Kazakstan – iso taistelu edessä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Viime kevään MM-kisojen 1. divisioonan B-ryhmän ykkönen Kazakstan nousi tälle vuodelle Suomen ja Ruotsin isännöimiin MM-kisoihin, joissa edessä on enemmän kuin iso urakka. Pitkälti maan KHL-seura Barys Astanan pelaajista rakentuvan joukkueen ainoa suuri tavoite löytyy tulevan kevään MM-kisoihin pääsystä.

Vuoden 2010 MM-kisoissa sijalle 16. päätynyt Kazakstan haki vauhtia vuoden verran 1. divisioonan puolelta, josta nousu tapahtui nopealla aikavälillä. Viime kevään 1. divisioonan kisoissa maa voitti viidestä lohko B:n ottelusta neljä ja täten se nappasi lohkon voiton kahden pisteen erolla toiseksi tulleeseen Iso-Britanniaan verrattuna.

Maan historian paras MM-kisasijoitus löytyy vuodelta 2005, jolloin se päätyi sijalle 12. Olympialaisiin maan on yltänyt kahdesti ja paras sijoitus on vuodelta 1998 Naganon isännöimästä turnauksesta, jolloin Kazakstan oli kahdeksas.

Isoin tähti puuttuu

Kazakstanin harmiksi maan ehdottomasti suurin jääkiekkonimi Winnipeg Jetsin hyökkääjä Nikolai Antropov ei pysty osallistumaan kevään MM-kisoihin käsivamman takia. Samalla hyökkääjää on keväällä vaivannut polvivamma ja sentteri aikookin lepuuttaa paikkojaan kevään ja kesän aikana.

Antropovin poissaolon myötä hyökkäyksen iso kyky on entistä kapeampi ja viime kevään 1. divisioonan kisoissa onnistuneella Talgat Žailauovilla ja kumppaneilla on iso taakka kannettavanaan.

Kazakstanin jääkiekkoilu on kuitenkin menossa oikeaan suuntaan pitkälti maahan saadun KHL-joukkueen myötä. Vaikka Barys Astanan suurimmat tähdet ovat vielä ulkomaalaisia, saavat joukkueen runkopelaajat kovia pelejä ja samalla mahdollisuuden kehittyä liigan haasteiden parissa.

Barys Astana selvisi tänä vuonna KHL:n pudotuspeleihin oltuaan runkosarjan kymmenes. Matka katkesi kuitenkin pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Seuran parhaaksi pistemieheksi nousi puolustaja Kevin Dallman, jonka kohdalla puhuttiin jopa kansalaisuuden vaihdosta, jotta Dallman olisi voinut edustaa Kazakstania MM-kisoissa. Asiat eivät kuitenkaan menneet putkeen eikä tehopakkia nähdä MM-kisoissa maan puolustuslinjoilla.


Kazakstanin pelaajat taistelevat putoamista vastaan.

Kulmakivet

Maalivahtiosastolle Kazakstanilla on tarjolla kaksi erittäin pätevää vaihtoehtoa. Jo pitkään maajoukkuekinkereissä mukana urallaan ollut Salavat Julajev Ufan Vitali Kolesnik on lähtökohtaisesti joukkueen ykkösmaalivahti, mutta takana Barys Astanan kokenut 36-vuotias Vitali Jeremejev lähtee haastamaan tiukasti Kolesnikia peliajan suhteen. Jeremejev torjui tällä kaudella kazakstanilaisseuransa maalilla 32 ottelussa torjuntaprosentin oltua 92.5%.

Kazakstanin puolustuksen kärkipelaajia ovat 32-vuotias maan ykkösseuran Astanan puolustaja Aleksei Litvinenko, saman seuran varakapteenina ja viime kevään ykkösdivisioonan MM-kisoissa kapteenina toiminut Vitali Novopašin ja tappelutempauksistaan tutuksi tulleen seuran Vitjaz Tšehovin kokenut 38-vuotias Aleksei Troštšinski. Troštšinski on urallaan napannut muun muassa neljä kertaa Venäjän mestaruuden Dinamo Moskovan riveissä, jota Troštšinski edusti peräti kymmenen kauden ajan.

Hyökkäyksen suurimmat vastuunkantajat ovat maan ykkösseuran Astanan 25-vuotias keskushyökkääjä Roman Startšenko, Atlant Mytištšin 33-vuotias laitahyökkääjä Dmitri Upper, maan oman sarjan HK Astanan keskushyökkääjä Andrei Spiridonov ja ykkösseura Astanan riveissä tehokkaana KHL:n pudotuspeleissä ollut Andrei Gavrilin.

Arvio:

Kazakstanin mahdollisuudet MM-kisoissa pohjautuvat hyvään maalivahtipeliin ja tiiviiseen puolustuspelaamiseen. Hyökkäyksessä maalla on muutamia pelaajia, joilta voidaan odottaa onnistumisia kisoissa, mutta materiaali on kaikissa realiteeteissa kapea. Kamppailee tiukasti Ranskan ja Italian kanssa putoamisen välttämisestä.

Maalivahdit:

Aleksei Ivanov, Barys Astana

Vitali Kolesnik, Salavat Julajev Ufa

Vitali Jeremejev, Barys Astana

Pavel Poluektov, Barys Astana

Puolustajat:

Jevgeni Fadejev, Barys Astana

Vladislav Kolesnikov, Torpedo Ust-Kamenogorsk (KAZ)

Andrei Korabeinikov, Torpedo Ust-Kamenogorsk (KAZ)

Aleksei Litvinenko, Barys Astana

Vitali Novopašin, Barys Astana

Roman Savtšenko, Barys Astana

Denis Šemelin, Torpedo Ust-Kamenogorsk (KAZ)

Aleksei Troštšinski, Vitjaz Tšehov

Sergei Jakovenko, Saryarka Karaganda (KAZ)

Hyökkääjät:

Jevgeni Bumagin, Barys Astana

Dmitri Dudarev, Torpedo Ust-Kamenogorsk (KAZ)

Andrei Gavrilin, Barys Astana

Vadim Krasnoslobodtsev, Barys Astana

Fjodor Polišuk, Barys Astana

Konstantin Puškarjov, Barys Astana

Konstantin Romanov, Barys Astana

Jevgeni Rymarev, Barys Astana

Konstantin Savenkov, Torpedo Ust-Kamenogorsk (KAZ)

Andrei Spiridonov, Barys Astana

Roman Startšenko, Barys Astana

Dmitri Upper, Atlant Mytištši

Talgat Žailauov, Barys Astana

Aleksei Vorontsov, HK Astana (KAZ)

Päävalmentaja: Andrei Šajanov

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös