Kazakstan taistelussa putoamista vastaan

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Viime vuoden MM-kisoissa kahdenneksitoista sijoittunut Kazakstan lähtee Riian-kisoihin iäkkäällä, mutta myös hieman uudistuneella ryhmällä. Kantava voima joukkueessa seisoo viime vuoden tapaan maalitolppien välissä.

Nikolai Myshaginin ja neuvostokiekkolegenda Gennadi Tsygurovin valmentamalta kazakstanilaisryhmältä ei suuria odoteta, mutta yllätyksen mahdollisuus sillä aina on. Joukkueen vakiomiehistöstä on poistunut muutama kokeneemman kaartin pelaaja, etunenässä vuosikaudet Kazakstanin luottopuolustajana luutinut Vladimir Antipin. Kisoissa ei nähdä myöskään Dinamo Moskovan seurajoukkueiden Euroopan mestariksi torjunutta Vitali Jeremejeviä. Tuttuun tapaan ryhmässä on paljon pelaajia Venäjän divisioonassa pelaavasta Kazakstanin "lippulaivaseurasta", Kazzinc-Torpedo Ust-Kamenogorskista.

Pystyykö Kolesnik viime vuoden kaltaiseen peliin?

Vaikka Jeremejev joukosta puuttuukin, on Kazakstanilla asettaa maalin suulle laadukas torjuja. Colorado Avalanchen riveissä kuluneella kaudella kahdeksan ottelua torjunut Vitali Kolesnik muistetaan viime keväältä Saksan-kaatajana, eikä hän huippumaiden maalivahdeille juuri häviäkään. Ylivoimaisesti joukkueen tärkeimmän pelaajan ohessa maalivahteina mukana ovat monet kerrat Kazakstanin paidassa pelannut Sergei Tambulov Venäjän toiseksi korkeimman sarjatason Metallurg Serovista sekä oman maan sarjassa Gornak Rudnyj'ssa torjuva Roman Medvedev.

Puolustuksen johtohahmot ovat tuttuja, suurimman vastuun Kazakstanin puolustuksesta kantanevat vuosikaudet maajoukkueessa pelanneet Kazzinc-Torpedon Oleg Kovalenko, Metallurg Novokuznetskin Artjom Argokov sekä Pietarin SKA:n Jevgeni Pupkov. Kazakkiryhmän puolustajista yksikään ei ole yli 185-senttinen, joten Kolesnikille koitunee kosolti ongelmia pienikokoisen puolustuksen yrittäessä siivota hänen maalinsa edustaa.

Kazakkihyökkäyksessä kokemusta vaikka muille jakaa

Jevgeni Koreshkov, Aleksandr Koreshkov, Konstantin Shafranov.. kuulostaako tutulta? Kazakstan luottaa hyökkäyksessään kokeneisiin, vuodesta toiseen maajoukkueessa pelaaviin pelaajiin. Aikanaan Venäjän liigaa dominoineet, nykyään Kazzinc-Torpedossa pelaavat Koreshkovin veljekset ovat jo 36- ja 37-vuotiaita, St. Louis Bluesissa aikanaan pelannut Shafranov 37-vuotias ja liuta muitakin hyökkäyspään pelaajia käy jo neljättäkymmentä.

Tämän hetken pelaajina nimekkäimmät hyökkääjät kazakkiryhmässä lienevät Toronto Maple Leafsin Nikolai Antropov ja Los Angeles Kingsissä NHL-kasteensa saanut, vasta 21-vuotias Konstantin Pushkarjov. Joukkueensa ylivoimaisesti suurikokoisimmalla pelaajalla Antropovilla on allaan muutama 30-40 pisteen NHL-kausi, joten häneltä on lupa odottaa johtajan roolia joukkueessa.

Kohtalo puntarissa ottelussa Valko-Venäjää vastaan

Kazakstanin lohko on kova ja hankala, eikä sille voi povata kovin ruusuista menestystä Riiassa. Kahdessa ensimmäisessä ottelussaan kazakit kohtaavat Venäjän ja Slovakian, jotka lienevät joukkueelle aivan liian kovia vastustajia. Todennäköistä onkin, että lohkon kolmas jatkopaikka ratkaistaan 10.5. ottelussa Valko-Venäjää vastaan.

Mikäli kazakkien yhteispeli toimii, maalivahti pelaa hyvän ottelun ja vire on korkealla, on sillä mahdollisuuksia napata ylemmän loppusarjan paikka. Valko-Venäjä on kuitenkin tämän parin suosikki, joten todennäköisimmin Kazakstania odottanee putoamistaistelu Sloveniaa, Norjaa/Tanskaa ja Italiaa vastaan. Tässä nelikossa kazakit voivat olla vahvoillakin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös