Keskustelupalstan helmiä 4: Näin... Kävin selvännäkijällä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
"Keskustelupalstamme helmiä"-sarjamme neljännessä osassa valmistaudumme MM-tunnelmiin huumoripitoisissa merkeissä. Kirjoittaja Flazor on tehnyt oman arvionsa kisojen kulusta Leijonien kannalta - hulvattomista käänteistä huolimatta emme tietenkään toivo lopputuloksen olevan sama...

Alkusarja

28.4 Itävalta - Suomi 1-3

Suuri ja mahtava Suomi vastaan piskuinen Itävalta. Helppo nakki, henkselit paukkumaan ja pisteet kotiin. Näinhän sen pitäisi juu mennä. Kaikki kuitenkin varmasti muistavat vuoden -99 pelin Ukrainaa vastaan kun vasta OJ:n ja Koivun osumat vapauttivat meikäläiset. Nyt tulee olemaan täysin samanlainen tilanne. Ottelu alkaa hermostuneesti, mutta 1. erän puoliväliin mennessä Suomi on saanut jo otteen peliin, mutta Hentusen tolppalaukausta lähemmäs ei päästä. Ylivoimakin tökkii: 4 minuutin aikana vain yksi laukaus, esittäjänä Kimmo Timonen. Toiseen erään Leijonaryhmä tulee kovalla innolla hakemaan ratkaisua, mutta kiekko polttaa lavassa ja hyvätkin paikat hukataan aikailuun. Erän puolivälissä Itävallan Dominic Lavoie tykittää ylivoimalla 1-0- lukemat siniviivalta Jarkko Ruudun ryntäysjäähyn aikana. Paniikki on valmis: tasoitus on saatava ja äkkiä. Mutta ei niin ei, N. Kapanen ryssii läpiajon, Ylönen sutii tyhjästä maalista ohi ja Raipe aikailee 2-1- hyökkäyksessä tarpeeksi kauan, jotta itävaltalaispuolustaja ehtii väliin. Toisen erän laukaukset Suomelle 19-3. Kolmannessa erässä H-P-K- ketjun P tasoittaa pelin heti ensimmäisessä vaihdossa hienon yhdistelmän päätteeksi. 20 sekuntia tästä ja taas palaa punalamppu, tällä kertaa Juha Lindin toimesta. Sen jälkeen alkaakin tuttu peruuttelu ja Itävalta aloittaa hurjan painostuksensa. Kiekko saadaan kertaalleen Suomi- maaliin, mutta se hylätään. Viimeisiä minuutteja värittävät vielä Itävallan rangaistuslaukaus, jonka Kippy torjuu ja kaksi tolppalaukauasta. 15 sekuntia ennen ottelun päätöstä S. Kapanen karkaa laidasta ja sijoittaa loppulukemiksi 1-3. Mertaranta tuulettaa. Aravirta kommentoi ottelua tyypilliseen tapaansa. "Tää oli taas tätä pientä alkukankeutta, mikä kuuluu asiaan. Pääasia kuitenkin, että voitettiin ja tästä on ihan hyvä jatkaa sitte eteenpäin."

30.4 Suomi - Japani 8-1

Ottelu on selvää pässinlihaa jo alusta lähtien kun Jukka Hentunen viimeistelee 42 sekunnin pelin jälkeen 1-0- lukemat. Ylivoimakin näyttää toimivan: 3 ylivoimaa- 3 maalia, maalintekijöinä Sami Salo, Kimmo Timonen ja S. Kapanen. 4-0 1. erän jälkeen, laukauset Suomelle 22-4. Toisessa erässä H-P-K- ketju leikittelee 3 maalia lisää Hentusen viimeistellessä hattutempunsa Pärssisen säestäessä läpiajo-osumallaan. Kolmas erä on pelkkä kuriositeetti, jossa Japanin Yosijoka Hikimoto yllättää torjuntavuorossa olleen Pasi Nurmisen helpohkolla sivalluksellaan ennen siniviivaa. 2 minuuttia ennen loppua Jarkko Ruutu kovistelee 20 senttiä lyhyempää japsihyökkääjää: 2 minuuttia molemmille. Viimeisellä minuutilla Ossi Väänänen vapauttaa Tomi Kallion läpiajoon, joka viimeistelee loppulukemat 8-1. "Nyt se nähtiin, että me osataan tehdä maaleja. Ei tässä mitään kipsiä oo ollu, että ihan levollisin mielin ollaan oltu koko ajan. Eihän tää ottelu mikään ihmeellinen tasomittari ollu. Selvää teurastustahan tää oli alusta alkaen, mutta tyytyväinen täytyy olla poikien esityksestä: missään vaiheessa ei oltu ylimielisiä vastustajia kohtaan", hymäilee tyytyväinen Aravirta Tapsa Suomisen ja Tami Tammisen piinapenkissä.

2.5 Suomi - Slovakia 1-3

Leijonaryhmän ensimmäinen todellinen tasomittari on edessä. Ottelu alkaa vauhdikkaasti: Ruutu ajelee keskialueella slovakkipelaajan puhtaasti, minkä seurauksena tunteet kuumenevat. A-J Niemi on alusta alkaen pienissä vaikeuksissa vikkelien laitahyökkääjien kanssa, mutta maalilla Kippy pelaa mallikkaasti pysäyttäen monta pahaa tilannetta, kuten kaksi läpiajoa ja yhden 2-1- tilanteen. Erän lopulla Toni Sihvonen koukkii itselleen kakkosen ja Slovakia rankaisee: 0-1 hienon kuvion päätteeksi. A-J Niemi ei saa pidettyä omaa miestään maalin edessä vaan vastustajan maila jää vapaaksi. Toisen erän Suomi aloittaa vauhdikkaasti, mutta kiekko ei mene maaliin sitten kirveelläkään. Muun muassa S. Kapanen ja Juha Ylönen hukkaavat avopaikat. Erän lopulla Suomi pääsee pelaamaan ottelussa jo kuudennen kerran ylivoimalla ja tällä kertaa homma toimii, joskin vähän onnekkaasti. Sami Salo vetää siniviivalta kiekon maaliin slovakkipelaajan luistimen kautta. Mertarannan ääni kohoaa ensimmäisen kerran kunnolla turnauksen aikana. Kolmas erä alkaa sinivalkoisessa tahdissa. Slovakkikassari venyy kuitenkin maagisiin suorituksiin estäen näin lisämaalien synnyn. Ajassa 53.20 Suomelle sattuu vaihtovirhe ja Slovakia pääsee 3-1- ylivoimahyökkäykseen Raipen ollessa yksinäisenä "puolustajana". Kiprusoff ei voi mitään kun slovakkihyökkääjä napauttaa poikittaissyötöstä 1-2- lukemat. Puolitoista minuuttia ennen loppua Slovakia saa jäähyn ja Aravirta pelaa uhkapeliä, joka epäonnistuu. Vikkelä slovakkilaituri karkaa Salolta ja käy viimeistelemässä tyhjiin 1-3- numerot. Aravirta tilittää tuntojaan kisastudiossa seuraavanlaisesti: "Aina meillä on turnauksessa yks huono ottelu ja se tuli näköjään nyt. Ei kuitenkaan mistään paniikista vielä ole kyse. Turnauksessahan on aina ylä- ja alamäkiä. Tästä me lähdetään ylöspäin."

Jatkosarjassa vastaan tulevat Ruotsi, Latvia ja USA.

Jatkosarja

4.5 Suomi - Latvia 4-2

Itänaapureillamme ei ole mitään hävittävää ja se näkyy: luistin liikkuu ja riskejä ei vältetä ottaa. Ensimmäisessä erässä Leonids Tambijevs vie Latvian johtoon, mutta Ylönen tasoittaa seuraavassa vaihdossa Lindin upeasta esityöstä. Muuten ensimmäinen perioodi on varsin nihkeätä ja hapuilevaa kummaltakin puolelta. Laukauksetkin menevät tasan 7-7. Toisessa erässä Suomen materiaalinen ylivoima alkaa tulla esille kun taas latvialaisten luistin alkaa painaa. Hentunen tekee ylivoimalla 2-1 ja erän lopulla Antti Laaksonen onnistuu vihdoinkin avaamaan maalitilinsä läpiajon päätteeksi. Kolmannen erän alkuun Hentunen ja Pärssinen juonivat Timoselle paikan: 4-1. Latvia ei kaikkien yllätyksesksi kuitenkaan luovuta vaan Tambijevs viimeistelee turnauksen kuudennen (6) maalinsa 8 minuuttia ennen loppua. Meikäläiset onnistuvat kuitenkin rutiinilla pitämään johtoasemansa, vaikka Cipruss peläytteleekin ylähirsilaukauksellaan. Aravirta ei ole ollenkaan tyytyväinen joukkueensa esityksiin ja tuo sen esille koko kansalle. "Ei tällä pelillä kyllä voi odottaa hyvää lopputulosta. Kyllä meidän pitää vielä parantaa ylihuomiseen Ruotsi- peliin aikalailla, jos meinataan pisteet ottaa. Ei kuitenkaan vieläkään oo mitään syytä huoleen, koska nää pakkovoittopelit on aina tämmösiä", puhuu päävalmentaja itsensä pussiin.

5.5 Ruotsi - Suomi 5-2

Rakkaat viholliset vastakkain, odotettavissa vauhtia ja vaarallisia tilanteita kuuman paikallisderbyn muodossa. Sveamamman pojat tekevät kuitenkin pelin säännöt kuitenkin heti alkuun selviksi. Niklas Sundström tekee ylivoimalla 1-0 ajassa 2.32 ja Niklas Lidström sijoittaa bravuurivedollaan kiekon yläkulmaan ajassa 3.24. Kippy on muutenkin helvetillisessä ristitulessa ruotsalaisten hätyytellessä Suomen maalia tämän tästä kun A-J Niemi ja Ossi Väänänen eivät pysty pysäyttämään Sedinin veljesten muodostamaan duoa. Erän lopulla Suomi kuitenkin onnistuu nopean vastahyökkäyksen päätteeksi kaventamaan pelin kun S. Kapanen karkaa Helmisen nappisyötöstä karkumatkalle. Toivo elää, ainakin Mertarannassa. Toisessa erässä Jarkko Ruutu sikailee itselleen ottelurangaistuksen ja Ruotsi karkaa lopullisesti. Ensiksi Lidström vetäisee 3-1- maalin ja vielä saman ylivoiman aikana onnistuu Daniel Sedin sutimaan kiekon Kiprusoffin edestä kiekon maaliin. 4-1- lukemat kertovat karua tarinaa joukkueiden tasoerosta. Kolmannen erän puolessa välissä Juha Lind nostattaa toiveita sinivalkoisten leirissä kaventamalla ottelun 4-2:n alivoimalla (!). Suomen pyristelyt lopettaa kuitenkin Mikael Renberg, joka pujottelee A-J Niemen jalkojen välistä maalintekoon. Suomi on lyöty jo toisen kerran lyhyen ajan sisällä, olutteltassa ei soi tavalliseen tapaan Ihanaa leijonat ihanaa vaan legendaarinen Den glider in sarvipäiden juhliessa voittokulkuaan: Ruotsi on voittanut jo 5 ottelua putkeen. Aravirta tilittää tuntojaan kisastudiossa: "Näin tällä kertaa, meillä oli vähän huonoa tuuria tossa ensimmäisen erän alussa kun se kaverin eka maalikin pomppi viiden mailan ja kuuden perseen kautta Sundströmin lapaan. Kyllä me ihan luottavaisin mielin kuitenkin lähdetään USA:ta vastaan ylihuomenna. Maalissa pelaa Nurminen, että annetaan Kiprusoffin levätä yks peli ennen tärkeitä puolivälieriä."

8.5 Suomi - USA 4-4

Hirveetä etelänmerenkiekkoa alusta alkaen: ajassa 12.44 peli on jo 2-2 N. Kapasen onnistuttua tasottamaan pelin turnauksen ensimmäisellä maalillaan Timosen esityöstä. Toisessa erässä vauhti hiipuu ja molemmat onnistuvat kerran Antti Laaksosen vastatessa Suomen maalista. Ottelu on ollut erittäin siisti ja puolustamisesta ei paikoin ole ollut tietoakaan, minkä kertovat myöskin maalivahtien torjunnat kahden erän jälkeen: Nurminen 29, jenkkien kassari 32. Kolmannessa erässä Hentunen hukkaa avopaikan ja vastahyökkäyksestä USA kuittaa lukemiksi 3-4. "Voi nyv vittu. Ei helvetti tää on ihan penaalista. Mää lähden sauhulle pihalle, onks kellään sytkärii? Mun tulitikut kastu tualla vessassa ku kusin vahingossa punttiin.", kaikuu ympäri kapakoita kun leijonaryhmän peli ei näytä luistavan sitten kirveelläkään. Ajassa 59.33 sitten räjähtää: Sami Salo laukoo siniviivalta, kiekko jää pomppimaan maalin eteen, mitä seuraa kaikkien aikojen mailaviidakko, josta voittajana punnertaa esiin vanha kettu Raimo Helminen tasoittaen pelin järkyttävällä munkilla. Mertaranta on finaalissa huutaen kahdeksan kertaa peräkkäin "Raipe, Raipe, Raipe, Raipe, Raipe, Raipe, Raipe, Raipe...(viiden sekunnin hiljaisuus)...oi Raipe!"

"JES!", lyövät Suominen ja Tamminen gimmefaiffia kisastudiossa. "Nonii, kerran näinkin päin. Oli mahtava taistelu pojilta, ei voi muuta kyllä sanoo. Huh, huh, nyt meillä on enää voitettavaa!", sönköttää Aravirta onnesekaisin tuntein. Suomessa on ilo ylimmillään: "Voi vitun vittu, tekiks ne kusipäät ny maalin just ku mää olin tupakalla?! Mää sanoin, et Raipe on meidän sankari! Hei, kuka lähtee kattomaan tissipainia Catziin?"

Puolivälierä

10.5 Kanada - Suomi 6-2

Leijonaryhmä on hakenut yhteishenkeä ja vauhtia koskimelonnalla ja hevospoololla Frankfurtissa. Syke on ottelun alusta alkaen hirveä ja ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana ainoa paikka siunaantuu Pärssiselle, joka ei onnistu kuitenkaan yllättämään kisojen parasta maalivahtia Brathwaitea. Jarkko Ruutu ja Joe Thornton nahistelevat keskenään, minkä seurauksena Rob Hearn tuomitsee Ruudulle 2+2 ja Thorntonille 2 minuuttia penalttia. Ylivoimalla pamahtaa ajassa 14.22, Kanadan päädyssä: Juha Lind karvaa kiekon maalin takana ja antaa namupassin Antti Laaksoselle, joka viimeistelee 1-0. "Katsomossa kohisee (daadirlan dirlandaa)/ kun Rauman Lukko taistelee", on muuttunut Kallionhovissa muotoon "Katsomossa kohisee (daadirlan dirlandaa)/ kun meitin Jellona taistelee". Iloa kestää vain 36 sekuntia kun Brad Isbister ohjaa maalin edestä tasoituksen. "Voi video, mää meen tupakalle, jos vaikka tulis taas maali". Erän loppu pelataan varmistellen ja muutenkin hermostuneesti. Laukaukset tasan 9-9. Toisessa erässä Thornton runnoo heti kättelyssä Lindin rumannäköisesti, minkä jälkeen Lind kostaa ja saa jäähyn. Mertaranta on valmis: järjestysmiehet kantavat miehen väkisin ulos hallista Mertsin yritettyä tätä ennen hypätä jäälle hakaten kaksi kanadalaiskatsojaa sairaalakuntoon. Kanada käyttää etsikkoaikansa huolellisesti hyväkseen. Isbister ohjaa toisen maalinsa A-J Niemen nenän edestä. Ja kaksi minuuttia tästä, karkaa Steve Sullivan läpiajoon: 3-1 ja Kippy on täysin voimaton. Suomi on jäljessä koko erän ajan potkun verran ja se kostautuu aiheuttaen kotikatsomoihin asti kuuluvan rusahduksen leijonaryhmän selkärangoissa: Isbister tekee hattutempun vain 14 sekuntia ennen toisen erän loppua. Kolmanteen erään Suomen maaliin luistelee vanha kehäkettu Jarmo Myllys. Aravirran veto näyttää herättäneen Suomen jellonan jälleen taisteluun. Ajassa 43.14 Jukka Hentunen kaventaa 4-2:n ja tunnelma kiristyy. Suomi hakee vimmatusti kavennusta, mutta kiekko ei suostu painumaan sisään. Kaksi kertaa kumilepakko kilahtaa tolppaan ja kerran Brathwaite onnistuu siivoamaan lätkän pois maaliviivalta, mitä seuraa videotarkistus - ei maalia! Mertarannan kirosanat kuuluvat hallin ulkopuolelta vallien sisäpuolelle asti ja kokonaista kaksi poliisipartiota korjaa miehen parempaan talteen. Suomi jatkaa painostusta, joka loppuu kuitenkin nolosti: Väänänen ja Helminen törmäävät toisiinsa keskialueella. Sullivan kiittää ja kumartaa: 5-2, peli on paketissa. Suomalaiset polkevat vielä loput 10 minuuttia viimeisetkin pohkeet paskaksi ja Aravirta ottaa ensimmäisen kerran miesmuistiin aikalisän, josta ehtii kulua vain 39 sekuntia Wade Reddenin täräytettyä kiekon vastustamattomasti Myllyksen vartioiman maalin yläkulmaan. Lopussa vielä Jarkko Ruutu pelaa itsensa lopullisesti ulos maajoukkuekuvioista keihästämällä itselleen ottelurangaistuksen.

"Aina ei mekään voida voittaa. Täytyy nyt päästä oikein kunnolla analysoimaan tätä turnausta, ennenkun vedetään mitään johtopäätöksiä, mutta eihän tää mikään nappireissu meiltä ollu. Koivun Saku ja Niinimaan Janne saivat sopimukset tehtyä ja pojat olisivat tulleet kisapaikalle ylihuomenna pelattaviin välieriin kuten myös Teukka Selänne, jonka peukalo saatiin kuntoon, mutta näin tällä kertaa. Täytyy kiittää vielä faneja ja pelaajia tähän lopuksi! Kyllähän me nyt jonkunlainen opetus tässä saatiin, mutta sitä saa jokainen miettiä sitten ihan itsekseen.", saa Aravirta puristettua kyynelten seasta Tammisen lohduttaessa "hyvät kisat oli. Onhan tässä vielä olympialaiset edessä."

Turnauksen loppuottelussa Ruotsi lyö Kanadan 3-2 jatkoajalla, ratkaisijana tulevaisuuden ruotsalaistähti Daniel Sedin. Pronssia vie Venäjä lyömällä USA:n lukemin 5-1.

"Hei kaverit, odottakaa vähän, multa loppu sauhut!"