Kaupat tuli: Nuorempi Granlund Vancouveriin

NHL / Artikkeli
Markus Granlund vaihtoi osoitettaan Vancouveriin.
Kuva © Getty Images
Calgary Flames kauppasi maanantaina suomalaishyökkääjän Markus Granlundin Vancouver Canucksiin vaihdossa hyökkääjä Hunter Shinkarukiin. Jatkoaika analysoi kaupan molempien joukkueiden kannalta.

Vancouver Canucks ja Calgary Flames tekivät pienen vaihtokaupan. Kauppa on suomalaisittain mielenkiintoinen, sillä Markus Granlund pakkasi kamansa ja lähti Vancouveriin. Kaupan analysoi molempien osapuolien kannalta Jatkoajan NHL-toimituksen Mikko Saarela ja Miika Mänty.

Mitä hyötyä Canucksille oli kaupasta?

Miika Mänty: Vancouver saa Granlundista Shinkarukia astetta valmiimman ja luotettavamman NHL-pelaajan, joka tulee auttamaan joukkuetta nyt. Granlund on aavistuksen Shinkarukia monikäyttöisempi ja hänen ominaisuutensa sopivat paremmin myös alempiin ketjuihin. Granlund on pelannut tällä kaudella Calgaryssa myös alivoimaa ja Canucksin alivoimaan kaivattiin lisää pelaajia Brandon Sutterin pitkän loukkaantumisen vuoksi.

Ikänsä puolesta Granlund ei ole kuin puolitoista vuotta Shinkarukia vanhempi, joten hänelläkin parhaat vuodet lienevät vielä edessä. Vancouverin apulaistoimitusjohtajalle John Weisbrodille Granlund on tuttu pelaaja, sillä Weisbrod toimi Calgaryn apulaismanagerina joukkueen varatessa Granlundin. Tällä Weisbrodin näkemyksellä Granlundista oli merkittävä asema kaupassa.

Mitä hyötyä Flamesille oli kaupasta?

Mikko Saarela: Canucks saa vuotta nuoremman lupauksen, jolla on enemmän potentiaalia ylempiin ketjuihin NHL:ssä. Shinkarukin toinen kausi farmijoukkue Utica Cometsissa on ollut vakuuttava, ja nyt 21-vuotiaalla kanadalaisella on mahdollisuus murtautua Flamesin kokoonpanoon jo tämän kauden aikana.

Flamesilla on suuri puute tehokkaista hyökkääjistä. Kakkos- ja kolmosketjun laiturit Michael Frolik, Joe Colborne, Josh Jooris ja Brandon Bollig eivät mahtuisi moneen pudotuspelipaikasta taistelevaan joukkueeseen vastaavassa roolissa. Shinkaruk voi hyvinkin olla hyödyksi nimenomaan tätä vajetta ajatellen.

Mitä Hunter Shinkaruk ehti saavuttaa Canucksissa?

Mänty: Shinkaruk oli Vancouverin kesän 2013 toinen ykköskierroksen varaus Bo Horvatin ohella. Kuitenkin toisin kuin Horvat, Shinkaruk ei ole ehtinyt vielä NHL-kaukaloita kiertää kuin yhden pelin verran. Ylös NHL:ään ei siis jää hänen lähdöllään aukkoja paikattavaksi. Farmitasolla Shinkaruk oli Cometsin ykkösketjun hyökkääjä ja auttoi tehoillaan muuta joukkuetta ja seuran muita nuoria.

Mitä Markus Granlund ehti saavuttaa Flamesissa?

Saarela: Granlundin ensimmäinen kausi oli kaikille jättiyllätys. En itsekään odottanut häneltä yhtään mitään, sillä hänen viimeisen kautensa Euroopassa voidaan sanoa olleen pettymys. Tällä kaudella kehitys vuorostaan hieman pysähtyi, ja on mielenkiintoista nähdä, miten maisemanvaihdos tällä kertaa vaikuttaa Granlundin uraan.

Nuorempi Granlund tuli tunnetuksi monipuolisena pelaajana, jonka voi pienestä koostaan huolimatta pistää pelaamaan myös alempiin ketjuihin ja alivoimalle. AHL:ssä 22-vuotias oulunsalolainen oli ajoittain jopa dominoiva, mutta lopullinen läpimurto Flames-kokoonpanoon jäi tekemättä.

Shinkaruk pääsi kokemaan NHL-pelin tunnelmaa vain kertaalleen Canucksissa.
Kuva © Getty Images

Jäikö Canucksille aukkoja paikattavaksi?

Mänty: Shinkaruk oli ehkä Canucksin nuorista NHL:n ulkopuolisista lupauksista lahjakkain hyökkäyspään pelaaja yliopistohyökkääjä Brock Boeserin ohella, joten lupausten rintamaan jäi aukko paikattavaksi. Lisäksi farmijoukkue Comets heikkeni tällä siirrolla maalintekovoimaltaan merkittävästi. Pelaajatyyppinä Shinkaruk on kuitenkin kahteen ensimmäiseen ketjuun sopiva pienikokoinen taitopelaaja ja ilmeisesti Canucksissa ei uskottu hänen pystyvän tuomaan farmitehoja ylemmäs.

Vancouver loi tälle kaupalle pohjat jo vuosi sitten hankkiessaan samanlaisen suhteellisen pienikokoisen taitopuolen laitahyökkääjän Sven Bärtschin ja tuolloin myös Calgarysta. Lisäksi Ruotsin liigan Brynäsissa hienoa jälkeä tehnyt laitahyökkääjä Anton Rödin kuuluu myös samantyylisenä pelaajana edelleen Vancouverin tulevaisuuden suunnitelmiin. Kolmen hieman samankaltaisen pelaajan ei nähty olevan paras yhdistelmä seuran tulevaisuuden kannalta. 

Jäikö Flamesille aukkoja paikattavaksi?

Saarela: Kyllä jäi. Karri Rämön ollessa loukkaantuneena maalivahtiosasto on ollut kaaoksessa, sillä niin Jonas Hiller kuin Joni Ortio ovat olleet kuin reikiä täynnä. Flames-hyökkäys kaipaa varmasti viime kaudella pois kaupattua Sven Bärtschiä, mutta virheen voi nyt korjata hankkimalla kokeneen maaleja tekevän laiturin. Siirtospekulaatioissa vahvasti pyörinyt Andrew Ladd olisi ollut jättipotti, mutta liekkipaitojen pelimerkit eivät häneen riittäneet.

Näiden puutteiden lisäksi puolustus tarvitsee lisää syvyyttä, sillä se ei vain kestä Kris Russellin poissaoloa. Deryk Engellandia ei soisi näkevän missään NHL-joukkueessa toisessa pakkiparissa.

Vaikutukset muihin pelaajiin Canucksissa?

Mänty: Calgaryn manageri Brad Trelivingin mukaan Granlundia peluutettiin farmitasolla myös laitahyökkääjänä, mutta Treliving ei näe tuota paikkaa Granlundille sopivaksi pidemmällä tähtäimellä. Mikäli Granlund pelaa keskushyökkääjänä, hänen tulonsa saattaa sysätä 19-vuotiaan tulokkaan Jared McCannin pysyvästi ulos kokoonpanosta.

Toinen Granlundin tulon myötä peliajastaan taistelemaan joutuva pelaaja on Linden Vey. Farmitasolta Cometsin kärkihyökkääjä Brendan Gauncen reitti ylös hänelle luontaisempaan keskushyökkääjän rooliin vaikeutui tällä siirrolla.

Ensi kauden joukkuetta kootessa Canucksin pitää huomioida se, että Granlundia ei voida siirrellä farmiin ilman siirtolistalla käyttämistä. Tämä sama reitti koskee myös esimerkiksi Veyta ja Cometsin isokokoista laitahyökkääjää Alexandre Grenieria sekä puolustaja Andrey Pedania. Canucks on ajanut itseään vaikeaan rakoon näiden sopimusteknisten asioiden vuoksi.

Granlund pukeutuu nyt Canucksin siniseen.
Kuva © Getty Images

Vaikutukset muihin pelaajiin Flamesissa?

Saarela: En näe tällä olevan sen kummempaa vaikutusta Flamesin pelaajiin. Shinkaruk sopii mielestäni Granlundia paremmin laidalle, mutta muuten kilpailutilanteeseen ei tule mitään muutosta. Aika näyttää, onko Shinkaruk kovempi kilpailija vai ei.

Kumpi voitti kaupan?

Mänty: Pidän Shinkarukia kaksikosta lahjakkaampana hyökkäyspään pelaajana ja hän on ottanut kehitysaskelia tällä kaudella farmin puolella, mutta kummallakin pelaajalla on vielä tekemistä ottaakseen pysyvän NHL-paikan. Ihmettelen kuitenkin, miksi Canucks hankki keskushyökkääjän kun joukkue kaipaa etenkin puolustukseen apuja ja miksi Shinkarukille ei annettu enempää näyttöpaikkoja NHL-tasolla ennen kauppaamista. Lisäksi ihmettelen, mikä on se lisäarvo mitä Granlund tuo joukkueeseen pidemmällä tähtäimellä verrattessa esimerkiksi Veyhin, McCanniin tai Gaunceen.

Canucksin toimitusjohtajalle Jim Benningille tämä kauppa oli jo toinen missä hän hukkasi nuoren lahjakkuuden katsomatta korttia edes alustavasti. Joukkue kauppasi jo viime kauden aikana varaamansa lupaavan puolustajan Gustav Forslingin Chicagoon ja tuo kauppa ei tuonut käteen mitään pysyvää. Tämän hetken voittaja on minun papereissa on kuitenkin lievästi Canucks, Granlundin ollessa Shinkarukia valmiimpi NHL-pelaaja.

Saarela: Mahdotonta sanoa tässä vaiheessa. Granlund on jo lähes varma NHL-tason pelaaja, kun taas Shinkaruk on joko tulosta tekevä NHL-pelaaja tai ei NHL-pelaaja ollenkaan. Jos kanadalainen ottaa harppauksen onnistuneesti NHL-tasolle, on Flames tämän kaupan voittaja. Jos askel AHL:stä NHL:ään on Shinkarukille liian korkea, on Canucks kaupan voittaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle