Kaupat tuli: Lightning valmis menestymään, Rangers uudelleenrakentaa

NHL / Artikkeli
Ryan McDonagh ja J.T. Miller kaupattiin Tampa Bay Lightningiin.
Kuva © Getty Images
Tampa Bay Lightning nappasi yhden NHL:n siirtoikkunan kuumimmista nimistä, Ryan McDonaghin, ja sai kaupan päälle vielä hyökkääjä J.T. Millerin. New Yorkiin kaupassa siirtyivät hyökkääjät Vladislav Namestnikov ja Brett Howden, puolustaja Libor Hajek ja kaksi varausvuoroa.

Villet Lampinen ja Sala Jatkoajan NHL-toimituksesta analysoivat New York Rangersin ja Tampa Bay Lightningin välisen kaupan.

Mitä hyötyä Lightningille on kaupasta?

Sala: Lightning ilmoittautui vahvasti taisteluun Stanley Cupista vahvistamalla puolustuspäätään Ryan McDonaghilla ja toi syvyyttä hyökkäyspäähän santapaperiosaston J.T. Millerillä.

Ottawa Senatorsin Erik Karlsson olisi ollut märkä päiväuni pakistoon, mutta hinta ruotsalaistähdestä olisi ollut todennäköisesti aivan liian kova.

Antamalla kaksi nuorta lupausta, jotka eivät kuitenkaan ole huippulupaavia, GM Steve Yzerman ei myynyt tulevaisuutta. Eikä tulevan kesän varaustilaisuuden ykköskierroksen varauksen puuttuminen haittaa, kun hallussa on jo lupaavia pelaajia vaikka millä mitalla.

Lightningilla on aikaa tämä ja ensi kausi hyötyä McDonaghin sopimuksesta. Kuten Yzerman usein tekee, hän teki muutaman täsmähankinnan pudotuspelejä varten. Nyt puolustuspäässä on tarpeeksi laadukkaita pelaajia pitkiin pudotuspelisarjoihin ja eikä hyökkäyskään heikentynyt juurikaan.

Mitä hyötyä Rangersille on kaupasta?

Lampinen: Rangers on nyt virallisesti uudelleenrakennusvaiheessa. Rick NashinMichael Grabnerin ja Nick Holdenin kauppaaminen siirtorajalla oli odotettua, mutta McDonaghin ja Millerin siirto oli ensimmäinen todellinen joukkuetta uudistava kauppa.

Molemmat, McDonagh ja Miller, edustivat Rangersin vanhaa pelityyliä, josta joukkue yrittää selvästi päästä eroon. Kapteenina toimineen McDonaghin peliesitykset ovat kausi kaudelta heikentyneet, osittain useiden vammojen takia.

Amerikkalaispuolustajaa odottaa ensi kauden jälkeen mitä todennäköisimmin iso palkankorotus, eikä Rangers halunnut olla enää maksajan roolissa. 

Rangers teki tällä kaupalla tilaa palkkakattoon, vältti McDonaghin ja Millerin jatkosopimukset ja sai itse kaksi lupaavaa nuorta pelaajaa. Pelaajien lisäksi kaupassa siirtyi ensimmäisen ja toisen kierroksen varausvuorot.  

Mitä Vladislav Namestnikov ehti saavuttaa Lightningissa?

Vladislav Namestnikov on ensi kesänä rajoitettu vapaa agentti.
Vladislav Namestnikov on ensi kesänä rajoitettu vapaa agentti.
Kuva © Getty Images

Sala: Vakiinnuttaa itsensä NHL-pelaajaksi. Entinen ykköskierroksen varaus on jo saavuttanut uransa parhaan kauden pisteiden valossa. 20 maalin tekijä huomioidaan aina muidenkin joukkueiden silmissä. Kasvukäyrä osoittaa ylöspäin 25-vuotiaana.

Venäläispelaaja on taitava pelaaja, joka pystyy myös maalien lisäksi tilanteiden järjestelyyn. Pitää muistaa, että Namestnikov on pelannut todella laadukkaiden pelaajien kanssa. Toisinaan kun pelipaikka on ollut muualla kuin ykkösketjussa, hän on häipynyt hieman tutkan alapuolelle. 

Rangers sai valmiin NHL-pelaajan, josta voi olla vielä moneksi vuodeksi hyötyä seuralle.

Mitä Ryan McDonagh ja J.T. Miller ehtivät saavuttaa Rangersissä?

Lampinen: Paljon. Molemmat pelaajat kuuluivat Rangersin ydinryhmään, joka saavutti menestystä edellisen kymmenen kauden aikana. Joukkueen kirkkaimmaksi saavutukseksi jäi kevään 2014 Stanley Cup -finaali, jossa joukkue taipui Los Angeles Kingsille 1−4-otteluvoitoin. 

McDonagh kasvoi Manhattanilla pelaajana huimasti. Uran alkuaikoina yhdysvaltalainen muodosti Dan Girardin kanssa yhden liigan parhaista puolustavista puolustajapareista. McDonaghin peliajat liikkuivat tuohon aikaan jopa yli 30 minuutin lukemissa. Syksyllä 2014 McDonaghista tuli Rangersin seurahistorian 27. kapteeni

Miller on Rangersin ensimmäisen kierroksen varaus kesältä 2011 ja amerikkalaishyökkääjä ehti pelata 381 ottelua Rangers-paidassa. Erittäin taitavana pelaajana tunnettu Miller oli parhaimmillaan yksi Rangersin hyökkäyspelin tärkeimmistä palasista, mutta melko epätasaiset otteet jättivät nuorukaisen lopulta kärkiketjujen ulkopuolelle. 

J.T. Miller oli Rangersin omia varauksia.
J.T. Miller oli Rangersin omia varauksia.
Kuva © Getty Images

Jäikö Lightningille aukkoja paikattavaksi?

Sala: Puolustukseen - ei todellakaan. Peräpää on melko täydellinen, on jokaista osa-aluetta, sekä leveyttä että syvyyttä. Hyökkäykseen olisi voinut  hankkia lisää pelaajia, mutta he olisivat voineet rikkoa olemassa olevan harmonian.

Joukkue on pelannut koko kauden melko hyvin, pieniä alamäkiä lukuunottamatta. Tuomalla liikaa pelaajia kilpailu peliajasta olisi voinut ajaa joukkueen epätasapainoon. Nyt yksi pelaaja tuo syvyyttä ja aloitusvoimaa alempaan kuusikkoon. 

Jäikö Rangersille aukkoja paikattavaksi?

Lampinen: Jäi, mutta niin oli tarkoituskin. GM Jeff Gorton aloitti uudelleenrakentamisen nyt, mutta työ jatkuu varaustilaisuuden ja kesän aikana. Namestnikov tuo hyvän lisän hyökkäykseen ja ottaa näillä näkymin kakkossetterin paikan itselleen. Jää nähtäväksi, tekeekö Gorton ensi kesänä pitkähkön jatkosopimuksen Namestnikovin kanssa. 

Puolustuspäässä on Rangersillä tekemistä. McDonaghin lähdön myötä Marc Staal on koko ryhmän ainoa kokeneempi puolustaja. Brady Skjei on esittänyt ajoittain lupaavia otteita, mutta isossa kuvassa hänkin on vasta NHL-uransa alkumetreillä. Neal Pionk ja John Gilmour antavat näyttöjä ensi kautta ajatellen. 

Vaikutukset muihin pelaajiin − Lightning?

Sala: Namestnikovin lähdön myötä ykkösketjussa on paikka vapaana, mutta Miller ei sitä täytä. Paikka lienee kakkos- tai kolmosketjussa, kun muun muassa Ondrej Palat ja Nikita Kutšerov ovat loukkaantuneena. Heidän palattuaan Miller pudonnee vähintään kolmoseen.

McDonagh pelannee kakkosparissa, kunhan toipuu loukkaantumisesta. Vierellä luutinee vanha tuttu Dan Girardi. Ex-Rangers-kapteenin hankinta pudottanee Mihail Sergatšjovin peliaikaa kolmosparin ajalle.

Samalla kuudennen puolustajan roolissa kiertäneet Andrei Sustr, Slater Koekkok ja Jake Dotchin joutuvat tyytymään hajaminuutteihin seitsemännen puolustajan roolissa sekä lisääntyneeseen popcornin syömiseen katsomossa.

Vaikutukset muihin pelaajiin − Rangers?

Lampinen: Rangersin kohdalla kaupan vaikutukset kohdistuvat nuoriin, vielä AHL:ssä tai junioriliigoissa, pelaaviin pelaajiin. 

Libor Hajek ja Brett Howden ovat vielä muutaman kauden päässä NHL-kokoonpanosta, mutta heidän hankintansa lisää kilpailua organisaation sisällä. Rangersin AHL-joukkue, Hartford Wolf Pack, saa ensi kaudella kokoonpanoonsa useamman lupaavan nuoren. 

Kuka voitti kaupan? 

Lampinen: Isoissa kaupoissa voittaja on usein se, joka saa kaupan parhaan pelaajan. Tässä kaupassa tuo kyseinen pelaaja on McDonagh, joten Lightning tämän paperilla voittaa. Rangers halusi uudistaa joukkuettaan, ja tämä kauppa tarjosi siihen hyvän mahdollisuuden. Howdenin ja Hajekin merkitys mitataan vasta muutaman kauden kuluttua. 

Sala: Yzerman teki sen taas. Nappasi hyvän puolustajan omiin joukkoihinsa antamatta mitään organisaatiota heikentävää tilalle. Yksi varaustilaisuus voi mennä ohi ilman ykköskierroksen varausta, koska taustalla on kasvamassa erinomaisen laadukkaita pelaajia.

Sopimuksen todellinen arvo mitataan vuosien päästä kun tiedetään kaupassa liikkuneiden pelaajien tulevaisuus. Nyt mitattuna Yzerman näytti hauista ja voitti kaupan kuin kiekko-ottelun 5−0.

» Lähetä palautetta toimitukselle