. Kuljaš ei ole pelannut viime peleissä, joten häntä joukkue kaipaa kipeästi riveihinsä.

Yleispuolustaja Juri Aleksandrov ja kiekollinen puolustaja Andrei Pervyšin ovat edellä mainittujen lisäksi tärkeitä palasia. Puolustus ei ole aivan nimekkäimmästä päästä, mutta laatua siitä löytyy. Kempnyn merkitys puolustukselle on valtava.

Avangardin hyökkäyskalusto on vahvistunut merkittävästi kauden aikana, mikä oli yksi merkittävä tekijä siihen, että joukkue voitti itäisen konferenssin. Oikeastaan ainut merkittävä menetys oli SKA:han siirtynyt Sergei Shirokov. SKA:sta seura sai kuitenkin vaarallisen ja huipputaitavan maaliruiskun Anton Burdasovin ja kovaa kahteen suuntaan töitä tekevän Pjotr Hohrjakovin. Omissa papereissani Avangard voitti tuon kaupan, jos rahaa ei liikkunut välissä. Oikeastaan vain Hohrjakov on pelannut omalla tasollaan tämän kaupan kolmikosta.

Muita hankintoja olivat Metallurg Novokuznetskissa maaleja liukuhihnalta tehnyt Maksim Kazakov ja NHL:ssä mittavan uran tehnyt Martin Erat. Jälkimmäinen on ollut auttamatta pettymys. Viisi maalia 40 peliin ei ollut aivan sitä, mitä odotettiin. On jännittävä nähdä, muuttuuko tahti pudotuspeleissä, kun panokset kasvavat.

Joukkueen avainhyökkääjiin kuuluvat Aleksander Popov ja ykkössentteri Vladimir Sobotka ovat kärsineet loukkaantumisista ja olivat sivussa runkosarjan viimeisillä kierroksillakin. Kummankaan paluusta ei ole tarkempaa tietoa, mutta heidän puuttumisensa olisi Avangardin hyökkäykselle paha takaisku, vaikka laajuutta hankintojen myötä onkin enemmän. Maaliahne Aleksander Perežogin, viime kauden ykköstykki Denis Parshin ja Ilja Zubov olivat joukkueen selvästi tehokkaimmat venäläishyökkääjät. Kahdella ensin mainitulla on erittäin kovia näyttöjä KHL:stä, ja myös Zubov on parhaimmillaan huippupelaaja.

Kauden alun harjoituspeleissä säväyttänyt äärimmäisen taitava kiekkokiertolainen Nikolai Lemtjukov sai vihdoin myös kelvollisesti tulosta aikaan 11 maalin muodossa. Hän pystyy poikkeuksellisiin harhautuksiin ja temppuihin kiekon kanssa, mutta hyvin usein mies on urallaan vaeltanut pelin ulkopuolella ja ollut tehoton. Seuran oman juniorimyllyn parasta A-luokkaa edustaa isokokoinen, hyvin liikkuva ja pehmeillä käsillä varustettu Ilja Mihejev, 21, jolla on edessään kirkas tulevaisuus. 

Toiseen idän jättiläiseen Metallurg Magnitogorskiin verrattuna Avangardilla on hyökkäyksessä laajuutta enemmän, mutta terävin kärki ei ole aivan samaa tasoa.

Fyysinen ja kurinalainen Neftehimik on pelannut sarjan parasta alivoimaa

Pudotuspelipaikan runkosarjan viimeisellä kierroksella varmistanut Tatarstanin kakkosjoukkue Neftehimik ei ole koskaan onnistunut sijoittumaan Tatarstanin selkeänä ykkösseurana tunnettua Ak Barsia korkeammalle KHL:n runkosarjassa tai edennyt pidemmälle pudotuspeleissä. Neftehimik jätti Barysin pudotuspelien ulkopuolella, ja on valmis haastamaan tosissaan viime aikoina hieman alavireisesti pelanneen Avangardin.

Avangardin pienestä alavireisyydestä huolimatta kukaan ei varmasti odota, että Neftehimik onnistuisi etenemään historiansa toista kertaa KHL:n pudotuspelien avauskierrokselta jatkoon. Tämä joukkue on kuitenkin pirullinen vastustaja, joka puolustaa todella tunnollisesti ja pelaa fyysisesti. Neftehimik on koko sarjan fyysisimpiä joukkueita. Joukkueen pelit ovat olleet pääsääntöisesti todella vähämaalisia. Tuossa puolustussysteemissä on näkemissäni peleissä Vladimir Krikunovin alaisuudessa pelattu käytännössä yksi vastaan yksi -peliä, mutta heillä se on toiminut.

Neftehimikin alivoimapeli on ollut läpi kauden ihailtavalla tasolla - se on tilastojen valossa koko sarjan parasta. Joukkueelta löytyy alivoimalle todellisia spesialisteja kuten TsSKA:sta kesällä hankittu Andrei Stas ja hänen valkovenäläinen maanmiehensä Aleksander Kitarov. Joukkueen pelaajat myös blokkaavat todella paljon vetoja, mikä helpottaa seuran maalivahtien työskentelyä.

Loppukaudesta muihin tehtäviin seurassa yllättäen siirretyn vanhan liiton päävalmentajan Krikunovin alaisuudessa joukkueen hyökkäyspelaamisessa ei ollut hirveästi järkeä. Joukkueen valmennusvastuun otti tammikuun lopussa Jevgeni Popihin, 56, joka toimi toista kauttaan seuran apuvalmentajana. En ole nähnyt yhtään peliä Neftehimikiltä Popihinin alaisuudessa, joten en uskalla sanoa, onko hyökkäyspelaamiseen tullut muutoksia.

Tämä pari voi näyttää nopeasti ajateltuna melko helpoltakin ottelusarjalta Avangardille, mutta sitä se tuskin on.

Seuran maalivahtiosasto koki kovan kolauksen jo syyskaudella, kun Ville Kolppanen loukkaantui pahasti ja menetti koko loppukauden. Kesken kauden Torpedosta hankittu kokenut Ivan Lisutin osoittautui hyväksi hankinnaksi. Torpedossa hän jäi kolmosvahdin rooliin, mutta Neftehimikissä hänen otteensa ovat olleet vakuuttavia. Seurassa eniten tällä kaudella pelannut Aleksander Sudnitsin onnistui myös hyvin ja saattaa aloittaa maalilla Lisutinin vahvoista otteista huolimatta.

Puolustuksesta löytyy useita isokokoisia ja fyysisiä puolustajia. Neftehimik puolustaa monen muun keskikastilaisen tapaan todella tunnollisesti omaa maaliaan, mutta pelaa fyysisemmin kuin moni muu seura. Erityisesti monet seuran puolustajista pystyvät kovaan taklauspeliin ja ovat vahvoja vääntäjiä kaksinkamppailuissa. Puolustuksessa suurinta vastuuta on kantanut SKA:ssa sekä TsSKA:ssa pelannut ja Venäjän maajoukkueestakin tuttu Jevgeni Rjasenski. Hän on ahkera taklaamaan ja pelaa uhrautuvasti.

Rjasenskin lisäksi juuri vastustaja-Avangardista kesällä saapunut Kirill Ljamin on melkoinen terrieri. Hän tuo vahvaa fyysistä osaamista, mutta on myös todella hyvä puolustamaan. Loistavaa kiekollista puolustajaa, josta voisi puhua viivapelotteena, seuralta ei löydy ylivoimalle. Seuran heikko ylivoima kaipaisi ehdottomasti tulivoimaa siniviivalle. Harvoja nuoria pakkeja puolustuksessa on iso ja kulmikaasti luisteleva Dmitri Ogurtsov, 21, joka on saanut melko paljon vastuuta.

Neftehimikiltä löytyy kuusi ulkomaalaisvahvistusta, jotka ovat kaikki hyökkääjiä. Sarjan venäläisseuroja koskevan ulkomaalaissäännön vuoksi vain viisi saa pelata samaan aikaan. Joukkueen paras ulkomaalaispelaaja on kevään MM-kisoissa Yhdysvaltoja edustanut Dan Sexton, joka tosin oli lähes puolet kaudesta loukkaantuneena. Hänellä on erinomainen pelikäsitys, rannelaukaus, syöttötaito ja luistelunopeus - tiivistetysti, hän on loistavalla työmoraalilla varustettu hyökkäyspään täsmäase.

SHL:n pistepörssissä viime kaudella toiseksi sijoittunut Jeff Taffe ei ole häikäissyt, mutta ollut kuitenkin vahvistus seuralle. Jo aiemmin mainitut valkovenäläiset Stas ja Kitarov tuovat vahvaa kahden suunnan pelaamista ja alivoimaosaamista. Kesken kauden seura hankki vielä Metallurg Novokuznetkissa loistaneen väkivahvan sentterin Ryan Stoan ja Medvescakista haaviin tarttui vaarallinen, mutta pehmeä tšekkihyökkääjä Marek Kvapil. 20 peliin kuusi pistettä tehnyt Stoa on ollut auttamatta pettymys. Kvapililta oli lupa odottaa maaleja, mutta niitä on tullut tasan yksi 17 peliin.

Seuran sisäisen pistepörssin voitti yllättäen melko selvästi taitavilla käsillä varustettu Mihail Žukov. Jevgeni Grigorenko, 23, on toissa kevään mestari Metallurg Magnitogorskista. Hänellä on jälleen hyvä kausi takana. Seurassa vuosikausia hurjaa jälkeä tehnyt Jegor Milovzorov on ollut tällä kaudella pettymys, siitä ei pääse mihinkään.

Seuran kapteeni ja kaikkea taklaava tykinkuula Maksim Rybin on ollut lähes puoli kautta sivussa. Hän on iso menetys, jos ei ole mukana Omskissa. AHL:stä kesken kauden hankittu Bogdan Jakimov, 21, on ollut toistaiseksi pettymys ja jäänyt melko pieneen rooliin. Potentiaalia Jakimovissa on valtavasti nähtyä parempaan. En muista, oliko se Krikunov vai Popihin, joka kritisoi Jakimovin peliä julkisestikin.

Pienikokoinen energiapommi Pavel Poryadin, 19, on sen sijaan tehnyt lähtemättömän vaikutuksen. Hyvin kahteen suuntaan pelaava polkukone on taitava kuin mikä. Kannattaa laittaa viihdyttävän nuoren lahjakkuuden nimi mieleen.

Yhteenveto:

Tämä pari voi näyttää nopeasti ajateltuna melko helpoltakin ottelusarjalta Avangardille, mutta sitä se tuskin on. Neftehimik yrittänee todennäköisesti horjuttaa Avangardia fyysisyydellä ja likaisella pelillä. Oletan, että Avangardilla on Omskissa pelattavissa kahdessa ensimmäisessä pelissä vastassa melkoinen sumppu, joka sen pitää pystyä avaamaan. Se ei ole ihan yksinkertaista, sillä niin hyvin nižnekamskilaiset puolustavat. Neftehimikiltä löytyy hyviä ja luisteluvoimaisia pelaajia vastahyökkäyspeliin. Varsinkin Sextonin kanssa Avangard saa olla todella tarkkana.

Neljä viimeisintä peliä hävinnyt Avangard ei ole varsinaisesti vakuuttanut pudotuspelien alla, mutta siitä huolimatta se sai pidettyä niukasti itäisen konferenssin piikkipaikan hallussaan. Tämä ottelusarja voi saada mielenkiintoisen käänteen, jos Neftehimik pystyy kaatamaan Avangardin avausottelussa Omskissa.

Omskilta puuttuivat lisäksi loukkaantumisten vuoksi runkosarjan loppupuolella elintärkeä sentteri Sobotka, seuraikoni Popov ja avainpuolustaja Kuljaš. Vaikka Avangardilla on laaja materiaali, nämä poissaolot tärkeiltä paikoilta heikentävät joukkueen iskukykyä. Toisaalta Neftehimik on kärsinyt myös avainpelaajiensa loukkaantumisista, joten aika tasainen tilanne on siinä suhteessa. Katsotaan, keitä joukkueet saavat parsittua kasaan.

Ylivoimapelissä on mielestäni melko selkeä etu Avangardilla, vaikka tilastot muuta väittävätkin. Neftehimikin ylivoimapeli oli ainakin Krikunovin alaisuudessa melkoista puuroa. Molempien alivoimapeli on sarjan parhaimmistoa - Neftehimikillä tilastojen valossa koko sarjan parasta. Alivoimapelin suhteen tilanne näkemykseni mukaan hyvin tasainen, sillä molemmat pelaavat sitä erinomaisesti. 

Tällä hetkellä Avangard ei näytä siltä, että se voisi taistella historiansa ensimmäisestä Gagarin Cupin voitosta, mutta paljon ehtii vielä tapahtua. Avainpelaajiaan seura kaipaa kipeästi takaisin mestaruustaistelua silmällä pitäen. Helpolla Avangard ei tätä ottelusarjaa vie, mutta kyllä se lopulta kääntynee omskilaisten eduksi.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
1.9 Neftehimik - Avangard 1-4
27.1 Avangard - Neftehimik 1-4

Yli- ja alivoimaprosentti:
Avangard 16,6 (13.), 86,5 (5.)
Neftehimik 14,0 (22.), 88,6 (1.)

Sisäisen pistepörssin voittaja:
Aleksander Perezhogin, Avangard 15+21=36
Mihail Žukov, Neftehimik 16+20=36

Eniten tehtyjä maaleja:
Vladimir Sobotka, Avangard 18 (44 peliä)
Mihail Žukov, Neftehimik 16

Tehokkain puolustaja:
Michal Kempny, Avangard 5+16=21
Kirill Ljamin, Neftehimik 5+8=13

Ykkösmaalivahdit:
Dominic Furch, Avangard 93,3, 1,78, 8 nollapeliä
Aleksander Sudnitsin, Neftehimik 93,3, 2,03, 6 nollapeliä

Arvio: Avangard jatkoon voitoin 4-2!

» Lähetä palautetta toimitukselle