Kevin Shattenkirk palasi kotiin − “Sillä hetkellä tajusin sen, haluan pelata Rangersissa”

NHL / Artikkeli
Kevin Shattenkirk kiekkoilee seuraavat neljä kautta Rangers-paidassa.
Kuva © Getty Images
Puolustaja Kevin Shattenkirk palasi kesällä kotiin, kun amerikkalainen solmi neljän vuoden sopimuksen New York Rangersin kanssa. Nyt Shattenkirk kertoo omin sanoin, mitä heinäkuun ensimmäisenä päivänä oikein tapahtui ja mitkä syyt johtivat siihen, että taitava puolustaja nähdään pitkästä aikaa kotimaisemissaan.

Eletään heinäkuun ensimmäistä päivää ja kello on New Yorkissa muutaman minuutin päälle puolenpäivän. Kevin Shattenkirk on innolla odottanut tätä päivää koko elämänsä ajan. 28-vuotias puolustaja on vihdoin ja viimein rajoittamaton vapaa agentti ja hän saa itse valita tulevan seuransa lukuisista eri tarjouksista.

Shattenkirk kertoo Player's Tribune -julkaisussa omin sanoin, kuinka joukkueen valintaprosessi todellisuudessa eteni.

"Rangers!!! Tervetuloa kotiin! Jääkiekko-emoji, Vapaudenpatsas-emoji, tuli-emoji."

Shattenkirkin puhelin täyttyi samantyylisistä tekstiviesteistä. Twitterin ilmoitukset täyttyivät onnitteluista ja pikkuhiljaa miehelle itselle valkeni mistä tilanteesta oli kysymys.

− Joku raportoi Twitterissä, että olin tehnyt sopimuksen Rangersin kanssa. Tämän jälkeen toinen toimittaja vahvisti tiedon, mistä alkoi uudelleentwiittausten tulva. Kaikki luulivat, että olin allekirjoittanut sopimuksen Rangersin kanssa. Tosiasia oli kuitenkin se, että en ollut tehnyt päätöstä edes vielä omassa päässäni.

Nyt Shattenkirk nauraa tilanteelle, mutta muistelee kuinka raskailta yllämaininut hetket tuntuivat. New Rochellesta kotoisin oleva Shattenkirk ei ollut helpon päätöksen edessä. Colorado Avalanchessa ja St. Louis Bluesissa aiemmin pelannut Shattenkirk unelmoi Rangersissa pelaamisesta, siitä asti kun hän aloitti jääkiekon viisi vuotiaana

− Kun täytin kymmenen, siirryin pelaamaan New Jersey Devilsin juniorijoukkueeseen. Tunsin piston rinnassani, kun puin punamustan paidan ylleni ensimmäistä kertaa − olen halunnut edustaa Rangersia niin pitkään kuin muistan.

Tosiasia oli kuitenkin se, että pöydällä oli paljon hyviä tarjouksia. Jotkut sopimukset olivat pidempikestoisia, toiset huomattavasti arvokkaampia. Tämä oli Shattenkirkin elämän tärkein päivä, hän halusi olla sataprosenttisen varma päätöksestään.

"Tunsin piston rinnassani, kun puin punamustan paidan ylleni ensimmäistä kertaa."

Puhelin voi soida milloin tahansa

Shattenkirk on pitkällä urallaan joutunut pakkaamaan laukkunsa kahdesti lyhyellä varoitusajalla. Varsinkin siirto Avalanchesta Bluesiin tuli amerikkalaiselle itselleen täytenä yllätyksenä. Tulokaskaudellaan Avalanchessa Shattenkirk oli kovanaama David Kocin huonekaveri.

Tappelijoille tyypilliseen tapaan Kocilla oli hyvin yksityiskohtaiset rutiinit, jotka tšekkipuolustaja suoritti joka ilta ennen nukkumaanmenoa. Huoneen valot sammuivat puoli kymmenen, eikä sen jälkeen näpytelty puhelimia tai katsottu televisioita.

Shattenkirkille tämä merkitsi siirtymistä ikätovereiden huoneeseen, jossa TV oli auki iltamyöhään. Tämän jälkeen juniorit hiipivät omiin huoneisiinsa niin, että veteraanit saivat rauhassa jatkaa yöuniaan.

Tällä kertaa Kocin kauneusunet katkaisi hotellihuoneen lankapuhelin. Syyttävä katse kääntyy Shattenkirkiin päin, kuka soittaa tulokkaalle tähän aikaan yöstä. Kocin ilme muuttuu ja mies ojentaa puhelimen Stattenkirkille. "Se on manageri, hän haluaa puhua kanssasi."

Avalanchen silloinen GM Greg Sherman halusi tavata Shattenkirkin mitä pikimmiten hotellin aulassa. Tulokaspuolustajalla oli huono aavistus tilanteesta, mutta ei osannut odottaa pahinta.

- Koska kyseessä oli vain lyhyt, yhden pelin vieraskiertue, en ollut pakannut käytännössä yhtään vapaa-ajan vaatteita mukaan. Puin pelipäivän puvun ylleni ja kävelin aulaan. Odotin, että hän lähettää minut farmiin.

Miehet istuivat saman pöydän ääreen, ja Sherman kertoi kaupanneensa Shattenkirkin Bluesiin. Siirto tuli täytenä yllätyksenä, eikä Shattenkirk aluksi edes käsittänyt tilannetta. Tulokas pakkasi kamansa ja otti taksin lentokentälle. Seuraavana päivänä Shattenkirk nähtiin ensimmäistä kertaa St. Louis Blues -paidassa.

Elämää keskilännessä 

Shattenkirk vietti Blues-miehistössä yhteensä seitsemän kautta ja nosti itsensä yhdeksi NHL:n parhaaksi puolustajaksi. Parhaimmillaan Blues eteni keväällä 2016 aina läntisen konferenssin finaalin, jossa se hävisi San Jose Sharksille otteluvoitoin 2-4. Juuri tuo kyseinen kevät on jäänyt Shattenkirkin mieleen.

− Kevään 2016 Blues oli luultavasti yhtenäisin jääkiekkojoukkue, missä olen pelannut. Pääsimme todella lähelle tavoitettamme, ja tappio kirpaisi syvältä. St. Louisin kaupunki ansaitsee Stanley Cupin, sitä odotetaan enemmän kuin seuraavaa World Seriesin (baseball) voittoa.

Blues halusi kaupata puolustajan jo kesällä 2016, mutta sopivaa siirtoa ei löytynyt vielä. Shattenkirk pakkasi laukkunsa siirtorajalla ja lähti metsästämään Stanley Cupia Washington Capitalsin paidassa. Amerikkalaispuolustaja oli erittäin tyytyväinen tapaan, jolla Blues hoiti siirtoasiat.

- Minun on pakko kiittää koko organisaatiota siitä miten he hoitivat siirtoni Capitalsiin. He olivat koko prosessin ajan rehellisiä minulle, mikä on mielestäni kaikista tärkeintä pelaajan näkökulmasta.

"Piilotimme ruokalistat ja pakotimme hänet tilaamaan koko porukan ruuat."

Pettymys pääkaupungissa 

Bluesissa vietetyt vuodet jättivät jälkeensä kuitenkin valtavan määrän kanssapelaajia ja ystäviä, joita Shattenkirk tapaa nykyään hyvin harvoin. Viime kesänä Shattenkirk ja 14 muuta Blues-pelaajaa juhlivat yhdessä ruotsalaishyökkääjä Alexander Steenin häitä. Suurimpana saavutuksenaan Bluesissa Shattenkirk pitää Vladimir Tarasenkon englannin kielen kohentamista.

− Tiesimme joukkuekaveri Chris Stewartin kanssa, että Tarasenko osaa puhua hyvin englantia mutta häntä nolotti usein tilata ruokaa ravintolassa. Piilotimme ruokalistat ja pakotimme hänet tilaamaan koko porukan ruuat. Nyt sama mies kirjottaa 2000 sanan artikkeleita englanniksi, Tarasenko on yks liigan parhaista tyypeistä.

Shattenkirk ja Capitals lähtivät keväällä yhdessä tiukkaan taistoon seurahistorian ensimmäisestä Stanley Cup -mestaruudesta. Joukkueella oli vain yksi tavoite: Voittaa Stanley Cup ja puolustajan mukaan joukkue oli hyvin tietoinen tästä. Capitalsin ja Shattenkirkin pettymykseksi joukkueen tie tyssäsi pudotuspelien toiselle kierrokselle, jossa Pittsburgh Penguins oli parempi otteluvoitoin 4−3.

− Olin joukkueessa vain muutaman kuukauden, mutta olin silti hyvin pettynyt putoamisen jälkeen. Penguins antoi meille kovan, mutta arvokkaan opetuksen. Näimme lähietäisyydeltä, millainen joukkue voi voittaa Stanley Cupin.

Kotiinpaluun aika 

Kello lähestyy yhtä, eikä Shattenkirk ole vielä solminut sopimusta minkään joukkueen kanssa. Muistot aiemmalta uralta pyörivät miehen mielessä. Sopimuksen pituus, arvo, eri joukkueiden kokoonpanot, valmentajat ja eri kaupungit sekoittivat puolustajan pään. Lopullisen päätöksen Shattenkirk teki nuorisovalmentaja Steve Laporen ohjeiden perusteella.

− Kun olin kuusivuotias, valmentajani Lapore siirsi minut hyökkääjästä puolustajaksi. Olin erittäin huolissani siitä, voinko enää tehdä maaleja puolustajana. Harjoitusten jälkeen Steve vastasi kysymykseeni: "Mene kotiin ja katso Rangersin tämän illan ottelu. Kiinnitä huomiosi puolustajaan numerolla kaksi ja kerro huomenna voitko tehdä maaleja puolustajana."

Shattenkirk teki töitä käskettyä ja katsoi ottelun silmät lukittuna puolustajaan numerolla kaksi.

Tuosta hetkestä lähtien Brian Leetch on ollut Shattenkirkin esikuva, eikä amerikkalainen olisi omien sanojensa mukaan NHL-pelaaja ilman Leetchin tuomaa inspiraatiota. Shattenkirkin nuoruudessa NHL-pelaaja New Yorkista oli kummajainen. Pelaajat tulivat Kanadasta, Venäjältä, Minnesotasta ja Michiganista.

NHL-pelaaja New Yorkista? Kaupungista tulee mitä todennäköisemmin enemmän astronautteja kuin jääkiekkoilijoita.

Shattenkirk oli tehnyt päätöksensä ja kertoi asiasta ensimmäisenä vaimolleen.

− Sillä hetkellä tajusin sen, haluan pelata Rangersissa. Olen aina halunnut tätä.

» Lähetä palautetta toimitukselle