Keksiikö Ruotsi keinot voittaa aikaisempia vuosia heikommalla pelaajamateriaalilla?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ruotsin viime kisat päättyivät pettymykseen puolivälierässä. Nyt se haluaa kirkastaa viime vuoden viidennen sijansa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Aina, kun on jääkiekon arvokisat, Ruotsin joukkuetta ei voi olla mainitsematta ennakkosuosikeista puhuttaessa. Tämän kevään kisoihin Ruotsi ei saanut suurimpia tähtiään, mutta kasassa on silti laadukas nippu pelaajia. Mahdollisuudet ovat ehdottomasti edetä mitalipeleihin.

Ruotsin päävalmentaja Pär Mårts on saanut pettyä useaan kertaan ennen kisoja, kun monet maan NHL-tähdistä ovat kieltäytyneet kisoista. Näin ollen joukkueen runko koostuu pääosin Euroopassa kiekkoilevista pelaajista.

Ruotsi on yksi maailman menestyneimmistä jääkiekkomaista MM-kisoissa. Sillä on yhdeksän maailmanmestaruutta. Edellinen MM-kulta on vuodelta 2013. Viime vuoden kisat olivat Ruotsille tuloksellisesti pettymys, kun joukkue tippui puolivälierissä Venäjälle.

Muutamat NHL-pelaajat johtavat hyökkäystä

Suurimpia tähtiään NHL:stä Ruotsi ei siis saanut kisoihin. Joukkueessa on kuitenkin kuusi pelaajaa maailman kovimmasta kiekkoliigasta.

Ei Ruotsin tilanne aivan toivoton ole. Maa on tuottanut jatkuvalla syötöllä laadukkaita pelaajia niin Euroopan sarjoihin kuin Pohjois-Amerikkaankin. Maalla on siis pelaajien osalta leveyttä, eikä muutaman NHL-tähden poisjäänti ole mikään valtava katastrofi.

Joukkueen ykkössentteri kisoissa on Calgary Flamesia edustava Mikael Backlund. 47 tehopistettä kuluneella kaudella iskenyt Backlund on joukkueen yksi tärkeimmistä pelaajista.

Kakkossentterin rooli lienee Alexander Wennbergin hallussa. 21-vuotias taitava keskushyökkääjä murtautui kuluneella kaudella toden teolla Columbus Blue Jacketsin kärkiketjuihin ja iski 40 tehopistettä.

Ratkaisuvoimaa ja taitoa laidalle tarjoavat muun muassa Gustav Nyqvist, Linus Klasen ja Linus Omark. Kolmikosta Klasen ja Omark ovat esiintyneet jo kevään harjoitusotteluissa. Nyqvist on liittynyt joukkueen matkaan hieman ennen kisojen alkua.

Ruotsin MM-joukkue ei olisi mitään ilman Jimmie Ericssonia. Luotettavalle työmyyrälle kisat ovat jo kuudennet peräkkäiset.

Tasainen puolustus 

Erik Gustafsson tuo Ruotsin takalinjoille kiekollista osaamista. NHL:ssä Chicago Blackhawksia edustava Gustafsson on joukkueen kiekollisen pelin johtaja. Ylivoimavastuuta on varmasti luvassa.

Gustafssonin pakkiparina pelannee kisoissa Adam Larsson. New Jersey Devilsin luottopuolustaja Larsson on niin ikään Ruotsin joukkueen yksi tärkeimmistä pelaajista.

Maalilla torjuntavastuu jakautunee Jacob Markströmin ja Viktor Fasthin välillä. Markström edustaa Vancouver Canucksia. Fasth siirtyi kaudeksi 2015-2016 NHL:stä KHL:ään. Moskovan TsSKA:ssa hän esiintyi vakuuttavasti.

Tuoko ruotsalainen aktiivisuus tulosta?

Mårtsin aikana Ruotsin maajoukkueen pelitapa on mennyt jatkuvasti kohti aggressiivisempaa ja suoraviivaisempaa pelaamista. Yltiöaktiivisuus on viety jopa äärimmäisyyksiin asti.

Ruotsi pyrkii jatkuvasti vastustajan iholle. Se iskee kovan karvauksen päälle silloin, kun se on järkevää - ja usein jopa silloinkin, kun se on täysin tuhoon tuomittua. Ruotsin kohdalla voitaisiin usein käyttää termiä jatkuva paine.

Toki Ruotsi on säädellyt pelaamistaan aina silloin tällöin. Esimerkiksi Suomea vastaan EHT-ottelussa viime marraskuussa Ruotsi säätelikin pelaamistaan siten, että ei paineistanutkaan totutulla tavalla. Se yllätti Suomen, joka oli valmistautunut siihen, että kiekko pitää vain saada nopeasti pois omalta alueelta ruotsin paineen alta.

Pelin säätämistä Mårts valmennustiimeineen tekee varmasti turnauksessa. Yllätyksellisyyttä on pystyttävä luomaan, jotta materiaaliltaan kovempia vastustajia pystytään haastamaan.

Ruotsin pelitapa on eräänlaista luomujääkiekkoa, sillä tiukkoja rakenteita pelissä ei ole. Näin ollen joukkue nojaa yksilötaitoon. On mielenkiintoista nähdä, kuinka Ruotsi onnistuu pelisapluunassaan useita kilpailijamaita heikommalla rosterilla. Joka tapauksessa jollain tavalla materiaalieroa kilpailijamaihin kuten Venäjään ja Kanadaan on kurottava. Onko se esimerkiksi tiivis puolustuspeli tai rakenteeltaan laadukas hyökkäyspeli? 

Vaihtelevia tuloksia harjoitusotteluissa

Ruotsin kevät on ollut varsin mielenkiintoinen tuloksellisesti. Leirityksensä ensimmäisillä viikoilla joukkue hävisi kertaalleen niin Sveitsille kuin Saksallekin. Viimeiset kaksi harjoitusottelua Tšekkiä vastaan olivat tuloksellisesti vaihtelevia: ensimmäisen Ruotsi vei komeasti 7-2 mutta toisessa se hävisi rumasti 1-7.

- Olemme pelanneet nuorella joukkueella kevään aikana, ja siksi tulokset ovat olleet sekavia, päävalmentaja Mårts kommentoi SVT Sportille.

Mårtsin mukaan joukkueella on hyvät mahdollisuudet taistella turnauksen kärkisijoista, vaikka hän ei turnaukseen saanutkaan aivan haluamaansa pelaajamateriaalia.

- Keskitymme pelaamaan hyvää jääkiekkoa, ja uskon, että meillä on mahdollisuus voittaa kenet tahansa.

Ruotsi pelaa turnauksessa A-lohkossa, jossa sen suurimmat kilpailijat lohkon kärkisijasta ovat Tšekki ja kisaisäntä Venäjä. Ruotsin ensimmäinen ottelu on perjantaina Latviaa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle