KeuPa−Jokipojat: Fyysisyyttä ja raikasta hyökkäyspeliä

MESTIS / Artikkeli
KeuPan ja Jokipoikien välisessä ottelusarjassa tullaan viihtymään paljon maalin tuntumassa.
Mestiksen välierissä toisistaan mittaa ottavat runkosarjan voittanut KeuPa ja Ketterän suoraan neljässä pelissä pudottanut Jokipojat. Molemmilla on ollut hyvin aikaa levätä ja hioa pelisuunnitelmiaan, joten perjantaina välierät aloittaa varmasti kaksi pirteää joukkuetta.

Runkosarjassa KeuPan ja Jokipoikien kohtaamiset olivat tasaisia: molemmat voittivat kaksi kertaa kotonaan. Kotijoukkueet olivat kolmessa ensimmäisessä kohtaamisessa ylivoimaisia, sillä ottelut ratkesivat lukemiin 5−1, 5−2 ja 5−1. Viimeinen runkosarjakohtaaminen Joensuussa oli ehdottomasti tiukin. Se ratkesi vasta jatkoajalla Jokipoikien 4−3-voittoon.

− KeuPa on aktiivinen molempiin suuntiin: paineistaa ja on taitava kiekon kanssa, Jokipojat-käskijä Jouni Varis luonnehti tulevaa vastustajaa.

− Se on meidänkin joukkueelle etu, että vastassa on aktiivinen joukkue. Talven mittaan sitä huomasi, että keskialueen trapeissa olimme aika pulassa, hän jatkaa.

KeuPan päävalmentaja Mikko Heiskanen puolestaan muistaa joensuulaisvastuksen runkosarjasta varsin laadukkaana porukkana.

− Jokipojilla on hyvä ja tasapainoinen porukka. Loistavia kiekollisia puolustajia ja erittäin suoraviivaisia hyökkääjiä, hän toteaa.

− Oman mausteensa tuo se, että joukkueilla on erilaiset kaukalot: meillä pienempi, Joensuussa isompi. Meidän on löydettävä lääkkeet siihen, miten pystymme tämän avulla vastustajan peliä horjuttamaan.

Viekö kokemus Jokipojat jälleen pitkälle?

Jokipojat eteni välieriin kaadettuaan runkosarjassa hyvin menestyneen Ketterän suoraan neljässä ottelussa. Joensuulaiset loistivat ennen muuta vankalla pudotuspelikokemuksellaan, kun puolestaan uuden tulokkaan Ketterän hermot eivät paineessa kestäneet.

− Pitää nostaa hattua joukkueelle. Kova sarja, jonka neljässä pelissä saimme poikki. Kaikki pelit olivat tiukkoja ja Ketterä laittoi meidät todella koville, Jouni Varis summaa.

Lisää voimaa ärjypaitoihin tuo pudotuspelikevääseen hyvin herännyt joensuulaisyleisö.

− Ennen muuta sarjan aikana pisti silmään joensuulainen yleisö. He löysivät itsensä hallille ja toivat paljon lisäarvoa ottelutapahtumiin. Toivon, että se trendi jatkuu, Varis kiittelee.

Kuten jo todettua, on kokemus kova sana Jokipojat-leirissä. Pudotuspelipaineenkin alla joensuulaisten peli pysyy kasassa. Joukkueessa keskitytäänkin hiomaan kasaan monipuolista ja ehjää kokonaisuutta.

− Pelitavoissamme oli selkeitä eroja: me haimme aktiivista puolustamista ja kurinalaista pelaamista, kun taas Ketterä pelasi enemmän flow'n kautta, Varis luonnehtii.

− Jos pelaaja vastaan pelaaja -peliä aletaan miettiä, niin ei meillä kovin suuria eroja ollut. Ketterälläkin oli laadukkaita hyökkääjiä.

Vahva puolivälieräsarjakin sen jo osoitti, että joensuulaisleirissä peli on mallillaan. Vaikka KeuPa onkin astetta Ketterää vaarallisempi, ei keuruulaisillakaan kovin monia pudotuspelikokemuksia vielä ole. Nähtäväksi jää, nouseeko hermokontrolli suureen rooliin tässäkin sarjassa.

Aina on varaa parantaa, mutta tällä hetkellä joensuulaiset eivät lähde kehittelemään mitään uutta ja hienoa. On hyvä keskittyä jo olemassa olevien vahvojen osa-alueiden ylläpitämiseen.

− Emme tule muuttamaan edellisestä sarjasta oikeastaan yhtään mitään. Toki jokainen meistä tietää, että tämä ei vielä riitä: sekä yksilö- että viisikkotasolla pitää vielä parantaa, Varis tuumaa.

− Kun pelit etenevät, on niiden mukana pystyttävä kehittymään.

Puolivälierissä Jokipoikien alivoima nousi suureen rooliin, sillä etenkin kolmessa ensimmäisessä kohtaamisessa jäähyminuutteja ropisi molempiin suuntiin. Varis toivookin vielä pientä huolellisuutta peliin.

− Jos jotain pitää jatkossa oppia niin jäähymäärien tulee olla pienempiä.

Yhteen asiaan Jokipojat voi välierissä kuitenkin luottaa: leveyttä joukkueesta löytyy. Sekä hyökkäys- että puolustuspäässä tekijöitä riittää.

− Parisenkymmentä maalia Ketterä-sarjaan ja kymmenen eri maalintekijää. Joka pelissä oli eri kentät ratkomassa, Varis muistuttaa.

− Ja ratkaisijoita löytyy yhtä lailla myös puolustuspäästä: syömme hyvin kiekkoa ja uhraudumme.

KeuPa hakee aggressiivisuutta ja voimaa

KeuPan puolivälieräsarja oli lopulta viiden ottelun mittainen. Vastaan asettunut LeKi onnistui kerran laittamaan hanttiin, mikä katkaisi keuruulaisten jo lupaavalta näyttäneen voittokulun. Lopulta KeuPalta kuitenkin löytyi tarvittavat aseet lempääläläisten kaatoon.

− Olimme pelin päällä oikeastaan koko ajan. Meillä oli hyvä paketti kasassa eikä tullut notkahduksia. Erikoistilanteetkin, joita pitikin petrata, toimivat myös hyvin, Mikko Heiskanen toteaa.

− Hyökkäsimme paremmin ja saimme paremmin luotua maalipaikkoja. Puolustuspelimme oli tiivistä ja saimme eliminoitua kaverin hyökkäyksiä. Jokainen tiesi tasan tarkkaan kentälle mennessään mitä piti tehdä.

Tulevia välieriä varten KeuPa on harjoittanut myös henkistä kanttia. Kolmas kohtaaminen LeKiä vastaan oli oiva muistutus siitä, miten pudotuspeleissä joskus joutuu venymään.

− Saimme hyviä kokemuksia myös pitkistä peleistä, kun perjantaina Lempäälässä pelattiin melkein sata minuuttia ja takkiin tuli. Seuraavana päivänä viideltä peli ja se taas voitettiin. Hyviä kokemuksia siitä, mitä pudotuspelimaailma on.

LeKiä vastaan keuruulaiset olivat pelillisesti edellä monellakin osa-alueella. Näin ollen kamppailuun ja peli-ilmeen aggressiivisuuteen ei tullut niinkään keskityttyä. Jokipoikia vastaan nämä on kuitenkin otettava huomioon.

− Kun vastustaja vaihtuu, peliäkin pitää hieman hioa. Nyt täytyy panostaa fyysisyyteen ja kamppailupeliin. Jokipojilta tulee vastaan isoja ukkoja, jotka viihtyvät maalin edessä, Heiskanen tuumaa.

− He ovat myös kovia kamppailemaan ja vääntämään, mihin meidän täytyy pystyä vastaamaan.

KeuPa on kotonaan vahvoilla, sillä joukkueen peli on hiottu sopivaksi pieneen kaukaloon. Hyökkäyspeli on kovaa, mikä myös usein tuottaa tulosta. Heiskasen mukaan ahne ja raikas hyökkäyspelaaminen on keuruulaisten ase.

− Pienessä kaukalossa meidän luisteluvoima on erittäin hyvä. Pääsemme helposti paineistamaan ja pyörimään meille vahvassa päässä eli hyökkäyspäässä. Se on se, mikä tehoaa.

− Tila ja aika otetaan kaverilta pois. He ovat tottuneet isommassa kaukalossa häärimään.

Toimittajan arvio

KeuPan ja Jokipoikien välinen välieräsarja on hankala arvioitava, sillä molemmissa joukkueissa on paljon potentiaalia finaaleihin. On selvää, että kahden vahvan joukkueen sarja tulee venymään pitkäksi, jopa seitsemänteen peliin saakka. Runkosarjan kohtaamisten perusteella voi todeta, että se, kumpi oppii pelaamaan vieraissa, jatkaa taivaltaan finaaleihin. 

KeuPan on tärkeää oppia fyysisyyttä, sillä isommassa kaukalossa joukkue ei voi turvautua pelkästään Mikko Heiskasen mainitsemaan "ahneeseen ja raikkaaseen hyökkäyspelaamiseen". Jokipoikien on puolestaan pidettävä pää kasassa, vaikka ottelusarja venyisikin. Ketterää vastaan pelatussa neljännessä ottelussa ärjypaidoila oli havaittavissa sellaisia virheitä ja tietynlaista passivoitumista, jotka pahimmillaan voivat kääntää koko sarjan päälaelleen. 

» Lähetä palautetta toimitukselle