Kesän vapaat agentit - tähtihyökkääjät loistavat poissaolollaan

NHL / Artikkeli
Martin St. Louis hakee uutta joukkuetta vielä 40-vuotiaana.
Kuva © Getty Images
Heinäkuun ensimmäisenä päivänä aukeavat taas vapaiden agenttien markkinat. Varsinaisia tähtiä ei tämän vuoden hyökkääjämarkkinoilta löydy, mutta tasaisen varmoja laatupelaajia niidenkin edestä.

Matt Beleskey, CAN, 27v - 329 NHL-ottelua, 57 + 55 = 112 tehopistettä

Viime kaudella 22 maalia 65 ottelussa iskenyt Beleskey tahtoo kokeilla arvoaan vapaiden pelaajien markkinoilla, vaikka Ducks olikin valmis jatkosopimukseen. Beleskey lukeutuu niihin pelaajiin, joiden palkkapussi voi nousta yllättävän suureksi, kun tarjouskilpailu käynnistyy.

Vahva laituri on pieni riskihankinta, sillä hänen piste-ennätyksensä on vain 32 tehopistettä, eikä tasonnosto uudessa ympäristössä ole aina helppoa. Aivan mestarisuosikkien riveihin ei Beleskey mahdu isolla summalla, mutta esimerkiksi Coyotes, Maple Leafs ja Flames voisivat sopia Beleskeylle sekä Beleskey heidän palkkatilanteeseensa.

Eric Fehr, CAN, 29v - 454 NHL-ottelua, 89 + 88 = 177 tehopistettä

Hämeenlinnan kautta takaisin halutuksi NHL-pelaajaksi pompahtanut Fehr on isokokoinen ja monipuolinen laituri, joka viime kaudella pelasikin jo keskushyökkääjän tontilla onnistuneesti. Fehrillä on vahva rannelaukaus ja pehmeät kädet, mutta hän pystyy myös puolustamaan tunnollisesti.

Kunhan Fehr saa tasaisuutta otteisiinsa, voi hän rikkoa viimein jopa 50 tehopisteen rajapyykin runkosarjassa. Parhaimmillaan 21 maalia kaudessa iskenyt Fehr tekee usein pisteitä ryppäissä. Hyvänä esimerkkinä on toissakausi, jolloin Fehr ei aluksi mahtunut Capitalsin pelaavaan kokoonpanoon, mutta pian hän olikin koko NHL:n kuumimpia pelaajia. Fehriä on urallaan vaivannut myös useampi loukkaantuminen.

Fehr ei ole nimekkäin tai paras vapaa pelaaja, mutta silti mielenkiintoisimpia. Hän voisi oikeastaan mennä mihinkä tahansa joukkueeseen riippuen palkkapyynnöstä. Alemman korin joukkueista voisi löytyä kärkiketjujen tontti isolla palkkapussilla, mutta jos Fehr tyytyy vaatimattomampaan summaan, tie voi viedä huippujoukkueeseenkin.

Michael Frolik, CZE, 27v - 512 NHL-ottelua, 95 + 140 = 235 tehopistettä

Aikoinaan varaustilaisuuden kymmenentenä pelaajana Panthersiin varattu Frolik on pelannut uransa parasta kiekkoa kaksi viime kautta Jetsin paidassa. Peliään vanhemmalla iällä monipuolistanut Frolik iski kummallakin Jets-kaudellaan 42 tehopistettä. Tšekkihyökkääjän piste-ennätys on kuitenkin tulokaskaudelta, jolloin hän sivalsi 45 tehopistettä.

Frolikista ei ole vielä kehittynyt sellaista taitavaa pistenikkaria, jollaista hänestä odotettiin, mutta hän olisi kuitenkin hyvä hankinta monille joukkueille. Frolik on hyvä alivoimapelaaja ja pystyy pelaamaan millä tahansa hyökkäyksen pelipaikalla. Häneltä löytyy takataskustaan jo Stanley Cupin voitto kesältä 2010 Blackhawksista.

Flamesin uskotaan olevan kiinnostunut Frolikin palkkaamisesta. Viime kaudella isoja askelia ottaneen Flamesin pelityyliin monipuolinen ja ahkera työntekijä sopii hyvin.

Eric Fehr on tuttu nimi myös Suomen liigasta.
Eric Fehr on tuttu nimi myös Suomen liigasta.
Kuva © Getty Images

Curtis Glencross, CAN, 32v - 507 NHL-ottelua, 134 + 141 = 275 tehopistettä

Flamesin monivuotinen duunarilaituri Glencross siirtyi kesken kauden Capitalsiin, jossa hänellä oli vaikeuksia löytää paikkansa. Glencross on ideaali kolmosketjun vasen laitahyökkääjä, joka on parhaimmillaan iskenyt 48 tehopisteen kauden Flamesissa.

Glencrossilla on nyt uransa viimeinen tilaisuus tienata elämänsä tili. Aiempina kesinä on nähty, kuinka juuri Glencrossin kaltaiset duunaritkin voivat saada muhkean tilin, kunhan joku epätoivoisesti kokemusta kaipaava joukkue astuu esiin. Toisaalta Glencross voi tyytyä myös pienempään palkkapussiin ja suunnata auttamaan jotain potentiaalista menestyjää. Esimerkiksi Coyotesista voi irrota suuri tili, Red Wingsistä lisää pudotuspelikokemusta.

Shawn Matthias, CAN, 27v - 408 NHL-ottelua, 69 + 62 = 131 tehopistettä

Ensimmäinen täysi kausi Canucksissa tuotti uran piste- ja maaliennätyksen. Matthias iski päättyneellä kaudella 18 maalia ja 27 tehopistettä ollen joukkueen jaettu kolmonen maalipörssissä. Aiemmin Matthias on NHL:ssä edustanut Panthersia.

Isokokoinen hyökkääjä on valmis pelaamaan niin laidalla kuin keskellä. Hän on hyvä aloittaja ja kelpo vaihtoehto ylivoimalla maskimiehen tontille. Matthias on hyvä myös puolustussuntaan ja potentiaalia on kehittyä vielä kiekollisessa pelaamisessa. Kookas hyökkääjä hakenee kakkossentterin tonttia, jollainen olisi tarjolla Coyotesissa ja mahdollisesti myös Flamesissa.

Mike Ribeiro iski viime kaudella 62 tehopistettä.
Mike Ribeiro iski viime kaudella 62 tehopistettä.
Kuva © Getty Images

Mike Ribeiro, CAN, 35v - 947 NHL-ottelua, 217 + 501 = 718 tehopistettä

Hankalan pelaajan maineen pitkällä ja vaiheikkaalla urallaan saanut Ribeiro päätyi vuosi sitten miljoonan dollarin sopimuksella Predatorsiin. Joukkue oli lopulta lännen suuria yllättäjiä ja Ribeiro johtava pistenikkari. Predators olisi ollut valmis jatkamaan Ribeiron sopimusta, mutta Ribeiro lähtee kuuntelemaan myös muiden joukkueiden tarjouksia.

Urallaan myös Espoossa piste per peli -tahtia pelannut Ribeiro saanee tulevalla kaudella tuhat runkosarjaottelua täyteen. Hän on aina ollut kovalla tahdilla pisteitä tekevä sentteri, mutta kokonaisvaltaisessa pelaamisessa on yhä parannettavaa. Ribeirolla on kyllä pehmeät kädet ja hyvä pelikäsitys.

On mielenkiintoista nähdä, mikä joukkue tarttuu Ribeiroon seuraavana. Devilsillä on ollut tapana poimia näitä konkarihyökkääjiä, joten voisiko Ribeiron seuraava osoite löytyä Yhdysvaltain itärannikolta?

Mike Richards, CAN, 30v - 710 NHL-ottelua, 179 + 303 = 482 tehopistettä

Kaukalon ulkopuolisten asioiden suhteen yksi viime aikojen seuratuimmista pelaajista. Suurta palkkaa nauttinut johtajatyyppinen Richards ei onnistunut Kingsissä palkkansa vaativalla tasolla ja putosi kesken viime kauden jopa NHL:stä AHL:n puolelle. Palasi loppukaudesta takaisin hallitsevan mestarin Kingsin ryhmään. Nyt hänen sopimuksensa purettiin, tai sitä Kings ainakin yrittää. Joka tapauksessa Richards ei ensi kaudella tule Kingsissä pelaamaan ja on vapaa siirtymään muualle.

Richardsin palkkapyyntöön saattaa hyvinkin vaikuttaa tuo tämänhetkinen vääntö sopimuksen purkamisen suhteen. Jos Kings joutuu käyttämään häneen normaalin ulososton, Richards saa edelleen tuloja usean kauden ajan Kingsiltä vaikka pelaisi toisaalla. Tuolloin Richards voi tehdä samoin kuin alempana tuleva sukunimikaima ja tehdä odotettua halvemman sopimuksen. Jos Kings saa tahtonsa läpi ja Richardsin sopimus puretaan ilman tulevien vuosien maksuja, Richards pyytänee isompaa summaa ensi kauden työnantajaltaan.

Richards on kaikesta huolimatta edelleen kova ja monipuolinen NHL-pelaaja, kunhan saa pelata hyvien kiekollisten pelaajien kanssa eikä, kuten Kingsissä, nelosketjun jyrien kanssa. Richards on kuitenkin vasta 30 vuotta täyttänyt olympiavoittaja, jolla on kokemusta kolmista Stanley Cup -finaaleista.

Richardsista jokin joukkue saa tarvittaessa useammaksikin vuodeksi johtajan, kelpo kakkossentterin ja hyvän soturin nuorten sekaan. Voisiko Panthersilla olla tarvetta? Vai myykö Maple Leafs sentterinsä ja ottaa Richardsin tilalle?

Brad Richards voitti pitkästä aikaa Stanley Cupin.
Brad Richards voitti pitkästä aikaa Stanley Cupin.
Kuva © Getty Images

Brad Richards, CAN, 35v - 1 058 NHL-ottelua, 288 + 616 = 904 tehopistettä

Toinen Richards oli tosiaan vuosi sitten samanlaisessa tilanteessa kuin yllämainittu kaima. Sopimus oli juuri ostettu ulos ja hän siirtyi melko pienellä palkalla Blackhawksiin tuomaan lisää kokemusta sekä voittamaan Stanley Cupin. Ja hän myös onnistui siinä, kun kausi päättyi uran toiseen Stanley Cupin voittoon. Edellisestä oli vierähtänyt jo yli kymmenen vuotta.

Maineikas pelintekijä saattaa jatkaa Blackhawksissa, mutta on kuitenkin vapaa agentti kun kalenterista käännetään heinäkuu esille. Blackhawksin ohella hän voi hyvinkin siirtyä toisen menestyjäehdokkaan riveihin, kunhan kiekollista roolia on edelleen tarjolla. Jos esimerkiksi Penguins tyhjentää kaupoilla sentteriosastoaan, Richards voisi kelvata heille kolmosketjun keskelle.

Mike Santorelli, CAN, 29v - 336 NHL-ottelua, 55 + 65 = 120 tehopistettä

Pahoista loukkaantumisista urallaan kärsinyt Santorelli edusti viime kaudella Maple Leafsia ja Predatorsia. Santorellin aika alemman korin joukkueessa, Maple Leafsissa, oli onnistunut ja mies iski 29 tehopistettä 57 ottelussa sekä sai tehotilastoon lukeman +7, joka on Maple Leafsissa hyvin. Hänet kaupattiin kuitenkin runkosarjan kärkijoukkueisiin lukeutuvaan Predatorsiin, jossa tilille tuli vain neljä tehopistettä 22 ottelussa ja nyt tehotilasto oli pakkasella seitsemän lukeman verran.

Parhaalla NHL-kaudellaan 41 tehopistettä tehnyt Santorelli on vauhdikas sentterilaituri. Kelpo aloittaja ei ole parhaimmillaan paineen alla, vaikka hänellä on ominaisuudet hyväksi pelintekijäksi. Ei ole mikään kääpiö, mutta pelaa ajoittain todella varovasti. Alustavasti Santorelli on hyvä nimi kolmosketjun rooliin, tarvittaessa taas paikkaaja ylempiin kentällisiin.

Santorelli on monen muun tavoin hyvä vaihtoehto Penguinsille. Myös Blues tai Kings saattavat olla kuin luotuja Santorellille.

Aleksandr Sjomin, RUS, 31v - 635 NHL-ottelua, 238 + 275 = 513 tehopistettä

Kun joku sanoo termin flegmaattinen pelaaja, monille tulee varmasti ensimmäisenä mieleen venäläispelaaja Sjomin. Paljon haukkuja saavan Sjominin taitotaso on kiistatta NHL:n kärkeä, mutta kun pelin taso heittelee kuin heiluri illasta toiseen, ei Sjomin ole mikään helpoin hankinta. Sjomin voi iskeä samassa erässä kaksi maalia ja kadota sen jälkeen täysin kuvasta pyörien vain lyösästi ympäri kenttää.

Viime kaudella Sjomin pelasi Hurricanesissa ja sai aikaiseksi vain 19 tehopistettä. Hän ei mahtunut kaikissa otteluissa edes pelaavaan kokoonpanoon, vaikka oli terveenä. Hänellä oli vielä kallista sopimusta jäljellä kolme vuotta, mutta kyseinen pahvi ostettiin ulos. Näin Sjomin on heinäkuussa vapaata riistaa. Viimeksi kun Sjomin oli vastaavassa tilanteessa, hän solmi yksivuotisen ja melko halvan sopimuksen Hurricanesiin ja alkoi pelata siellä piste per -tahdilla. Tämän jälkeen hän sai kalliin ja pitkän paperin, jonka myötä pelin taso oli paljon huonompi.

Sjomin on halutessaan loistava kiekonkäsittelijä ja maalintekijä. Parhaalla kaudellaan hän on iskenyt 40 maalia ja 84 tehopistettä 73 ottelussa Capitalsin paidassa. Sjomin voi metsästää jälleen lyhyen ja halvan sopimuksen NHL:ään, esimerkiksi Blue Jacketsiin, tai palata Venäjälle tienaamaan kunnon liksat.

Aleksandr Sjominista joku saa huikean vahvistuksen, vilttiketjulaisen tai mitä tahansa sillä välillä.
Aleksandr Sjominista joku saa huikean vahvistuksen, vilttiketjulaisen tai mitä tahansa sillä välillä.
Kuva © Getty Images

Chris Stewart, CAN, 27v - 463 NHL-ottelua, 129 + 135 = 264 tehopistettä

Kovan luokan voimahyökkääjäksi povattu Stewart ei ole pystynyt pitämään nousujohteista linjaansa lähdettyään Avalanchesta keväällä 2011. Ennen tuota Stewart iski 28 maalia ja 64 tehopistettä yhdellä kaudella, joka antoi viittauksia upeasta tulevaisuudesta. Avalanche-uran jälkeen tilanne Bluesissa näytti ajoittain vielä hyvältä, mutta Sabresissa tai Wildissä ei enää niinkään.

Stewart on kuitenkin vasta 27-vuotias pelaaja, joten mitenkään toivoton tapaus ei hän ole, vaan oikeassa organisaatiossa Stewart voi hyvinkin kasvaa jälleen kohti NHL-uran alun mittoja.

Stewart on hyvin perinteinen voimahyökkääjä: isokoinen, vahvasti luisteleva jässikkä, joka rakastaa taklaamista ja vääntämistä. Sen lisäksi hänellä on kova laukaus, jota mies käyttääkin paljon. NHL:ssä Stewart on kerännyt jo 535 rangaistusminuuttia.

Stewartin kohdalla paluu Avalancheen saattaisi tulla kysymykseen, mutta paikka ei enää olisi kahdessa ensimmäisessä kentässä. Laitureitaan nyt kesällä menettävä Capitals on toinen kelpo vaihtoehto Stewartille.

Martin St. Louis, CAN, 40v - 1 134 NHL-ottelua, 391 + 642 = 1 033 tehopistettä

Kesän hyökkääjistä nimekkäin on urallaan paljon nähnyt St. Louis. Yli tuhat tehopistettä urallaan nakuttanut pienikokoinen väkkärä on voittanut kahdesti NHL:n pistepörssin sekä kertaalleen Stanley Cupin, olympiakultaa ja World Cupin. Lisäksi hänet on palkittu NHL:n arvokkaimpana pelaaja ja kolmesti herrasmiespalkinnolla.

St. Louis ei enää Rangersissa pelatessaan ole taistellut pistepörssin voitosta, mutta hän on edelleen huippunimi kärkiketjuihin. St. Louis on loistava pelintekijä ja on osoittanut pystyvänsä olemaan hyvä mentori nuorelle maalitykille.

Kanadalaishyökkääjä käy jo viidettä kymmenettä, ja se näkyy väistämättä niin St. Louisin pelissä kuin hänet haluavien joukkueiden määrässä. St. Louis on pieni riskihankinta suurella hinnalla isoon rooliin. Erityisesti ylivoimalla hän tulee kuitenkin yhä loistamaan.

St. Louisia kiinnostaisi varmasti päättää ura Stanley Cupin voittoon. Ainakin Penguins on tiettävästi kiinnostunut pienikokoisesta kanadalaisesta.

Justin Williamsista joku saa rutkasti pudotuspelikokemusta.
Justin Williamsista joku saa rutkasti pudotuspelikokemusta.
Kuva © Getty Images

Antoine Vermette, CAN, 32v - 834 NHL-ottelua, 194 + 239 = 433 tehopistettä

Vermetten uran kohokohta osui tähän kesään, kun kesken kauden Coyotesista Blackhawksiin siirtynyt kokenut sentteri voitti uransa ensimmäisen Stanley Cupin. Vermette tunnetaan ahkerana ja tunnollisena työjuhtana sekä monipuolisena keskushyökkääjänä. Vermetten runkosarja Blackhawksissa ei onnistunut, mutta hän iski finaaleissa kaksi voittomaalia ja nosti arvoaan.

NHL:ssä myös Senatorsia ja Blue Jacketsia tähän mennessä edustanut Vermette on aina ollut varma kakkos-/kolmossentteri, jolle riittää käyttöä niin ylivoima- kuin alivoimapelissä.

Idästä Rangers ja lännestä Predators vaikuttavat joukkueilta, jotka sopisivat Vermetten tilanteeseen. Hän on antanut näyttönsä huippujoukkueessa, joten mahdollisuus jatkaa sellaisessa on iso.

Joel Ward, CAN, 34v - 517 NHL-ottelua, 97 + 123 = 220 tehopistettä

Ward on toista kertaa urallaan samanlaisessa tilaneessa. Hän on juuri pelannut erinomaiset pudotuspelit ja sen jälkeen hän testaa arvoaan vapailla markkinoilla. Viimeksi tämä tilanne oli kesällä 2011 ja nyt sama on uudestaan. Ward iski viime kaudella Capitalsissa runkosarjassa ihan kivat 34 tehopistettä, mutta pudotuspeleissä hän oli joukkueen toiseksi tehokkain pelaaja.

Ward on yli satakiloinen vahva jässikkä, joka on parhaimmillaan taistelutilanteissa. Hän on hyvä erikoistilannepelaaja, jonka koko arvo ei näy tehopistesarakkeessa. Wardin kaltainen pelaaja voi saada odotettua suuremman tilipussin esimerkiksi Maple Leafsilta tai Devilsiltä.

Justin Williams, CAN, 33v - 918 NHL-ottelua, 227 + 355 = 582 tehopistettä

Kolmen Stanley Cupin Williams olisi täydellinen hankinta nuoreen hyökkäyskalustoon. Vuoden 2014 pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi valittu kanadalaislaituri on tasaisen varma 40 tehopisteen mies, joka syttyy aina pudotuspeleissä. Kyseinen fakta kiinnostaa varmasti monia.

Nopea ja sähäkkä maalintekijä voi hakea pelaajauran viimeistä suurta tilipussia ja myös saada sellaisen, jos hänen kokemustaan vailla olevat joukkueet alkavat kilpailemaan Williamsista.

Jos Penguins ei löydä sopivampaa laituria, Williams voi hyvinkin päätyä heidän riveihinsä. Myös Blue Jackets, Stars tai Capitals voisi kuulostaa hyvältä hänen kohdallaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle