Kaupat tuli: Miksi kukaan luopuisi Johansenin tasoisesta ykkössentteristä?

NHL / Artikkeli
Ketä kaduttaa parin vuoden päästä?
Kuva © Getty Images
Nashville Predators kauppasi keskiviikkona puolustaja Seth Jonesin Columbus Blue Jacketsiin vaihdossa keskushyökkääjä Ryan Johanseniin. Jatkoaika analysoi kaupan molempien joukkueiden kannalta.

Columbus Blue Jackets ja Nashville Predators tekivät keskiviikkona merkittävän pelaajakaupan, jossa Blue Jacketsiin siirtyi puolustaja Seth Jones ja Predatorsiin sentteri Ryan Johansen.

Mitä hyötyä Blue Jacketsille on kaupasta?

Antti Wennström: Pelaajana Blue Jackets saa kiepästi kaipaamansa nuoren vahvistuksen puolustukseensa. Pakisto on ollut kapea ja sen kärkiminuutteja huhkineet pelaajat ylikuormitettuja. Jack Johnson etunenässä on joutunut pelaamaan ihan liian suurta roolia kykyihinsä nähden.

Jones oli Predatorsissa kakkosparin puolustaja, mutta edistyneiden tilastojen perusteella hänellä on kaikki edellytykset ykkösparin vastuuseen. Sitä Blue Jacketsissa on myös tarjolla; roolia tasakentällisin sekä erikoistilanteisiin.

Toisenlainen hyöty on sopimusrintaman helpottuminen. Jo edellinen sopimusvääntö oli tuskainen, eikä mikään näyttänyt siltä, että seuraavasta olisi tullut yhtään helpompi. Johansen hakee pidempää ja kallista sopimusta nykyisen jälkeen. Jones on ensi kesänä rajoitettu vapaa agentti, mutta hänen neuvotteluistaan tuskin tulee yhtä tuskaisia.

Jones vaihtoi Columbukseen.
Jones vaihtoi Columbukseen.
Kuva © Getty Images

Mitä hyötyä Predatorsille on kaupasta?

Marco Bombino: Kuten Predatorsin toimitusjohtaja David Poile sanoi kaupan jälkeen, Predators saa Johansenissa sen luokan ykkössentterin, jollaista seurassa ei ole ollut aiemmin. Johansen on erittäin tehokas pelaaja, joka pystyy jakamaan kiekkoa laitureilleen äärimmäisen hyvin. Tämä auttaa kärkilaitureita kuten James Nealiä ja Filip Forsbergia, jotka osaavat todella laukoa kiekkoa. Johansen tuo rutkasti lisää vaarallisuutta Predatorsin hyökkäykseen ja parantaa entuudestaan keskimääräistä parempaa ylivoimapeliä.

Johansen auttaa pisteiden lisäksi Predatorsia myös aloituksissa. Predators on ollut tällä kaudella yksi heikoimpia joukkueita aloitusympyrässä, mutta Johansen oli kirjoitushetkellä voittanut NHL-pelaajista 27. eniten aloituksia.

Mitä Ryan Johansen ehti saavuttaa Blue Jacketsissa?

Wennström: Johansen ehti olla hetken aikaa seuran uuden nousun kasvot Sergei Bobrovskin rinnalla. Hän oli selkeä kiintotähti sekä johtohahmo nuorelle ja ennakkoluulottomalle seuralle. Kausi 2013-14 tuotti 33 maalia ja pudotuspelipaikan. Elettiin ihanaa aikaa nousevassa seurassa.

Kaikki alkoi kuitenkin mennä samana syksynä vaikeammaksi. Venyneet sopimusneuvottelut jättivät pientä kitkaa, vaikka seurannut kausi olikin hyvä ja tuotti piste-ennätyksen. Tällä kaudella hänen motivaatiotaan ja kuntoaan on kyseenalaistettu. Jarmo Kekäläisen viralliset lausunnot ovat luonnollisesti kohteliaita, mutta John Tortorella ehti jo kouluttaa ykkössentteriään koirankopilla ja pienemmillä peliminuuteilla. Myös pelaajilta kuultiin yksittäisiä kysymysmerkkisiä lauseita.

Johansen on yksi monista Blue Jacketsin lähihistorian pelaajista, jotka ovat jättäneet seuran oltuaan suurten odotusten kohteena. Jeff Carter, Rick Nash, Marian Gaborik...tuulet ovat kääntyneet monta kertaa.

Mitä Seth Jones ehti saavuttaa Predatorsissa?

Bombino: Predators varasi Jonesin vuoden 2013 varaustilaisuuden neljäntenä pelaajana. Hän siirtyi välittömästi varauksensa jälkeen NHL:ään ja teki kaudella 2013-14 pisteet 6+19. Jones teki pisteistään yhdeksän ylivoimalla. Vaikka hänen tehotilastonsa oli -23, tuolloin vasta 19-vuotias pelasi vahvan kauden ja nousi heti tärkeäksi osaksi joukkuetta. Viime kaudella Jones paransi puolustuspeliään ja oli ainoa Predatorsin puolustaja, joka pelasi kaikki 82 ottelua. 

Jäikö Blue Jacketsille aukkoja paikattavaksi?

Wennström: Kyllä. Puolustus ei ole valmis, mutta Ryan Murray, Jones ja nuorten MM-kisoissa loistanut Zach Werenski ovat hyvä aihio pitkäksi aikaa. Sinne tarvitaan lähinnä syvyyttä.

Hyökkäys huutaa nyt tehoja ja ykkössentteriä. Ehkäpä Blue Jackets saa haluamansa Auston Matthewsina. Täytyy toki muistaa, että arvonnassa viimeiseksikin sijoittuneen joukkueen todennäköisyys saada varata ensimmäisenä on vain 20 %.

Eniten aukkoja on mielestäni palkkabudjetin tasapainottamisessa. Joukkueessa on liikaa dollareita kiinni hyökkäyksessä, joka ei kuitenkaan ole tarpeeksi tehokas. Nämä sopimukset eivät ole kaikki nykyisen johdon tekemiä, mutta seuralla on 15,5 miljoonaa dollaria kiinni kolmikossa Scott Hartnell - David Clarkson - Nick Foligno. Jostain pitää kaivaa rahat etenkin Murrayn ja Jonesin jatkosopimuksiin, mutta myös William Karlsson ja Boone Jenner tulevat rajoitetuiksi vapaiksi agenteiksi. Luulen ainakin Hartnellin vaihtavan seuraa viimeistään ensi kesänä.

Werenski voi olla Jonesin tuleva pakkipari.
Werenski voi olla Jonesin tuleva pakkipari.

Jäikö Predatorsille aukkoja paikattavaksi?

Bombino: Vaikka Predatorsin puolustus on vahva ja tehokas hyökkäyssuuntaan, Jonesin lähtö vaikuttaa ilman muuta kolmospakkipariin. Ainakin aluksi veteraani Barret Jackmanin pakkiparina toimii Anthony Bitetto, jolla on NHL-kokemusta vain kahdeksan ottelun verran. Aika näyttää, tuleeko tästä kenties joukkueen heikko kohta. Lisäksi Jones pelasi säännöllisesti Predatorsin kakkosylivoimassa, jossa saatetaan jatkossa nähdä neljä hyökkääjää ja yksi puolustaja.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Blue Jackets

Wennström: Jones ottaa varmasti paineita pois Johnsonilta sekä Murraylta. Laadukas kaveri jakamassa isoa kuormaa, ja siitä hyvästä myös heidän panoksensa voi parantua.

Hyökkäyksessä Alexander Wennbergin ja Karlssonin näytönpaikat lisääntyvät. Etenkin Wennbergille maistuu varmasti ylivoimavastuu.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Predators

Bombino: Johansen ottaa paikkansa ykkösketjun keskellä, joten Mike Ribeiro ja Mike Fisher tippuvat senttereiden hierarkiassa pykälän alemmas. Predatorsin hyökkäys ei ole ollut tällä kaudella tasainen, mutta pienemmässä roolissa Ribeiro ja Fisher ovat varmasti tehokkaampia. Predatorsin sentteriosastossa on nyt Johansenin tulon ansiosta oikeasti syvyyttä. 

Kumpi voitti kaupan?

Wennström: Hyvä kauppa molemmille. Molemmat saivat tarpeellisen ja hyvän, nuoren pelaajan. Predators voitti molemmille hyvän kaupan siinä mielessä, että sille jäi vähemmän paikattavaa menetykseensä nähden. Predatorsilla on edelleen hyvä pakisto, Blue Jacketsin hyökkäys heikkeni toistaiseksi.

Bombino: Kumpikin joukkue sai mitä tarvitsi, mutta mielestäni on liian aikaista puhua vielä voittajasta. Jones on vasta 21-vuotias ja hän voi hyvinkin kehittyä yhdeksi NHL:n kärkipuolustajista jo parin vuoden sisällä. Johansenilla on myös paljon potentiaalia ja mikäli hän onnistuu johtamaan Predatorsin pitkälle pudotuspeleissä, sopimuksen jatkuminen ensi kauden ajan on vain plussaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle