Kekäläisen varaukset tulessa nuorten MM-kisoissa

NHL, MAAJOUKKUE / Artikkeli
Wennberg johtaa Ruotsissa ja ehkä tulevaisuudessa Columbuksessa.
Kuva © Getty Images
Columbus Blue Jacketsin ja toimitusjohtaja Jarmo Kekäläisen viime kesän varaustilaisuuden poimintoja nähdään nuorten kisoissa useampi.

Toimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen aloitti viime kesänä varausurakkansa Columbuksen peräsimessä. Blue Jacketsin haaviin tarttui useampi nyt kisoissa nähtävä pelaaja.

Kekäläisen varaukset olivat odotetusti rohkean eurooppalaispainotteisia. Ensimmäinen poikkeus kokonaisuuteen oli tosin jo ensimmäisellä kierroksella Kerby Rychel, joka nähdään myös nuoren MM-kisoissa Kanadan riveissä.

Jatkoaika esittelee Kekäläisen turnaukseen osallistuvan varausnelikon. Heidän lisäkseen kisoissa nähdään oikea laitahyökkääjä Josh Anderson, joka on Blue Jacketsin neljännen kierroksen varaus kesältä 2012.

Wennberg Ruotsin toivo

Viime kesän ensimmäinen "Kekäläis-poiminta" oli Ruotsin maajoukkueessa esiintyvä Alexander Wennberg. Nuori hyökkääjä on noussut samalla erääksi Blue Jacketsin suurimmista toivoista tulevaisuuden runkopelaajien listalla.

Wennberg edusti vielä viime kaudella Allsvenskaniin pudonnutta Djurgårdenia. Kesällä Wennberg teki sopimuksen Västra Frölundaan. Tänä syksynä 19 vuotta täyttänyt pelaaja on onnistunut nousemaan edustusjoukkueen ykkösketjuun ja ratkaisupelaajaksi. Nuorukainen on aiemmin profiloitunut ensisijaisesti kahden suunnan hyökkääjänä ja pelintekijänä, mutta Elitserienissä hänestä on kuoriutunut maalintekijä.

31 ottelussa Wennberg on osunut 12 kertaa. Yli puolet maaleista on syntynyt ylivoimalla, joka oli kauden alussa seuran murheenkryyni.

Lisäksi tilillä on vain kolme maalisyöttöä, mutta kokonaistehot ovat silti verrannollisia Anze Kopitarin Elitserien-tehoihin vastaavassa iässä. Ruotsin ryhmässä Wennberg on ehdolla jopa kapteeniksi.

Wennberg on pelannut sekä sentterinä että laiturina. Hänen vahvuuksiaan ovat hyvä pelikäsitys, liikkuminen sekä pehmeät kädet. Wennberg osaa myös puolustaa.

Rychel tekee kovasti töitä.
Rychel tekee kovasti töitä.
Kuva © Getty Images

Rychel kuuluu Kanadan ryminäosastoon

Laitahyökkääjä Kerby Rychel edustaa harjoitusleirin perusteella Kanadaa kolmosketjussa. Hän oli kesällä Kekäläisen poiminta numerolla 19. Rychel herätti varaustilaisuudessa sekä hurraa-huutoja että kysymyksiä.

Rychelin potentiaali NHL-tasolle on hyvä, mutta voimahyökkääjien matka junioreista NHL-tasolle on totutusti pitkä. Keskinkertainen luistelu voi pitää Rychelin pois kärkiketjuista sekä maajoukkuetasolle että aikuisten peleihin siirryttäessä.

Kädettömästä rymistelijästä Rychelin kohdalla ei ole kyse. Eikä myöskään isänsä Warren Rychelin tasoisesta nyrkkisankarista, vaikka myös Kerby pudottaa tarvittaessa hanskansa suojellessaan joukkuetovereitaan. Rychelia on verrattu tyyliltään Dustin Browniin ja Corey Perryyn, mutta ihan samalle tasolle kanadalaisen ei uskota kehittyvän.

Kerbyn vahvuuksia ovat periksiantamaton pelityyli ja hyvät kädet. Junioritason veteraanina nuorukainen on ehtinyt paukuttaa komeita tehoja seurajoukkueissaan. Vaikka tehot tippuvat tulevina vuosina, on hyvin todennäköistä että Rychel on jatkossakin ikuinen yleisön suosikki pelityylinsä ansiosta.

Rychelin uralla erikoisuutena voidaan pitää joulukuun alussa tapahtunutta pelaajakauppaa. Junioreissa Windsor Spitfiresia edustanut Rychel siirtyi yhdessä Kings-lupaus Nick Ebertin kanssa Guelph Stormiin, joka maksoi kaksikosta yhden pelaajan ja peräti kahdeksan varausoikeutta OHL:n varaustilaisuuksiin. Erikoiseksi kaupan teki se, että Rychelin isä Warren toimii Spitfiresin toimitusjohtajana ja kauppasi täten oman poikansa pois.

Dano luo toivoa

Kekäläisen kenties rohkein teko oli napata Marko Dano ensimmäisen kierroksen lopulla. Viidenkympin tietämille rankattu hyökkääjä huudettiin lopulta jo vuorolla 27. Trencinissä syntynyt slovakki muistuttaa saman kaupungin kasvattia Marian Gaborikia myös pelityyliltään. Danon osakkeita nosti myös muun muassa kärkiluokan tulos yläkropan voimatesteissä NHL-varausehdokkaiden Combinessa.

Dano hallitsee kahden suunnan pelin, mutta myös laukaus kuuluu hänen vahvuuksiinsa. Tällä kaudella Dano on totutellut KHL-vauhtiin Slovan Bratislavassa, jossa nuorukainen nähtiin myös viime vuonna. Dano pelasi keväällä myös aikuisten MM-kisoissa sekä aikuisten harjoitusmaaotteluissa.

Dano on Slovakian joukkueen suurimpia vastuunkantajia tänä vuonna, sillä kolmansiin U20-kisoihin osallistuva pelaaja voitti viime vuonna joukkueensa pistepörssin. Kuusi ottelua toivat tuolloin tehot 4+5=9. Hänen otteensa ovat suurennuslasin alla niin kotimaassa kuin Blue Jacketsin leirissäkin.

Søberg suuressa roolissa Norjan joukkueessa

Parhaimmillaan sijoilla 60.-85. etukäteisrankingeissa pyörinyt Markus Søberg tipahti lopulta varaushaaviin vasta kuudennella kierroksella. Oikeana laitahyökkääjänä pelaava norjalainen oli varaustilaisuuden 165. poiminta. Hän edustaa seuratasolla Frölundan junioreita jo kolmatta vuotta putkeen.

Søberg on nopea ja kiekon kanssa taitava pelaaja. Eniten kehitettävää on kiekottomassa pelissä. Matkaa NHL-tasolle on reilusti, mutta Norjan joukkueessa nuorukaiselta odotetaan myös maaleja. Korkeimmalle tasolle täksi vuodeksi taas palannut Norja ei lukeudu turnauksen ennakkosuosikeihin, mutta tuo vuodesta toiseen myös NHL-ympyröihin yksittäisiä lupaavia pelaajia.

Tämän vuoden norjalaisista laituri on ainoa pelaaja, joka on varattu kesällä 2013. Loput pelaajista ovat tarjolla ensi kesänä. 18-vuotiaiden ykkösdivisioonassa viime vuonna Søberg teki vaikutuksen paukuttamalla viidessä ottelussa tehot 8+5. Hän oli mukana myös nostamassa 20-vuotiaita näihin kisoihin. 

Norjalaislaituri on kaksi vuotta vanhemman Steffen Søbergin pikkuveli. Steffen on Norjan Vålerengassa pelaava maalivahti, jonka Washington Capitals varasi kesällä 2011 neljännellä kierroksella.

Lähteet: Hockey's Future, Expressen, bluejackets.com, Elite Prospects, russianmachineneverbreaks.com, NHL.com, unionblue.com, jacketscannon.com, AP, edmontonjournal.com

» Lähetä palautetta toimitukselle