Kaupat tuli: Sami Vatanen kauppatavarasta johtopuolustajaksi

NHL / Artikkeli
Vatanen uudessa työasussaan.
Kuva © Getty Images

Sami Vatanen muutti Kaliforniasta Yhdysvaltain itärannikolle, kun Anaheim Ducks kauppasi suomalaispuolustajan New Jersey Devilsiin. Vaihdossa Ducks sai Devilsistä hyökkääjät Adam Henriquen ja Joseph Blandisin sekä kolmannen kierroksen varausvuoron lähivuosille.

Jatkoajan NHL-toimitus analysoi kaupan jokaisen muuttujan osalta.

Mitä hyötyä Ducksille on kaupasta?

Ducks sai välitöntä ensiapua akuuttiin ongelmaansa. Kalifornialaisryhmän keskushyökkääjäkalusto on pahasti varamiehinen, kun kärkisenttereistä sekä Ryan Getzlaf että Ryan Kesler ovat kärsineet eriasteisista vaivoista. Henrique tuo kokemusta joukkueen keskikaistalle ja on käyttökelpoinen palanen myös eri erikoistilannemiehityksiin.

Mitä hyötyä Devilsille on kaupasta?

Devils saa Vatasesta kaipaamansa oikealta ampuvan kiekollisen puolustajan, jolle kaavaillaan isoa roolia kahteen kärkipariin. Runkohyökkääjä Henriquesta luopuminen tuli mahdolliseksi, kun Devils-leirissä huomattiin nuorten lupausten ottaneen odotettua isompaa roolia alkukauden aikana.

Mitä Vatanen ehti saavuttaa Ducksissa?

Vatanen on Ducksin neljännen kierroksen varaus kesältä 2009 ja edustanut koko NHL-uransa ajan vain Ducksia. Hän on ollut joukkueensa runkopuolustajia jo muutaman vuoden ajan, mutta lopullinen läpimurto aivan terävimpään kärkeen on edelleen tekemättä.

Devils saa Vatasesta kaipaamansa oikealta ampuvan kiekollisen puolustajan, jolle kaavaillaan isoa roolia kahteen kärkipariin

Jyväskyläläislähtöinen puolustaja on rikkonut NHL-urallaan kahdesti 30 tehopisteen rajan. Myös pudotuspelikokemusta mies ehti hankkia Ducksin kanssa yhteensä 40 ottelun verran.

Mitä Henrique ja Blandisi ehtivät saavuttaa Devilsissä?

27-vuotias Henrique on Devilsin oma varaus yhdeksän vuoden takaa. Hän on kehittynyt Devilsissä monipuoliseksi kahden suunnan hyökkäjäksi ollen viime aikoina joukkueensa tärkeimpiä alivoimapelaajia.

Kanadalaishyökkääjä ehti nousta Devils-uransa aikana kotiyleisön suosikkipelaajaksi ja takuuvarmaksi 40-50 pisteen mieheksi. Kuluvalla kaudella hän on ollut Devilsin tehokkaimpia pelaajia.

23-vuotiaan kanadalaishyökkääjä Blandisin lopullinen NHL-läpimurto on vielä näkemättä, vaikka mies onkin edustanut Devilsiä NHL-jäillä vajaat 70 ottelua parin kauden aikana.

Blandisi jäi kuitenkin marssijärjestyksessä Devilsin nuorten, nousevien lupausten jalkoihin ja on pelannut koko alkukauden AHL-farmiliigassa.

Jäikö Ducksille aukkoja paikattavaksi?

Ducksin puolustuksen kärki on edelleen laadukas, ja siksi jo pidempään siirtohuhujen kohteena ollut suomalainen saatettiin uhrata. Joukkueen hyökkäys on kärsinyt pahoin loukkaantumisista ja tarvitsi täydennystä. 

Henriquen sopimus jatkuu vielä ensi kauden loppuun, ja kauppa tuo näin vakautta Ducks-hyökkäykseen. Joukkueen alempien ketjujen hyökkääjien sopimuksia umpeutuu ensi kesänä runsaasti, ja on mahdollista, että joukkueen hyökkäyskalustossa nähdään vielä tuuletusta.

Jäikö Devilsille aukkoja paikattavaksi?

Devils on ylittänyt odotuksia koko alkukauden ajan, ja tästä rohkaistuneena joukkueenjohto päätti vahvistaa alakertaansa merkittävästi.

Joukkueen hyökkäyksen avainpaikat on nyt miehitetty pääasiassa nuorilla tulevaisuuden nimillä. Mikäli Devils jatkaa pudotuspelitahdissa myös kevättalvella saattaa GM Ray Shero hyvinkin hakea lisää kokemusta hyökkäykseensä pelaajakauppojen kautta.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Ducks

Henrique tuo helpotusta keskushyökkääjäosastolle ja keventää tulosvastuuta esim. Derek Grantin ja Antoine Vermetten harteilta.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Devils

Henriquen lähtö pakottaa Devilsin antamaan entistä enemmän vastuuta hyökkäyspään nuorille lupauksilleen. Toisaalta Vatasessa Devils saa erinomaisen käyttökelpoisen puolustajan isoon rooliin ylivoimapeliin ja kahteen kärkipariin. 

Kumpi voitti kaupan?

Kaupan selvää häviäjää on vaikea nimetä, sillä kumpikin sai haluamansa. Ducks sai lisää leveyttä hyökkäykseensä luovuttamalla juuri siitä osasta kokoonpanoaan, missä reserviä oli parhaiten.

Devils puolestaan sai luotettavan kirittäjän ykköspuolustajalleen Will Butcherille. Miehet voivatkin jatkossa jakaa vastuuta erillään kahdessa kärkiparissa tai sitten kaksikko voidaan laittaa samaan pariin, jolloin ainakin kiekollinen osaaminen takalinjoilla olisi jo kadehdittavan runsasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle